اخبار خراسان جنوبی

تکامل دانشگاه بیرجند در زمان انقلاب شکل گرفته و این دانشگاه مولود انقلاب اسلامی است.

 

 

باشگاه خبرنگاران جوان؛ سمانه هرمزی – لامعی گیو رئیس دانشگاه بیرجند در برنامه ره آورد صدا و سیمای استان گفت: دانشگاه بیرجند قطب علمی آموزش شرق کشور است و هم اکنون ۱۲ هزار و ۳۲۹ دانشجو در مقاطع مختلف کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری دارد؛ ۱۱ دانشکده، ۴ آموزشکده اقماری در ۵۰ گروه آموزشی و ۲۳۰ رشته و گرایش دارد همچنین ۳۵ استاد تمام، ۱۳۴ دانشیار و ۳۵۷ نفر استادیار و اعضای هیئت علمی داریم.

او افزود: ما میراث‌دار مدرسه شوکتیه هستیم، در سال ۵۰ دانشگاه راه اندازی شده و در سال ۵۶ به طور رسمی با سه رشته ریاضی فیزیک و شیمی با ۱۲۰ دانشجو آغاز به کار کرد؛ تکامل دانشگاه در انقلاب شکل گرفته و مولود انقلاب اسلامی است؛ در سال ۵۸ به مجتمع آموزش عالی بیرجند و سال ۷۰ و ۷۱ تبدیل به دانشگاه بیرجند شد؛ هم اکنون در ردیف دانشگاه‌های سطح ۲ ایم اما با توجه به پتانسیل‌ها در زمره دانشگاه‌های توسعه یافته کشور هستیم و جایگاه بایسته خود در نظام آموزش عالی کشور را پیدا کرده‌ایم.

لامعی گیو بیان کرد: دانشگاه بیرجند ۵۰ سال قدمت دارد و جشن شکوه و بالندگی آن را خرداد سال آینده برگزار می‌کنیم؛ برای بین المللی کردن دانشگاه گام‌های اساسی برداشته شد به طور مثال تعامل با کشورهای مختلف داشته و اکنون ۲۰ پایان نامه مشترک با آنها داریم، در دو سال اخیر ۱۴ تفاهم‌نامه با کشورهای چین، روسیه، ویتنام، کشورهای اروپایی و همسایه مبادله کردیم همچنین تعدادی از اساتید و دانشجو را برای مراودات علمی به خارج کشور اعزام کردیم؛ در زمینه جذب دانشجویان بین‌المللی نیز در سال ۱۴۰۰ ، ۱۰۲ دانشجوی بین الملل داشتیم که این تعداد اکنون به ۶۰۰ دانشجو رسیده که غالباً از کشورهای افغانستان، نیجریه و بنگلادش هستند.

رئیس دانشگاه بیرجند ادامه داد: این دانشجویان بین‌المللی در تمام مقاطع و رشته‌ها به خصوص رشته‌های مهندسی و علوم انسانی تحصیل می‌کنند و همچنان درصدد گسترش این موضوع هستیم؛ پارسال مجوز مرکز آموزش فارسی برای غیر فارسی زبانان گرفته شد و هم اکنون این مرکز فعال است و زمینه را برای جذب دانشجو از کشورهای مختلف فراهم کرده زیرا دانشجوی بین‌المللی باید ابتدا به زبان فارسی مسلط شوند.

او عنوان کرد: پارسال مرکز نظارت و ارزیابی وزارت علوم، دانشگاه‌های کشور را مورد ارزیابی قرار داد و ما در محورهای مختلف علمی، پژوهشی، فرهنگی و اجتماعی در برخی شاخص‌ها جز ۵ دانشگاه برتر و در برخی شاخص‌ها جزو دانشگاه برتر کشور قرار گرفتیم؛ در حوزه آموزشی نیز جز ۲۰ دانشگاه برتر کشور هستیم.

لامعی گیو تصریح کرد: در زمینه جذب نخبگان و استعدادهای برتر نیز چندین طرح در حال اجرا است؛ طرح شهید رئیسی یکی از این طرح‌هاست که به جذب دانشجویان محروم نوار مرزی پرداخته و آنها را بورسیه می‌کنیم این دانشجویان باید شاخص‌ها و معیارهای لازم را داشته باشند؛ همچنین طرح دکتر گنجی را داریم که در آن دانشجویان برتر انتخاب شده و از مزایایی مانند بورسیه تحصیلی، هدایا و سایر امتیازات بهره‌مند می‌شوند و طرح دیگری در قالب طرح شکوفا داریم که تمام این طرح‌ها برای کیفیت بخشی آموزشی هستند.

رئیس دانشگاه بیرجند اظهار کرد: بورس صنعت از اولین اقداماتی بود که پارسال اجرا شد و فکرش را هم نمی‌کردیم که حتی ۱۰ دانشجو جذب بنگاه‌های اقتصادی شوند اما با این طرح ۲۰۰ دانشجو جذب کارخانه ها و بنگاه‌های اقتصادی شدند؛ در بحث بورسیه نیز هر دستگاهی اعلام آمادگی کند ثبت نام از آنها انجام شده و سازمان سنجش نام شرکت را در دفترچه کنکور ذکر می‌کند، هر دانشجویی از نظر علمی شرایط داشته باشد به دانشگاه معرفی شده و بعد از انجام مصاحبه علمی با حضور دانشگاه و بنگاه، نتایج آن به سازمان سنجش اعلام می‌شود.

او گفت: در سال ۱۴۰۰ در دانشگاه ما ۴۸ شرکت دانش بنیان نوآور و خلاق بنیان بود که الان این تعداد به ۷۰ شرکت رسیده که ۱۰ تای آنها دانش بنیان هستند و امیدواریم در یکی دو ماه آینده این تعداد به ۱۴ شرکت دانش بنیان برسد؛ از این راه حدود ۳۰۰ نفر مشغول پژوهش هستند و برایشان شغل ایجاد شده است؛ پهنه شوکت آباد در اختیار شرکت‌های اساتید، پهنه شهدا در اختیار اساتید قرار گرفته و پهنه امیرآباد یا کشاورزی تلفیقی از شرکت‌های دانش بنیان دانشجویی و اعضای هیئت علمی است.

لامعی گیو افزود: در حوزه پژوهش و فناوری نیز دانشگاه بیرجند موفق به کسب رتبه ۲۶ در بین ۱۳۲ دانشگاه در زمینه مقالات علمی شده است و در زمینه نشریات نیز در سال ۱۴۰۰، شش نشریه داشتیم و امروز ۲۲ نشریه داریم که ۱۶ تای آنها علمی پژوهشی هستند و یکی از آنها نمایه بین المللی کسب کرده است؛ در حوزه آزمایشگاه نیز آزمایشگاه مرکزی دانشگاه دارای تجهیزاتی است که برخی از آنها در نوع خود در سطح کشور شاید وجود نداشته باشد و توجه ویژه‌ای به تکمیل

 

 

 

آیین رونمایی از کتاب دو جلدی «انقلاب اسلامی در خراسان جنوبی به روایت اسناد ساواک» با حضور مقامات استانی، دانشگاهیان و پژوهشگران عرصه تاریخ نگاری و تاریخ پژوهان استان برگزار شد.

 

باشگاه خبرنگاران جوان؛ فهیمه کدخدا – کتاب «انقلاب اسلامی در خراسان جنوبی به روایت اسناد ساواک»  حاصل سال‌ها پژوهش در اسناد ساواک است که به بررسی رویداد‌های انقلاب اسلامی در خراسان جنوبی می‌پردازد و نتیجه سال‌ها تلاش و بررسی استراتژیک و تاریخی از سوی وزارت اطلاعات است.

این کتاب در دو جلد تدوین شده و بر اساس بررسی بیش از ۱۰۰۰ سند اطلاعاتی ساواک تهیه شده است و مجاهدت‌های مردم خراسان جنوبی را در انقلاب ۵۷ به تصویر می‌کشد.

هاشمی استاندار خراسان جنوبی در این مراسم با گرامیداشت یاد ۱۴ شهید انقلاب استان، انتشار این کتاب را نوعی “جهاد تبیین” دانست و گفت: چاپ این اثر، گامی در جهت روشنگری نسل جوان درباره واقعیت‌های تاریخی انقلاب اسلامی و رشادت‌های مردم آن دوران است.

مدیر کل اطلاعات استان نیز در این مراسم به نقش آفرینی تاریخ بعنوان زندگینامه جمعی یک ملت که یکی از مهمترین عوامل هویت ساز است بر این اساس لازمه استمرار حیاط جامعه ایرانی اسلامی و نظام سیاسی برخاسته از انقلاب اسلامی، انتقال صحیح و کامل هویت شکل دهنده به آن و برآمده از آن به آحاد جامعه و نسل جدید است؛ لذا این کتاب یکی از مصادیق جهاد تبیین مقام معظم رهبری است.

حاجی مدیر کل امور کتابخانه‌های استان گفت: جلد اول این کتاب به وقایع ۱۸ بهمن ۱۳۳۱ تا ۳۰ مرداد ۱۳۵۷ پرداخته و شامل بیش از ۱۰۰ سند اطلاعاتی است. جلد دوم نیز رویداد‌های ۹ شهریور ۱۳۵۷ تا ۲۳ بهمن ۱۳۵۷ را پوشش داده و شامل بیش از ۵۰۰ سند مستند از رژیم ساواک است. این اسناد می‌توانند به عنوان یک مرجع تاریخی برای پژوهشگران، اساتید و علاقه‌مندان به تاریخ انقلاب اسلامی مورد استفاده قرار گیرند.

وی‌افزود: بیش از ۱۰۰ نسخه سند که توسط ساواک جمع آوری شده بود همراه با عکس و نوشته در این کتاب به چاپ رسیده است که نقش مردم، کسبه، بازاریان، فرهنگیان، روحانیون و حتی دانش آموزان و دانشجوبان استان در پیروزی انقلاب در آن بیان شده است.

مدیر کل کتابخانه‌های استان نیز گفت: این کتاب می‌تواند به عنوان کتابی مرجع مورد استفاده همه قرار گیرد چرا که این کتاب محتوای آن اطلاعاتی است که توسط ساواک جمع آوری شده و معمولاً این کتاب‌ها مخاطبان بیشتری دارد.

حاجی عنوان کرد: جهاد تبیین، تطهیر خاندان پهلوی توسط ساواک، نقش مردم، روحانیت و انقلابیون در پیروزی انقلاب اسلامی و انتقال صحیح و کامل هویت شکل دهنده انقلاب اسلامی به نسل جدید از محور‌های مورد بررسی در این کتاب است.

وی گفت: ۱۰۰ نسخه از این کتاب از امروز در ۸۰ کتابخانه استان موجود خواهد بود و امیدواریم که در آینده بتوانیم این کتاب را در کتابخانه‌های دانشگاه‌ها و کتابخانه‌های تخصصی و حتی مدارس استان نیز قرار دهیم.

لامعی رئیس دانشگاه بیرجند نیز در این نشست با اشاره به اهمیت شناخت تاریخ گفت: تاریخ نه‌تنها به ما آگاهی می‌بخشد، بلکه توانایی تعامل با نظام بین‌الملل را نیز فراهم می‌سازد. امیدواریم که این کتاب بتواند به عنوان منبعی معتبر در پژوهش‌های تاریخی مورد استفاده قرار گیرد.

بهره‌برداری متنوع و متناسب با نیاز جامعه از این کتاب، اقدامی ارزشمند در راستای جهاد تبیین و مقابله با تحریف انقلاب اسلامی است.

با انتشار این کتاب، گامی مهم در مستندسازی و انتقال وقایع انقلاب اسلامی در خراسان جنوبی به نسل‌های آینده برداشته شده است و می‌توان آن را یکی از منابع ارزشمند در شناخت تاریخ معاصر ایران دانست.

 

 

 

۳۶ رشته قنات خراسان جنوبی از محل موقوفات مرمت شد

بیرجند – ایرنا – مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی گفت: امسال ۳۶ رشته قنات با هزینه‌کرد ۶۱ میلیارد و ۴۴۰ میلیون ریال در استان احیا و مرمت شده است.

حجت‌الاسلام پرویز بخشی‌پور روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: از مجموع هزینه‌کرد احیا و مرمت قنوات استان ۲۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون ریال از محل موقوفات و ۳۸ میلیارد و ۸۴۰ میلیون ریال از محل اعتبارات بلاعوض دولتی هزینه شده است.

وی بیان کرد: از محل درآمد موقوفات استان سال ۱۴۰۱ تعداد ۴۳ قنات و سال گذشته ۲۲ قنات در استان احیا و مرمت شده است.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی اظهار کرد: ۲ دهه خشکسالی مستمر در استان باعث شده تا ذخایر آبی قنوات کاهش یافته و یکی پس از دیگری خشکیده یا با کاهش شدید آب مواجه شود.

وی اضافه کرد: از طرفی بارندگی‌های محدود اما رگباری سبب ایجاد خسارت در قنوات می‌شود که این موضوع بر اهمیت احیا و مرمت قنات‌های استان می‌افزاید.

حجت‌الاسلام بخشی‌پور عنوان کرد: اداره کل اوقاف و امور خیریه در کنار سازمان جهاد کشاورزی و دیگر نهادها نسبت به احیا و مرمت قنوات از محل موقوفات در روستاها اقدام می‌کند.

وی یادآور شد: در استان از زمان‌های گذشته قنات‌هایی به همراه آب و اراضی با نیات مختلف وقف شده که نگهداری، احیا و مرمت آن امری ضروری و غیرقابل اجتناب است.

خراسان جنوبی با هفت هزار و ۶۰۰ رشته قنات بیشترین تعداد قنوات را در سطح کشور دارد که سالانه استحصال آب باکیفیت از این قنوات حدود ۲۰۰ میلیون متر مکعب است.

 

بازدیدها: ۱۷