کیک زرد روسیه، یکی از بهترین محصولات این صنعت در جهان است و تا امروز هیچ گاه این محصول خود را به ایران نفروخته و ۵۰۰ تُن کیک زرد هم که جزو ذخایر کشورمان است، قبل از انقلاب از آفریقای جنوبی خریداری شده بود.
به گزارش «تابناک»؛ حسن محمدی در گزارشی که درباره تحویل این محموله برای امید ملی ایرانیان تهیه کرد، نوشت: هواپیمای ایلوشین ۷۶غول پیکر روسیه که برای انتقال تجهیزات و مواد خاص طراحی شده است از هفتم تا نوزدهم بهمن طی ۴ مرحله در فرودگاه شهید بهشتی اصفهان به زمین نشست تا اولین محوله خریداری شده کیک زرد توسط ایران را تحویل دهد. ورود اولین محموله خریداری شده کیک زرد یک سال پس از اجرایی شدن برجام، نشان از ورود جدی و عملیاتی جمهوری اسلامی ایران به بازار تجارت هسته ای دارد؛ هرچند پیش از این نیز با فروش آب سنگین به روسیه و آمریکا ایران در حوزه تجارت صنعت هسته ای وارد شده بود، خرید کیک زرد به عنوان یک کالای استراتژیک آن هم پس از ۳۸سال تحریم، بسیار حائز اهمیت است. کیک زرد یا Yellow cake که از آن به عنوان اورانیا (Urania) نیز یاد می شود، محصولی استراتژیک و با اهمیت است.
خاک معدنی اورانیوم که پس از گذراندن مراحل تصفیه و پردازش های لازم، از سنگ معدنی آن کیک زرد تهیه می شود، همچون طلایی است که متخصصان صنعت هسته ای از دل سنگ اورانیوم آن را به دست می آورند اما در حالی که ایران همواره گوشه چشمی به واردات این محصول دارد حمایت از تولید داخل را نیز در دستور کار قرار داده است. به همین دلیل، از کارخانه اردکان یزد ابتدای سال۹۵ با ظرفیت تولید ۳۰ تُن کیک زرد بهره برداری کرد.
کیک زرد یکی از معروف ترین و ارزشمندترین محصولات میانی در چرخه سوخت هسته ای است که از آن برای تولید گاز UF6 استفاده می کنند. گاز UF6 خوراک اولیه سایت های غنی سازی است به همین خاطر ارزش کیک زرد بسیار مهم تلقی می شود.
در گفت وگویی که با علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی در خصوص کیک زرد انجام دادم وی برای تبیین ارزش این محصول گفت: «اگر کیک زرد نداشته باشیم مثل این است که بهترین خودرو را داشته باشیم، ولی بنزین نداشته باشیم.»
همانطور که بارها مسئولان صنعت هسته ای بیان کرده اند، منابع طبیعی کشورمان در حوزه سنگ اورانیوم با خلوص مناسب کم است و ایران جزو کشورهای کم برخوردار در این زمینه محسوب می شود. به همین روی، افزایش ذخایر این محصول استراتژیک پیام محکم و جدی برای طرف مقابل است که به موجب آن، در صورت هرگونه نقض عهد یا ایجاد مشکلی در اجرای برجام، جمهوری اسلامی ایران می تواند با سرعت بسیاری غنی سازی در مجتمع های موجود و با ماشین های سانتریفیوژ نسل جدید ذخایر غنی شده خود را افزایش دهد.
در حالی که عیار سنگ اورانیوم ایران حدود ۳۰۰ یا ۴۰۰ گرم در تُن خلوص دارد یک سنگ معدنی با عیار متوسط محسوب می شود اما کیک زرد روسیه یکی از بهترین محصولات این صنعت در جهان است و تا امروز هیچ گاه این محصول خود را به ایران نفروخته و ۵۰۰ تُن کیک زرد هم که جزو ذخایر کشورمان است، قبل از انقلاب از آفریقای جنوبی خریداری شده بود.
در حالی که ذخایر کیک زرد ایران در ۳۸ سال اخیر به دلیل تحریم های ظالمانه افزایش نیافته بود، پس از توافق هسته ای ایران با گروه ۱+۵ در مرحله تبادلِ ۱۱ تُن مواد هسته ای، به جای دریافت پول از طرف مقابل ۲۰۰ تُن کیک زرد دریافت کرد و پس از آن نیز با ورود به عرصه تجارت هسته ای یک سال پس از اجرایی شدن برجام ۱۴۹ تُن کیک زرد از روسیه خریداری کرد.
علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی به امیدملی ایرانیان گفت: «امروز خوشحالم قولی که به مردم ایران داده بودم که نه تنها فعالیت های هسته ای ایران پس از برجام کُند نشود که برخی از آن فعالیت ها هم شتاب بیشتری به خود بگیرد، عمل کرده ام و اکنون خرید ۱۴۹ تُن کیک زرد پس از ۳۸ سال یکی از همین دستاوردهای غیرقابل انتظاری بود که به همّت همکاران من در سازمان انرژی اتمی میسر شد و قطعا متخصصین این صنعت اهمیت سخنان من را بیشتر درک می کنند.