قالیباف با تاکید بر اینکه یکی از مشکلات اساسی ما در شهرداری تهران بیمه همکارانمان در سراهای محله است، تصریح کرد: تلاش کردیم تا بر اساس قانون وزارت کار که گفته هر گونه فعالیتی باید به ثبت برسد و کد کارگاهی بگیریم و بیمه کنیم.
وی ادامه داد: هرچه شهرداری تهران تلاش کرد و گفت که این سراهای محلات کارگاه نیستند وزارت کار نپذیرفت و تأکید کرد: هر گونه فعالیتی به غیر از کار فرهنگی و آموزشی در یک مکان کارگاه است به همین منظور برای تمام سراهای محلات شهر تهران کد کارگاهی گرفتهایم که آن ها را بیمه کنیم.
قالیباف به ماده ۱۷ قانون سال ۶۵ که نظام صنفی مکلف به اجرای قوانین ایمنی است اشاره کرد و گفت: در بند « ز »این ماده مجامع امور صنفی وظیفه دارند نسبت به نظارت بر اجرای مقررات فنی، ایمنی، انتظامی، بهداشتی و غیره اقدامات لازم را انجام دهد.
قالیباف یادآور شد: اگر افراد صنفی در انجام دادن ضوابط انتظامی و همچنین مقررات بهداشتی و غیره با مخالفت مالک روبرو شوند میتوانند با جلب موافقت امور صنفی و همچنین هزینه شخصی خود نسبت به ایمنی اقدامات لازم را انجام دهند.
وی با اشاره به ماده ۳۲ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان تاکید کرد: سازمان نظام مهندسی برای طراحی و اجرای یک ساختمان باید نظارت کافی را انجام دهد چرا که شهرداری تهران پس از صدور پایان کار نمیتواند نظارت دائمی بر یک ساختمان داشته باشد.
شهردار تهران اضافه کرد: بر اساس مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان اجرا، بهرهبرداری، طراحی، محاسبه و نگهداری به منظور اطمینان از ایمنی بر عهده شخص حقیقی و حقوقی است که دارای حق قانونی از طرف مالک، نمایندگان و غیره باشد.
قالیباف با بیان اینکه بازرس شخص حقیقی و حقوقی دارای پروانه اشتغال به کار، وزارت راه و شهرسازی است، تصریح کرد: باید نتیجه بازرسی را به صورت کتبی به مسئول نگهداری یک ساختمان ارسال کنند چرا که قانون مالک و ذیالنفع در قانون مدنی در این خصوص دیده شده است.
شهردار تهران ادامه داد: در تمام موارد ایمنی در قانون تأکیدات لازم صورت گرفته و تمامی این قانونها از سال ۳۴ تاکنون وظیفه هر نهاد و سازمانی را در حوزه حفظ ایمنی ساختمان کارگاه تولیدی و تجاری تأیید کرده است.
وی ادامه داد: بدون شک کمبودی در قانون نداریم اما در برخی از موارد برای بهتر اجرا شدن این قوانین باید در حوزه نظارتها و مدیریتها به قوانین موجود قوانینی اضافه کنیم.
قالیباف تأکید کرد: بدون شک قضاوت و داوری در صلاحیت ما نیست و تنها در خصوص قوانین و مقررات مباحث خود را مطرح میکنم تا در بعضی از موارد کارشناسی موضوعات مورد بررسی قرار گیرد.
شهردار تهران با بیان اینکه سهم حریق خودرو از ۱۵ درصد به ۶ درصد کاهش پیدا کرده است، افزود: سهم حریق ساختمان غیر مسکونی از ۲۸ درصد به ۱۳ درصد کاهش و در ساختمان مسکونی از ۲۱ درصد به ۱۳ درصد کاهش یافت.
وی تاکید کرد: در طول سال های گذشته جز سال ۸۹ و ۹۰ که عملکردمان از بودجه کمی ضعیف تر بوده در مابقی سالها از سال ۸۶ تا ۹۴ مصوب کل بودجه هزار و ۸۵۱ میلیارد تومان و عملکرد ما ۲ هزار و ۱۵۸ میلیارد تومان بوده است این جداول تقدیم می شود تا مسئولان فکر نکنند ما در بودجه آتش نشانی بی توجهی کردهایم.
شهردار تهران با بیان اینکه مرکز آموزشهای ما از استاندارهای دنیا است، تصریح کرد: در عملیات پلاسکو عزیزان آتشنشانی منهای بحث ایثارگری، نحوه عملکردشان با توجه به نوع ایمنی ساختمان مثبت بوده که این امر نشان از آموزش های استاندارد به نیروهای آتش نشانی، مطابق با استاندارهای دنیا دارد.
وی با گلایه از انتقادهای ناخوشایند و ناعادلانهای که در رابطه با مدیرعامل سازمان آتشنشانی گفته شد، بیان کرد: مهمترین موضوعات، مدیریت بحران است و در این حوزه با توجه به تخصص مدیرعامل سازمان آتشنشانی که در گذشته معاون دو وزیر بودند، محرز است و نباید به راحتی بگویم این فرد سابقه اجرایی و مدیریتی ندارد چرا که انتشار این اخبارها، افکار عمومی را می رنجاند.
قالیباف گفت: ما نمی خواهیم بگوییم هیچ مسئولیتی به گردن ما نیست بلکه در حوزه اجتماعی همه ما مسئولیم. در ابتدا از صبر و تحمل مردم بویژه خانواده های شهیدان آتش نشان قدردانی میکنیم و معتقدم که در حوزه مقررات، ساختارهای غلط و نظام اداری، اجرایی ناکارآمدی داریم که این امر در حوزه اجرایی نهادهای دولتی و نهادهای عمومی کاملا مشهود است.
شهردار تهران در پایان گفت: در حوزه مدیریت بحران تقاضا دارم به دلیل مشکلات متعدد در این حوزه، یک جلسه دیگر برای شفاف سازی ها برگزار شود.
قالیباف با بیان اینکه در حین عملیات عدهای بر این باور بودند که با یک هلیکوپتر میتوان آوارها را از ساختمان به مکانی دیگر منتقل کرد، افزود: سوال من این است که ما در این میان چندین جرثقیل ۳۶۰ تنی داشتیم که نمیتوانستند با توجه به حجم آوار آنها را جابجا کنند، پس چگونه میتوانیم با هلیکوپتری که حتی نمیتواند ۲۰ تن آوار را جابجا کند، عملیات را ادامه دهیم.
وی ادامه داد: در حین این گفتگوها یک دوست خبرنگار هم با توجه به صحبتهای گفته شده در خصوص هلیکوپتر به بنده گفت که چرا هلیکوپتر نمیآوردید که کار آواربرداری را انجام دهد؟ شما به من بگویید که من در این شرایط چه پاسخی در خصوص این سوال باید مطرح کنم.
شهردار تهران با بیان اینکه بدون شک برای سازمان آتشنشانی هم هلیکوپتر نیاز است، افزود: بدون شک باید به سمت هلیکوپتر داشتن حرکت کنیم اما این موضوع مربوط به سازمان جمعیت هلالاحمر است نه شهرداری تهران، چراکه هلیکوپتر یک دستگاه کوچک نیست که بتوانیم وارد ناوگان کنیم.
قالیباف اضافه کرد: خلبان هلیکوپتر باید فردی باشد که حداقل ۶ هزار ساعت پرواز داشته باشدT به همین منظور شهرداری تهران نمیتواند هلیکوپتری برای سازمان آتش نشانی داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه در خصوص حادثه پلاسکو حتی هلیکوپتر هم نمیتواند به محل حادثه بیاید و کاربری داشته باشد، گفت: یک مخزن هلیکوپتر میتواند در محوطهای خارج از شهر برای مهار آتش مفید باشد اما ما در خصوص حادثه پلاسکو نمیتوانستیم با یک تن آب، آتش ساختمان را خاموش کنیم.
وی با بیان اینکه برخی اظهار نظرها در خصوص اطفای حریق و آواربرداریها بسیار غیر کارشناسی بود، تصریح کرد: با اظهارات غیرحضوری و کارشناسی خانواده شهدا هم از ما انتظار داشتند که با هلیکوپتر عزیزانشان را نجات دهیم، در حالی که چنین اقدامی غیرممکن بود.
شهردار تهران با تأکید بر اینکه خود شاهد باز شدن ساختمان از شمال به سمت جنوب بودم، افزود: من از پشت ساختمان به محل حادثه نگاه کردم تا اگر امکان رفتن یک نفر به سمت پایین هم وجود داشته باشد این امر مهم را انجام دهم اما شرایط محیط با حرارتی بیش از ۳۰۰ درجه امکان چنین موضوعی را از میان میبرد.
قالیباف با تاکید بر اینکه با تمام تلاشهای خود توانستیم از ساختمان بازار کویتیها حفرهای به داخل ساختمان پلاسکو باز کنیم، یادآور شد: به محض رسیدن اکسیژن به ساختمان آتش شعلهور شد و درجه حرارت را به بیش از ۵۰۰ درجه رساند، به همین منظور چگونه میتوانیم باور داشته باشیم که در حرارت بیش از ۵۰۰ درجه یک فرد میتواند زنده باشد.
وی با اشاره به برخی صحبتها مبنی بر اینکه آتش نشانها و تعداد دیگری از افراد از ساختمان پلاسکو به ما پیامک دادند که عجله نکنید ما به اندازه کافی غذا در بوفه این ساختمان داریم، تاکید کرد: این موضوع فشار را به خانوادهها وارد میکرد که از زنده ماندن عزیزانشان امید داشته باشند.
شهردار تهران با اشاره به حضور افراد مختلف مانند برشکاران ، جوشکاران در محل حادثه تاکید کرد: از قرارگاه خاتم الانبیاء، سپاه پاسداران و دیگر ارگانها و سازمانها برای کمک رسانی به این عملیات تشکر میکنم.
قالیباف با بیان اینکه عدهای مطرح کردهاند که شهرداری تهران در ۴۸ ساعت اولیه این حادثه کار آواربرداری را بسیار کند انجام داده است ، گفت: ما حتی یک لحظه هم عملیات را متوقف نکرده بودیم و در چند جبهه به صورت شبانه روزی در حال جمع آوری آوار بودیم.
قالیباف با بیان اینکه شهرداری تهران بر اساس قانون تمام وظایف خود را در راستای تذکرات ایمنی به هیئت مدیره ساختمان پلاسکو داده بود ، یادآور شد: در سال ۹۳ بعد از حادثه دلخراش خیابان جمهوری در یکی از جلسات چند ساختمان ناایمن که پلاسکو نیز در آنها بود را نام بردم که باید در خصوص آنها پیگیریهای لازم صورت گیرد و همچنین اخطار، تذکر به مالک، هیئت مدیره و همچنین وزارت کار دادم.
وی با بیان اینکه برای چندین ساختمان ناایمن مانور اطفای حریق اجرا کردیم، تصریح کرد: به ساختمان پلاسکو هم در چند نوبت فراخوان صادر کردیم اما آنها در این مانور برگزار شده شرکت نکردند.