مجوزی برای حرکت علمی سمت تغییر الگوی کشت/ آب های نامتعارف سوی عناب و آنغوزه

با توجه به تاکید برنامه هفتم توسعه بر استفاده از آب‌های نامتعارف، مقرر شد در استان بخشی از پساب موجود مجتمع تحقیقاتی جهاد کشاورزی در اختیار طرح‌های پژوهشی قرار گیرد. در خصوص تامین آب مورد نیاز برای طرح‌ها، پیشنهاد شد در صورت نیاز کم، آب با تانکر تامین و در صورت نیاز زیاد، از لوله‌کشی استفاده شود. این تصمیم به اجرای طرحی در حوزه عملکرد گیاهان دارویی مانند عناب و آنغوزه، کمک می کند. دیروز در جلسه‌ای با هدف بررسی همکاری‌های مشترک و ارائه راهکارهای علمی برای مقابله با مشکل کم‌آبی، بر لزوم هم‌افزایی بین جهاد دانشگاهی استان و مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی تاکید شد. رئیس جهاددانشگاهی خراسان جنوبی در دیدار با رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی با تاکید بر دستور استاندار مبنی بر ارائه طرح‌ها و ایده‌ها توسط جهاد دانشگاهی برای سازگاری با کم آبی، گفت: از حدود یک ماه گذشته جهاددانشگاهی طرحی را آغاز کرده است که به موضوع استفاده از پساب تصفیه‌شده در بخش کشاورزی می‌پردازد. این طرح با توجه به تغییر الگوی کشت و نیازهای جدید بخش کشاورزی، به‌ویژه در حوزه عملکرد گیاهان دارویی مانند عناب و آنغوزه، طراحی شده است. مجتبی ابراهیمی رومنجانافزود: با توجه به کمبود منابع آبی و شرایط موجود، روستائیان و کشاورزان بیش از گذشته به استفاده از پساب‌های تصفیه‌شده روی آورده‌اند، اما ضروری است که پروژه‌های تحقیقاتی بیشتری در این حوزه انجام شود تا از جنبه‌های مختلف، از جمله سلامت و ایمنی محصول تولیدی، امنیت غذایی و همچنین ملاحظات زیست‌محیطی، اطمینان لازم حاصل شود. مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی هم با اشاره به لزوم تعاملات موثرتر، گفت: تعاملات باید رنگ و بوی بهتری داشته باشد.
محسن پویان با اشاره به دستور استاندار مبنی بر ارائه ایده‌ها توسط جهاد دانشگاهی، خواستار حمایت‌های مالی و معنوی بیشتر شد. عضو هیات علمی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی نیز در خصوص نوع همکاری‌ها گفت: باید از ظرفیت همکاران مجتمع استفاده کنیم تا طرح‌ها مشترک باشد و از جزیره‌ای کار کردن جلوگیری شود. مهدی ابراهیمی با اشاره به اهمیت موضوع آب در برنامه‌های کلان کشور تصریح کرد: استفاده از آب‌های نامتعارف در برنامه ۵ ساله هفتم هم آمده است و لازم است بخشی از پساب در اجرای طرح‌های تحقیقاتی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی استفاده شود. حسین راغ‌آرا؛ کارشناس کشاورزی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی نیز با ارائه گزارشی، گفت: انتقال دستاوردها به بخش اجرا با برگزاری هفته انتقال تجربه یا روز مزرعه انجام می‌شود. علیرضا مقری؛ رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی نیز با اشاره به ظرفیت‌های قانونی برای تامین اعتبار، ادامهداد: جهاد دانشگاهی و مرکز تحقیقات می‌توانند طرح‌های مشترک تعریف کنند.
در این جلسه مقرر شد برای سال آینده یک طرح کلان پژوهشی به صورت مشترک تعریف شود تا از کارهای جزیره‌ای جلوگیری شده و از ظرفیت‌های مالی و معنوی هر دو طرف بهره‌برداری شود.