روایتی از معادن استعداد و میدان نبرد فرهنگی در استان/ سنگرهای پنهان

در عصر حاضر، میدان‌های نبرد دیگر تنها به خاکریزهای نظامی و تقابل‌های سخت محدود نمی‌شوند؛ امروز، جبهه‌ای نامرئی اما اثرگذار به نام جنگ ترکیبی در جریان است. جنگی که هدف آن نه تصرف زمین، بلکه تصرف افکار، تخریب هویت‌ها و تضعیف باورهای ملی و دینی است. در این فضای پیچیده، حجت‌الاسلام والمسلمین سید علیرضا عبادی، نماینده ولی‌فقیه در خراسان جنوبی، در دیداری کلیدی با مسئولان آموزش و پرورش و سازمان سمپاد، بر لزوم فعال‌سازی سنگرهای فرهنگی تأکید کرد تا دستاوردهای دفاعی کشور در جبهه فرهنگ نیز تثبیت شود.
یکی از محورهای مرکزی و انسانی این گفتگو، بازنگری در مفهوم استعداد بود. در رویکردی عمیق، حجت‌الاسلام عبادی انسان‌ها را به معادن تشبیه کرد؛ معادنی که هر کدام ماده‌ای متفاوت و ارزشمند را در دل دارند. وی معتقد است که نباید دچار این خطای استراتژیک شد که تنها رتبه‌های رسمی و معیارهای رایج آموزشی را معیار موفقیت بدانیم. از دیدگاه ایشان، همان‌طور که معدن طلا ارزشمند است، معدن شن نیز در جایگاه خود کاربرد و ارزش دارد. این نگاه، دعوتی است برای اینکه نظام آموزشی از تک‌بعدی نگاه کردن به دانش‌آموزان دست بردارد و هر توانمندی، فارغ از رتبه‌ای که در برگه امتحان دارد، در مسیر نیازهای واقعی جامعه هدایت شود. تاریخ گواه است که بسیاری از کسانی که در چارچوب‌های خشک آموزشی «ناموفق» شناخته شدند، بعدها با تکیه بر استعدادهای نهفته‌شان، آثار ماندگاری در جهان بر جای گذاشتند. در واقع، شناسایی استعدادها نباید به معنای «رده‌بندی برای حذف» باشد، بلکه باید به معنای «شناخت برای رشد» باشد.
اما در کنار این نگاه تربیتی، هشداری جدی درباره «استعمار نوین» مطرح شد. تجربه تاریخی نشان می‌دهد که استعمار هرگز تنها به ابزار نظامی بسنده نکرده است؛ بلکه نفوذ در باورها، ایجاد وابستگی‌های اقتصادی و تضعیف فرهنگ، ابزارهای اصلی سلطه بوده‌اند. امروز نیز دشمن با تغییر چهره، در پی تکرار همان الگوهای قدیمی است. تحلیلگران غربی خود اذعان کرده‌اند که جمهوری اسلامی را نمی‌توان با جنگ‌های کلاسیک شکست داد و به همین دلیل، «جنگ فرهنگی» و «تغییر باورها» به استراتژی اصلی آن‌ها تبدیل شده است. این استراتژی، تلاش می‌کند میان نسل جوان و ریشه‌های دینی و ملی‌شان فاصله بیندازد تا در نهایت، جامعه را در برابر تحولات دچار تردید کند. در این میان، نقش نیروهای مسلح کشور در صیانت از خاک ایران ستوده شد، اما یک نکته حیاتی در این تحلیل وجود دارد: مأموریت دفاعی زمانی کامل می‌شود که «سنگرهای فرهنگی» نیز فعال باشند. فداکاری سربازان در مرزها زمانی به نتیجه می‌رسد که در داخل شهرها و روستاها، آموزش و پرورش و دانشگاه‌ها بتوانند از هویت ایرانی و ارزش‌های اسلامی صیانت کنند. اگر سنگر فرهنگی تضعیف شود، تمام دستاوردهای نظامی و سیاسی در معرض خطر قرار می‌گیرند؛ چرا که هیچ لشکری نمی‌تواند جامعه‌ای را که از درون دچار تزلزل فرهنگی شده است، به تنهایی محافظت کند. در این مسیر، دستاوردهای علمی دانش‌آموزان خراسان جنوبی، گواه این است که وقتی استعدادها در بستری درست پرورش یابند، نتایج خیره‌کننده‌ای حاصل می‌شود. از کسب مدال‌های برنز در علوم زمین تا رسیدن به مدال طلای جهانی در المپیاد نانو، همگی نشان‌دهنده‌ ظرفیت بالای نیروی انسانی استان است. اما نکته‌ای که مهدی مرتضوی، مدیرکل آموزش و پرورش استان بر آن تأکید کرد، «توازن میان علم و هویت» است. حضور افتخارآفرین دانش‌آموزان در رقابت‌های بین‌المللی با حجاب کامل و پایبندی به ارزش‌های دینی، در واقع نمادی از این توازن است؛ اینکه موفقیت علمی نباید به بهای از دست دادن هویت و ریشه‌های فرهنگی باشد. این دانش‌آموزان با تکیه بر علم و پایبندی به ارزش‌ها، تصویری شایسته از فرهنگ ایرانی در سطح جهان ارائه کردند.
سرمایه‌گذاری در آموزش و پرورش، در واقع سرمایه‌گذاری برای امنیت ملی است. دانشگاه‌ها و مدارس نباید تنها مراکز انتقال دانش باشند، بلکه باید به دژهایی تبدیل شوند که هویت ملی و دینی جامعه را در برابر تهاجم فرهنگی حفظ کنند. در دنیایی که تحولات غزه، لبنان و یمن نشان می‌دهد جریان‌های استکباری از هیچ اقدامی فروگذار نمی‌کنند، هوشیاری و شناخت دقیق از روش‌های دشمن، تنها راه نجات و تداوم استقلال ملی است. در این میدان، معلمان، روحانیون و خانواده‌ها، نخستین خط دفاعی در برابر نفوذ دشمن هستند. تقویت بصیرت نسل جوان و ارتقای سواد رسانه‌ای، تنها راه مقابله با دروغ‌های سازمان‌یافته رسانه‌های بیگانه است تا هیچ‌کس در برابر صحنه‌سازی‌های دشمن فریب نخورد.