رئیس اداره اوقاف و امور خیریه بیرجند اعلام کرد: هزینه کرد بیش از ۶۳ میلیارد تومان از محل درآمد بنگاه آبلوله طی ۹ سال گذشته

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه بیرجند گفت: در ۹ سال گذشته موقوفه بنگاه خیریه آب و لوله بیرجند به شکل قانونی مدیریت شده است.
حجت‌الاسلام و المسلمین خدایی در جمع خبرنگاران به تشریح ابعاد حقوقی، شرعی و مدیریتی موقوفه بنگاه خیریه آب‌لوله بیرجند پرداخت و با تاکید بر اینکه ما بر اجرای دقیق نیت واقف مکلفیم، گفت: نظارت بر بنگاه خیریه آبلوله بیرجند به عهده اوقاف است.
وی با بیان اینکه موقوفه بنگاه خیریه آب‌لوله یک مؤسسه عام‌المنفعه وقفی است، اظهار کرد: این موقوفه در دهه ۳۰ شمسی توسط حدود ۳۰ نفر از خیرین و متنفذان شهر بیرجند با هدف تأمین آب شرب مردم و انجام امور خیر تأسیس شده و از بزرگ‌ترین موقوفات مشارکتی استان و حتی کشور به شمار می‌رود.

تولیت موقوفاتی که متولی خاص ندارند با اوقاف است
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه بیرجند با تأکید بر اینکه موقوفات طبق قانون دارای شخصیت حقوقی مستقل هستند، افزود: مطابق قوانین اوقاف، تولیت موقوفاتی که متولی خاص ندارند بر عهده سازمان اوقاف است و در سایر موقوفات نیز اوقاف نقش نظارتی دارد به این معنا که صرف اطلاع کافی نیست و در صورت مشاهده افراط، تفریط یا تخلف، ورود قانونی انجام می‌شود.
خدایی درخصوص علت انتقال تولیت این موقوفه به اوقاف بیان کرد: در پی بررسی‌ها و کشف تخلفات مدیریتی از جمله عدم اجرای مفاد اساسنامه، نبود شفافیت مالی، ارائه نشدن صورت‌حساب‌های سالانه و مهم‌تر از همه عدم اجرای دقیق نیت واقف، با رأی صادره از شعبه پنجم دادگاه حقوقی بیرجند و تأیید شعبه هجدهم دیوان عالی کشور، هیئت‌مدیره وقت در سال ۱۳۹۵ ممنوع‌المداخله شد و تولیت موقوفه به اوقاف واگذار شد.

احداث‌ هشت باب سقاخانه آب شرب
در سطح شهر بیرجند
وی با اشاره به اینکه نیت اصلی این موقوفه تأمین آب شرب مردم بیرجند بوده است، گفت: در مقطعی بخش قابل توجهی از درآمد موقوفه در اموری غیر از نیت اصلی هزینه می‌شد، در حالی که اوقاف پس از بر عهده گرفتن تولیت، اجرای نیت واقف را در اولویت قرار داد و تاکنون هشت باب سقاخانه آب شرب در سطح شهر بیرجند احداث و مدیریت شده است. وی با تأکید بر شفافیت مالی افزود: بلافاصله پس از انتقال تولیت، اطلاعات موقوفه در سامانه جامع موقوفات کشور ثبت و حساب بانکی مستقل به نام خود موقوفه افتتاح شد، به‌طوری‌که تمام درآمدها و هزینه‌ها به‌صورت دقیق، شفاف و قابل رصد در سامانه‌های مالی ثبت می‌شود و هیچ‌گونه واریزی به حساب اداره اوقاف صورت نگرفته است.

هزینه کرد بیش از ۶۳ میلیارد تومان در راستای اجرای نیت واقف
رئیس اداره اوقاف بیرجند با اشاره به اقدامات انجام‌شده در سال‌های اخیر اظهار کرد: در طول حدود ۹ سال گذشته، بیش از ۶۳ میلیارد تومان در راستای اجرای نیت واقف هزینه شده که شامل احیای ۲۰ هکتار باغ موسوم به باغ شماره ۵ (باغ شهید سلیمانی)، افزایش چندبرابری درآمد آن، احیای باغ نوکند و غرس اشجار به مساحت حدود ۱۵ هکتار، تهیه آب معدنی و ساخت ۲ سوله با تجهیزات بسته بندی آب معدنی، خرید رقبه تجاری در خیابان ۱۵ خرداد، اخذ اسناد مالکیت تک‌برگ برای املاک وقفی و تثبیت مالکیت اراضی در نقاط مختلف شهر از دیگر اقدامات انجام‌شده در این رابطه بوده است.

اوقاف هیچ تمایلی به تصدی‌گری دائمی ندارد
وی تأکید کرد: سازمان اوقاف هیچ تمایلی به تصدی‌گری دائمی ندارد و سیاست ما واگذاری مدیریت موقوفات به امین‌های صالح، متعهد و واجد صلاحیت است، اما این امر تنها در چارچوب قانون، اساسنامه و با نظارت عالیه اوقاف امکان‌پذیر خواهد بود تا از تکرار تخلفات گذشته جلوگیری شود. وی بیان کرد: اوقاف خود را شرعاً و قانوناً موظف به اجرای دقیق نیت واقف می‌داند و با حساسیت و شفافیت کامل، مدیریت موقوفه بنگاه خیریه آب‌لوله بیرجند را ادامه خواهد داد و در صورت تشکیل مجمع قانونی و معرفی افراد واجد شرایط، آمادگی کامل برای طی مراحل قانونی و واگذاری مدیریت در چارچوب ضوابط وجود دارد.

رسالت سنگین اوقاف در اجرای دقیق نیت واقفان
وی با اشاره به رسالت سنگین اوقاف در اجرای دقیق نیت واقفان بر آمادگی کامل برای تعیین تکلیف موقوفه پس از برگزاری مجمع عمومی تاکید کرد و گفت: مسئولان اداره اوقاف با تأکید بر رسالت خطیر و حساس این نهاد در صیانت از حقوق موقوفات، اجرای دقیق نیت واقفان را یک تکلیف شرعی و قانونی غیرقابل اغماض دانستند.
به گفته رئیس اداره اوقاف بیرجند برخلاف نظام بانکی که نگهداشت منابع مالی با هدف ایجاد سود صورت می‌گیرد، در حوزه وقف، هرگونه تأخیر در اجرای نیت واقف می‌تواند واجد مسئولیت شرعی باشد و اغماض در این زمینه، موجب تضییع حق موقوف‌علیهم خواهد شد از این رو، اداره اوقاف خود را ملزم می‌داند بدون هیچ‌گونه مسامحه‌ای، نیت و غرض واقعی واقف را اجرا کند.
وی بر حکم دادگاه و رای تجدید نظر شعبه هشت قضات دادگستری تأکید و خاطرنشان کرد: تایید و تنفیذ اقدامات متولیان و مدیران و مهر تایید بر انتخاب مدیران جدید مجمع بنگاه خیریه آبلوله با اداره اوقاف است‌ خدایی تاکید کرد : مدت قانونی فعالیت هیئت‌مدیره مطابق اساسنامه دو سال است که اکنون منقضی شده و بر اساس قانون، نیاز به برگزاری مجمع جدید وجود دارد.