رییس جمهوری روسیه در آستانه دیدار با سران ایران و جمهوری آذربایجان که براساس اعلام کاخ کرملین دوشنبه آینده در باکو پایتخت این کشور برگزار می شود، «مذاکرات برای همکاری گسترده علیه تروریسم و قاچاق مواد مخدر» را از اصلی ترین محور مذاکرات رییسان جمهوری سه کشور اعلام کرد.
پایگاه کاخ کرملین امروز (جمعه) به نقل از سخنان رییس جمهوری روسیه افزود: تهدیدهای فراملی از کانون های تروریسم بین المللی و تبهکاری متوجه کشورها است و تاکید می کنم که رویدادهای اخیر تروریستی در مناطق مختلف جهان بار دیگر نشان داد، فقط با همکاری و تکیه بر معیارها، اصول و قوانین بین المللی می توان با تروریسم مقابله کرد که سازمان ملل باید در این باره نقش هماهنگ کننده و مرکزی داشته باشد.
پوتین ادامه داد: برای مقابله با تروریسم نباید معیارهای دوگانه اجرا شود و لازم است تروریست ها به خوب و بد تقسیم نشوند. باید بدانیم، تلاش برای استفاده از گروه های تروریستی و افراط گرا در راستای عملی کردن اهداف سیاسی و ژئو پلیتیکی بسیار خطرناک و غیرقابل قبول است.
رییس جمهوری روسیه تاکید کرد که مسکو، تهران و باکو اصول پرهیز از معیارهای دوگانه در مبارزه با تروریسم را ترویج می کنند و سعی دارند، بگونه حداکثری همکاری های چند جانبه و امنیتی را در سطح سیاسی و نهادهای مسئول در این حوزه گسترش دهند.
پوتین اظهار کرد: اکنون می توان گفت که روسیه، ایران و جمهوری آذربایجان در این عرصه گفت و گوهای گسترده ای را آغاز کرده و همکاری های نزدیکی را شکل داده اند. از سوی دیگر مسکو و باکو به صورت دوجانبه و همچنین در چارچوب مرکز ضد تروریستی جامعه همسود (متشکل از چند جمهوری شوروی سابق) همکاری می کنند و رویکردهای نزدیک ضد تروریستی هم با تهران وجود دارد.
رییس جمهوری روسیه درباره مبارزه با گروه های قاچاق مواد مخدر نیز گفت: در حوزه تحکیم همکاری های ضد تروریستی چند جانبه در قالب سازمان همکاری شانگهای امکانات بیشتری دیده می شود. از سوی دیگر بگونه مشترک با شرکای ایرانی عملیات بستن راهگذرهای قاچاق مواد مخدر را با نام «خزر پاک» اجرا می کنیم و گروه پنج ضد مواد مخدر این دریا (متشکل از کشورهای ساحلی) هم توانمندی زیادی در این عرصه دارد.
پوتین ادامه داد: بر این باورم که دورنمای خوبی برای همکاری های ضد تروریستی و علیه قاچاق مواد مخدر در چارچوب همکاری های سه جانبه روسیه، ایران و جمهوری آذربایجان وجود دارد.
رییس جمهوری روسیه همچنین در باره توانمندی های موجود در خزر برای همکاری های بیشتر کشورهای ساحلی در بخش های مختلف اظهار کرد که روسیه، ایران، جمهوری آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان با استفاده از مزیت همجواری با بزرگترین دریاچه جهان می توانند، روابط و مناسبات خود را بیش از گذشته گسترش دهند.
وی در باره دیگر محورهای همکاری اقتصادی فرامنطقه ای بین مسکو، تهران و باکو نیز گفت: طرح های گسترده ای در سرمایه گذاری برای بخش حمل و نقل در دیدار سران سه کشور بررسی خواهد شد که راهگذر بین المللی پیوند دهنده شمال اروپا به جنوب آسیا به طول ۷۲۰۰ کیلومتر مهم ترین موضوع است.
پوتین در پایان گفت: راهگذر آسیایی اروپایی از کشورهای ایران و جمهوری آذربایجان به روسیه و سپس به اروپای شمالی و اسکاندیناوی می رسد که مورد مذاکره قرار خواهد گرفت.