حساب پادشاه عربستان سعودی در توییتر فارسی، پخش لیگ حرفهای فوتبال عربستان در شبکه های داخل ایران را مجانی کرد! تعارفی بحثبرانگیز که جنبههایی روانی و حتی سیاسی دارد.
گویا این تصمیم به دلیل حجم زیاد درخواست از سوی فوتبال دوستان ایرانی بوده است که خواهان تماشای بازیهای رونالدو، بنزما، فیرمینیو، سادیو مانه و شاید بزودی حضور نیمار هستند. این البته ادعای طرف مقابل است، اما صحت آن هم در اصل موضوع یعنی اهداف خاص گردانندگان این اکانت تغییری ایجاد نمیکند.
پیش از این، امیر قطر در آغاز سال جاری میلادی، پخش مسابقات جام جهانی فوتبال از صداوسیمای ایران را رایگان کرده بود و این سازمان بدون پرداخت هیچ پولی برای خرید حق پخش، مسابقات را زنده روی آنتن برد.
ذکر این مهم لازم است که هفته گذشته یک شبکه آمریکایی در جدال با رقبا و تلویزیونهای بزرگ اروپایی، حق پخش مسابقات امسال لیگ عربستان سعودی را تصاحب و خریداری کرده است.
به نظر میرسد، این اقدام و تعارف معنادار، بیش از آنکه به عنوان یک هدیه برای علاقه مندان ورزش و تماشای مسابقات فوتبال در ایران مطرح شده باشد، به نیت نمایش استادیومهای لوکس عربستان و جولان ستارههای نجومی فوتبال دنیا برای مردم ایران انجام شده باشد که از داشتن چنین تفریحاتی محروم هستند.
برای صداوسیمای ایران که ریالی بابت رایت تلویزیونی لیگ برتر ایران نمیپردازد، این خبر بهانه خوبی است تا از این پس هم هیچ پولی به باشگاههای داخلی ندهد و مفت و مجانی کنداکتور برنامههایش را پر کند. کسی اعتراض بکند هم جوابش پخش رایگان لیگ به مراتب بهتر و با کیفیتتر عربستان است!
درست در فصلی که عربستان سر کیسه را شل کرده و به پول پاشی در فوتبال دنیا مشغول است، سازمان بازرسی کل کشور و فدراسیون فوتبال در این فصل مسابقات داخلی، سقف بودجه برای تیمها تعیین کرده اند. حالا کل ارزش مادی لیگ ایران به اندازه یک ماه حقوق کریستیانو رونالدو در عربستان هم نیست، چون بودجه یک فصل تیمی مثل پرسپولیس برنده سه گانه فصل گذشته فوتبال ایران تنها چیزی حدود شش میلیون دلار است؟! و سرخها به اتفاق سپاهان، تراکتور و نساجی باید با همین بودجه به مصاف الهلال، النصر، الاهلی و الاتحاد عربستان بروند.
عربستان با استفاده از تبلیغات وسیع ناشی از خرید این ستارهها، در حال ترمیم چهره زشت خود بعد از حمله به مردم بی دفاع یمن و قتل جمال خاشقجی است. همچنین محمد بن سلمان این مخارج نجومی را به عنوان بخشی از پروژه گردشگری این کشور میبیند.
همزمان در ایران؛ ورزشگاه آزادی در هفته نخست لیگ برتر بیستوسوم، بدون تماشاگر میزبان مسابقه افتتاحیه بین پرسپولیس و آلومینیوم بود و بخش زیادی از سکوهای ورزشگاه اصلی پایتخت ایران، برای تعمیرات ویران شده بود که تصاویرش باعث تاسف و واکنش کاربران داخلی شد و بازتاب منطقهای هم داشت.
این بازی بدون تماشاگر برگزار شد و خیلی از هواداران و کارشناسان و رسانهها، دلیل چنین اتفاقی را مخالفت برخی مراجع تصمیم گیر با ورود زنان به ورزشگاه ارزیابی کردهاند!
مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال ایران که بارها وعده باز شدن در ورزشگاههای کشور به روی بانوان از آغاز فصل جدید را در برنامههای زنده و مصاحبههای مختلف داده بود، حالا سکوت محض در پیش گرفته و در هیچ محفلی که خبرنگاران بتوانند از او سوال کنند، حاضر نمیشود.
تاسف آور اینکه عربستان در این زمینه هم از سه چهار سال پیش، ورود خانمها را به ورزشگاههای فوتبالش آزاد کرده است و با وجود قوانین سفت و سختتر مذهبی نسبت به ایران، زیر فشار فیفا دست به اصلاحات ورزشی زد.
حالا در چنین شرایطی، مقامات عربستان که گفته میشود بودجه و سرمایه گذاری میلیارد دلاری برای فوتبال کنار گذاشتهاند، با استفاده از تاثیر عمومی فوتبال و درک اهمیت این ورزش در ذهنیت عوام و افکارعمومی، چنین پیامی منتشر کرده اند!
این در حالی است که لیگ ایران اساسا فاقد قرارداد حق پخش یا هرگونه درآمد فروش تصاویر به کانالهای تلویزیونی است و حتی در نصب داور ویدیویی یا VAR عاجز مانده است.
البته صداوسیمای ایران نیز برای پخش مسابقات مهم لیگ عربستان، هیچ گاه سراغ خرید امتیاز نمیرفت و مثل خیلی از رویدادهای ورزشی بدون خرید حق پخش و کپی رایت، به اصطلاح سیگنال را دزدیده و پخش میکرد.