توسعه آبیاری نوین تدبیری برای رونق تولید/مهار خشکسالی با تکنولوژی

توسعه آبیاری نوین تدبیری برای رونق تولید/مهار خشکسالی با تکنولوژی

بیرجند- هم اکنون ۱۸ درصد از اراضی کشاورزی خراسان‌جنوبی مجهز به سیستم آبیاری نوین است که توسعه این تکنولوژی می تواند رونق تولید را در این استان درگیر خشکسالی رقم بزند.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: وقتی موضوع استفاده بهینه از منابع آبی مطرح می‌شود، بسیاری از کارشناسان و صاحب نظران بیان می‌دارند که در خراسان جنوبی بیشترین مصرف آب در بخش کشاورزی است.

کارشناسان معتقدند اگر می‌خواهیم تحولی در استفاده درست از منابع آبی داشته باشیم باید در بخش کشاورزی گام‌های بزرگی برداشته شود.

چند سالی است که بسیاری از کشاورزان و فعالان بخش کشاورزی خراسان‌جنوبی با توجه به فرهنگ سازی های صورت گرفته و تسهیلات و کمک‌های بلاعوض جهاد کشاورزی از آبیاری سنتی فاصله گرفته و به سمت آبیاری‌های نوین چون آبیاری تحت فشار و آبیاری کم فشار رفته‌اند.

اما آنچه دیگر کشاورزان را به ادامه این راه تشویق می‌کند تجربیات کسانی است که از این سیستم در سیراب کردن زمین‌های خود استفاده کردند و البته حمایت‌های مستمر دولتی نیز انگیزه‌ها را دو چندان می‌کند.

حجت‌الاسلام سید علی شریفی از جمله کشاورزان آرین شهر سال‌ها است از سیستم آبیاری نوین برای آبیاری زمین‌هایی که در آن کشت کرده، استفاده می‌کند.

وی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر بیان کرد: چند سال قبل مصاحبه‌ای از یک کشاورز در شمال کشور خواندم که در یک هکتار ۳۷ تن برنج برداشت کرد که این موضوع برای من بسیار جالب توجه و شگفت‌انگیز بود.

شریفی ادامه داد: بعد از بررسی‌ها و تحقیقات دریافتم اگر زمین‌های کشت شده، مجهز به سیستم آبیاری نوین باشد، امکان افزایش تولید وجود دارد و این موضوع اولین جرقه را برای استفاده از سیستم آبیاری نوین در ذهن من به وجود آورد.

۸۰ درصد هزینه مجهز کردن به سیستم آبیاری نوین با کمک‌های دولتی پرداخت شد

وی که از زمین‌های خود محصول زرشک برداشت می‌کند، افزود: هزینه مجهز شدن زمین‌های من به سیستم آبیاری یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان شد که حدود ۸۰ درصد آن با کمک و یاری جهاد کشاورزی و ۲۰ درصد آن را خود من پرداخت کردم.

این فعال بخش کشاورزی خراسان‌جنوبی با بیان اینکه آبیاری به شیوه نوین کیفیت محصول را نیز افزایش می‌دهد، گفت: مشکل کمبود آب در منطقه ما جدی است و از این نظر باید مالکین زمین‌های کشاورزی و مسئولین تدبیری برای آب حوزه کشاورزی بیندیشند.

وی یادآور شد: دولت مصمم برای حمایت از کشاورزانی است که قصد دارند مزارع و زمین‌های خود را به شیوه آبیاری نوین سیراب کنند که این مهم فرصت بسیار خوبی را برای کشاورزان ایجاد کرده است.

هزینه ۱۲ میلیونی برای مجهز کردن هر هکتار زمین به سیستم آبیاری تحت فشار

مهدی میرزایی از دیگر فعالان بخش کشاورزی خراسان‌جنوبی است که در سال‌های ۹۵و ۹۶ زمین‌های زراعی خود را مجهز به سیستم آبیاری نوین کرده است.

وی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در زمینه مزایای شیوه آبیاری نوین گفت: با شیوه آبیاری تحت فشار به نیروی کار کمتری برای آبیاری مزارع نیاز داریم و از جنبه دیگر در شیوه آبیاری نوین آب راحت‌تر در اختیار گیاه و درخت قرار می‌گیرد.

این فعال حوزه کشاورزی اظهار کرد: در شیوه آبیاری سنتی بخشی از زمین سیراب و بخش دیگری از زمین از آب کمتری استفاده می‌کرد ولی در سیستم آبیاری نوین آب عادلانه همه بخش‌های زمین را سیراب می‌کند.

میرزایی که در ۴۰ هکتار زمین زرشک، پسته و عناب کشت می‌کند، بیان کرد: حدود سه سال قبل برای مجهز نمودن هر هکتار زمین به سیستم آبیاری نوین ۱۲ میلیون هزینه کردم که ۷۰-۸۰ درصد هزینه آن با تسهیلات و کمک بلاعوض جهاد کشاورزی پرداخت شد.

وی یادآور شد: از زمانی که از سیستم آبیاری نوین استفاده می‌کنم کیفیت محصول تولیدی نیز افزایش پیدا کرده، که برای من بسیار ارزشمند است.

هفت هزار و ۴۷ هکتار از اراضی کشاورزی مجهز به سیستم آبیاری نوین شد

محمد حسن غلامی مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی نیز در گفت‌وگو باخبرنگار مهر گفت: در سال ۹۷ حدود هفت هزار و ۴۷ هکتار «۷۰۴۷» از اراضی کشاورزی خراسان جنوبی مجهز به سیستم آبیاری نوین شدند.

وی بیان کرد: همچنین در سال ۹۶ حدود هفت هزار و ۲۹ هکتار و در سال ۹۵ نیز هزار و ۵۲۵ هکتار از اراضی کشاورزی خراسان‌جنوبی مجهز به سیستم آبیاری نوین شدند.

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی با اشاره به اینکه ۳۰ هزار هکتار از اراضی برای آبیاری تحت فشار مورد مطالعه قرار گرفته‌اند، ادامه داد: در حال حاضر حدود ۱۸ درصد از اراضی کشاورزی خراسان جنوبی تحت پوشش سیستم آبیاری نوین قرار دارند.

کمک‌های بلاعوض به کشاورزان در موضوع آبیاری نوین

غلامی گفت: به ازای تحت پوشش قرار گرفتن هر هکتار به سیستم آبیاری تحت فشار ۱۳ میلیون تومان و به ازای قرار گرفتن هر هکتار به سیستم آبیاری کم فشار پنج میلیون و ۸۰۰ هزار تومان از سوی دولت به کشاورزان کمک بلاعوض داده می‌شود که فرصت بسیاری خوبی برای رونق آبیاری نوین است.

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی با اشاره به اینکه استقبال کشاورزان از سیستم آبیاری کم فشار بیش از سیستم آبیاری تحت فشار بوده است، اظهار کرد: استفاده از سیستم آبیاری نوین ۲۵ درصد مصرف انرژی را کاهش می‌دهد.

غلامی با اشاره به اینکه در طرح آبیاری تحت فشار در هر هکتار ۴۴۰۰ متر مکعب صرفه‌جویی در آب شده است. یادآور شد: همچنین استفاده از سیستم آبیاری نوین تا ۳۰ درصد مصرف کود و سم را کاهش داده و در نهایت راندمان تولید را افزایش می‌دهد.

قاین و سربیشه پیشتاز در موضوع سیستم آبیاری نوین

وی با اشاره به اینکه در خراسان‌جنوبی شهرستان‌های قاین و سربیشه پیشتاز در بحث آبیاری نوین هستند، اظهار کرد: علت این امر را باید در کشت‌های انبوه در این دو شهرستان جست و جو کرد.

هر چند بارندگی‌های اخیر دل مردم و به ویژه کشاورزان را شاد کرده است ولی نباید فراموش کرد که در هیچ شرایطی نباید راه‌های استفاده بهینه در مصرف آب را از نظر دور داشت که این مسئله در یک استان کویری چون خراسان‌جنوبی از اهمیت بیشتری برخوردار است.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*