جوانی جمعیت در استان با وعده‌های معطل «زمین نداریم»؛ نیزه ای بر قلب امید

در موکب هنر و رسانه که در محل تجمعات شبانه میدان اجتماعات شهید رئیسی برپا شده است نشسته ام تا مصاحبه هایی با موکب داران و مسئولانی که در این تجمعات و یا در میز خدمت ها حضور پیدا می کنند، داشته باشم.
در بین ضبط مصاحبه ها خانم میانسالی وارد موکب می شود و می گوید: شما که خبرنگارید چرا از دغدغه های مردم و جوانان چیزی نمی نویسید. لبخندی می زنم و از او می خواهم که بنشیند و دغدغه خود را بگوید.

می گویند زمین در بیرجند نداریم
این بانوی میانسال که خود را شکرابی معرفی می کند در گفت و گو با امروز خراسان جنوبی بیان کرد: دغدغه من این است که به پسر جوانم زمین در هیچ کدام از طرح های مختلف تعلق نگرفته است و هر چه قدر هم از مسئولان پیگیر شده ایم، جوابی نشنیدیم.
وی ادامه داد: ما بعد از مطالبه برای اعطای زمین تنها از مسئولان مربوطه یک چیز می شنویم و آن این است که « زمین در بیرجند نداریم» که این برخوردها موجب بی انگیزه شدن جوان ها می شود.
شکرابی ادامه داد: این همه زمین اطراف بیرجند است و با این حال سخن از نبود زمین می گویند. درحالی که کافی است همتی صورت گیرد و زیر ساخت های چون آب و برق و گاز به آن زمین ها برسد.
دغدغه مادر این جوان، دغدغه دهها و صدها جوان و خانواده دیگری است که برای تسهیلات ازدواج و تسهیلات فرزندآوری و زمین در طرح جوانی جمعیت و.. ثبت نام کرده اند و بعد از گذشت ماه ها و حتی در حالی که فرزندشان در آستانه دو سالگی است هنوز تسهیلات و زمین وعده داده شده به آنان اعطا نشده است.

دست خالی بعد گذشت یک سال
یگانه رمضانی که خود از اهالی رسانه است در گفت و گو با امروز خراسان جنوبی گفت: ما از تیرماه ۱۴۰۴ درخواست تسهیلات ازدواج داده ایم ولی با گذشت یک سال هنوز این تسهیلات پرداخت نشده است در حالی که بالاخره هر جوانی برای آن برنامه‌ریزی هایی دارد.
وی ادامه داد: در سامانه، من و همسرم جزو اولین نفرهای دریافت وام هستیم ولی بانک مربوطه می گوید هنوز نامه پرداخت تسهیلات برای سال جدید به ما داده نشده است و فعلاً اعتباری برای پرداخت تسهیلات ازدواج نداریم.
رمضانی یادآور شد: بارها این مشکل را پیگیری کرده‌ام ولی متأسفانه هنوز با در بسته پرداخت تسهیلات ازدواج برخورد می کنم و منتظریم تا بالاخره نوبت ما برسد.

در صف انتظار هستیم
زهرا قربانی مادر سه فرزند در گفت و گو با امروز خراسان جنوبی اظهار کرد: فرزند سومم که به دنیا آمد درخواست تسهیلات و زمین در طرح جوانی جمعیت دادیم ولی هنوز زمینی به ما تعلق نگرفته است.
وی ادامه داد: فرزندم متولد بهمن ۱۴۰۳ است و با گذشت یک سال و چند ماه هنوز زمین طرح جوانی جمعیت برای ما محقق نشده و در صف انتظار هستیم.
قربانی یادآور شد: در مورد تسهیلات فرزند آوری نیز سهمیه بانک ها متفاوت است و از این جهت ممکن است خانواده ای زودتر و خانواده ای دیرتر این تسهیلات را دریافت کند. سید محمد رضا هاشمی، استاندار خراسان جنوبی در ستاد ساماندهی امور جوانان نیز با اشاره به این موضوع گفت: یکی از مهم‌ترین مطالبات و دغدغه‌های مردم در دیدارهای مردمی و اجتماعات شبانه، موضوع واگذاری زمین در قالب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت است که باید هرچه سریع‌تر تعیین تکلیف شود.

۶ تا هفت هزار قطعه زمین واگذار شد
وی ادامه داد: مردم انتظار دارند وعده‌های داده شده در این حوزه عملیاتی شود و هرچند تاکنون حدود ۶ تا هفت هزار قطعه زمین واگذار شده اما همچنان تعداد زیادی از مشمولان در انتظار هستند.
استاندارخراسان جنوبی با اشاره به وجود اراضی مختلف در اطراف شهرها گفت: نباید صرفاً با استناد به محدودیت‌های اداری و مالکیتی، روند واگذاری زمین متوقف شود.
هاشمی تأکید کرد: بنابراین لازم است کارگروهی ویژه با محوریت دستگاه‌های مرتبط تشکیل و همه ظرفیت‌های موجود برای تأمین زمین مورد نیاز جوانان و خانواده‌های مشمول بسیج شود. وی با اشاره به وضعیت متقاضیان در محمدشهر و برخی مناطق دیگر استان تصریح کرد: خانواده‌هایی که بر اساس قانون جوانی جمعیت صاحب فرزند شده‌اند، به امید دریافت زمین اقدام کرده‌اند و تأخیر در اجرای تعهدات می‌تواند موجب سرخوردگی و بی‌اعتمادی آنان شود.
هاشمی همچنین پرداخت تسهیلات ازدواج را از دیگر مطالبات مهم جوانان دانست و گفت: اگرچه بانک‌ها بخشی از تسهیلات را پرداخت کرده‌اند اما هنوز تعدادی از زوج‌های جوان در صف دریافت وام ازدواج قرار دارند و شورای هماهنگی بانک‌های استان باید با جدیت بیشتری این موضوع را پیگیری کند. وی ادامه داد: این موضوع پسندیده نیست که خانواده ای در همین تجمعات شبانه به من می گویند فرزند پنجم ما به دنیا آمده است ولی خبری از اعطای زمین نیست که این موضوعات باید مرتفع شود.
در میان شور و نشاط اجتماعات مردمی، فرصتی پیش می آید که صدای مطالبه جوانان و خانواده‌ها نیز به گوش برسد؛ صدایی که از پشت صف‌های طولانی دریافت وام ازدواج و انتظار برای واگذاری زمین بلند شده است.
خانواده‌هایی که با اعتماد به قوانین حمایتی و وعده‌های داده شده برای آینده خود برنامه‌ریزی کرده‌اند، امروز بیش از هر چیز خواهان تعیین تکلیف و عمل به تعهدات هستند.
بی‌تردید استمرار این انتظارها می‌تواند انگیزه جوانان برای ازدواج و فرزندآوری را کاهش دهد؛ موضوعی که مسئولان نیز بر ضرورت رفع آن تأکید دارند.
اکنون نگاه هزاران متقاضی در خراسان جنوبی به تصمیمات و اقدامات عملی دستگاه‌های متولی دوخته شده است تا وعده‌های داده شده، از روی کاغذ به متن زندگی مردم منتقل شود.