عضو انجمن متخصصین داروسازی بالینی ایران با هشدار نسبت به خطرات مصرف دوزهای بالای برخی ویتامینها، گفت: از مصرف خودسرانه ویتامینها بدون مشورت با دکتر داروساز یا پزشک خودداری شود.
رضا مساعد عضو انجمن متخصصین داروسازی بالینی ایران در گفت و گو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با اشاره به اینکه مصرف دوزهای بالای برخی ویتامینها میتواند برای بیماران مضر هم باشد، اظهار داشت: دوزهای بالای ویتامینهای محلول درچربی (ویتامینهای A , D , E و K) خطرناک بوده و ریسک مسمومیت را درپی دارد.
وی بیان کرد: به طور کلی نیازی به مصرف مکملهای ویتامینی در افرادی که رژیم غذایی مناسبی داشته و فرآوردههای لبنی و دریایی هم مصرف میکنند، نیست.
عضو انجمن متخصصین داروسازی بالینی ایران با اشاره به اینکه مولتی ویتامینهای موجود در بازار حاوی ۰.۵ تا ۱.۵ برابر نیاز روزانه ویتامین افراد هستند، تصریح کرد: فرضیههای زیادی مبنی بر اثربخشی برخی ویتامینها در پیشگیری از بیماریهای خاص موجود است که به دنبال آن مطالعات زیادی هم روی بیماران مختلف صورت گرفته، اما هیچ کدام از این مطالعات نتوانسته اند به صورت چشمگیری تفاوت در پیشگیری از وقوع بیماری با مصرف مکملهای ویتامینی را اثبات کنند.
به گفته وی، مطالعات مختلف نشان داده افرادی که به صورت منظم مکملهای ویتامینی را مصرف میکنند، کمتر دچار سرماخوردگی و بیماریهای مربوط به ضعف سیستم ایمنی میشوند.
مساعد با تاکید بر اینکه افراد باید از مصرف خودسرانه ویتامینها بدون مشورت با دکتر داروساز یا پزشک خودداری کنند، گفت: اشخاصی که بیماریهای زمینهای دارند باید از مصرف ویتامین هایی که با بیماری آنها تداخل دارد، خودداری کنند.
این دکترای داروسازی با بیان اینکه بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه از مصرف فرآوردههای حاوی ویتامین A خودداری کنند، یاد آور شد: مصرف دوزهای بالای ویتامین C خطر بروز سنگ کلیه را افزایش میدهد و بیمارانی که داروهای ضدانعقاد خون مانند وارفارین مصرف میکنند باید از مصرف مکملهای حاوی ویتامینهای K و E خودداری کنند، همچنین اشخاص مستعد بروز سنگ کلیه نیز باید از مکملهای ویتامینی دارای دوزهای بالای کلسیم دوری نمایند.