۱۰۳ پروژه بازآفرینی درخراسان جنوبی در دست اجرا است

معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران گفت: حدود ۱۳ درصد مساحت شهرهای کشور را بافت‌های ناکارآمد، فرسوده و سکونتگاه‌های غیررسمی تشکیل می‌دهد اما ۳۳ درصد جمعیت شهری ایران در این محدوده‌ها سکونت دارند که نشان‌دهنده ضرورت توجه ویژه به بازآفرینی شهری و ارتقای خدمات در این مناطق است. به گزارش ایرنا، علیرضا گلپایگانی در نشست ستاد بازآفرینی شهری خراسان جنوبی با تبریک عید قربان و ایام حج اظهار کرد: شرکت بازآفرینی شهری ایران در سال‌های گذشته اقدامات متعددی در شهر بیرجند و سایر شهرهای استان انجام داده و بخشی از پروژه‌های مهم نیز اکنون در مرحله پیگیری و تکمیل قرار دارد. وی افزود: در بیرجند به ویژه در محدوده مرکزی شهر، بازار و محله فرزان پروژه‌های بزرگی آغاز شده که برخی از آنها هنوز به سرانجام نرسیده و برنامه ما این است که با همکاری استانداری، مدیران استانی و مجموعه مدیریت شهری این طرح‌ها را به نتیجه مطلوب برسانیم.معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: بخشی از معابر این محدوده بازگشایی شده و حدود یک تا ۲ هکتار از اراضی این بخش نیز در قالب برنامه‌های جدید در حال طراحی و برنامه‌ریزی است تا ضمن ارتقای کیفیت فضای شهری، بخشی از نیاز مسکن شهر نیز تامین شود. وی با بیان اینکه بازآفرینی شهری مبتنی بر همکاری میان دستگاه‌های مختلف است، تصریح کرد: فلسفه شکل‌گیری ستاد بازآفرینی این است که همه دستگاه‌ها و نهادها برای تحقق یک برنامه مشترک، ظرفیت‌ها و امکانات خود را کنار هم قرار دهند تا مشکلات محلات هدف برطرف شود. گلپایگانی عنوان کرد: بسیاری از شهرهای کشور در بافت‌های ناکارآمد با کمبود سرانه‌های خدماتی روبه‌رو هستند و بخش زیادی از خانه‌های واقع در بافت‌های فرسوده، سکونتگاه‌های غیررسمی و حتی برخی بافت‌های تاریخی در برابر زلزله و حوادث طبیعی مقاوم نیستند. وی یادآور شد: پایین بودن کیفیت محیط زندگی، کمبود خدمات و ناایمن بودن فضاهای سکونتی می‌تواند زمینه بروز آسیب‌های اجتماعی و شکل‌گیری کانون‌های بزهکاری را فراهم کند و این مشکلات به مرور تشدید می‌شود. مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران تاکید کرد: بازآفرینی شهری فقط اجرای پروژه‌های عمرانی و کالبدی نیست بلکه مجموعه‌ای از اقدامات زیرساختی، اجتماعی، فرهنگی و خدماتی را در بر می‌گیرد. وی گفت: در این طرح‌ها علاوه بر نوسازی مسکن، ساماندهی معابر، اصلاح شبکه‌های زیرساختی، توسعه خدمات عمومی، بهبود وضعیت فاضلاب، ایجاد فضاهای فرهنگی و اجتماعی و توانمندسازی ساکنان محلات نیز دنبال می‌شود. گلپایگانی اضافه کرد: هر یک از این حوزه‌ها متولی خاص خود را دارد اما در قالب ستاد بازآفرینی شهری همه دستگاه‌ها با محوریت استاندار، مدیریت شهری و نهادهای مرتبط در کنار هم قرار می‌گیرند تا تحول محلات هدف رقم بخورد. وی با اشاره به ظرفیت‌های قانونی ستاد بازآفرینی شهری افزود: این ستاد در سطح شهرستان، استان و کشور تا سطح ریاست جمهوری تشکیل می‌شود و از ظرفیت‌های قانونی و اعتباری مناسبی برای اجرای برنامه‌های مشترک برخوردار است.

تاکید معاون وزیر بر ارتقای کیفیت محله فرزان
وی با اشاره به محله فرزان بیرجند افزود: این محله در مرکز شهر قرار گرفته و اگر بتوانیم کیفیت این محدوده را ارتقا دهیم، تاثیر آن بر آرامش ذهنی و رضایت شهروندان بسیار بیشتر از توسعه شهر در حاشیه‌ها خواهد بود. گلپایگانی با بیان اینکه پروژه‌های بازآفرینی شهری اگرچه در مقیاس کوچک اجرا می‌شوند اما اثرگذاری بالایی دارند، اظهار کرد: برای همه استان‌های کشور برنامه اقدام مشترک چهار ساله در حال تدوین است. وی افزود: انتظار می‌رود دستگاه‌های اجرایی استان پیشنهادهای خود را در قالب ستاد بازآفرینی ارائه کنند تا پس از تصویب، نقش هر دستگاه در اجرای برنامه‌ها به‌صورت شفاف مشخص شود.معاون وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: برقراری ارتباط میان مصوبات ستاد بازآفرینی، برنامه جامع اقدام مشترک و شورای برنامه‌ریزی استان می‌تواند زمینه استفاده بهتر از ظرفیت‌های توسعه متوازن را فراهم کند. وی همچنین با اشاره به وضعیت خدمات در محلات هدف بازآفرینی گفت: سرانه‌های خدماتی در این مناطق پایین‌تر از متوسط شهری است و کمبودهایی در حوزه فضاهای آموزشی، درمانی، فرهنگی، تفریحی و فضای سبز وجود دارد.گلپایگانی تصریح کرد: در برخی بخش‌ها از جمله توسعه فضاهای آموزشی، اداره کل نوسازی مدارس اقدامات مناسبی انجام داده اما همچنان نیاز به تامین سرانه‌های بیشتری در این محلات احساس می‌شود.وی ادامه داد: هدف اصلی این است که ظرفیت خدماتی محلات افزایش یابد تا ساکنان بتوانند از امکانات مناسب‌تری بهره‌مند شوند و در نتیجه بخشی از مشکلات اجتماعی و کالبدی این مناطق نیز برطرف شود. معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به وضعیت جمعیتی خراسان جنوبی تاکید کرد: این استان در مقایسه با برخی استان‌های کشور از وضعیت مناسب‌تری در حوزه رشد جمعیت برخوردار است که با توجه به نگرانی‌های موجود درباره افزایش میانگین سنی جمعیت کشور، موضوع امیدوارکننده‌ای محسوب می‌شود.

اعتبار سکونتگاه‌های غیررسمی
خراسان جنوبی بیش از ۱۰۰ درصد افزایش یافت
استاندار خراسان جنوبی نیز در این جلسه گفت: در دولت چهاردهم میزان اعتبارات هزینه شده در حوزه سکونتگاه‌های غیررسمی و بازآفرینی شهری استان از ۲۴ به ۵۴ میلیارد تومان افزایش یافته که نشان‌دهنده رشد بیش از ۱۰۰ درصدی توجه به مناطق کم‌برخوردار و بافت‌های ناکارآمد شهری است. سید محمدرضا هاشمی با تبریک عید قربان و عید غدیر خم و گرامیداشت یاد و خاطره شهدا، اظهار کرد: در دولت چهاردهم و با تاکیدات رئیس‌جمهور، توجه ویژه‌ای به محلات کم‌برخوردار، سکونتگاه‌های غیررسمی و بافت‌های تاریخی و فرسوده شده است. وی افزود: دستورالعمل‌های ابلاغی دولت و وزارت کشور درباره مدیریت محله‌محور و استفاده از ظرفیت مساجد هم‌راستا با اهداف ستاد بازآفرینی شهری است و اگر برنامه‌های بازآفرینی با محوریت مسجد و مشارکت مردم دنبال شود، آثار ماندگار و ارزشمندی خواهد داشت. وی با قدردانی از حضور معاون وزیر راه و شهرسازی در استان گفت: مجموعه وزارت راه و شهرسازی در خراسان جنوبی عملکرد قابل توجهی داشته و اقدامات بزرگی در حوزه‌های زیرساختی، راه، مسکن و بازآفرینی شهری در حال انجام است.استاندار خراسان جنوبی همچنین خواستار تسریع در اجرای پروژه‌های بازآفرینی شد و گفت: برخی پروژه‌ها به دلیل مسائل اداری یا تاخیر در فرآیندها معطل می‌ماند در حالی که باید روند اجرای آنها تسهیل شود تا مردم سریع‌تر آثار اقدامات را مشاهده کنند.وی ادامه داد: استفاده از ظرفیت معادن و مسئولیت‌های اجتماعی صنایع برای اجرای پروژه‌های فرهنگی و خدماتی در مناطق حاشیه‌ای و بافت‌های فرسوده نیز می‌تواند نقش مهمی در توسعه این مناطق داشته باشد. هاشمی با قدردانی از حضور مسئولان و مدیران دستگاه‌های اجرایی در نشست ستاد بازآفرینی شهری گفت: امیدواریم با همکاری همه دستگاه‌ها و همراهی مردم، روند بهسازی محلات ناکارآمد و تاریخی استان با شتاب بیشتری ادامه پیدا کند.
۱۰۳ پروژه بازآفرینی در خراسان جنوبی
در دست اجرا است
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی از شناسایی یک هزار و ۲۹۳ هکتار بافت هدف بازآفرینی در استان خبر داد و گفت: اکنون ۱۰۳ پروژه عمرانی با میانگین پیشرفت فیزیکی ۹۶.۳۳ درصد در این محلات در حال اجراست که بخش عمده آن‌ها تا هفته دولت به بهره‌برداری می‌رسد.میرمحمد مودی اظهار کرد: بر اساس آخرین مطالعات صورت گرفته در ۱۵ شهر استان، یک هزار و ۲۹۳ هکتار پلاک هدف بازآفرینی شناسایی شده است.وی ادامه داد: این میزان شامل ۷۵۷ هکتار بافت فرسوده، ۱۳۶ هکتار بافت تاریخی، پلاک‌های سکونتگاه غیررسمی و روستاهای ادغام شده در محدوده قانونی شهرها است. وی تصریح کرد: از مجموع جمعیت ۳۶۸ هزار و ۱۹۴ نفری شهرهای مورد مطالعه، ۱۲۳ هزار و ۲۰۱ نفر معادل ۳۳.۴۶ درصد جمعیت در این محلات ساکن هستند که لزوم توجه ویژه به زیرساخت‌های این مناطق را دوچندان می‌کند.وی بیان کرد: در مرکز استان (بیرجند) ۶۵۴ هکتار بافت هدف شناسایی شده که ۷۴ هزار و ۸۲۷ نفر در آن ساکن هستند، پس از آن شهر قاین با ۱۲۷ هکتار، نهبندان با ۹۹ هکتار و طبس مسینا با ۵۹ هکتار بیشترین سهم را از بافت‌های ناکارآمد استان دارا هستند.مودی اضافه کرد: لازم به ذکر است که در شهر طبس مسینا، ۵۸.۴ درصد جمعیت شهر در محدوده بازآفرینی ساکن هستند که بالاترین نسبت جمعیتی در استان است.

جهش ۱۲۷ درصدی اعتبارات در سال مالی جدید
وی با بیان رشد خیره‌کننده اعتبارات در این حوزه عنوان کرد: مجموع اعتبارات مصوب از ۴۴ میلیارد و ۵۸۰ میلیون تومان در سال مالی ۱۴۰۳ با رشدی معادل ۱۲۷ درصد به ۵۷ میلیارد و ۱۵۰ میلیون تومان در سال مالی ۱۴۰۴ رسیده است.مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی یادآور شد: روند اعتبارات از سال ۱۳۹۸ که تنها ۱۳.۴ میلیارد تومان بود اکنون افزایشی بیش از ۴ برابری را نشان می‌دهد، همچنین در توزیع سال گذشته بیشترین اعتبار به بیرجند با ۲۱.۵ میلیارد تومان، نهبندان و قهستان هر کدام هفت میلیارد تومان و قاین با ۶.۶ میلیارد تومان اختصاص یافته است.وی به تبیین دقیق آخرین وضعیت اجرایی ۱۰۳ پروژه فعال در سطح استان پرداخت و بیان کرد: میانگین پیشرفت فیزیکی این طرح‌ها هم‌اکنون از مرز ۹۶.۳۳ درصد عبور کرده است.مودی اظهار کرد: در مرکز استان یعنی شهر بیرجند تعداد ۳۵ پروژه با مجموع اعتبار ۳۲ میلیارد تومان در سال جاری و اعتبار کل ۶۷ میلیارد تومانی تعریف شده است که بخش عمده‌ای از این طرح‌ها در مراحل نهایی تکمیل قرار دارند.وی با اشاره به وضعیت مطلوب پروژه‌ها در شهرستان بشرویه تصریح کرد: در این شهر ۱۴ پروژه با اختصاص اعتباری معادل ۲۰ میلیارد تومان به اجرا درآمده که با ثبت پیشرفت فیزیکی ۹۹ درصدی عملا در آستانه بهره‌برداری کامل قرار گرفته است. مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی همچنین وضعیت پروژه‌های شهر فردوس را مورد توجه قرار داد و افزود: در این منطقه نیز هفت پروژه با اعتبار ۲۶ میلیارد تومانی در حال اجراست که میانگین پیشرفت فیزیکی این طرح‌ها هم‌اکنون به ۸۸ درصد رسیده است. وی از اتمام کامل عملیات اجرایی در برخی شهرهای استان خبر داد و یادآور شد: در شهر نهبندان تعداد ۱۴ پروژه بازآفرینی با پیشرفت فیزیکی ۱۰۰ درصدی به پایان رسیده است که این پروژه‌ها با اعتباری معادل هفت میلیارد تومان تکمیل و آماده افتتاح رسمی شده‌اند.مودی همچنین وضعیت شهر سرایان را مشابه نهبندان توصیف کرد و گفت: پروژه‌های این شهر نیز با اعتبار ۲۰ میلیارد تومانی به پیشرفت ۱۰۰ درصدی دست یافته و در ردیف طرح‌های آماده افتتاح قرار گرفته‌اند.وی در خصوص روند نوسازی در شمال استان نیز عنوان کرد: در شهر قاین ۲۴ میلیارد تومان اعتبار پیش‌بینی شده که منجر به تحقق پیشرفت فیزیکی ۹۲ درصدی در پروژه‌های این شهرستان شده است.مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی به وضعیت شهرهای کوچک‌تر نیز اشاره داشت و عنوان کرد: پروژه‌های شهر گزیک با ۱۱ میلیارد تومان اعتبار به پیشرفت ۹۷ درصدی و طرح‌های شهر قهستان با هشت میلیارد تومان اعتبار به پیشرفت ۹۸ درصدی رسیده‌اند.
۱۰۳ پروژه بازآفرینی در خراسان جنوبی در دست اجرا است
وی وضعیت اجرایی در شهر مود را بسیار مطلوب ارزیابی کرد و افزود: پروژه‌های بازآفرینی این شهر با اعتبار ۶ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومانی به پیشرفت فیزیکی ۹۹ درصدی دست یافته است. مودی ابراز امیدواری کرد: با توجه به وضعیت فعلی، ۸۵ پروژه که به مرحله تحویل موقت رسیده‌اند در کنار سایر طرح‌های نیمه‌تمام، حداکثر تا پایان نیمه اول سال جاری و هفته دولت به طور کامل تکمیل شده و در اختیار شهروندان قرار گیرند.وی از جذب و تخصیص هزار و ۲۸۵ تن قیر رایگان برای آسفالت معابر خاکی محلات هدف بازآفرینی شهری استان در سال مالی گذشته خبر داد و گفت: برای سال جاری نیز نیازسنجی هزار و ۸۳۰ تنی انجام شده است.مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی شاخص اصلی توزیع این سهمیه‌ها را «مساحت معابر خاکی و عملکرد شهرداری‌ها» برشمرد و بیان کرد: شهرداری‌هایی که در اجرای پروژه‌های بازآفرینی و آسفالت معابر سرعت عمل بیشتری داشته باشند در اولویت تخصیص سهمیه‌های آتی قرار خواهند گرفت.

تاکید استاندار بر تشکیل ستاد ویژه تعیین‌تکلیف پرونده‌های «جوانی جمعیت» در خراسان جنوبی
استاندار خراسان جنوبی همچنین در چهارمین جلسه شورای مسکن استان در سال جاری،با تاکید بر لزوم شتاب‌بخشی به روند اجرای طرح‌های مسکن و جمعیت، از تشکیل ستادی ویژه برای تعیین تکلیف پرونده‌های مرتبط با قانون جوانی جمعیت در این استان خبر داد. سید محمدرضا هاشمی ضمن بررسی آخرین وضعیت طرح نهضت ملی مسکن، اظهار کرد: خراسان جنوبی در اجرای طرح نهضت ملی مسکن یکی از استان‌های پیشرو و موفق کشور محسوب می‌شود.وی با بیان سیاست‌گذاری‌های صورت گرفته در استان، تصریح کرد: به‌جز مرکز استان، واحدهای مسکونی طرح نهضت ملی در تمامی شهرهای خراسان جنوبی به‌صورت ویلایی واگذار شده است، هرچند الحاق اراضی وسیع برای تحقق این هدف، هزینه‌های تامین خدمات زیربنایی را افزایش داده است اما تسریع در آماده‌سازی سایت‌ها برای ارائه خدمات شهری به ساکنان ضروری است.استاندار خراسان جنوبی با تاکید بر اهمیت اجرای سیاست‌های نظام و دولت در حوزه جوانی جمعیت، گفت: تاکنون ۲۶ هزار نفر در این طرح ثبت‌نام کرده‌اند که از این تعداد، زمین مورد نیاز برای ۱۱ هزار متقاضی تامین و تحویل شده و مابقی پرونده‌ها نیز در حال پیگیری و اقدام است.هاشمی برای رفع موانع موجود و زمان‌بندی دقیق جهت تعیین تکلیف پرونده‌های باقیمانده، دستور تشکیل «ستاد ویژه جوانی جمعیت» را با محوریت معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری صادر کرد. وی خطاب به مدیران دستگاه‌های اجرایی استان تاکید کرد: تمامی دستگاه‌ها موظف‌اند اداره‌کل راه و شهرسازی را در تحقق اهداف طرح نهضت ملی مسکن و قانون جوانی جمعیت با تمام توان همراهی و تقویت کنند.هاشمی در بخش دیگری با تاکید بر اهمیت نوسازی بافت‌های ناکارآمد شهری، اظهارکرد: احیای بافت‌های فرسوده و قدیمی، گامی موثر در ارتقای کیفیت زندگی و زیباسازی فضای شهری است.وی در پایان خواستار ورود جدی دستگاه‌های متولی به موضوع ساماندهی و حصارکشی واحدهای تخریب‌شده بلاتکلیف در بافت فرسوده شهر بیرجند شد تا علاوه بر تامین امنیت و سلامت عمومی چهره شهر نیز بهبود یابد.

هشت پروژه بازآفرینی شهری با اعتبار ۳۸۰ میلیارد ریال در خراسان جنوبی افتتاح شد
همزمان با فرارسیدن عید سعید قربان و با حضور معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران، هشت پروژه زیرساختی و خدماتی بازآفرینی شهری با اعتبار ۳۸۰ میلیارد ریال در پنج شهرستان خراسان جنوبی به بهره‌برداری رسید. مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی در آیین افتتاح این پروژه‌ها در شهرستان قاینات، اظهار کرد: این پروژه‌ها با هدف محرومیت‌زدایی، ارتقای کیفیت زندگی شهروندان و ایجاد توازن در خدمات شهری در محلات هدف شامل بافت‌های فرسوده، تاریخی و سکونتگاه‌های غیررسمی اجرا شده است. میرمحمد مودی افزود: بخش مهمی از این طرح‌ها به توسعه فضاهای جمعی و فرهنگی اختصاص دارد که در این زمینه، دو خانه محله در محله امید سرایان و محله خونیکی‌های قاین با مجموع زیربنای هزار و ۱۰۰ متر مربع افتتاح شد. وی ادامه داد: این مراکز با هدف توانمندسازی ساکنان و ارائه خدمات فرهنگی و اجتماعی، نقش موثری در ارتقای عدالت اجتماعی در محلات کم‌برخوردار ایفا می‌کنند. وی تصریح کرد: در شهرستان بیرجند نیز سه پروژه مهم شامل فاز سوم ساماندهی آب‌های سطحی محله موسی بن‌جعفر با هدف پیشگیری از بحران‌های فصلی، احداث و تجهیز پایگاه خدمات اجتماعی در محله کارگران برای کاهش آسیب‌های اجتماعی و تبدیل آرامستان متروکه دکتر ناصح در محله ۱۷شهریور به بوستان شهری به بهره‌برداری رسید. وی اضافه کرد: همچنین پروژه‌های بهسازی، کف‌سازی و سنگفرش معابر در شهرهای گزیک و قهستان شهرستان درمیان و محله میان‌ده شهرستان خوسف افتتاح شد که هدف از اجرای آن‌ها بهبود سیمای شهری، تسهیل تردد شهروندان و احیای هویت محلات قدیمی بوده است.
گفتنی است معاون وزیر راه و شهرسازی همچنین از بافت تاریخی خوسف و پروژه در حال احداث کتابخانه مرکزی قاین بازدید کرد. با حضور گلپایگانی یک مجتمع مسکونی ۹ واحدی در خیابان بزرگمهر به نمایندگی از ۸۰پروژه مسکونی نوسازی شده در بافت فرسوده قاین به بهره‌برداری رسید.