سبقت قبوض نجومی گاز از توان مردم

در دوره جدیدی که برای مشترکان خراسان جنوبی قبض گاز صادر شد، برخی از مردم با شگفتی مبالغ نجومی را بر روی قبوض خود مشاهده کردند در حالی که معتقد بودند نسبت به دوره های مشابه مصرف گازشان تغییری نداشته است. اعتراض و گلایه مردم بالا گرفت و حتی برخی از نمایندگان نیز به موضوع ورود پیدا کردند.

جوابیه ها مرهم درد مردم نیست
شرکت گاز نیز جوابیه ای صادر کرد که شاه بیت آن این بود« صدای مردم را شنیدیم» هر چند توجه به گلایه مردم یک نکته مثبت محسوب می شود ولی آیا این جوابیه ها مرهم زخم مردم رنج کشیده خراسان جنوبی می شود. به راستی آیا اقدامی برای رفع این مشکل مردم انجام شده است؟ مردمی که در شرایط سخت اقتصادی این روزها با قبوض نجومی مواجه اند. مدیرعامل شرکت گاز خراسان جنوبی در این زمینه به خبرنگار امروز خراسان جنوبی اظهار کرد: تمام مشکلات استان که منجر به افزایش تعرفه گاز شده و نظرات مردم را به مرکز منتقل کرده و کارشناسان را نیز به تهران فرستاده ایم تا راهکارهایی برای اعمال تغییرات، از جمله اصلاح ضرایب یا زمان‌بندی اجرا، مورد بررسی قرار گیرد. محمودی ادامه داد: تلاش ما بر این است که در چارچوب برنامه‌های شرکت ملی گاز اصلاحی صورت گیرد، قطعاً این اقدامات به نفع مردم خواهد بود و هر اقدامی که در توان ما باشد، ان‌شاءا… انجام خواهیم داد. وی افزود: بدیهی است که نظام جدید تعرفه‌گذاری و اصلاح تعرفه‌ها موضوعی سراسری است و صرفاً مختص استان خراسان جنوبی نیست و در سطح کشور به‌عنوان یک چالش مطرح است

مشکلات را منتقل کردیم
مدیرعامل شرکت گاز خراسان جنوبی گفت: با این حال، ما مطالبات و مشکلات مردم عزیز استان خراسان جنوبی را به‌طور ویژه شنیده‌ایم، بررسی کرده‌ایم و نکات اصلاحی مدنظر استان را طی سه تا چهار مکاتبه رسمی به تهران اعلام کرده‌ایم. محمودی بیان کرد: لازم به تأکید است که پیشنهاد مشخصی از سوی استان در قالب یک نسخه جایگزین تعرفه ارائه نشده، بلکه مسائل و مشکلات مردم به‌صورت دقیق منعکس شده است؛ از جمله اینکه استان خراسان جنوبی به‌دلیل صرفه‌جویی‌های انجام‌شده در سال‌های گذشته، که مبنای محاسبات میانگین مصرف قرار گرفته، متحمل فشار بیشتری شده است. وی افزود: همچنین به محرومیت استان، شرایط خاص معیشتی مردم، پایین بودن سطح درآمدها، اشتغال‌های خانگی، نان‌پزی سنتی، خشکسالی‌های متمادی و مرزی بودن استان اشاره شده و تأکید گردیده که این شرایط، مردم را در تنگنای اقتصادی قرار داده و لزوم توجه ویژه به پایداری جمعیت در مناطق مرزی را دوچندان می‌کند و همه این موارد به مرکز منتقل شده است.

پرداخت قبض گاز یک جا نیست
مدیرعامل شرکت گاز خراسان جنوبی افزود: در عین حال، به مردم اطمینان داده می‌شود که هیچ‌گونه اجبار یا فشار برای پرداخت یکجای مبالغ سنگین قبوض اعمال نشده است. محمودی تصریح کرد: به مشترکان اعلام شده است که متناسب با توان مالی خود اقدام به پرداخت کنند و در صورت عدم توانایی، امکان پرداخت تدریجی و تقسیط فراهم است. وی گفت: همچنین در صورت اعمال هرگونه اصلاح یا تغییر قیمت در آینده، مبالغ پرداختی مازاد به‌عنوان بستانکاری در قبوض آتی لحاظ خواهد شد و هدف اصلی، جلوگیری از وارد شدن فشار معیشتی به مردم و همراهی حداکثری با مشترکان است. مدیرعامل شرکت گاز خراسان جنوبی تصریح کرد: ما در شرکت گاز به‌صورت مستمر وضعیت مصرف کل مشترکان استان را رصد می‌کنیم و به‌طور معمول، یک واحد مسکونی با زیربنای حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ مترمربع، در صورت رعایت اصول صرفه‌جویی و مدیریت مصرف، نباید بیش از ۳۰۰ تا ۳۵۰ مترمکعب گاز در ماه مصرف کند تا دمای مطلوب خانه تأمین شود. محمودی ادامه داد: طبیعی است وقتی صرفه جویی مراعات نمی شود و برای مثال دریچه‌های کولر باز می‌ماند یا اصول اولیه مدیریت انرژی نادیده گرفته می‌شود اتلاف انرژی افزایش می‌یابد که این موارد معمولاً از نگاه مصرف‌کننده پنهان می‌ماند. وی گفت: مردم حق دارند اعتراض کنند و ما هم قبول داریم که ارقام بالاست، اما باید از خود بپرسیم چه میزان برای صرفه‌جویی تلاش کرده‌ایم و تا چه حد به مصرف صحیح انرژی توجه داشته‌ایم.

تکلیف اصلاح قیمت حامل های انرژی
مدیرعامل شرکت گاز خراسان جنوبی تصریح کرد: اصلاح قیمت حامل‌های انرژی یک تکلیف قانونی است که از برنامه پنجم توسعه در قانون پیش‌بینی شده است و در برنامه هفتم توسعه، دولت این موضوع را اجرایی کرده است. محمودی اظهار کرد: با توجه به مطالبه نهادهای نظارتی و اینکه این اصلاحات برای برق و آب نیز انجام شده بود، هیئت دولت مصوبه اصلاح قیمت حامل‌های انرژی از جمله گاز را تصویب کرد. وی بیان کرد: این مصوبه اصلاح قیمت حامل های انرژی از تاریخ یکم مهرماه توسط معاون اول رئیس‌جمهور، آقای عارف، به سراسر کشور و شرکت ملی گاز ابلاغ شد تا در سامانه مشترکان اعمال و اجرا شود. مدیرعامل شرکت گاز خراسان جنوبی تأکید کرد: در این مصوبه، قیمت‌گذاری بر اساس چهار پلکان مصرف تعیین شده و نرخ هر پلکان به‌صورت درصدی از قیمت گاز صادراتی (تبدیل‌شده به ریال) محاسبه شده است. محمودی اظهار کرد: چنانچه اصول حفظ دمای استاندارد ساختمان و مدیریت مصرف رعایت شود، این امکان وجود دارد که هزینه گاز در پلکان اول محاسبه شود و مبلغ قبض حتی به نصف رقم فعلی کاهش یابد و هدف اصلی این سیاست، تشویق مردم به اصلاح الگوی مصرف است.

کمک به کاهش مصرف
وی بیان کرد: درکنار این موارد، ما پیگیر اجرای طرح‌هایی برای کمک به مشترکان هستیم و شرکت‌هایی به‌عنوان «شرکت‌های کاربر» با ما قرارداد دارند که منازل با مصرف بالا را بررسی می‌کنند و در صورت وجود مشکلاتی مانند نبود پنجره دوجداره یا عایق‌بندی نامناسب، این اصلاحات با هزینه همان شرکت‌ها انجام می‌شود.