خداحافظی با برنج/آقای وزیر شما کجا بودید که محتکران، برنج را گران کردند؟

وزیر جهاد کشاورزی در اظهاراتی طنزگونه گرانی برنج را ناشی از احتکار سودجویان و قیمت های ساختگی می داند که قرار است به زودی قیمت ها را در بازار متعادل کند؛ این درحالی است که واقعیت بازار به گونه دیگری است و رشد شتابان قیمت ها حکایت از ضعف وزارت جهادکشاورزی و حتی ستاد تنظیم بازار در مدیریت بازار برنج دارد.

                              خداحافظی با برنج/آقای وزیر شما کجا بودید که محتکران، برنج را گران کردند؟

پس از روغن و سیب زمینی قرعه به نام برنج افتاد و این سومین کالایی است که در چند ماه اخیر با گرانی غیرمنطقی و کمبود در بازار مواجه شده است و دسترسی بسیاری از خانوار‌ها به این کالای استراتژیک را آن هم با نزدیکی به ماه مبارک رمضان محدود کرده است. این درحالی است که غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی در بحران برنج توپ را در زمین محتکران انداخته و آنها را مقصر گرانی می داند و معتقد است قیمت ها ساختگی است.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، در روز‌هایی که قیمت برنج حسابی طغیان کرده و درعرض ۴ ماه، بیش از ۱۰۰ درصد به قیمت ها افزوده شده است؛ اظهارات طنزگونه وزیر جهاد کشاورزی مبنی بر ساختگی بودن نرخ‌ها بیش از پیش عملکرد این وزارتخانه را زیر سوال می‌برد که نتوانسته است بازار را به درستی مدیریت کند و واقعیت این است که با همین قیمت‌های ساختگی برنج از سفره مردم حذف شده است.

رصد قیمت‌ها از بازار برنج نشان می‌دهد که از مهر تا بهمن سال جاری قیمت برنج در عرض چهار ماه، رشد دوبرابری داشته است. برای مثال در مهرماه سال جاری قیمت هرکیلو برنج طارم ۸۰ هزار تومان، برنج شیرودی حدود ۵۸ هزار تومان، برنج ندا ۵۴هزار تومان و فجر حدود ۶۵هزار تومان قیمت داشت درحالیکه قیمت برنج طارم در بهمن ماه به کیلویی ۱۶۶ هزار تومان، برنج شیرودی ۱۵۹ هزارتومان، برنج ندا کیلویی ۱۳۰ هزارتومان و قیمت برنج فجر به ۱۳۴ هزارتومان رسیده است.
خداحافظی با برنج/ آقای وزیر شما کجا بودید که محتکران، برنج را گران کردند؟
بررسی فروشگاه‌های اینترنتی نیز نشان می دهد که قیمت‌ها ساختگی نیست و قیمت‌ برنج از مرز ۲۰۰ هزار تومان هم عبور کرده و حتی تا نزدیک ۲۴۰ هزار تومان هم خرید و فروش می‌شود. البته این اولین باری نیست که آقای وزیر جهاد کشاورزی موضع فرار را انتخاب کرده و توپ را در زمین دیگران انداخته و از وزارتخانه خود سلب مسئولیت می کند؛ به طوری که در داستان گرانی سیب زمینی نیز اظهاراتی مشابه طرح کرده است و علت را در جذابیت های صادراتی دانسته که در نهایت موجب ورود سران سه قوه به بازار سیب زمینی شد .
خداحافظی با برنج/ آقای وزیر شما کجا بودید که محتکران، برنج را گران کردند؟
البته در ساماندهی قیمت بازار برنج، پای استاندار مازندران هم وسط کشیده شد. به طوری که یونسی استاندار مازندران اعلام کرد که کارگروه‌های پایش و بازرسی با نظارت مستقیم فرمانداران و همکاری ادارات کل صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و تعزیرات حکومتی، به قید فوریت از ذخایر انبارها، شرکت‌های زنجیره‌ای تامین و توزیع، برنج‌فروشان و دپوی موجود در شالی‌کوبی‌ها بازدید به عمل آورده اند تا ذخیره سازی و احتکار به عمل نیاید.
به گزارش تابناک، به نظر می رسد ممنوعیت ۴ ماهه واردات برنج از ابتدای مرداد تا پایان آبان ماه نیز نقشی اساسی در بروز تنش در بازار برنج داشته و درست است که  این قانون هرساله اجرایی می‌شود، اما از حدود یک سال‌گذشته که فرآیند ثبت‌ سفارش برنج یا میزان واردات از سوی وزارت جهادکشاورزی سیستمی و سهمیه بندی شده‌ است، اما ممنوعیت فصلی واردات فاقد توجیه منطقی بوده و تنها به التهاب بازار دامن زد.
از سویی دیگر نیز  گرانی دومینو‌ وار اکثر محصولات کشاورزی مانند سیب زمینی، گوجه فرنگی، سبزیجات و … نیز  نشان‌دهنده ضعف وزارت جهاد و حتی ستاد تنظیم بازار در مدیریت بازار بوده که عدم برنامه‌ریزی مناسب در بخش تولید، توزیع، واردات، صادرات باعث شده تا بازار این محصولات با نوسان نرخ شدید مواجه شوند. 

تداوم دست درازی دولت به صندوق توسعه ملی/ این‌بار، قرض یک میلیارد دلاری برای کالابرگ ۶۰ میلیون ایرانی!

دولت چهاردهم در اقدامی بحث‌برانگیز، برای تأمین منابع کالابرگ ۵۰۰ و ۳۵۰ هزار تومانی، به استقراض یک میلیارد دلاری از صندوق توسعه ملی روی آورده است. تصمیمی که سوالات جدی درباره تغییر مسیر این صندوق از سرمایه‌گذاری بلندمدت به تأمین هزینه‌های جاری ایجاد کرده است.

تداوم دست درازی دولت به صندوق توسعه ملی/ این‌بار، قرض یک میلیارد دلاری برای کالابرگ ۶۰ میلیون ایرانی!

دولت چهاردهم در هفته‌های پایانی سال با یک حرکت بحث‌برانگیز اقتصادی، قصد دارد کالابرگ الکترونیکی را به ۶۰ میلیون ایرانی اهدا کند. طرحی که قرار است سه دهک اول جامعه را با مبلغ ۵۰۰ هزار تومان و دهک‌های ۳ تا ۴ را با ۳۵۰ هزار تومان به ازای هر نفر، یاری دهد. اما پشت پرده‌ی این برنامه حمایت معیشتی، یک ماجرای اقتصادی تلخ نهفته است.

به گزارش سرویس اقتصادی تابناک؛ با برآورد هزینه‌ای بالغ بر ۶۵ هزار میلیارد تومانی برای تخصیص کالابرگ، دولت برای تأمین منابع مالی این طرح به استقراض یک میلیارد دلاری از صندوق توسعه ملی روی آورده است. تصمیمی که جزئیات آن را در تصویر زیر می بینید:

یک میلیارد دلار قرض؛ سرمایه‌های نسل‌های آینده در گرو یارانه‌های امروز؟

صندوق توسعه ملی در سال ۱۳۸۹ با هدف تبدیل عواید نفت و گاز به سرمایه‌های مولد و پایدار، جهت تأمین آینده نسل‌های ایران تأسیس شده بود. حال اگر این منبع ارزشمند به عنوان اهرمی برای پرداخت یارانه‌های کوتاه‌مدت به کار رود، آینده‌ی توسعه‌ای کشور در معرض خطر جدی قرار می‌گیرد.

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

منتقدان اقتصادی تاکید دارند، این تغییر مسیر، معنای واقعی صندوق توسعه ملی را زیر سوال برده و به جای سرمایه‌گذاری برای ساختن آینده، از آن برای پوشاندن شکاف معیشتی امروز استفاده می‌شود.

حتی مدتی قبل، رئیس صندوق توسعه ملی، با اشاره به وام‌های بازپرداخت‌نشده ۱۰۰ میلیارد دلاری، نگرانی خود را از روند استقراض مداوم دولت ابراز کرده بود.

این رویکرد که در زمان تشکیل دولت پزشکیان (حل مشکل فرهنگیان، پرستاران، داروسازان، کشاورزان) نیز به چشم خورد، نه تنها ارزش ذاتی صندوق توسعه ملی را تضعیف می‌کند، بلکه به سوال‌های جدی درباره‌ی اولویت‌های اقتصادی و آینده‌ی پایدار کشور دامن می‌زند.

آیا سیاست قرض گرفتن از منابعی که برای ساختن زیرساخت‌های تولیدی و تضمین ثروت‌های ماندگار اندیشیده شده‌اند، راه حل بحران معیشتی امروز است یا نشانه‌ای از عدم توجه تیم اقتصادی دولت به مسائل کلان اقتصادی و زیرساختی کشور محسوب می‌شود؟

بنابراین، در حالی که رئیس جمهور در گذشته از مشکلات معیشتی و تلاش برای حمایت از اقشار آسیب‌پذیر سخن گفته بود، اما استفاده مکرر از صندوق توسعه ملی، مسیر اصلی این دارایی ملی را از سرمایه‌گذاری بلندمدت به تأمین هزینه‌های جاری تغییر داده است. اکنون پرسش اصلی این است: آیا پرداخت یارانه‌ها و کالابرگ های امروز، ارزشِ از دست دادن سرمایه‌های فردای کشور را دارد؟ سوالی مهم که باید دولت پاسخ دهد.

این ماجرا، نقطه عطفی در سیاست‌های اقتصادی کشورست، نقطه‌ای که نه تنها به نقد عملکرد دولت در مدیریت منابع ملی می‌انجامد، بلکه آینده‌ی توسعه‌ای ایران را نیز به چالش می‌کشد و نیازمند توضیح و شفاف سازی از سوی هیات دولت است.

 

 

بازدیدها: ۳۱