اخبار خراسان جنوبی

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان طبس از کاهش ۳۰۰ کیلوگرمی برداشت ارزن به ازای هر هکتار در این شهرستان خبر داد.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ سیدمحمدعلی سجادی – الله پور سرپرست جهاد کشاورزی شهرستان طبس گفت: ۳۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی این شهرستان زیرکشت محصول ارزن است که با آب و هوای این منطقه سازگاری دارد.

او افزود: در سال زراعی گذشته محصول برداشت شده از اراضی شهرستان، ۲.۳ تن در هر هکتار بوده است.

الله پور اظهار کرد: امسال با کاهش تولید محصول، پیش بینی می‌کنیم در هر هکتار از اراضی زیرکشت ارزن، ۲ تن محصول برداشت شود که نسبت به سال زراعی گذشته ۳۰۰ کیلوگرم در هر هکتار کاهش بازدهی را شاهد هستیم.

سرپرست جهاد کشاورزی شهرستان طبس با اشاره به اینکه این محصول در کشت دوم پس از کشت جالیز صورت می‌گیرد، عنوان کرد: ارزن صرفه اقتصادی داشته و برای کشاورزان سودآور است.

او گفت: دولت امسال پیش بینی کرده تا با راه اندازی پنل‌های خورشیدی در کنار چاه‌های کشاورزی، از قطعی برق چاه‌ها جلوگیری شود و به همین منظور، تسهیلاتی نیز در نظر گرفته شده است.

نیم روزی همراه با توان‌یابان ؛ روایت زندگی با رنج جسمی

نیم روزی همراه با توان‌یابان ؛ روایت زندگی با رنج جسمی

بیرجند- مددجویان مرکز توانبخشی حضرت علی اکبر(ع) هر چند از نظر جسمی با مشکلات عدیده ای رو به رو هستند ولی روحشان چون فرشتگان پاک، زلال و آسمانی است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: مشکلات جسمی دارند، برخی‌هایشان در راه رفتن با سختی رو به رو هستند، عده‌ای‌شان حتی در تکلم مشکل دارند و تعدادی دیگر نیز بیماری آنقدر زمین‌گیرشان کرده که وابسته به تخت و ویلچر شده‌اند اما روحشان چون فرشتگان پاک و آسمانی است.

سخن از توان‌خواهان و معلولانی می‌زنیم که اینجا در مرکز توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) به عنوان بزرگترین مرکز نگهداری معلولین شرق کشور نگهداری می‌شوند و بسیاری از آنان آموزش نیز می‌بینند.

وارد مرکز توانبخشی که می‌شوم، فضا را بسیار دوستانه و صمیمی می‌بینم. تعدادی از معلولان با صفای دل و دوستی بی آلایش به ما خوشامد می‌گویند. با راحتی می‌توانی بفهمی که رابطه بین مددجویان با پرستاران و مددیاران چقدر صمیمانه است.

ماجرای «نهال»

این نکته را آنجا می‌فهمم که در بخش دخترانه مرکز یک کودک کمتر از یک سال را به ما نشان می‌دهند و می‌گویند «نهال» به واسطه بیماری «سندرم داون» توسط خانواده اش در بیمارستان رها شد ولی اکنون در مرکز چند مادر دارد چرا که همه پرستاران و مددیاران خانم توانبخشی چون یک مادر دلسوزانه از او مراقبت کرده و دوستش دارند.

طاهره پرونده، مسئول فنی بخش دختران مرکز توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) در بازدید خبرنگاران از این مجموعه گفت: در این بخش ۱۱۰ مددجو داریم که برخی از آنان مشکل ذهنی و برخی مشکل جسمی- حرکتی دارند.

نیم روزی همراه با توان‌یابان ؛ روایت زندگی با رنج جسمی

وی ادامه داد: برخی از کسانی که مشکل جسمی- حرکتی دارند از نظر ذهنی نیز درصدی با مشکل رو به رو هستند.

پرونده، مسئول فنی بخش دختران مرکز توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) که با تحصیلات پرستاری ۱۷ سال است در این مجموعه خدمت می‌کند، ادامه داد: ۴۰ تا ۵۰ مددجوی این بخش نیز وابسته به تخت یا ایزوله هستند و بقیه هم تربیت پذیر بوده و کارهای شخصی خود را انجام می‌دهند.

خدمات پزشکی برای مددجویان فراهم است

وی افزود: سه روز در هفته نیز پزشک داریم و بچه‌هایی که نیاز به ویزیت داشته باشند مورد معاینه قرار گرفته و یا در صورت نیاز به پزشک متخصص ارجاع می‌شوند.

بازدیدی از بخش خواهران انجام می‌دهیم. موقع برگشت دوباره به دیدن نهال می‌روم. کودکی معصومی که بی شک به واسطه شرایط سنی نیاز به شیر خشک و پوشک دارد که تأمین این موارد نیز همت خیرین را می‌طلبد.

سختی فعالیت مددیاران بخش دختران توانبخشی

نگهداری مددجویان و معلولان ایزوله بخش دختران سختی بیشتری به همراه دارد. دخترانی که بسیاری از آنان به سن بلوغ رسیده و در زمان عادت ماهیانه شأن فشار مضاعفی در خصوص رعایت بهداشت آنان به مددیاران مجموعه وارد می‌شود.

مددیاران بانویی که شاید توان جسمی بالایی نداشته باشند و جا به جایی یک مددجوی بزرگسال بعد از چند سال کار به کمر و زانوی آنان آسیب‌هایی را وارد می‌کند.

بخش دیگری که در این مجموعه از آن بازدید می‌کنیم، بخش پسران است. در این بخش هم باز معصومیت یک نوزاد به چشم می‌خورد. نامش «علیرضا» است.

نیم روزی همراه با توان‌یابان ؛ روایت زندگی با رنج جسمی

روایت زندگی «علیرضا»

این نوزاد از بیماری هیدروسفالی رنج می‌برد و به محض تولد در بیمارستان خانواده اعلام می‌کنند که شرایط نگهداری از او را ندارند و سرنوشت او با زندگی در مرکز گره می‌خورد.

علیرضا توسط دکتر قائمی عمل می‌شود و الان در مرکز در آغوش پرمهر پرستاران و مددیاران مرکز نگهداری می‌شود. نوزادی که هنوز یک ساله نشده است.

سارا سروری، مسئول فنی بخش پسران مرکز توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) نیز در زمینه فعالیت‌های این بخش از مرکز گفت: ۱۷۴ مددجو در حال حاضر به صورت شبانه روزی در این بخش از توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) نگهداری می‌شوند.

وی که ارشد روانشناسی کودکان استثنایی نیز دارد، بیان کرد: مددجویان این بخش از ۶ ماهه تا هشتاد ساله هستند.

مسئول فنی بخش پسران مرکز توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) با اشاره به اینکه ما در این بخش دو قسمت مددجویان ایزوله و مددجویان تربیت پذیر داریم، ادامه داد: مددجویان تربیت پذیر ما در ایامی از سال که آب و هوا مطلوب است به اردو به عنوان مثال اردوی مشهد و یا کویر و … برده می‌شوند.

خاطره شیرین از یک جشن عروسی

در مرکز توانبخشی نگهداری معلولان حضرت علی اکبر (ع) گاه اتفاقات بسیار شیرین نیز رخ می‌دهد. به عنوان مثال چند سال قبل شاهد ازدواج دو مددجوی این بخش «تکتم و غلامرضا» بودند. تکتم و غلامرضا بعد از ازدواج روزهای شادتر و آرامتری از نظر روحی را تجربه می‌کنند و در همین مرکز توانبخشی زندگی می‌کنند.

مرکز حضرت علی اکبر (ع) بخش سالمندان، روزانه و … نیز دارد که در بخش روزانه به حدود ۹۰ نفر از مددجویان تربیت پذیر آموزش‌هایی در حوزه‌های صنایع دستی و… داده می‌شود. محصولات تولیدی در این بخش بسیار زیبا است و خریداران خاص خود را دارد.

لحظاتی را نیز در بخش سالمندان بودیم و پای صحبت پدران و مادرانی که در این روزگار پر پیچ و خم موی سپید کرده‌اند.

نیم روزی همراه با توان‌یابان ؛ روایت زندگی با رنج جسمی

نگهداری ۴۰۰ معلول در مرکز توانبخشی حضرت علی اکبر (ع)

حامد عرب زاده، مدیرعامل مؤسسه خیریه توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) در پایان بازدید در جمع خبرنگاران از حضور ۴۰۰ معلول و سالمند با فعالیت ۱۶۰ نیرو در فضای ۵ هکتاری مرکز خبر داد و گفت: ماهانه نزدیک به ۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان هزینه‌های مرکز است که شامل حقوق و دستمزد و قبوض، لوازم بهداشتی، غذا، تأسیسات و استهلاک، لوازم و سایر هزینه‌ها می‌شود.

مدیرعامل مؤسسه خیریه توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) بیرجند با بیان اینکه ۷۰ درصد هزینه‌های ماهانه در طول ماه به کمک خیران، حامیان و فعالان اجتماعی تأمین می‌شود، افزود: از سال ۹۸ تاکنون توانسته‌ایم بحث برنامه‌های تفریحی، آموزشی و خدمات رفاهی را با جدیت بیشتری دنبال کنیم و در این زمینه تحول خوبی ایجاد شد.

به زودی بخش روزانه سالمندان توانبخشی راه اندازی می‌شود

عرب زاده با اشاره به اینکه مرکز روزانه سالمندان توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) نیز به زودی راه اندازی می‌شود، بیان کرد: در این مرکز سالمندان تا ظهر در مجموعه خواهند بود و برنامه‌های متعددی برای آنان در نظر گرفته می‌شود.

وی ادامه داد: بازتاب رسانه‌ای و خبری برنامه‌ها بسیار مهم است تا مردم بدانند کمک‌هایی که انجام می‌دهند به نحو مطلوب مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد.

مدیرعامل مؤسسه خیریه توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) بیرجند با اشاره به کمک خیران در زمینه لباس، اسباب بازی، دارو و لوازم منزل، اظهار کرد: هرسال روز جهانی معلولان جشن بزرگی در فرهنگسرای شهر برگزار می‌کنیم تا مردم بیشتر با خدمات مجموعه آشنا شوند.

وی با اشاره به سالن ورزشی مجموعه حضرت علی اکبر (ع) گفت: این سالن ورزشی با حدود هزار و ۳۵۰ متر مربع مساحت ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و برای تکمیل این سالن بیش از دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان نیاز است.

خداوند را باید بابت نعمت سلامتی سپاس گفت و به راستی که بالاترین شیوه شکرگذاری آن است که قدمی در راستای آلام این فرشتگان معصوم برداریم و لبخندی بر لبشان بنشانیم.

اعطای تسهیلات برای نوسازی ناوگان حمل‌و‌نقل خراسان جنوبی

 

اعطای تسهیلات برای نوسازی ناوگان حمل‌و‌نقل خراسان جنوبی

معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای خراسان جنوبی از اعطای تسهیلات تبصره ۱۸ به منظور نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی برای مالکین ناوگان اتوبوسی، میدل باس و مینی بوس استان خبرداد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، علی‌اکبر مزیدی، با اعلام این خبر اظهار کرد: در سال جاری اعطای تسهیلات تبصره ۱۸ همانند سنوات گذشته به ناوگان حمل و نقل عمومی اجرا می‌شود و مالکین ناوگان اتوبوس،میدل باس و مینی بوسی استان که متقاضی استفاده از تسهیلات بند الف تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ هستند می‌توانند برای دریافت تسهیلات نوسازی ناوگان اقدام کنند.

وی بیان کرد: طبق تفاهم نامه‌ای که بین وزارت اقتصاد دارایی و وزارت راه و شهرسازی و صندوق کارآفرینی امید منعقد شده مالکین ناوگان اتوبوس و میدل باس می‌تواند برای بازسازی ناوگان خود طبق دستور العمل از تسهیلات برای نوسازی ناوگان بهره‌مند شوند.

معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای خراسان جنوبی با بیان اینکه ناوگانی که تقاضای دریافت تسهیلات را دارند توسط کارشناس اداره کل یا انجمن صنفی مورد بازدید قرار می‌گیرند، تصریح کرد: به دلیل اینکه روند تولید اتوبوس و مینی‌بوس در کشور کاهش یافته بازسازی ناوگان شامل نوسازی صندلی، تعمیرات موتور و … با شرایط خاص و اعطای تسهیلات انجام می‌شود.

مزیدی با بیان اینکه سایت ثبت نام تسهیلات WWW.T18.RMTO.IR است، گفت: رانندگان از تاریخ ۶ تا ۲۰ آذرماه ۱۴۰۳ می‌توانند با مراجعه به این آدرس مدارک خود را بارگذاری کنند. برای دریافت این تسهیلات نیازی به مراجعه حضوری نیست و مراحل کار صرفاً از طریق سامانه صورت می‌گیرد.

معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای خراسان جنوبی بیان کرد: اولویت اعطای تسهیلات با ناوگان فعال در حوزه حمل و نقل عمومی بر اساس کارت هوشمند فعال و داشتن تعداد ۱۲۰ صورت وضعیت از ابتدای سال ۱۴۰۱ تا انتهای سال ۱۴۰۲ است.

مزیدی اظهار کرد: با توجه به محدودیت منابع اعتباری تخصیص یافته ناوگان واجد شرایط دارای توجیه فنی و کارکرد مناسب و غیره بررسی شده و افراد واجد شرایط مطابق ضوابط پرداخت می‌شود. تعهد متقاضیان برای تحقق اشتغال پیش‌بینی شده و تداوم فعالیت ناوگان در حمل و نقل جاده‌ای از الزامات دریافت تسهیلات است.

معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای خراسان جنوبی درباره شرایط واگذاری این تسهیلا یادآور شد: شرایط سنی از ۱۸ تا ۷۰ سال است و در زمینه متقاضیان بیش از ۷۰ تا ۸۰ سال منوط بر رعایت ضوابط جاری صندوق و اخذ موافقت کتبی از مدیریت اعتبارات صندوق است و تسهیلات دریافت شده برای اتوبوس و طی مرحله و مینی‌بوس و میدل باس طی یک مرحله به  حساب متقاضی واریز خواهد شد.

 

ساعتی با فرشتگان زمینی

قصه زندگی معلولان ذهنی و جسمی مؤسسه خیریه توانبخشی حضرت علی‌اکبر(ع) بیرجند، داستانی متفاوت از انسان‌هایی است که گاه شاد و غمگین هستند و گاه بدخلق و پریشان که امروز به بهانه روز جهانی معلولان یادی از این پاکان بهشتی و فرشتگان زمینی کردیم.

خبرگزاری شبستان-خراسان جنوبی؛ زهرا مهرور- خارج از هیاهو و تمامی نامهربانی‌ها و دغدغه‌های فکری روزانه در گوشه‌ای از شهر بیرجند، مجتمعی مزین به نام حضرت علی‌اکبر(ع) واقع شده که محل نگهداری بیش از ۴۰۰ نفر از  معلولان ذهنی، جسمی هستند که سال‌های عمرشان را با هم سپری می‌کنند.

 

اینجا که می‌آیی تازه می‌فهمی که چقدر خوشبختی که روی دو تا پایت راه می‌روی، به میل خودت می‌خندی، غذا می‌خوری و حتی نفس می‌کشی. اینجا که می‌آیی می‌فهمی چقدر بهشت نزدیک بوده و تو نمی‌دانستی و بالاخره اینجا که می‌آیی تازه می‌فهمی که آدم ها خدا را فقط وقت از دست دادنی‌هایشان صدا می زنند.

 

یک روز پاییزی به بهانه هفته جهانی معلولان همراه جمعی از خبرنگاران میهمان مرکز توانبخشی حضرت علی‌اکبر(ع) شدیم تا روایتگر بخشی از زندگی آنان باشیم.

 

ساعتی با فرشتگان زمینی

فرشته‌های زمینی در اتاق مهربانی

به همراه «طاهره پرورده»، مسئول فنی بخش دختران با ١٧ سال سابقه کار در این موسسه برای بازدید، وارد اتاق نگهداری از کودکان معلول می‌شویم. تعداد مددجویان این بخش حدود ١١٠ نفر هستند که از این تعداد ۴٠ تا ۵٠ نفر آن‌ها وابسته به تخت‌اند. نکته جالب اینجاست که این بخش به‌واسطه لطافت خاص دختران و زنان هر اتاق به عناوین چون مهربانی، همدلی، شکوفه و… نامگذاری شده است. بین تخت‌های اتاق مهربانی قدم می‌زنیم. یکی از کودکان دستش را به سمتم دراز می‌کند و لبخند می‌زند با او دست می‌دهم، دستم را محکم در دستش می‌گیرد و به چشم‌هایم خیره می‌ماند. دستی روی سرش می‌کشم یک لحظه چشم‌هایش را می‌بندد و لبخند می‌زند.

 

از همان ابتدای وارد شدن و دیدن این فرشته‌های زمینی تمام سعی خوم را کردم تا بغضم نترکد. بغض از مادران و پدرانی که چنین فرشته‌هایی را رها کرده‌اند و حالا مادر و پدر این کودکان شده‌اند مددکاران و تمام دنیایشان و سهم آنان از زندگی چاردیواری ساختمان و یک تخت فلزی است.

 

معلولان این مرکز نه چیزی را به خاطر می‌آورند و نه حتی حرفی می‌زنند. آنها حتی قدرت کنترل ادرارشان را ندارند و پوشک آن‌ها روزی چند بار باید تعویض شود. خانم پرورده می‌گوید: «بچه های ما تمام عمرشان را داخل همین اتاق‌ها می‌گذرانند، آن‌ها نه بهار را می‌بینند، نه تابستان، نه پاییز و نه زمستان را، آن‌ها در تمام طول سال فقط دیوارها را  می‌بینند، تنها تعداد کمی از آن‌ها قادر به راه رفتن هستند و بقیه همیشه باید داخل تخت‌هایشان باشند، هر از گاهی آن‌ها را بیرون می‌بریم ولی همه آن‌ها را نمی‌توان بیرون برد چون بعضی از بچه‌ها آنقدر ضعیف هستند که سریع بیمار می‌شوند.»

 

«فاطمه» که از نظر حرکات دست مشکل دارد، ۱۴ خزان زندگی را پشت سر گذاشته است، همانطور که روی تخت دراز کشیده با مدادی که لای انگشتان پایش قرار دارد آرزوهایش را بر روی دفتری نقاشی می‌کند.آرزوهای خط خطی، سفید، سیاه و شاید هم خاکستری. نمی‌دانم آرزوهای یک معلول جسمی و ذهنی که بازمانده از هجوم ژن‌های سرکش و قربانی یک ازدواج فامیلی است چه رنگیست؟ او که ضعف دستانش را با پاهایش جبران کرده، با حرکات دست و صداهای نامفهومی تقلا دارد تا من را به سمت خود جلب کند.

 

ساعتی با فرشتگان زمینی

او و هم‌اتاقی‌هایش حرفی نمی‌زنند و وقتی حرف می‌زنی به دهانت خیره می‌شوند و لبخند می‌زنند. تمام صحبت‌شان، صداهای نامفهومی است که از حنجره‌شان بیرون می‌آید. این کودکان حتی قادر نیستند آرزوهایشان را با تو در میان بگذارند…

 

قد کشیدن در آغوش پُرمهر مددکاران

«نهال» هم کودکی با سندرم داون (اختلال ژنتیکی) است که چند روز دیگر تولد یک سالگیش فرا می‌رسد. اگر چه مادرش او را رها کرده اما مسئول مرکز معتقد است او حالا ۲۴ مادر دلسوز دارد که اینقدر به او می‌رسند که لحظه‌ای بی‌آغوش پُرمهر نمی‌ماند.

 

با دیدن این کودکان معصوم بالاخره بغضم تاب نیاورد و با چندقطره اشک روانه شد برای حال و روز فرشته‌هایی که دنیا جای کوچکیست برای حضور آنها. اما در کنار تمام تلخی‌هایی که به محض روبرو شدن با بچه‌های معلول متاثرت می‌کند، مسئولان و پرسنل این مجتمع آنقدر مهربان و صمیمی هستند که یک آن بارقه‌هایی از شادی و امید در دلت می‌نشیند که هنوز کسانی هستند که نه از سر وظیفه که از سر احترام به ارزش‌های والای انسانی دور هم جمع شده‌اند و مایه آرامش کودکانی را فراهم آورده‌اند که به نوعی پذیرفته نشده همین اجتماع هستند.

 

ساعتی با فرشتگان زمینی

موسسه قیم معلولان مجهول الهویه

بخش پسران این موسسه این هم ١٧۴ مددجو دارد که از ۶ سال تا ٨٠ ساله هستند. «سارا سروری» مسئول فنی بخش پسران باسابقه ١۵ سال کار در این موسسه که در بازدید از این بخش خبرنگاران را همراهی می‌کند، می‌گوید: از این تعداد ٣٩ نفر مجهول الهویه‌اند که این موسسه از طریق دندان‌های آن از طریق پزشکی قانونی سن تعیین کرده و شناسنامه گرفته و قیم این معلولان مجهول الهویه هم موسسه است.

 

وی می‌افزاید: مددجویانی هم که در این بخش هستند دو دسته‌اند یک‌دسته ایزوله یعنی هم معلول جسمی و حرکتی و هم ذهنی و بخش دیگر تربیت‌پذیرند. اینجا اگر معلولی به تخته بسته است به تشخیص پزشک و روان پزشک و پرستاران است چرا که برخی از معلولان خود آزارند، یا دیگرآزار یا هرزه‌خوری دارند.

 

در بخش ایزوله هر معلولی در حال خودش است. یکی روی تخت نشسته، یکی غرق خواب است و آن یکی در دنیای خود. پرستاران و مددیاران هم در اتاقی در انتهای اولین سالن که مددجویان وابسته به تخت وجود دارد در حال آموزش، فیزیوتراپی معلولانی هستند که نیاز دارند هر روز ماساژدرمانی و فیزیوتراپی شوند.

 

بخش تربیت‌پذیر پسران اما پرجنب و جوش‌تر به نظر می‌رسد با ورودمان هر کدامشان از پنجره‌ها سرک می‌کشند تا ببینند چه کسانی به دیدارشان آمده است. هر چند عده‌ای هم همچنان در اتاق‌ها راه می‌روند و غرق در دنیای خویش‌اند و هیچ واکنشی به این حضورها نشان نمی‌دهند.

 

ساعتی با فرشتگان زمینی

مسئول فنی بخش پسران در بین توضیحاتش از این بخش یادآور می‌شود که سالی چندبار به همت خیران این فرشته‌ها به اردوی‌های تفریحی و زیارتی چون مشهد مقدس و… می‌روند و در کنار آن نیز هواخوری و برنامه‌هایی برای آن‌ها در پارک مهربانی مرکز هر دوشنبه برگزار می‌شود.

 

اینجا معلولان از دیدن چهره‌های جدید با آن که نمی‌شناسندشان به قدری ذوق زده می‌شوند که تمام خستگی پرسنل با دیدن لبخندهایشان فراموش می‌شود. پرستاران توانبخشی حضرت علی اکبر(ع) معتقد هستند زندگی‌شان با دعای معلولان این مرکز برکت گرفته است.

 

پرستاران و مددکاران موسسه توانبخشی حضرت علی اکبر(ع) وجدان، اخلاق و مسئولیت‌پذیری را در هم آمیخته و با محبت و علاقه به معصوم‌ترین انسان‌ها تلطیف کرده‌اند. آنان حس مادری را در محل کارشان نیز تجربه می‌کنند چرا که دغدغه‌شان برای معلولان این مرکز بی‌شباهت با دلواپسی‌های یک مادر برای فرزند نیست.

ساعتی با فرشتگان زمینی

قطعه‌ای از بهشت امید

مدیرعامل مؤسسه خیریه توانبخشی حضرت علی‌اکبر(ع) بیرجند در جمع خبرنگاران از این مجموعه به عنوان قطعه‌ای از بهشت امید یاد می‌کند و می‌گوید: ۷۰ درصد هزینه‌های ماهانه در طول ماه به کمک خیران، حامیان و فعالان اجتماعی تامین می‌شود.

 

حامد عرب‌زاده با اشاره به حضور ۴۰۰ معلول و سالمند با فعالیت ۱۶۰ نیرو در فضای ۵ هکتاری مرکز، ادامه می‌دهد: ماهانه نزدیک به سه میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان هزینه‌های مرکز است که شامل حقوق و دستمزد و قبوض، لوازم بهداشتی، غذا، تاسیسات و استهلاک، لوازم و سایر هزینه‌ها می‌شود.

 

وی می‌افزاید: از سال ۹۸ تاکنون توانسته‌ایم بحث برنامه‌های تفریحی، آموزشی و خدمات رفاهی را با جدیت بیشتری دنبال کنیم و در این زمینه تحول خوبی ایجاد شد.

 

مدیرعامل مؤسسه خیریه توانبخشی حضرت علی‌اکبر(ع) بیرجند با بیان اینکه ایستگاه مهربانی نیز به همت خیران و حامیان در سال ۱۴۰۱ به بهره برداری رسید، تصریح می‌کند: پایگاه مقاومت بسیج مجموعه نیز در روز جهانی معلولان امسال افتتاح خواهد شد.

 

افتتاح مرکز مشاوره معلولان برای اولین بار در این مرکز
عرب‌زاده از فعالیت خانه هلال و گروه جهادی در مجموعه گفت و ادامه می‌دهد: مرکز مشاوره معلولان نیز برای اولین بار در کشور در این مرکز افتتاح شد.

 

وی با بیان اینکه تلاش داریم از ظرفیت تمام حامیان و گروه‌های جهادی بهره ببریم، بیان می‌کند: در طول ماه حداقل ۸۰ میلیون تومان صرف هزینه‌های قبوض آب، برق و گاز و نزدیک به ۳۵۰ میلیون تومان ماهانه صرف هزینه پوشک و ایزی لایف می‌شود که به همت و همراهی خیران تامین می‌شود.

 

مدیرعامل مؤسسه خیریه توانبخشی حضرت علی‌اکبر(ع) بیرجند می‌افزاید: بخش گفتاردرمانی، بازی درمانی و نمایش درمانی و سایر بخش‌ها نیز در مجموعه فعال است.

 

وی با اشاره به سالن ورزشی مجموعه بیان می‌کند: این سالن ورزشی با حدود هزار و ۳۵۰ متر مربع مساحت ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و برای تکمیل این سالن بیش از ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان نیاز است.

 

عرب‌زاده عنوان می‌کند: خانه‌های سالمندان این مرکز طی هفته آینده به بهره‌برداری می‌رسد و سالن ورزشی و مجموعه ورزش‌سراها نیز در دهه فجر امسال به بهره‌برداری خواهد رسید.

 

تامین نیازهای معلولان با کمک خیران

مدیرعامل مؤسسه خیریه توانبخشی حضرت علی‌اکبر(ع) بیرجند با بیان اینکه هفته پیش رو هفته جهانی معلولان است که فرصت خوبی را برای معرفی مجموعه فراهم می‌آورد، می‌گوید: بازباتاب رسانه‌ای و خبری برنامه‌ها بسیار مهم است تا مردم و خیران بداند کمک‌هایی که انجام می‌دهند به نحو مطلوب مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد.

 

عرب زاده با اشاره به کمک خیران با اهدای لباس، اسباب‌بازی، دارو و لوازم منزل به این مرکز، خاطرنشان می‌کند: هرسال روز جهانی معلولان جشن بزرگی در فرهنگسرای شهر برگزار می‌کنیم تا مردم بیشتر با خدمات مجموعه آشنا شوند.

 

ساعتی با فرشتگان زمینی

مدیرعامل مؤسسه خیریه توانبخشی حضرت علی اکبر(ع) بیرجند با اشاره به انعقاد تفاهم‌نامه با شهرداری برای معرفی مجموعه پیش از شروع اجرای مراسمات، انعقاد تفاهم‌نامه با دانشگاه بیرجند برای اجرای دوره‌های کارورزی و ایجاد فضای مطالعاتی برای رشته‌های مرتبط در این مجموعه و برای معرفی خدمات می‌افزاید: با پادگان‌ها و مراکز نظامی برای بازدیدها و دوره‌های جهادی نیز تفاهم‌نامه‌هایی منعقد شده است تا کار در این مکان بیشتر معرفی شود.

 

آری! بودن در کنار این قشر از جامعه به انسان احساس تقدس می‌دهد، انگار خدا بیشتر بین آنهاست بس که نگاه‌ها معصومند و پاک. هم دوشی تو با آنها لحظه به لحظه‌ات را سبک‌تر و راحت‌تر می‌کند. اگر بخواهی که بدانی خدا چه رنگی دارد باید اینجا به دنبال آن بگردی، رنگ خدا اینجاست و جنس عبادت در دامان این کودکان پاک و بی‌تقصیر گسترده است.

حدود ۱۵ درصد بودجه دانشگاه بیرجند به پژوهش اختصاص یافت

حدود ۱۵ درصد بودجه دانشگاه بیرجند به پژوهش اختصاص یافت

بیرجند – ایرنا – رئیس دانشگاه بیرجند گفت: امسال حدود ۱۲ تا ۱۵ درصد بودجه دانشگاه به بخش پژوهش و فناوری اختصاص یافت تا نسبت به انجام پژوهش‌های کاربردی و ارتقا این حوزه اقدام شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا احمد لامعی‌گیو روز دوشنبه در مراسم گرامیداشت هفته پژوهش و فناوری و تجلیل از پژوهشگران برتر دانشگاه با اشاره به تاریخ انقلاب اسلامی و منظومه فکری امامین انقلاب اظهار کرد: بحث دانش، پژوهش و فناوری مساحت بزرگی از اندیشه این دو بزرگوار را به خود اختصاص داده است.

وی ادامه داد: حضرت امام ( ره) سال ۱۳۶۸ بعد از پایان جنگ تحمیلی در نشست عده‌ای از فعالان عرصه بسیج، همه را به جهاد علمی دعوت کردند، همچنین سال ۱۳۷۵ مقام معظم رهبری در دانشگاه امیرکبیر موضوع جنبش نرم افزاری علم را مطرح کردند.

رئیس دانشگاه بیرجند تصریح کرد: در سایه این گفتمان و توجهی که عالی‌ترین مقام کشور به علم و اندیشه داشتند، صاحب تحول، رشد و توسعه در عرصه علم و فناوری شدیم.

وی با بیان اینکه شاهد ارتقای اعضای هیئت علمی در دانشگاه‌ها هستیم عنوان کرد: اوایل انقلاب به ازای هر یک میلیون نفر جمعیت ۴۸ نفر پژوهشگر وجود داشت که امروزه به بیش از ۲۰ هزار پژوهشگر رسیده است.

وی یادآور شد: با همه توسعه‌هایی که در عرصه فناوری و پژوهش وجود دارد اما نسبت به برخی کشورها عقب هستیم و با بسیاری از کشورها در این حوزه فاصله داریم.

وی با اشاره به سند بالادستی بیانیه گام دوم انقلاب گفت: در این سند موضوع نخبگان، دانش و فناوری بارها و بارها مورد تاکید قرار گرفته است، همچنین معظم‌له فرمودند جهان غرب در ۲۰۰ سال اخیر در سایه دانش و فناوری توانسته بر جهان حکومت کند و حتی با استفاده از این فناوری سبک زندگی، ارزش‌ها و اعتقادات را تغییر دهد.

معاون پژوهش، فناوری و نوآوری دانشگاه بیرجند هم گفت: در یکسال گذشته در بخش مدیریت امور پژوهشی، اقداماتی از قبیل پیاده سازی سامانه ثبت و برگزاری همایش‌ها، تسهیل فرایند ثبت درخواست‌های صندوق اعتبار دانشجویی، ثبت و بررسی اطلاعات و چارت نشریات ISC در ۱۰ سال اخیر، پذیرش ۶ پژوهشگر پسادکتری و افزایش بیش از ۴۰ درصد مبلغ پژوهانه اعضای هیات علمی انجام شد.

ابوالفضل اکبرپور افزود: مبلغ پژوهانه و صندوق اعتبار دانشجویی از ۸۵ میلیارد ریال در سال ۱۴۰۲ به ۱۱۵ میلیارد ریال در سال جاری افزایش یافت.

وی بیان کرد: در این مدت ۱۷۲ مقاله در اسکوپوس، ۱۲۲ مقاله در JCR، تعداد ۲۳۴ مقاله در ISC و ۲۶۷مقاله علمی چاپ شد همچنین ۱۶۳ مقاله به همایش‌های ملی و ۱۰۷ مقاله در همایش‌های بین المللی رسید.

معاون پژوهش، فناوری و نوآوری دانشگاه بیرجند از افتتاح دفتر همکاری‌های علمی وزارت دفاع در راستای توافق نامه جهاد علمی خبر داد و عنوان کرد: همچنین اخذ مجوز مرکز رشد دانشگاه با پارک علم و فناوری، اخذ نخستین خانه خلاق استان، تدوین اساس نامه و افتتاح کلینیک‌های حقوقی، اقتصادی و اجتماعی در مرکز نوآوری دانشگاه از دیگر دستاوردها است.

وی با بیان اینکه از ابتدای سال تاکنون ۱۶ تفاهم‌نامه با حوزه‌های مختلف منعقد و ۲ اختراع نیز ثبت شده است یادآور شد: اکنون ۶۷ شرکت شامل دانش بنیان، واحد نوآور، هسته فناور، خلاق بنیان، شتاب‌دهنده و غیر دانش بنیان در دانشگاه بیرجند فعال است.

اکبرپور تاکید کرد: کمبود نیروی انسانی متخصص در آزمایشگاه مرکزی، ارتقا نظام HSE به حداقل استانداردهای لازک در آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌های دانشگاه و تعمیر و کالیبراسیون دستگاه‌ها و تجهیزات آزمایشگاهی و کارگاهی از جمله مشکلات و چالش‌های ما است.

در این مراسم از ۲۲ نفر از پژوهشگران عضو هیات علمی و ۲۱ دانشجو برتر دانشگاه بیرجند تجلیل و قدردانی شد.

 

 

مدیر حج و زیارت خراسان‌جنوبی عنوان کرد:

آغاز ثبت‌نام حج تمتع دارندگان اسناد شهریور ۸۶

مدیر حج و زیارت خراسان‌جنوبی گفت: دارندگان اسناد شهریور ۱۳۸۶ در خراسان شمالی می‌توانند به منظور پیش ثبت نام حج تمتع ۱۴۰۴ از امروز اقدام کنند.

حسین دستگردی در جمع خبرنگاران اظهار کرد: پیش ثبت نام از متقاضیان اعزام به حج تمتع ۱۴۰۴ از ۵ آذر ماه و بر اساس اولویت بندی آغاز شده است.

وی با اشاره به اینکه پیش از این، تمامی دارندگان قبوض ودیعه گذاری حج تمتع تا ۲۹ اسفند ۱۳۸۵، دارندگان فروش ودیعه حج از یک فروردین تا ۳۱ خرداد ۱۳۸۶ و دارندگان قبوض ودیعه از یکم تیر تا ۳۱ مرداد ۱۳۸۶ پیش ثبت نام خود را انجام داده اند، افزود: همچنین تمامی دارندگان قبوض ودیعه‌گذاری حج تمتع از یکم شهریور ۱۳۸۶ نیز به صورت روز شمار تا تکمیل ظرفیت تخصیص یافته به استان می‌توانند از امروز نسبت به پیش ثبت نام اقدام کنند.

به گفته مدیر حج و زیارت خراسان جنوبی، پیش ثبت نام از افراد دارای اولویت تشرف به حج تمتع سال ۱۴٠۴ با مراجعه واجدان شرایط به سامانه my.haj.ir و به صورت غیر حضوری قابل انجام است.

دستگردی با بیان اینکه در این مرحله تمامی متقاضیان اعزام به حج تمتع سال آتی باید مبلغ ۱۵۰ میلیون تومان با احتساب مبلغ قبض ثبت نام اولیه و سود متعلقه به آن و از طریق درگاه سازمان حج و زیارت پرداخت کنند، ادامه داد: باقیمانده هزینه سفر که بر مبنای هزینه‌های ارزی و ریالی محاسبه می شود هنگام ثبت نام قطعی افراد در کاروان های اعزامی دریافت خواهد شد که این مهم بعد اعلام می‌شود.

وی یادآور شد: ثبت نام در کاروان ها منوط به صدور تاییدیه سلامت پزشکان طرف قرارداد سازمان حج و زیارت خواهد بود.

 

 

 

 

نیم روزی همراه با توان‌یابان ؛ روایت زندگی با رنج جسمی

نیم روزی همراه با توان‌یابان ؛ روایت زندگی با رنج جسمی

بیرجند- مددجویان مرکز توانبخشی حضرت علی اکبر(ع) هر چند از نظر جسمی با مشکلات عدیده ای رو به رو هستند ولی روحشان چون فرشتگان پاک، زلال و آسمانی است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: مشکلات جسمی دارند، برخی‌هایشان در راه رفتن با سختی رو به رو هستند، عده‌ای‌شان حتی در تکلم مشکل دارند و تعدادی دیگر نیز بیماری آنقدر زمین‌گیرشان کرده که وابسته به تخت و ویلچر شده‌اند اما روحشان چون فرشتگان پاک و آسمانی است.

سخن از توان‌خواهان و معلولانی می‌زنیم که اینجا در مرکز توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) به عنوان بزرگترین مرکز نگهداری معلولین شرق کشور نگهداری می‌شوند و بسیاری از آنان آموزش نیز می‌بینند.

وارد مرکز توانبخشی که می‌شوم، فضا را بسیار دوستانه و صمیمی می‌بینم. تعدادی از معلولان با صفای دل و دوستی بی آلایش به ما خوشامد می‌گویند. با راحتی می‌توانی بفهمی که رابطه بین مددجویان با پرستاران و مددیاران چقدر صمیمانه است.

ماجرای «نهال»

این نکته را آنجا می‌فهمم که در بخش دخترانه مرکز یک کودک کمتر از یک سال را به ما نشان می‌دهند و می‌گویند «نهال» به واسطه بیماری «سندرم داون» توسط خانواده اش در بیمارستان رها شد ولی اکنون در مرکز چند مادر دارد چرا که همه پرستاران و مددیاران خانم توانبخشی چون یک مادر دلسوزانه از او مراقبت کرده و دوستش دارند.

طاهره پرونده، مسئول فنی بخش دختران مرکز توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) در بازدید خبرنگاران از این مجموعه گفت: در این بخش ۱۱۰ مددجو داریم که برخی از آنان مشکل ذهنی و برخی مشکل جسمی- حرکتی دارند.

نیم روزی همراه با توان‌یابان ؛ روایت زندگی با رنج جسمی

وی ادامه داد: برخی از کسانی که مشکل جسمی- حرکتی دارند از نظر ذهنی نیز درصدی با مشکل رو به رو هستند.

پرونده، مسئول فنی بخش دختران مرکز توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) که با تحصیلات پرستاری ۱۷ سال است در این مجموعه خدمت می‌کند، ادامه داد: ۴۰ تا ۵۰ مددجوی این بخش نیز وابسته به تخت یا ایزوله هستند و بقیه هم تربیت پذیر بوده و کارهای شخصی خود را انجام می‌دهند.

خدمات پزشکی برای مددجویان فراهم است

وی افزود: سه روز در هفته نیز پزشک داریم و بچه‌هایی که نیاز به ویزیت داشته باشند مورد معاینه قرار گرفته و یا در صورت نیاز به پزشک متخصص ارجاع می‌شوند.

بازدیدی از بخش خواهران انجام می‌دهیم. موقع برگشت دوباره به دیدن نهال می‌روم. کودکی معصومی که بی شک به واسطه شرایط سنی نیاز به شیر خشک و پوشک دارد که تأمین این موارد نیز همت خیرین را می‌طلبد.

سختی فعالیت مددیاران بخش دختران توانبخشی

نگهداری مددجویان و معلولان ایزوله بخش دختران سختی بیشتری به همراه دارد. دخترانی که بسیاری از آنان به سن بلوغ رسیده و در زمان عادت ماهیانه شأن فشار مضاعفی در خصوص رعایت بهداشت آنان به مددیاران مجموعه وارد می‌شود.

مددیاران بانویی که شاید توان جسمی بالایی نداشته باشند و جا به جایی یک مددجوی بزرگسال بعد از چند سال کار به کمر و زانوی آنان آسیب‌هایی را وارد می‌کند.

بخش دیگری که در این مجموعه از آن بازدید می‌کنیم، بخش پسران است. در این بخش هم باز معصومیت یک نوزاد به چشم می‌خورد. نامش «علیرضا» است.

نیم روزی همراه با توان‌یابان ؛ روایت زندگی با رنج جسمی

روایت زندگی «علیرضا»

این نوزاد از بیماری هیدروسفالی رنج می‌برد و به محض تولد در بیمارستان خانواده اعلام می‌کنند که شرایط نگهداری از او را ندارند و سرنوشت او با زندگی در مرکز گره می‌خورد.

علیرضا توسط دکتر قائمی عمل می‌شود و الان در مرکز در آغوش پرمهر پرستاران و مددیاران مرکز نگهداری می‌شود. نوزادی که هنوز یک ساله نشده است.

سارا سروری، مسئول فنی بخش پسران مرکز توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) نیز در زمینه فعالیت‌های این بخش از مرکز گفت: ۱۷۴ مددجو در حال حاضر به صورت شبانه روزی در این بخش از توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) نگهداری می‌شوند.

وی که ارشد روانشناسی کودکان استثنایی نیز دارد، بیان کرد: مددجویان این بخش از ۶ ماهه تا هشتاد ساله هستند.

مسئول فنی بخش پسران مرکز توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) با اشاره به اینکه ما در این بخش دو قسمت مددجویان ایزوله و مددجویان تربیت پذیر داریم، ادامه داد: مددجویان تربیت پذیر ما در ایامی از سال که آب و هوا مطلوب است به اردو به عنوان مثال اردوی مشهد و یا کویر و … برده می‌شوند.

خاطره شیرین از یک جشن عروسی

در مرکز توانبخشی نگهداری معلولان حضرت علی اکبر (ع) گاه اتفاقات بسیار شیرین نیز رخ می‌دهد. به عنوان مثال چند سال قبل شاهد ازدواج دو مددجوی این بخش «تکتم و غلامرضا» بودند. تکتم و غلامرضا بعد از ازدواج روزهای شادتر و آرامتری از نظر روحی را تجربه می‌کنند و در همین مرکز توانبخشی زندگی می‌کنند.

مرکز حضرت علی اکبر (ع) بخش سالمندان، روزانه و … نیز دارد که در بخش روزانه به حدود ۹۰ نفر از مددجویان تربیت پذیر آموزش‌هایی در حوزه‌های صنایع دستی و… داده می‌شود. محصولات تولیدی در این بخش بسیار زیبا است و خریداران خاص خود را دارد.

لحظاتی را نیز در بخش سالمندان بودیم و پای صحبت پدران و مادرانی که در این روزگار پر پیچ و خم موی سپید کرده‌اند.

نیم روزی همراه با توان‌یابان ؛ روایت زندگی با رنج جسمی

نگهداری ۴۰۰ معلول در مرکز توانبخشی حضرت علی اکبر (ع)

حامد عرب زاده، مدیرعامل مؤسسه خیریه توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) در پایان بازدید در جمع خبرنگاران از حضور ۴۰۰ معلول و سالمند با فعالیت ۱۶۰ نیرو در فضای ۵ هکتاری مرکز خبر داد و گفت: ماهانه نزدیک به ۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان هزینه‌های مرکز است که شامل حقوق و دستمزد و قبوض، لوازم بهداشتی، غذا، تأسیسات و استهلاک، لوازم و سایر هزینه‌ها می‌شود.

مدیرعامل مؤسسه خیریه توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) بیرجند با بیان اینکه ۷۰ درصد هزینه‌های ماهانه در طول ماه به کمک خیران، حامیان و فعالان اجتماعی تأمین می‌شود، افزود: از سال ۹۸ تاکنون توانسته‌ایم بحث برنامه‌های تفریحی، آموزشی و خدمات رفاهی را با جدیت بیشتری دنبال کنیم و در این زمینه تحول خوبی ایجاد شد.

به زودی بخش روزانه سالمندان توانبخشی راه اندازی می‌شود

عرب زاده با اشاره به اینکه مرکز روزانه سالمندان توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) نیز به زودی راه اندازی می‌شود، بیان کرد: در این مرکز سالمندان تا ظهر در مجموعه خواهند بود و برنامه‌های متعددی برای آنان در نظر گرفته می‌شود.

وی ادامه داد: بازتاب رسانه‌ای و خبری برنامه‌ها بسیار مهم است تا مردم بدانند کمک‌هایی که انجام می‌دهند به نحو مطلوب مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد.

مدیرعامل مؤسسه خیریه توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) بیرجند با اشاره به کمک خیران در زمینه لباس، اسباب بازی، دارو و لوازم منزل، اظهار کرد: هرسال روز جهانی معلولان جشن بزرگی در فرهنگسرای شهر برگزار می‌کنیم تا مردم بیشتر با خدمات مجموعه آشنا شوند.

وی با اشاره به سالن ورزشی مجموعه حضرت علی اکبر (ع) گفت: این سالن ورزشی با حدود هزار و ۳۵۰ متر مربع مساحت ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و برای تکمیل این سالن بیش از دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان نیاز است.

خداوند را باید بابت نعمت سلامتی سپاس گفت و به راستی که بالاترین شیوه شکرگذاری آن است که قدمی در راستای آلام این فرشتگان معصوم برداریم و لبخندی بر لبشان بنشانیم.

سهمیه آرد روستاییان و عشایر خراسان جنوبی هوشمندسازی می‌شود

بیرجند- ایرنا- معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی گفت: طرح هوشمند سازی سهمیه آرد روستاییان و عشایر در استان تا پایان سال جاری اجرا می شود.

به گزارش ایرنا از روابط عمومی استانداری خراسان جنوبی؛ مهدی جعفری روز دوشنبه در چهارمین کارگروه ساماندهی گندم، آرد و نان استان اظهار کرد: با تکمیل شدن اطلاعات و بارگذاری آن در سامانه، طرح هوشمند سازی آرد روستاییان و عشایر تا پایان سال جاری اجرایی می‌شود.

وی با تأکید بر اینکه هیچ زمانی نباید اخلالی در پخت نان ایجاد شود، ادامه داد: نانوایی‌ها باید دو گانه سوز شوند تا علاوه بر استفاده از گاز شهری، در مواقع لزوم همانند سرمای سخت سال گذشته از سوخت های جایگزین استفاده کنند.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی ادامه داد: مسئولیت پیگیری موضوع دوگانه سوز شدن نانوایی‌ها در مرکز استان با اتحادیه نانوایان شهر بیرجند و در شهرستان‌ها بر عهده فرمانداری‌ها است.

 

 

 

بیماریِ قابل پیشگیری اما غیرقابل درمان

بیماری هاری، یکی از خطرناک‌ترین و کشنده‌ترین بیماری‌های ویروسی است که به‌ویژه در حیوانات وحشی و خانگی منتشر می‌شود. هرچند این بیماری قابل پیشگیری است، اما پس از بروز علائم درمانی ندارد و فرد مبتلا قطعا جان خود را از دست خواهد داد.
خبرگزاری فارس- خراسان جنوبی، بیماری هاری یکی از خطرناک‌ترین بیماری‌های ویروسی است که می‌تواند به شدت بر سلامت عمومی جامعه تأثیر بگذارد. این بیماری که عمدتاً از طریق گزش یا خراش پوست توسط حیوانات مبتلا به انسان منتقل می‌شود، سیستم عصبی مرکزی را تحت تأثیر قرار داده و در صورت عدم درمان، منجر به مرگ فرد مبتلا خواهد شد. استان خراسان جنوبی، به ویژه در سال‌های اخیر، با چالش‌های جدی در مدیریت و پیشگیری از این بیماری مواجه بوده است؛ افزایش موارد بیماری هاری در حیوانات وحشی و خانگی، به ویژه سگ‌ها و گربه‌ها، نگرانی‌های زیادی در میان مقامات بهداشتی و دامپزشکی ایجاد کرده است.با این حال، اقدامات مختلفی مانند واکسیناسیون سگ‌ها، عقیم‌سازی آن‌ها و آموزش‌های عمومی در سطح استان، به ویژه در شهرستان‌های بیرجند و دیگر مناطق، باعث کاهش قابل توجه موارد مبتلا به هاری شده است. از ابتدای سال جاری، تعداد موارد مثبت هاری در استان نسبت به سال‌های گذشته کاهش قابل توجهی داشته است، اما همچنان نیاز به توجه مستمر در جهت کنترل این بیماری و ارتقاء آگاهی عمومی احساس می‌شود.این گزارش به بررسی وضعیت بیماری هاری در خراسان جنوبی، اقدامات انجام‌شده و چالش‌های پیش روی مدیریت این بیماری خواهد پرداخت تا راهکارهای مؤثری برای کاهش این بحران ارائه شود.برای بررسی وضعیت کنونی بیماری هاری در استان، گفت‌وگویی داشتیم با دکتر محمدعلی بخشی، مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی، تا درباره اقدامات انجام‌شده، چالش‌های موجود، و راهکارهای پیش رو بیشتر بدانیم.
کاهش چشمگیر موارد ابتلا به هاری در خراسان جنوبیفارس: لطفاً وضعیت شیوع بیماری هاری در استان خراسان جنوبی را توضیح دهید.مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی: از ابتدای سال جاری تاکنون، وضعیت بیماری هاری در استان نسبت به سال گذشته به طور چشمگیری کاهش یافته است؛ در سال گذشته تعداد ۱۷ مورد مثبت بیماری هاری در استان گزارش شده بود، در حالی که در سال جاری تنها ۶ مورد مثبت داشتیم.این کاهش، نشان‌دهنده اثر بخشی اقدامات پیشگیرانه و کنترل بیماری است؛ موارد مثبت در سال جاری شامل سه قلاده سگ، دو قلاده گربه و یک قلاده شغال بوده است؛ بیشترین موارد ابتلا در شهرستان بیرجند گزارش شده است.واکسیناسیون و آموزش؛ دو رکن اصلی کاهش شیوع هاریفارس: چه عواملی باعث کاهش شیوع بیماری هاری در استان شده است؟مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی: یکی از مهم‌ترین عوامل کاهش شیوع بیماری هاری، اجرای گسترده واکسیناسیون سگ‌ها و سایر حیوانات ناقل بیماری است. واکسیناسیون سگ‌های گله و سگ‌های صاحبدار، علاوه بر سگ‌های موجود در پناهگاه‌ها، نقش مهمی در کنترل بیماری داشته است. علاوه بر این، عقیم‌سازی سگ‌ها در پناهگاه‌ها نیز به کنترل جمعیت سگ‌های بلاصاحب کمک کرده و از شیوع بیماری جلوگیری کرده است؛ در سال جاری بیش از ۹ هزار قلاده سگ و گربه در استان واکسینه شده‌اند.نقش آموزش‌های عمومی در کاهش شیوع بیماری هاریفارس: آیا تغییرات در رفتار جامعه و آموزش‌های عمومی نیز بر کاهش شیوع بیماری تأثیرگذار بوده است؟مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی: بله، آموزش‌های عمومی نقش مهمی در کاهش شیوع بیماری دارند؛ از ابتدای سال جاری، ما ۱۴۵ دوره آموزشی برای دامداران و دیگر افراد هدف برگزار کرده‌ایم و بیش از ۷ هزار نفر در این دوره‌ها شرکت کردند.
این آموزش‌ها شامل روش‌های پیشگیری از هاری، واکسیناسیون و شستشوی صحیح زخم‌های ناشی از گزش حیوانات است.همچنین آگاه‌سازی مردم در خصوص نحوه برخورد با حیوانات مشکوک به هاری و گزارش موارد مشکوک به شبکه‌های دامپزشکی نیز تأثیرگذار بوده است.چالش‌های پیش رو در مقابله با بیماری هاری در خراسان جنوبیفارس: به نظر شما چه چالش‌هایی هنوز در کنترل بیماری هاری وجود دارد؟مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی: با اینکه اقدامات زیادی در زمینه واکسیناسیون و عقیم‌سازی سگ‌ها انجام شده است، اما همچنان چالش‌هایی در پیش داریم. یکی از بزرگ‌ترین مشکلات، حضور سگ‌های ولگرد در برخی از مناطق است که به راحتی می‌توانند ناقل بیماری هاری باشند. همچنین، مشکل دیگری که وجود دارد، عدم واکسیناسیون گربه‌های ولگرد است که احتمال انتقال بیماری را افزایش می‌دهد. همچنین، همکاری مردم در شستشوی به موقع زخم‌های ناشی از گزش و مراجعه به مراکز درمانی نیز همچنان نیازمند تقویت است.فارس: چه توصیه‌هایی برای جلوگیری از شیوع بیشتر بیماری هاری دارید؟مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی: توصیه اصلی من این است که مردم به هیچ عنوان از تماس مستقیم با حیوانات ولگرد پرهیز کنند و در صورت مشاهده هرگونه حیوان مشکوک به هاری، فوراً آن را به مراکز دامپزشکی گزارش دهند. همچنین در صورت گزش حیوانات، محل زخم بلافاصله با آب و صابون شسته شود و فرد آسیب‌دیده به سرعت به مراکز بهداشتی مراجعه کند.
علاوه بر این، واکسیناسیون منظم سگ‌ها و گربه‌ها در سطح استان باید ادامه یابد و همکاری مردم در این زمینه می‌تواند بسیار مؤثر باشد.فارس: نظر شما در مورد آینده کنترل بیماری هاری در استان چیست؟مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی: با توجه به کاهش موارد بیماری هاری و اجرای برنامه‌های مؤثر در واکسیناسیون و کنترل سگ‌های بلاصاحب، امیدواریم که این روند کاهشی ادامه یابد.البته برای رسیدن به کنترل کامل بیماری هاری در استان، نیازمند همکاری بیشتر مردم، مسئولان محلی و سازمان‌های مربوطه هستیم.من مطمئنم با ادامه این اقدامات و آگاهی‌رسانی، می‌توانیم بیماری هاری را در استان خراسان جنوبی به طور کامل کنترل کنیم.
در ادامه گزارش، به سراغ دکتر فهیمه محمودآبادی، کارشناس بهداشت رفتیم تا مراحل صحیح برخورد با گزش حیوانات مشکوک به هاری و اقدامات درمانی لازم را توضیح دهد. این مصاحبه می‌تواند راهنمایی ارزشمند برای حفظ سلامتی و جلوگیری از عواقب جبران‌ناپذیر این بیماری باشد.مراحل درمان پس از گزش حیوان مشکوک به هاریفارس: با تشکر از وقتی که در اختیار ما قرار دادید، لطفاً بفرمایید در صورت گزش توسط یک حیوان مشکوک به هاری، فرد آسیب‌دیده باید چه اقداماتی انجام دهد؟دکتر محمودآبادی: اولین اقدام در این شرایط، شست‌وشوی سریع و کامل محل زخم است. محل گزش باید بلافاصله با آب جاری و صابون به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه شسته شود. این مرحله بسیار مهم است، زیرا بخش زیادی از ویروس ممکن است با شست‌وشوی دقیق از بین برود. پس از این کار، زخم باید با آب معمولی به‌طور کامل صابون‌زدایی شود.اهمیت ضدعفونی محل زخم پس از گزش حیواناتفارس: آیا استفاده از مواد ضدعفونی‌کننده در این مرحله ضروری است؟دکتر محمودآبادی: بله، پس از شست‌وشوی کامل، محل زخم باید با مواد ضدعفونی‌کننده‌ای مثل الکل یا بتادین تمیز شود. این اقدام از رشد عفونت‌های باکتریایی در زخم جلوگیری کرده و احتمال انتقال ویروس را کاهش می‌دهد.اهمیت مراجعه فوری به مراکز درمانی پس از گزشفارس: بعد از ضدعفونی زخم، فرد باید به کجا مراجعه کند؟دکتر محمودآبادی: فرد باید در سریع‌ترین زمان ممکن به یکی از مراکز بهداشتی یا درمانی مراجعه کند. در این مراکز، واکسن هاری و در صورت نیاز، سرم ضد هاری تجویز می‌شود. تجویز سرم بیشتر برای مواردی است که گزش شدید بوده یا زخم در نواحی حساس مثل صورت، گردن و دست‌ها ایجاد شده باشد.
اهمیت شروع به موقع درمان برای پیشگیری از هاریفارس: آیا این اقدامات برای جلوگیری کامل از ابتلا به هاری کافی است؟دکتر محمودآبادی: بله، اما به شرطی که درمان در زمان مناسب آغاز شود. اگر واکسن و سرم ضد هاری در مراحل اولیه پس از گزش تجویز شوند، تقریباً می‌توان گفت خطر ابتلا به هاری به صفر می‌رسد.با این حال، تأخیر در مراجعه به مراکز درمانی می‌تواند عواقب جبران‌ناپذیری داشته باشد، چرا که هاری یک بیماری صد درصد کشنده است.اهمیت دریافت کامل دوزهای واکسن هاری برای ایمنی کاملفارس: آیا نیاز به تکمیل دوره واکسیناسیون وجود دارد؟دکتر محمودآبادی: قطعاً. واکسن هاری معمولاً در چند دوز تجویز می‌شود و فرد باید طبق زمان‌بندی مشخص این دوزها را دریافت کند. این برنامه شامل تزریق واکسن در روزهای ۰، ۳، ۷، ۱۴ و ۲۸ پس از گزش است. دریافت تمام دوزها برای ایمنی کامل ضروری است.اقدامات پیشگیرانه برای کاهش خطر ابتلا به بیماری هاریفارس: چه توصیه‌ای برای پیشگیری از گزش حیوانات دارید؟دکتر محمودآبادی: افراد باید از تماس نزدیک با حیوانات ولگرد و مشکوک پرهیز کنند. اگر در منطقه‌ای زندگی می‌کنند که حیوانات ناقل وجود دارند، زباله‌ها را به صورت اصولی دفع کنند تا حیوانات وحشی به مناطق مسکونی جذب نشوند. همچنین، واکسیناسیون حیوانات خانگی نیز نقش مهمی در پیشگیری دارد.هاری: بیماری قابل پیشگیری اما غیرقابل درمانفارس: سپاس از توضیحات جامع شما. آیا نکته‌ای باقی مانده است که بخواهید به آن اشاره کنید؟دکتر محمودآبادی: تنها نکته‌ای که تأکید می‌کنم این است که هاری یک بیماری قابل پیشگیری است، اما درمان‌پذیر نیست.
آگاهی عمومی و اقدامات سریع پس از گزش می‌توانند جان انسان‌ها را نجات دهند؛ از همه می‌خواهیم این نکات را جدی بگیرند.برای اطلاع از علائم هاری در حیوانات به سراغ دکتر علی اکبر فرامرزی دکتر دامپزشکی در خراسان جنوبی رفتیم.تغییرات رفتاری به عنوان اولین علامت بیماری هاری در حیواناتفارس: لطفاً علائم بیماری هاری در حیوانات را توضیح دهید.دکتر فرامرزی: بیماری هاری در حیوانات معمولاً با تغییرات رفتاری و جسمی مشخصی همراه است.یکی از اولین علائم این بیماری، تغییرات در رفتار حیوان است؛ حیوانات مبتلا به هاری ممکن است پرخاشگر یا برعکس، گوشه‌گیر و بی‌تحرک شوند. به‌ویژه سگ‌ها ممکن است از عادی بودن رفتارشان فاصله بگیرند و نسبت به انسان‌ها یا حیوانات دیگر پرخاشگری نشان دهند.فارس: علائم فیزیکی دیگری هم وجود دارد؟دکتر فرامرزی: بله، علائم فیزیکی شامل تب، سختی در حرکت، فلج عضلات و بخصوص فلج فک‌ها است که ممکن است منجر به عدم توانایی در بلع غذا و آب شود. همچنین، حیوان ممکن است دچار کج‌رفتاری در راه رفتن، دندان‌های خود را نمایان کرده و ترشحات غیرطبیعی از دهان داشته باشد که در بعضی موارد به‌ویژه در سگ‌ها با “ترشح کف” شناخته می‌شود.فارس: آیا علائم دیگری هم وجود دارند که صاحبان حیوانات باید به آنها توجه کنند؟فرامرزی: بله، به‌طور خاص، یک علامت رایج در حیوانات مبتلا به هاری، حساسیت زیاد به نور یا صدا است. این حساسیت باعث می‌شود که حیوان به طور غیرعادی به محیط اطراف واکنش نشان دهد. علاوه بر این، در مراحل پیشرفته بیماری، ممکن است حیوانات دچار فلج کامل شوند و در نهایت، به علت آسیب به سیستم عصبی، جان خود را از دست بدهند.
فارس: در صورتی که صاحبان حیوانات علائم هاری را مشاهده کنند، باید چه اقداماتی انجام دهند؟فرامرزی: اگر صاحب حیوانی علائم هاری را در حیوان خود مشاهده کند، باید فوراً با مراکز دامپزشکی تماس بگیرد.همچنین از نزدیک شدن به حیوان مبتلا باید خودداری شود، زیرا انتقال ویروس از طریق گزش یا تماس مستقیم ممکن است. در صورتی که حیوان مشکوک به هاری باشد، باید تحت آزمایش قرار گیرد و در صورت تأیید بیماری، اقدامات لازم انجام شود.نتیجه‌گیری: همکاری همگانی کلید کنترل بیماری هاری در خراسان جنوبیبیماری هاری، با وجود خطرات جدی‌ای که برای انسان‌ها و حیوانات به همراه دارد، کاملاً قابل پیشگیری است؛ اقدامات انجام‌شده در استان خراسان جنوبی، از جمله واکسیناسیون گسترده و عقیم‌سازی سگ‌ها، کاهش موارد ابتلا را در پی داشته است. کاهش چشمگیر شیوع بیماری نسبت به سال گذشته نشان‌دهنده اثر بخشی این برنامه‌های پیشگیرانه است، اما همچنان باید این تلاش‌ها ادامه یابد.مهم‌ترین چالش‌ها همچنان در زمینه مدیریت جمعیت حیوانات ولگرد و آموزش عمومی باقی‌مانده است. برای رسیدن به کنترل کامل بیماری، نیاز است که آگاهی عمومی درباره روش‌های پیشگیری و اهمیت واکسیناسیون افزایش یابد. همچنین، همکاری مستمر مردم، نهادهای دولتی و خصوصی، به‌ویژه دامپزشکی و مراکز درمانی، در پیشگیری و درمان بیماری ضروری است.در نهایت، با ادامه برنامه‌های پیشگیرانه، ارتقاء سطح آگاهی عمومی و تقویت زیرساخت‌های درمانی و واکسیناسیون، می‌توان امیدوار بود که بیماری هاری به‌طور کامل در استان خراسان جنوبی کنترل و کاهش یابد.
مراسم تقدیر از افتخار آفرینان کانونی

با حضور مسئولین شهرستان بشرویه در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان جنوبی از اعضای افتخارآفرین کانون در این شهرستان تقدیر شد.

به گزارش روابط عمومی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان جنوبی؛  با حضور مسئولین شهرستان بشرویه در کانون ضمن اعضای حکم کانون یاران این شهرستان، از عضو برگزیده بین‌المللی نقاشی هیکاری ژاپن، عضوبرتر رویداد رسانه‌ای مادران مقاومت در بخش نقاشی کتابخوان‌ های برتر استانی و کتابخانه‌ای تقدیر شد.

دراین نشست صمیمی که در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بشرویه برگزار شد، محمد اسماعیلی اول رئیس شورای اسلامی شهرستان، حسین شاکری رئیس شورای شهر بشرویه، علی فیروزی رئیس ستاد برگزاری نمازجمعه، عسکری زاده نماینده فرماندار، مریم کیانی رئیس نهاد کتابخانه‌های عمومی شهرستان و جمعی اعضای شورای خانواده کانون حضور داشتند.

رئیس شورای اسلامی شهرستان بشرویه بابیان اینکه کانونیها در جامعه از جایگاه ارزشمندی برخوردارند و موفق‌تر هستند، از کانون یاران خواست تمام تلاش خود را در مدارس داشته باشند تا اگر نصف جمعیت دانش آموزی کانونی هستند بقیه را هم جذب و کتابخوان و کانونی نمایند.

همچنین وی اشاره نمود که مسئولین شهر ما، خود از اولین اعضای کانونی هستند وضمن یاد و نام مسئولین قبلی کانون از فعالیتها وحضور در کانون با افتخار یاد کرد. در ادامه خواسته شد که با توجه به ظرفیتها وتواناییهای مربیان، حضور بیشتری در مدارس و فضای مجازی برای معرفی فعالیتهای کانون از جمله جشنواره قصه‌گویی را داشته باشیم.

گفتنی است اعضای کانون یار بشرویه: رقیه هادی پور، سارا شکرزاده، علی اکبر فرخ پژوه، زینب خاکپور، حدیثه قاسم زاده وامیر صالح رمضانیان.

اعضای طلایی کانون بشرویه: سید مهدی سجادی، رقیه هادی پور، حکیمه حسینی نژاد و سارا شکرزاده.

کتابخوان‌های برتر شهرستان: زینب خاکپور، فاطمه ابراهیمی، نجمه بخشایش، رقیه نعمتی، حلما عباسپور، امیر رضا نیاز زاده، سبحان هادی پور، امیر مهدی کرامتی پور.

حدیثه قاسم زاده برنده استانی مادران مقاومت در بخش نقاشی و ابوالفضل برزگر برنده نشان برنز مسابقه بین‌المللی نقاشی هیکاری ژاپن بودند که از آنها تقدیر شد.