مدیرکل طب سنتی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه در طب سنتی ایران شغلها نیز دارای مزاج هستند، گفت: خبرنگار خوب دارای مزاجی است که با برقراری ارتباط خوب میتواند از طرف مقابل اطلاعات لازم را کسب کند.
به گزارش سلامت خبرگزاری تسنیم، محمود خدادوست ــ مشاور وزیر و مدیرکل طب سنتی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه طب سنتی ایران بر اساس مزاج قرار دارد که مختص انسانها نیست و شامل موارد مختلف نیز میشود، اظهار داشت: طبق گفته حکما مناطق مختلف زندگی هم صاحب مزاج هستند، مثلاً مزاج شمال که در حاشیه دریای خزر قرار دارد سرد و تر، مزاج مناطق ییلاقی مانند منطقه دماوند سرد و خشک، مزاج شهرهایی مثل یزد و اصفهان نیز گرم و خشک است.
مشاور وزیر بهداشت افزود: همچنین فصلهای مختلف سال هم مزاج دارند، فصل بهار مزاج گرم و تر، تابستان گرم و خشک، پاییز سرد و خشک و زمستان سرد و تر است.
خدادوست، اظهار کرد: در نتیجه شب و روز هم همینطور است، مزاج روز گرمتر و مزاج شب سردتر است و بسته به مزاج منطقه با هم ترکیب میشوند.
وی با اشاره به اینکه مشاغل مختلف دارای مزاج مخصوص به خود هستند، گفت: خبرنگار خوب باید مزاج گرم و تر داشته باشد تا بتواند ارتباط خوبی برقرار کرده، پرانرژی باشد و بهدور از خجالت بتواند از طرف مقابل حرف بکشد.
این مقام مسئول با بیان علائم مزاج گرم و تر در افراد گفت: داشتن نشانههایی مثل فعالیت، حرکت، تندی، تیزی، کثرت کلام و حرکت، داشتن قدرت حرکت و جستوخیز دلیل بر داشتن مزاج گرم، و عکس این نشانهها سردی است.
مدیرکل طب سنتی وزارت بهداشت ادامه داد: همچنین افراد خیلی لاغر دارای مزاج خشک بوده و افرادی که کمی اضافه وزن داشته یا چاق محسوب میشوند و دارای اندام عضلانی باشند گرم و تر هستند و افرادی که غیرعضلانی و تپل دارای مزاج سرد و تر طبقهبندی میشوند.
خدادوست، تصریح کرد: بهدلیل تاًثیر عوامل محیطی و براساس فنوتیپ (علائم ظاهری) از نظر طب سنتی بهتعداد آدمها در دنیا مزاج یافت میشود یعنی هر فردی یک فنوتیپ خاصی دارد که در واقع مزاج خاصی به آن فرد میدهد، بنابراین این فرد نسبت به محل زندگی، شغل، غذاها و داروهای مختلف ممکن است پاسخهای متفاوتی نسبت به دیگران داشته باشد.
وی ابراز کرد: ما اگر بتوانیم این طبقهبندی را براساس فنوتیپ و بدون نیاز به تکنولوژی خاص بررسی کنیم بهراحتی میتوانیم افراد را طبقهبندی کرده و پاسخهای خاص این افراد را نسبت به دارو، غذا، شرایط زندگی و شغل مختلف شناسایی و آنها را راهنمایی کنیم.
این مقام مسئول بیان داشت: طبق قابلیت و توانمندیای که در طب سنتی ایران براساس مزاج وجود دارد آن را میتوان با علوم امیکس امروزی تطبیق دارد و به همین دلیل علوم امیکس دریچهای بهسوی مزاج طب سنتی ایران است.
مدیرکل طب سنتی وزارت بهداشت با اشاره به غذاهای مناسب در طول شب و روز بیان داشت: معمولاً هنگام شب زمین رو به سردی میرود و از طرفی شب برای خواب و آرامش است و نباید از غذاهای محرک استفاده کنیم.
خدادوست، ضمن توضیح “اگر هنگام شب از غذاهای گرم و خشک استفاده کنیم باعث ایجاد خشکی شده و خواب را مختل و سبک میکند”، به بسیج پزشکی گفت: بهتر است شبها از موادی با طبع سرد و تر استفاده شود مثلاً از لبنیات که مزاج آن سرد و تر بوده و باعث آرامش و عمیق شدن خواب میشود باید در شب استفاده شود.
وی در پایان تأکید کرد: در حالی که اگر غذاهایی با طبع گرم و خشک مثل غذاهای فلفلی و تند را شب میل کنیم باعث ایجاد خشکی در بدن و سبک شدن خواب میشود، از طرفی مصرف مواد سرد و تر در روز رخوت، بیحالی و اختلال در فعالیتهای روزانه را بههمراه خواهد داشت.