نقش سیاه‌دانه در بهبود چربی خون

نقش سیاه‌دانه در بهبود چربی خون

مطالعات آزمایشگاهی نشان داده‌اند مصرف روزانه سیاه‌دانه می‌تواند با کاهش تری‌گلیسیرید و کلسترول بد، افزایش کلسترول خوب و بهبود کنترل اشتها در بهبود سلامت متابولیک و کنترل وزن نقش موثری ایفا کند.

روغن سیاه‌دانه هم که سرشار از آنتی‌اکسیدان است، به‌عنوان مکمل غذایی فروخته می‌شود و معمولا برای تقویت سیستم ایمنی، کاهش التهاب و بهبود سلامت گوارش کاربرد دارد.

متخصصان در اوزاکای ژاپن، روی سلول‌های کشت‌شده برخی آزمایش‌ها را انجام دادند. همچنین یک کارآزمایی انسانی تصادفی را پیش بردند که در آن شرکت‌کنندگان به‌مدت هشت هفته هر روز پنج گرم پودر سیاه‌دانه مصرف کردند. همچنین سطح کلسترول و میزان اشتهای شرکت‌کنندگان پیش و پس از مصرف سیاه‌دانه اندازه‌گیری شد.

نتایج کارآزمایی انسانی حاکی از کاهش تری‌گلیسیرید، کاهش کلسترول بد (LDL)، کاهش کلسترول کل و افزایش کلسترول خوب (HDL) بود. همچنین نشان داد که احساس گرسنگی به‌میزان قابل‌توجهی کاهش یافت که بیانگر نقش احتمالی سیاه‌دانه در کنترل اشتها است.

متخصصان از آزمایش‌های آزمایشگاهی و کارآزمایی انسانی نتیجه‌گیری کردند که سیاه‌دانه اثر مهارکننده تشکیل بافت چربی (anti-adipogenic) و کاهنده چربی خون (lipid-lowering) دارد.

گزارش ایندیپندنت،به یک مطالعه در سال ۲۰۲۱ اشاره کرد که نشان داده بود روغن سیاه‌دانه در زنانی که روزانه آن را مصرف کرده بودند، باعث کاهش وزن بیشتر شد. شرکت‌کنندگان همچنین احساس سیری بیشتر داشتند که احتمالا در موفقیت آن‌ها نقش داشت. با این حال او هشدار داد: هرچند نتایج کوتاه‌مدت امیدوارکننده‌اند، این مطالعات فقط هشت هفته طول کشیدند. سیاه‌دانه به‌تنهایی معجزه‌ای برای پیشگیری از چاقی نیست، اما می‌تواند همراه با یک سبک زندگی سالم نقشی حمایتی در کنترل وزن ایفا کند.