ورزش اول ایران دچار بیماری «فقر فن» ـ حاصل «گزینش شورایی» جای «انتخابی» همین است؛ سقوط آزاد کشتی فرنگی ایران؛ ۹ حذفی در ۱۰وزن/ بهانه بودجه و دلار؛ بدل رسول خادم به ضعف‌های مدیریتی فدراسیون

سریال شکست های پرشمار و پیاپی کشتی ایران در مسابقات جهانی مجارستان امروز با باخت سه فرنگی کار دیگر کشورمان مقابل حریفان تکمیل شد و تیم ایران در آستانه ثبت ضعیف ترین نتیجه تاریخ این رشته ورزشی است، مگر آنکه مهدی علیاری با شانس و اقبال، یک برنز در ده وزن کامل، نصیب ایران کند.

به گزارش «تابناک ورزشی»؛ امروز نمایندگان اوزان ۷۷، ۸۷ و ۱۳۰ کیلوگرم ایران نیز از دور رقابت های جهانی مجارستان حذف شدند تا تعداد حذفی های کشتی فرنگی ایران در ۱۰ وزن به عدد ۹ برسد که نسل تازه کشتی فرنگی ایران چنین کارنامه ای را از زمان ورود محمد بنا، معمار کشتی فرنگی نوین ایران به یاد ندارد.

همه گردوهای کشتی ایران در سبد آقارسول

در میان چهره های متخصص ورزش اول ایران در ادوار المپیک و بازی های آسیایی، به جرأت کمتر مهره شایسته ای نظیر رسول خادم برای ریاست فدراسیون کشتی را می توان یافت. شاید به همین دلیل، او در مجمع زمستان سال ۹۲، با کسب ۳۷ رأی از ۳۸ را مأخوذه انتخاب قطعی و قاطع اهالی کشتی برای ریاست بر ورزش اول شد. فاصله توانایی های آقارسول با نزدیک ترین رقبایش برای تصدی این پست، هنوز هم زیاد است و شاید همین اختلاف سطح باعث شده تا کشتی ایران همه گردوهایش را در سبد برادر کوچکتر خانواده خادم بگذارد و از او چند برابر توان جسمی و فکری اش کار بکشد.

رسول خادم که با شناخت کامل از اوضاع درهم ریخته فدراسیون کشتی، ریاست آن را بر عهده گرفت، تا امروز در دو نوبت از مسئولیت سنگینش قهر کرده است (!) و فشار کار به خصوص در بخش های مالی که جزو وظایف رئیس فدراسیون است، مانع سرکشی بیشتر او بر حوزه های فنی تیم های ملی شده است. رسول که اردوها، تمرین ها ، سفرها و جلسات و همه امور ریز و درشت فدراسیون و تیم های پرشمار کشتی ایران را به خودش گره زده است، گاهی مجبور می شود برخی اصول مدیریتی فدراسیون را قربانی کند و این داستان، طی حداقل چهارسال گذشته، نقل محفل کشتی ایران بوده است.

سقوط آزاد کشتی فرنگی ایران؛ ۹حذفی در۱۰وزن/ بهانه بودجه و دلار؛ بدل رسول خادم به ضعف های مدیریتی فدراسیون

فرار رو به جلو با نامه به رئیس جمهور

هنوز چند ساعت از پایان مسابقات کشتی آزاد قهرمانی جهان و شروع رقابت های فرنگی کاران نگذشته بود که آقارسول دست به قلم شد و به جای نظارت بر عملکرد و آمادگی ملی پوشان کشتی، از بوداپست برای رئیس جمهور نامه نوشت تا نکند پایش به تهران نرسیده، غیابی در دادگاه رسانه ها و «گوش شکسته ها» محاکمه و عامل افتضاح بزرگ ۲۰۱۸ قلمداد شود. رسول خادم که به وضوح از ناآمادگی دوبنده پوشان ایران برای رقابت با حریفان تراز اول جهانی، غافل بود و چنین شکست تمام عیاری را باور نداشت، در این نامه نفر اول دستگاه اجرایی کشور را خطاب قرار داد و به نوعی وزیر ورزش را برای چندمین بار دور زد و به حساب نیاورد.

رسول خادم با حمله کتبی به دولت، کمبود بودجه و تنگناهای اقتصادی موجود را دلیل اول شکست کم سابقه و همزمان کشتی آزاد و فرنگی در مجارستان قلمداد کرده است؛ اما تا امروز به این پرسش پاسخ نداده که اگر به افول کشتی گیرانش آگاه بوده، چرا با ترکیب کامل و هزینه ای کمرشکن یک کاروان کامل و کم شانس را راهی اروپا کرده و اگر به افت آنها واقف نبوده چرا سرمربیگری تیم ملی را تحویل شخص دیگری نمی دهد؟

پاسخ رئیس کمیته المپیک به ادعای رسول خادم 

نامه رسول خادم باعث شد انگشت اتهام سوی نهادهای حمایتی ورزش از جمله وزارت ورزش و کمیته المپیک نشانه برود و بلافاصله هم صالحی امیری مهره نزدیک به حسن روحانی واکنش نشان دهد. رئیس کمیته المپیک که در همان ماه های اندک حضورش به عنوان سرپرست وزارت ورزش، بانی بازگشت رسول خادم به کشتی و ریاست او بر فدراسیون شد، می گوید: «سقف کمک کمیته به فدراسیون ها دو میلیارد تومان بوده و فدراسیون کشتی هم تنها فدراسیونی است که در شش ماه اول امسال، بودجه صد در صد دریافت کرده است. حتی برای این فدراسیون شخصا به همراه وزیر ورزش و جوانان پیگیر اسپانسر بودیم و حضور مدیران بنگاه های اقتصادی در مجموعه فدراسیون کشتی به عنوان بخشی از برنامه های گسترده حمایتی کمیته و وزارت از رشته کشتی بوده است.»

افول تکنیکی و اجرای فن در گوش شکسته های ایران

بررسی فنی رقابت های جهانی مجارستان نشان می دهد کشتی ایران با بیماری «فقر فن و تکنیک» روبه روست. اغلب کشتی گیران ایران نمایشی مشابه و کم افت و خیز روی تشک دارند و به دفعات مقابل حریفان معمولی هم به بن بست تکنیکی می خورند. آنها جرأت و مهمتر از آن مهارت کافی در اجرای فنون پر امتیاز و خاص کشتی را از دست داده اند و به اصطلاح از کشتی اصیل ایرانی که مملو از فنون و شگردهای پیچیده و زیبا بود، فاصله گرفته اند. «کشتی پایه» ایران دچار ضعف جدی است و مربیان سازنده در سنین پایین وظیفه آموزش را به درستی پیاده نمی کنند و یا فرصت و انگیزه کافی برای پرورش نابغه های آینده ندارند. این واقعیت در شهرهای شمالی بخصوص خطه مازندران هم نمایان است.

کشتی گیری که به اردوهای تیم ملی بزرگسالان می رسد، به جای مرور تکنیک ها، تقویت آمادگی جسمانی و بررسی روش مبارزه حریفان جهانی، تازه باید به آموزش برخی مبانی کشتی و اصلاح ایرادات فنی اش زیر نظر رسول خادم بپردازند که بسیار وقت گیر و انرژی بر است و از عهده «یک رسول» هم برنمی آید.

آیا افول کشتی گیران ایران را هم باید به تحریم ها ربط داد؟ آیا امثال علیرضا حیدری، حمید سوریان، علیرضا دبیر، حسن رنگرز، حسن یزدانی و دیگر ستاره های دو نسل اخیر کشتی ایران خانواده ای متمول یا امکاناتی مدرن داشته اند و یا دستمزدی نجومی از فدراسیون می گرفته اند و با اسپانسرهای آنچنانی قرارداد داشته اند؟ به نظر می رسد باید تور بهانه هایمان را جمع کنیم و همه ضعف هایمان را روی کمبودهای مالی متمرکز نکنیم.

با این روند، شکست در المپیک ۲۰۲۰ قطعی است

بزرگترین انتقاد فنی کارشناسان داخلی کشتی به رسول خادم، از کار انداختن مکانیزم انتخابی های تیم ملی و با انگیزه کردن نفرات دوم و سوم اوزان مختلف است؛ جایی که گزینش های فرمایشی با ابزار شورای فنی، حاشیه امنی را نصیب نفرات اصلی کرد و در واقع حق در بیرون تشک گرفتنی شد و نه وسط آن!

از سوی دیگر برنامه نه چندان مناسب برای اعجوبه ای مثل حسن یزدانی باعث شد تا او داخل ویترینی از غرور قرار گیرد و از ترس شکست در تورنمنت های معتبر جهان، تنها دو میدان را تجربه کند، در حالی که رقبای این نابغه مازندرانی برای رسیدن به سطح کشتی یزدانی، همه کار کردند و خودشان را برای غلبه بر یزدانی در بالاترین سطح هشیاری فیزیکی نگه داشتند. احتمالا پاسخ شورای فنی و شاید شخص رسول به این همه انتقاد، بهانه ای به نام جوانگرایی است! میانگین تیم البته چنین ادعایی را کامل تأیید نمی کند و نمی توان معدل سنی دو تیم فعلی بزرگسالان ایران را «جوان» دانست، حتی اگر چنین بحثی را پذیرفت، باید نگاهی به سن مدال گیران تیم های رقیب از جمله آمریکا و روسیه انداخت که جوانی را مترادف با حذف شدن نمی داند.

نتایج شوک آور اوزان پایانی و دست خالی ایران از مدال

در ادامه رقابت های کشتی فرنگی قهرمانی جهان ۲۰۱۸ که در بوداپست مجارستان در حال برگزاری است، حسین نوری نماینده وزن ۸۷ کیلوگرم ایران در مبارزه خود در گروه بازنده ها برابر آرتور شاهینیان از ارمنستان با نتیجه ۸ بر ۵ شکست خورد و از دور رقابت ها کنار رفت.

همچنین شهاب قوره جیلی در وزن ۱۳۰ کیلوگرم که در همان دور نخست برابر حریف گرجستانی شکست خورده بود با توجه به شکست ۲ بر ۲ این کشتی‌گیر در دور بعد برابر رقیب کوبایی، قوره‌جیلی نیز از دور رقابت ها کنار رفت تا هشتمین حذف شده کشتی فرنگی ایران در این رقابت ها باشد.

پژمان پشتام نیز در وزن ۷۷ کیلوگرم در همان دور نخست شکست خورد و با توجه به شکست ۲ بر صفر این کشتی گیر اوکراینی در دومین مبارزه برابر حریفی از مولداوی، پشتام نیز حذف شد تا یک ناکامی تمام عیار برای کشتی فرنگی ایران و بدتر از کشتی آزاد که ۳ مدال برنز گرفت بدست بیاید.

اما مهدی علیاری در وزن ۹۷ کیلوگرم آخرین نماینده کشتی فرنگی ایران است که در دور نخست برابر حریف ترکیه ای به برتری رسید، حال آنکه مقابل موسی اولویف از روسیه ۴ بر یک شکست خورد. اگر کشتی‌گیر روسیه فینالیست شود، علیاری باید در گروه بازنده ها مسابقه دهد.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*