روایت رئیس شورا از پروژههایی که در بیرجند قفل شده است!
رئیس شورای اسلامی شهر بیرجند گفت: بازنگری طرح جامع شهری باید بر اساس فرهنگ اسلامی و بومی منطقه طراحی شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، حجتالاسلام والمسلمین مهدی عبدالرزاقنژاد، صبح امروز در دیدار رئیس و اعضای شورای شهر، شهردار و مدیران شهری با نماینده ولی فقیه در استان خراسان جنوبی اظهار داشت: شورا و شهرداری در سال سوم از دوره ششم با شعار همدلی و همگرایی برای ساختن شهری زیبا و با نشاط برای شهروندان همت میکنند.
رئیس شورای اسلامی شهر بیرجند با اشاره به اینکه این دیدار فرصت مغتنمی برای ارائه گزارش مختصری از فعالیتهای شورا و شهرداری و بهره بردن از رهنمودهای آیتالله عبادی است افزود: از شهر بیرجند به عنوان شهر علم و ایمان و شهر تمیز یاد میشود و مردم ولایتمدار و همیشه در صحنه ما ثابت کردند لایق این واژههای ارزشمند هستند.
عبدالرزاق نژاد یادآور شد: این عناوین نشان دهنده راه بوده و به فعالیتهای ما جهت میدهند بنابراین بر ما واجب است که در جهت تحقق این اهداف گام برداریم.
رئیس شورای اسلامی شهر بیرجند، توجه به خواستههای شهروندان به ویژه قشر محروم را از اولویتهای کاری دانست و اضافه کرد: توجه به ساخت و سازها، زیباسازی فضای شهری، ایجاد فضاهای تفریحی سالم و به دور از حواشی از جمله درخواستهای شهروندان است.
عبدالرزاقنژاد با اشاره به اینکه مردم ناامنیهای اخلاقی و اجتماعی را برنمیتابند گفت: تحقق خواستههای شهروندان ممکن نمیشود مگر با همکاری همه دستگاهها و نهادهای مردمی و دولتی.
وی از پروژههای قفل شده در سطح شهر علیرغم خواست شورا، شهرداری و شهروندان خبر داد و اذعان داشت: بحث پادگان و انتقال آن به خارج از شهر، ایجاد تصفیه خانه و انتقال پساب فاضلاب شهری به فضای سبز، ایجاد لاین دوم خیابان ارتش، انتقال صنوف آلاینده، توجه به وضعیت ترافیک شهر و بازنگری طرح جامع شهری که باید بر اساس فرهنگ اسلامی و بومی منطقه طراحی شود از جمله پروژههای مسدود شده است.
رئیس شورای اسلامی شهر بیرجند از چاره اندیشی برای فرهنگ، ایمان و اعتقادات مردم خبر داد که امروزه متاسفانه دستخوش حواشی نگرانکنندهای شده و فضای اجتماعی شهر را در معرض آلودگی قرار داده است.
در ادامه شهردار بیرجند نیز به بیان گزارش عملکرد مقایسهای دورههای چهارم و پنجم مدیریت شهری به مدت ۱۰۴ ماه با ۲۰ ماه فعالیت دوره ششم پرداخت و گفت: توجه به مدیریت سرمایه گذاری و رشد بودجه در این دوره قابل توجه است.
مهدی بهترین از به حداقل رساندن شهرفروشی، طبقات اضافی و خلاف یاد کرد و ادامه داد: توسعه ناوگان درون شهری، تملک و تخریب املاک میدان ابوذر در جهت تکمیل باغ شهرداری و میدان اجتماعات از جمله اقدامات دوره ششم است.
وی از ۵۰۰ هزار مترمربع آسفالت در مدت ۲۰ ماه فعالیت خبر داد و عنوان کرد: در دوره پنجم، ۸۵ برنامه فرهنگی در سطح شهر اجرا شده حال آنکه در مدت ۲۰ ماه تعداد ۲۰۵ برنامه فرهنگی اجرایی شده است.
نماینده ولی فقیه در استان خراسان جنوبی نیز در این دیدار اظهار داشت: جامعه مانند انسان است که گاهی ممکن است دچار بیماری شود لذا در این میان مراجعه به متخصص راهگشا است.
آیتالله سید علیرضا عبادی افزود: دولت باید مانند یک نسخه قانون اساسی را پیاده کند که خود مقدمهای برای ایجاد تمدن اسلامی است.
وی اسلام را نسخه عملی خوشبختی و رستگاری نوع بشر عنوان کرد و گفت: باید بر آنچه عقل و دین و قانون حکم می کند عمل کنیم و به اهداف انقلاب برسیم.
نماینده ولی فقیه در استان خراسان جنوبی خطاب به مسئولین گفت: مسئولیتی که پذیرفتهاید هم دنیایی است و هم اخروی، قانع نباشید و از خدمت به مردم لذت ببرید.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از خراسان جنوبی، مهدی بهترین -شهردار بیرجند امروز (۳۱ مرداد) در دیدار با نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی اظهار داشت: شهرداری بیرجند همچون سال گذشته با ایجاد یک موکب مزین به نام امام علی علیه السلام در شهر کاظمین ارائه خدمت خواهد کرد.
وی ادامه داد: تمام خدمات این موکب با استقرار ۲۵ نفر توسط شهرداری بیرجند ارائه خواهد شد و همان خدماتی که در بیرجند ارائه می کنیم در کاظمین به منظور پاکسازی و جمع آوری پسماند و کارهای نظارتی ارائه خواهیم کرد.
بهترین با بیان اینکه یکی از بزرگترین حوزه ها در شهرداری بیرجند بحث سرمایه گذاری است، افزود: معتقد هستیم جهش در خدمات شهری با ارائه عوارض و تعرفه ها امکان پذیر نیست و اگر قرار است لیاقت شهر علم و ایمان را داشته باشیم قطعا در سایه جهش تولید و سرمایه گذاری محقق خواهد بود.
شهردار بیرجند در ادامه گفت: میزان رشد پروژه های سرمایه گذاری در حوزه مسکن طی ۲۰ ماه اخیر به سه هزار و ۳۶۰ میلیارد ریال رسیده و میزان سرمایه گذاری در حوزه خدماتی و تفریحی طی این مدت به ۱۶۰ میلیارد ریال افزایش پیدا کرده است.
وی در خصوص حوزه تملک املاک دولتی عنوان کرد: طی ۲۰ ماه گذشته یک میلیون و۸۶۱ هزار و ۵۹۰ متر تملک در املاک دولتی صورت گرفته که تنها ۹۳۰ هکتار مربوط به آرامستان جدید شهرستان بیرجند است.
بهترین با بیان اینکه برای انجام تمامی پروژه های فرهنگی، عمرانی و اجتماعی نیازمند تامین اعتبار هستیم، افزود: در ۲۰ ماه اخیر شاهد رشد پنج درصدی افزایش بودجه در بیرجند بودیم و از ابتدای سال جاری تاکنون که از ۶۰۰ میلیارد تومان که تقدیم به شورای شهر کردیم به ۷۳۰ میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است.
شهردار بیرجند به اقدامات فرهنگی اشاره کرد و گفت: در این راستا طی ۲۰ ماه اخیر ۲۰۵ برنامه فرهنگی را اجرا کردیم و توانستیم شادی حلال را در جامعه رواج دهیم.
وی در خصوص بحث توسعه ناوگان شهری عنوان کرد: طی ۲۰ ماه اخیر در این زمینه ۱۷ میلیارد تومان هزینه شده است و توانستیم ۱۰ دستگاه اتوبوس و ۱۰ دستگاه ون را خریداری کنیم و تاکنون سه دستگاه اتوبوس وارد شهر بیرجند شده است.
بهترین در پایان با اشاره به خدمات اربعین گفت: تعداد چهار دستگاه از اتوبوس های شهری عازم مرز میرجاوه شده اند تا به زائران پاکستانی خدمت رسانی کنند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از خراسان جنوبی، محمد کسایی صبح امروز سه شنبه (۳۱ مرداد) در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهار داشت: هفته تعاون امسال تلاش داریم تا برنامه های کیفی تری را برگزار کنیم و به سمت برنامه های مورد نیاز و دغدغه تعاونی ها برویم.
رئیس تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیرجند با اشاره به بحث بیمه تعاونی ها گفت: جهت پاسخگویی به ابهامات بیمه ای و مالیاتی تعاونی ها برنامه هایی اجرا خواهیم کرد و بازدید از سه شرکت تعاونی در دستور کار قرار دارد.
وی عنوان کرد: بحث افتتاح سالن گردهمایی ویژه تعاون برای اولین بار در بیرجند در دستور اجرا است و دوره های آموزشی و ترویجی در حوزه های بازاریابی و فروش را اجرا خواهیم کرد.
کسایی با بیان اینکه نرخ بیکاری در بیرجند ۶.۲ است، افزود: مشارکت در شهرستان ۳۹ درصد است و بحث توزیع اشتغال نیز ۴۲ درصد مربوط به حوزه خدمات، ۲۸ درصد کشاورزی و مابقی مربوط به حوزه صنعت است.
رئیس تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیرجند با بیان اینکه ۴ هزار و ۶۰۰ کارگاه مشمول قانون کار در بیرجند داریم، افزود: حدود ۴۱ هزار نفر در این کارگاه ها فعالیت دارند و ۹۴ تشکل کارگری در بیرجند وجود دارد.
رییس تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیرجند با بیان اینکه ۵۶۰ نفر از بیمه بیکاری در بیرجند بهره می برند، گفت: ۸۵ درصد مراکز مشاوره خدمات کارآفرینی بیرجند به تعداد ۱۴ مرکز در بیرجند فعالیت می کنند.
کسایی با اشاره به اینکه ۲۱۹ شرکت تعاونی فعال در بیرجند وجود دارد، ادامه داد: ۲۱ هزار و ۱۰۰ نفر در این تعاونی ها فعالیت دارند که ۳۰ درصد بانوان و ۷۰ درصد آقایان هستند و سرمایه فعلی آنان ۸۰ میلیارد تومان است.
وی در ادامه بیان کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون چهار تعاونی در بخش مسکن و کشاورزی با ۹۰ نفر اشتغال و سرمایه اولیه ۲۳۸ میلیون تومان در بیرجند تشکیل شده است.
رئیس تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیرجند درخصوص بحث انحلال شرکت تعاونی های غیرفعال گفت: این موضوع در دستور کار قرار دارد و تاکنون ۵۱۰ تعاونی غیرفعال در بیرجند با تعداد عضو ۲ هزار و ۴۸۵ نفر منحل شده است.
کسایی ادامه داد: به جای افزایش تعداد تعاونی ها به سمت تقویت تعاونی های فعال رفته ایم برای اینکه نقش تعاونی ها در اقتصاد محقق شود و قوانین خوبی در حمایت از تعاونی ها وجود دارد.
وی درخصوص بحث صادرات تولیدات تعاونی های شهرستان بیرجند گفت: طی سال گذشته ۱۹۶هزار دلار صادرات داشتیم و از ابتدای سال جاری تاکنون شاهد صادرات ۱۱۴ هزار دلاری محصولات و تولیدات تعاونی های بیرجند به کشورهای مختلف از جمله افغانستان و کشورهای اروپایی داشته ایم.
رئیس تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیرجند با بیان اینکه بحث برندسازی یکی از موضوعات مهم تعاونی ها است، افزود: متاسفانه بسیاری از تولیدات تعاونی ها در بازار بدون برند به فروش می رسد و اگر تعاونی ها به سمت برندسازی حرکت کنند بدانند که ۸۰ درصد هزینه برند سازی توسط اداره کل تعاون پرداخت می شود.
کسایی با اشاره به تعاونی های فراملی عنوان کرد: این نوع تعاونی ها را دهک های پایین تشکیل می دهند و سال گذشته ۱۰ میلیون تومان کمک به یکی از این تعاونی ها در شهرستان بیرجند داشتیم.
وی به پرداخت تسهیلات به تعاونی ها اشاره کرد و گفت: در این حوزه طی سال گذشته ۴۱ میلیارد تومان به سه شرکت تعاونی در شهرستان بیرجند پرداخت شد و امسال حدود ۵۰ میلیارد تومان اعتبار جهت پرداخت تسهیلات در استان درنظر گرفته شده است.
سرمایه ثابت تعاونیهای خراسان جنوبی ۱۲۰ میلیارد تومان است
رئیس اتاق تعاون خراسان جنوبی گفت: دو هزار تعاونی در استان وجود دارد که از این تعداد حدود یک هزار و ۴۵ تعاونی فعال است و مابقی به دلایل مختلف راکد است و سرمایه ثابت این تعاونیها نیز ۱۲۰ میلیارد تومان است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، غلامحسین حسینی ظهر امروز در نشست خبری، اظهار داشت: اقتصاد در سه بخش دولتی، بخش خصوصی و بخش مردمی تعریف شده است.
وی با بیان اینکه باید ۲۵ درصد اقتصاد کشور سهم تعاونیها باشد گفت: سند توسعه بخش تعاون در سال ۹۲ تصویب و ابلاغ شده اما تا سال گذشته حتی یک نفر هم این سند را نخوانده است.
رئیس اتاق تعاون خراسان جنوبی افزود: این سند با ۸۰ وظیفه سال گذشته مجدد برای استانها ابلاغ شده است و جلسه شورای هماهنگی توسعه تعاون به ریاست استاندار نیز با محوریت این سند تشکیل خواهد شد.
حسینی با بیان اینکه اتاق تعاون به عنوان پارلمان بخش خصوصی تعاون است و هیچ وابستگی به دولت ندارد تصریح کرد: برای تاسیس یک تعاونی مجوز آن را اداره کل میدهد و مابقی کارها بر عهده اتاق تعاون است.
وی ادامه داد: اتاق تعاون در ۳۱ کارگروه اجتماعی، سیاسی و اقتصادی استان عضو است و دارای کمیسیونهای تخصصی است.
رئیس اتاق تعاون خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: در نمایشگاههای داخلی استان نیز صنعت ساختمان مغفول مانده بوده که طی دو سال اخیر برگزار کردیم و امسال اگر شرایط مساعد باشد این نمایشگاه در استان برگزار میشود.
حسینی با بیان اینکه اتاق تعاون متولی ساخت مسکن کارگری است اظهار داشت: با توجه به شرایطی فعلی اجرای این پروژه عقب مانده و همجواری با شهرکهای صنعتی از جمله شرایط بود که موافقت نکردیم لذا مسکن کارگری امسال در قالب نهضت مسکن اعلام شد و تا دو هفته آینده عملیات عمرانی زمین در اراضی زعفرانیه آغاز میشود و اگر متقاضیان مسکن کارگری در دهک یک تا سه سامانه رفاه ایرانیان باشد مبلغ ۴۰۰ میلیون تومان تسهیلات دو درصد دریافت میکنند.
وی بیان کرد: امسال قرار است جشنواره زرشک توسط اتاق تعاون استان با هدف کمک به سفرههای مردم برگزار شود.
رئیس اتاق تعاون خراسان جنوبی گفت: ۲۳۵ پرونده تعاونی مسکن بررسی شده که از این تعداد حدود ۸۰ پرونده منجر به سازش شده و ۱۴۰ پرونده منجر به صدور رای شده که اکثر این رایها به نفع اتاق تعاون بوده است.
وی تصریح کرد: در مجموع دو هزار تعاونی در استان وجود دارد که از این تعداد حدود یک هزار و ۴۵ تعاونی فعال بوده و مابقی به دلایل مختلف راکد است و سرمایه ثابت این تعاونیها نیز ۱۲۰ میلیارد تومان است.
به مناسبت هفته تعاون صورت می گیرد؛
تجلیل از ۱۴ تعاونی برتر خراسان جنوبی
بیرجند- مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی در همایش استانی تجلیل از تعاونی های برتر ۱۴ تعاونی مورد تقدیر قرار می گیرند، گفت: تعداد ۲۳۳ تعاونی برای شرکت در این همایش ثبت نام کردند.
به گزارش خبرنگار مهر، غلامرضا اشرفی پیش از ظهر سه شنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهار داشت: امسال هفته تعاون از یکم تا هفتم شهریور با شعار محوری «حکمرانی تعاون حکمرانی مردم» گرامی داشته میشود.
وی از فعالیت ۱۰۴۵ تعاونی فعال و ۱۸ اتحادیه تعاونی در استان خبر داد و افزود: میزان اشتغال ایجاد شده توسط این تعاونیها در استان برای ۱۱ هزار و ۷۸۸ نفر بوده است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی ادامه داد: موضوع نظارت بر تعاونیها، رفع موانع پیش روی تعاونیها و همچنین کمک به امر صادرات در بخش تعاونیها در دستور کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان قرار دارد.
اشرفی با اشاره به شکل گیری ۱۳ تعاونی جدید از ابتدای امسال تاکنون در استان گفت: این تعاونیها موفق به ایجاد ۵۲۱ فرصت شغلی شده اند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی گفت: از ابتدای امسال تاکنون میزان صادرات انجام شده توسط تعاونیهای استان ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار دلار بوده که عمده محصولات شامل سنگهای گرانیت، سنگهای قیمتی، فرش دستباف و محصولات کشاورزی بوده است.
اشرفی از برگزاری ۹۰ عنوان برنامه طی هفته تعاون در استان خبر داد و افزود: اجرای برنامههای فرهنگی در جهت توسعه و ترویج فرهنگ تعاون، برگزاری همایش تجلیل از فعالان بخش تعاون، غبارروبی مزار شهدا، دیدار با نماینده ولی فقیه و غیره از جمله این برنامهها است.
وی با بیان اینکه در همایش استانی تجلیل از تعاونیهای برتر ۱۴ تعاونی مورد تقدیر قرار میگیرند، یادآور شد: بالغ بر ۲۳۳ تعاونی برای شرکت در این همایش ثبت نام کرده اند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی ادامه داد: همچنین چهار تعاونی استان به عنوان کاندیدای تعاونیهای برتر ملی بوده و هفت تعاونی شایسته تقدیر هستند.
اشرفی اضافه کرد: در مورد اعطای تسهیلات به تعاونیها، اعتباری بالغ بر ۳ هزار میلیارد تومان ویژه تعاونیهای کشور ابلاغ شده که سهم استان ۵۵ میلیارد تومان است.
هیئتهای اندیشهورز نخبگانی گنج راهبردهای توسعه و آبادانی خراسان جنوبی
بنیاد نخبگان خراسان جنوبی با سرلوحه قرار دادن ۵ راهبرد کلانی که بنیاد ملی نخبگان دنبال میکند، هیئتهای اندیشهورز نخبگانی استان را تشکیل داده تا در خدمت توسعه و آبادانی استان با راهبردهای علمی و متقن باشند.
هیئتهای اندیشهورز نخبگانی گنج راهبردهای توسعه و آبادانی خراسان جنوبی
خبرگزاری فارس- خراسان جنوبی؛ آنچه سرلوحه کارشان قرار دادهاند پنج راهبرد کلانیست که بنیاد ملی نخبگان آن را سند کرده و خراسان جنوبی نیز ذیل این راهبردها حرکتی رو به جلو را در حوزه نخبگان این دیار نخبهپرور در دستور کار خویش قرار داده است.
این خطه از ایران زمین مفتخر است به دیار پدران علمی چون محمدحسن گنجی پدر علم جغرافیای ایران، غلام حسین شکوهی پدر تعلیم و تربیت ایران، مهدی بلالیمود پدر علم سمشناسی ایران، کاظم معتمدنژاد پدر علم ارتباطات ایران و … .
همین نخبهپروری خراسان جنوبی سبب شده از این استان به عنوان دیار علم و فرهنگ یاد شود و همیشه مفتخر باشد به خطهای دانشگاهی و تولید نیروی انسانی فرهیخته.
پس باید از این عالمان علم و فرهنگ در این برهه خاص آن هم در این خطه نخبه پرور بیشترین بهره را برد چرا که این نخبگان و برگزیدگان علمی و فرهنگی گنجینهای برای ارائه راهکارها و راهبردهای خراسان جنوبی کمتر توسعه یافته اما عین حال غنی از قابلیتهای بسیار چون معدن، مرز، محصولات خاص و مزیت دار کشاورزی، صنایع دستی و گردشگری و… به حساب میآید. اگر این قابلیتها به سمت و سوی درست آن سوق داده شود به طور حتم و قطع میتوان بهترین بهره و استفاده از آن را برد.
ارائه دهندگان این راهبردهای علمی و متقن نیز همین جامعه نخبه و فرهیخته خراسان جنوبی هستند که اکنون در قالب هیئتهای اندیشهورز به مدد توسعه و آبادانی خراسان جنوبی و مقابله با بحران و تنشهایی چون کمآبی و خشکسالی آمدند پس باید بهترین بهره و استفاده را از این فرهیختگان برد و نتیجه آن را هم به چشم دید.
پای صحبتهای محمد مهدی ایزدخواه، سرپرست بنیاد نخبگان خراسان جنوبی مینشینیم تا از چند و چون راهبردهای این بنیاد در استان بیشتر بدانیم.
فارس: لطفا رزومه کوتاهی از فعالیتها و سوابق خودتان برای مخاطبان بفرمائید؟
ایزدخواه: عضو هیئت علمی گروه علوم کامپیوتر دانشگاه صنعتی بیرجند هستم ۶ سال مدیر گروه بودم.
دانشآموخته ریاضی دکتری تخصصی کاربردی گرایش آنالیز عددی از دانشگاه فردوسی مشهد هستم و بعد از مدیر گروهی در دانشگاه صعنتی بیرجند، معاون پژوهشی دانشکده مهندسی کامپیوتر و صنایع، معاون اداری و مالی و بعد هم تجربه معاون دانشجویی و فرهنگی واجتماعی دانشگاه را در کارنامه اجرایی دارم و اکنون هم مسؤل بنیاد نخبگان خراسان جنوبی هستم.
پنج راهبرد کلان
فارس: لطفا ابتدا راهبردهایی که بنیاد ملی نخبگان در دستور کار دارد را بیان بفرمایید؟
ایزدخواه: برنامههای بنیاد ملی نخبگان بر اساس سند راهبردی کشور در پنج راهبرد کلان خلاصه میشود که استقرار نظام شناسایی و هدایت اجتماعات نخبگانی، توانمندسازی اجتماعات نخبگانی در چارچوب گفتمان اسلامی و ایرانی، زمینهسازی برای اثرگذاری افراد و گروههای نخبه در جامعه، ارتقا نظام سیاستگذاری و مدیریت امور نخبگان و توسعه زیرساختهای فرهنگی، پژوهشی و اطلاع رسانی مرتبط با نظام نخبگانی از جمله این راهبردهاست.
فارس: به طور حتم ذیل این راهبردهای کلان ملی برنامهها و طرحهایی تعریف می شود لطفا در این زمینه توضیح میدهید؟
ایزدخواه: ذیل این راهبردهای کلان برنامهها و طرح.های حمایتی بنیاد ملی نخبگان تعریف میشود. به عنوان مثال در یکی از راهبردهای کلان که به موضوع اثرگذاری افراد و گروههای نخبه در جامعه اشاره شده به دنبال افزایش تعامل با سطوح مختلف حاکمیت برای مسئله شناسایی، آینده.پژوهی، تصمیمسازی و آنچه که دستگاههای اجرایی با پشتوانه نخبگانی نیاز دارند هستیم که در این راستا هیئتهای اندیشهورز نخبگانی را تشکیل دادهایم.
تشکیل بیش از ۷ هیئت اندیشهورز نخبگانی
فارس: اکنون در خراسان جنوبی چند هیئت اندیشهورز نخبگانی داریم و چقدر دستگاههای اجرایی از این هیئتها برای پروژههای تحقیقی و پژوهشی خود بهره میگیرند؟
ایزدخواه: بیش از ۷ هیئت اندیشهورز نخبگانی در استان تشکیل شده که این هیئتها در اختیار دستگاههای اجرایی قرار دارند از قابلیت آنها استفاده شود و تصمیمی که در یک دستگاه اجرایی گرفته میشود با پشتوانه نخبگانی باشد. تصمیمهای هیئتهای اندیشهورز قرار است به توصیههای سیاستی و حاکمیتی منجر شود یعنی قرار نیست یکسری پیسنهادت انتزاعی و محض پژوهشی به آنها داده شود اینها قرار است کار آمد بوده و در تحول حکمرانی و حاکمیت تاثیرگذار باشند.
در خراسان جنوبی چند هیئت اندیشهورز نخبگانی تشکیل شده که از جمله آن می توان به هیئت اندیشهورز نخبگانی زیستبوم نوآوری و فناوری اشاره کرد این هیئت با ارتباطی که با سازمان مدیریت و برنامهریزی استان برقرار کرده، قرار است سند دانش بنیان شدن اقتصاد خراسان جنوبی را این هیئت آماده کند.
هیئت اندیشهورز نخبگانی توسعه زنجیرههای ارزشهای راهبردی خراسان جنوبی نیز دیگر هیأتی است که تشکیل شده و بر اساس ارتباطاتی که با دفتر معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری دارد توانسته زنجیره ارزش راهبردی استان را در زمینه معادن، کشاورزی و صنایع دستی احصا کند که در حوزه معدن زنجیره ارزش بنتونیت، در حوزه کشاورزی زنجیره ارزش زرشک و در حوزه صنایع دستی، گوهر سنگها است.
پیشرانهای اقتصادی خراسان جنوبی
پیشرانهای اقتصادی استان در حوزههای مختلف خراسان جنوبی از جمله صنایع دستی و گردشگری، مرز و… مورد توجه هیئتهای اندیشهورز نخبگانی استان است که از جمله آن میتوان به حوزه مهم مرز در استان اشاره کرد که کسب و کارهای مرزی در سیاستگذاری اقتصاد مرز با توجه به قابلیتها که خراسان جنوبی در این زمینه دارد باید تصمیمهای درستی اتخاذ شود.
هیئت اندیشهورز تحول آفرینی در بخش قانون و تقنین نیز با حضور نمایندگان خراسان جنوبی در مجلس شورای اسلامی تشکیل شده است و یکی از مسائل مورد نیاز مجلس شورای اسلامی، پشتوانه و پیوست نخبگانی طرحها و لوایحی است که در مجلس شورای اسلامی مطرح میشود.
این موضوع مورد تاکید هیئت اندیشهورز نخبگانی خراسان جنوبی قرار گرفت و مقرر شد از قابلیت این هیئت استفاده و این پیشنهاد به نمایندگان مجلس منتقل شود چرا که اگر این نگاه نخبگانی وجود داشته باشد هم مجلس در تصویب قوانین اطمینان خاطر دارد که این قوانین با عمق پژوهشی و تحقیقاتی تصمیمگیری شده و هم دولت با کمترین موانع در اجرا مواجه خواهد شد.
هیئت اندیشهورز به سبک فرزندپروری
هیئت اندیشهورز نخبگانی سبک فرزند پروری و زندگی اسلامی توسط واحد خواهران دانشگاه فرهنگیان و با همکاری دفتر امور بانوان و خانواده استانداری شکل گرفته است تا قابلیتهای بانوان فعال در حوزه خانواده و آسیبهای اجتماعی استفاده شود.
هیئت اندیشهورز نخبگانی تحول در حکمرانی آب، اقلیم و محیط زیست نیز در دستور کار است که اعضای این هیئت نیز تعیین شدند تا تنشهای آبی که در استان داریم با استفاده از قابلیت نخبگان راه حلهای کارآمدی برای آن ارائه شود. یعنی به اقتضای نیاز خراسان جنوبی از اجتماعات نخبگانی استان استفاده میکنیم.
شناسایی دانشجویان و دانشآموزان نخبه
فارس: با توجه به اینکه خراسان جنوبی دارای قابلیت بسیاری در زمینه دانشجویان و دانشآموزان نخبه است برای حمایت از این اقشار مستعد در استان چه برنامههایی تدوین شده است؟
ایزدخواه: استقرار نظام شناسایی و هدایت اجتماعات نخبگانی و همچنین توانمند سازی یکی از راهبردهای کلان بنیاد ملی نخبگان است و در این زمینه با توجه به اینکه خراسان جنوبی دارای قابلیت بسیار بالای از دانشآموزان و دانشجویان مستعد و نخبه است شناسایی و هدایت درست آنها در دستور کار قرار گرفته تا در چرخه مدیریت و خدمت کشور قرار گیرند. همان طور که مقام معظم رهبری هم میفرمایند مدیریت تحولات کشور باید در اختیار نخبگان قرار گیرد که برای تحقق این خواسته معظم له توجه به حوزه دانشآموزی و دانشجویی در دستور کار است.
فارس: آیا برنامههایی برای دانشآموزان نخبه در خراسان جنوبی دارید؟
ایزدخواه: در حوزه دانشآموزی چند برنامه مهم را دنبال میکنیم که یکی از آنها طرح شهاب (شناسایی و هدایت استعدادهای برتر دانشآموزی) است که با مشارکت آموزش و پرورش در حال شناسایی دانشآموزان مستعد و توانمند اقصی نقاط استان توسط معلمان آنها هستیم.
این دانش.آموزان بعد از شناسایی به بنیاد ملی نخبگان معرفی میشوند تا با حمایتهایی که از آنها صورت میگیرد وارد مسیر نخبگانی شوند که به طور قطع میتوانند مسیر درست را انتخاب کنند و قابلیتهای کشور را ارتقا ببخشند. مهمتر از همه، اینکه هویت ملی و فرهنگی شان نیز تثبیت میشود چرا که اگر بدانند تاریخچه و میراث کشور چه میراث گرانبهایی است به.طور قطع با انگیزه بهتری رو به جلو حرکت خواهند کرد.
طرح ایرانگشت
طرح ایرانگشت از جمله طرحهایی که برای بازدیدهای دانشآموزی از قابلیتهای ایران اسلامی تعریف شده است. همچنین به تازگی بنیاد ملی نخبگان با کمیته امداد امام خمینی(ره) خراسان جنوبی تفاهمنامهای را برای شناسایی دانشآموزان مستعد محروم منعقد کرده است تا با حمایت بنیاد در مسیر نخبگانی درست هدایت شوند.
طرح شهید وزوایی با ۱۴ برگزیده
فارس: به طور حتم برنامههایی برای حوزه دانشجویی نیز بنیاد نخبگان تدوین کرده است، در ارتباط با این برنامه توضیحاتی بفرمائید؟
ایزدخواه: در این حوزه نیز بنیاد ملی نخبگان طرحهای بسیاری دارد که از جمله آن میتوان به طرح شهید وزوایی (حمایت از فعالیتهای علمی و فرهنگی دانشجویان مستعد) اشاره کرد و در قالب این طرح دانشجویان برتر دانشگاههای استان که دارای یکسری فعالیتهای ویژه و خاص هستند با بالاترین امتیازات شناسایی میشوند اکنون در خراسان جنوبی ۱۴ دانشجوی برگزیده طرح شهید وزوایی داریم که این دانشجویان از کمک هزینه و تسهیلات آموزشی و پژوهشی برخوردار میشوند و در حوزههای فرهنگی و اجتماعی نیز همانند تسهیلات مسکن و ازدواج نیز بر اساس قانونی جوانی جمعیت و خانواده به آنها تعلق میگیرد.
همچنین برای اینکه دانشجویان با مسائل واقعی جامعه آشنا شوند و اینکه چطور از دانش خود برای حل مسائل واقعی بهره ببرند طرح هستههای مسئله محور پژوهشی و فناوری با عنوان شهید احمدی روشن را داریم. در این طرح استاد راهبر که یکی از اعضای هیئت علمی است مسئلهای را تعریف میکند و تعدادی از دانشجویان مستعد هم به عنوان اعضای هسته انتخاب میشوند و این طرح بعد از پیشنهاد در کارگروه ارزیابی و تصویب آن وارد مرحله اجرا میشود تا دانشجویان با حل این مسئله که یکی از مسائل واقعی درگیر بخشهای صنعت، کشاورزی، معدنی و … استان است آشنا شوند.
هسته های مسئله محور دانشجویی
فارس: مزیت هستههای مسئله محور دانشجویی چیست؟
ایزدخواه: چند مزیت دارد یکی اینکه دانشجو مهارت حل مسائل واقعی را پیدا میکند دیگر این تعاملات و ارتباطات اجتماعی تقویت میشود و موضوع مهمتر اینکه شبکهسازی نخبگانی صورت میگیرد یعنی نخبگان تخصصهای خود را در قالب یک تیم یا شبکه به اشتراک می.گذارند. هماکنون ۱۱ طرح احمدی روشن در بنیاد ملی نخبگان داریم که این طرحها حامیان استانی هم دارد.
از مسوولان استانی و سازمان مدیریت و برنامهریزی خراسان جنوبی هم میخواهیم که در شورای برنامهریزی استان طرحهای پژوهشی بنیاد ملی نخبگان را هم ببیند و از آن حمایت مالی داشته باشند.
درست است که بخشی از منابع را بنیاد ملی نخبگان میپردازد اما لازم است برای حل مسائل استان همه دستگاههای اجرایی پای کار باشند زیرا قرار است بر ریل سند آمایش خراسان جنوبی حرکت کنیم یعنی محور تخصصهای استان در این سند مشخص شده است.
در حوزههای معدن، صنعت، کشاورزی، مرز، گردشگری، صنایع دستی و… که جزو محورهای توسعه استان به حساب میآیند، میتوان مسائل مربوط به آن را در هسته مسئله محور تعریف کرد تا دانشجویان از این برنامهها استفاده کنند.
بازدیدهای علمی
فارس: آیا برای آشنایی دانشجویان با مسائل و نیازهای استان به صورت میدانی هم برنامهریزی شده است؟
ایزدخواه: یکی از برنامههایی تدوین شده برای امسال بازدیدهای علمی است که برای خراسان جنوبی ۷۰ بازید علمی مصوب که این بازدیدهای علمی با هدف آشنا شدن دانشجویان با ظرفیت و دستاوردهای علمی کشور برنامهریزی شده است. وقتی دانشجو با دستاوردهای کشور آشنا باشد امید و انگیزهاش افزایش مییابد و با امید بیشتر در دانشگاه درس میخواند.
چند تا بازدید علمی از ابتدای امسال انجام شده و بقیه بازدیدها هم از مهر ماه به بعد ادامه مییابد به عنوان مثال معادنی که خراسان جنوبی دارد وقتی دانشجو از نزدیک با قابلیتهای آن آشنا شود به طور قطع تاثیر خواهد داشت در مهارتهایی که در دانشگاه فرا میگیرد.
تکریم و الگوسازی نخبگان
فارس: بفرمایید بنیاد نخبگان برنامهای برای تکریم و الگوسازی نخبگان خراسان جنوبی هم دارد؟
ایزدخواه: یکی از راهبردهای کلان بنیاد ملی نخبگان، ارتقای دلبستگی ملی نخبگان در چارچوب گفتمان انقلاب اسلامی و ترویج ارزشهای اسلامی و فرهنگ کار در جامعه است که در ذیل این راهبرد اقدامی که انجام شد تکریم و الگوسازی نخبگان است.
بنیاد نخبگان خراسان جنوبی نیز با توجه به غنای فرهنگی و علمی استان برنامه تکریم و الگوسازی نخبگان خراسان جنوبی را در دستور کار قرار داده است که در این راستا مراسم و برنامههایی برای تکریم و الگوسازی پدران علم خراسان جنوبی برگزار کرد اما دهم تیرماه امسال نیز از سیدمحمد حسین زینلی به عنوان چهره ماندگار صنعت استان در سطح ملی قدرانی به عمل آورد.
همان طور که میدانید آقای زینلی از افراد تاثیرگذار در صنعت استان، خیران و حامیان هیئت مسئله محور بنیاد ملی نخبگان است و آن چه در این برنامهها به دنبال آن هستیم ارتقای شان و منزلت الگوهای کارآمد، معرفی آنها به جامعه و دانشجویان به الگوهای مدیریتی و تاسی گرفتن از این الگوها در کار و ادامه تحصیل و موضوع دیگر این که خراسان جنوبی میراث دار فرهنگ، علم و ادب است بنابراین وظیفه داریم از این میراث صیانت و حفاظت کنیم.
خوشحالیم که توانستیم از یک چهره نخبه مدیریتی و صنعتی استان آن هم در زمان هست وی از او تجلیل به عمل آوریم.
اعتبارات حداقلی بنیاد نخبگان
فارس: منابع اعتباری بنیاد نخبگان برای اجرای طرحهای پژوهشی و تحقیقاتی به چه میزان است آیا کفاف نیازها را میدهد؟
ایزدخواه: بنیاد نخبگان خراسان جنوبی در استان از اعتبارات حداقلی برای اجرای برنامهها برخوردار است به همین سبب نیاز است برای برنامههایی که هستههای مسئله محور و طرحهای پژوهشی بنیاد ملی نخبگان شواری برنامهریزی و توسعه استان و سازمان مدیریت و برنامهریزی حمایتهای ویژه از بنیاد در این زمینه داشته باشند. همچنین به دنبال ایجاد مجمع خیران نخبهپرور استان هستیم تا بتوانیم از کمکهای آنها در زمینه هدایت و توانمندسازی نخبگان بهرهمند شویم.
تشکیل ۵۵۰ پرونده نخبه در استان
فارس: بفرمایید چه تعداد نخبه در استان شناسایی شدهاند؟
ایزدخواه: از ابتدای فعالیت بنیاد نخبگان خراسان جنوبی تاکنون ۵۵۰ پرونده در استان تشکیل شده که میتوانند از تسهیلات طرحهای بنیاد بهرهمند شوند. البته شناسایی به چند طریق انجام میشود که یکی از آنها از طریق فراخوان است که اکنون در قالب طرح شهید وزوایی در حال شناسایی دانشجویان مستعد و برگزیده دانشگاههای استان هستیم.
همچنین در قالب طرح رصد در حال شناسایی دانشجویانی که شاید به لحاظ معدل و خطکشیهای علمی امتیازات بالایی نداشته باشند اما از هوش و توانایی حل مسئله بالایی برخوردار باشند نیز با همکاری اعضای هیئت علمی و استادان دانشگاه هستیم.
بورسیه صنعتی نخبگان و دانشجویان
فارس: موضوع دیگری هم در حوزه دانشجویی وجود دارد که به آن اشاره نکرده باشید؟
ایزدخواه: یکی دیگر از موضوعات مربوط به این حوزه به بورسیه صنعتی نخبگان و دانشجویان مستعد برمیگردد که در استان برنامهریزیهای آن انجام شده و لازم است از معاون هماهنگی امور قتصادی استاندار و دانشگاههای استان برای برگزاری جلسات این موضوع قدردانی کنم چرا که شرکتهای اقتصادی معتبر را احصا کرده و دانشآموزان به محض ورود به دانشگاه اگر جزو دانشجویان مستعد و نخبه ( رتبههای زیر دو هزار) و مدال از المپیادهای علمی داشته باشند زمینه اشتغال آنها فراهم میشود و نیروی نخبه را برای صنعت خودمان پرورش میدهیم.
بورسیه صنعتی نخبگان یکی از طرحهایی است که هم آینده شغلی نخبگان را فراهم میکند و هم اینکه این دانشجویان برتر در دانشگاه بر اساس مهارتهایی که صنعت نیاز دارد درس میخوانند این نکته بسیار مهمی است چرا که موضوعی که در صنعت وجود دارد مبنی براین که دانش آموختگان دانشگاهی مهارت ندارند حل میشود.
بنیاد ملی نخبگان استان ظرفیت ۱۲۰ نفر را برای استفاده از بورسیه صنعتی در دانشگاههای خراسان جنوبی به بنیاد ملی نخبگان ارسال کرده و در دفترچه کنکور ثبت خواهد شد و از ابتدای مهر ماه حضور برگزیدگان، مستعدان و نخبگان کنکور در استان اجرایی خواهد شد.
فارس: به طور قطع برای دانشآموختگان دانشگاهی هم برنامههایی تعریف شده، اشارهای به آن میفرمائید؟
ایزدخواه: در این حوزه اگر دانشآموختگان تحت حمایت بنیاد ملی نخبگان پسر باشند در زمینه نظام وظیفه میتوانند از تسهیلات بنیاد بهرهمند شود و بنیاد ملی نخبگان این دانشآموختگان برتر را به ستاد کل نیروهای مسلح معرفی میکند و آنها در قالب طرح پژوهشی خدمت نظام وظیفه خود را انجام میدهند.
در ضمن از یکسری تسهیلات فرهنگی و اجتماعی بنیاد ملی نخبگان نیز بهرهمند میشوند. دیگر اینکه در هستههای مسئله محور هم میتوانند مشارکت داشته باشند.
دانشآموختگان برگزیده مقطع دکتری نیز میتوانند در قالب شهید شهریاری، خارج از ظرفیتهای فراخوان به موسسات آموزش عالی معرفی شده و هیئتهای اجرایی جذب در دانشگاه نیز میتوانند به عنوان فرد نخبه او را جذب کنند.
علاوه بر این دانشآموختگان مقطع دکتری اگر قصد ادامه تحصیل برای پسا دکترا را نیز داشته باشند در قالب طرح شهید دکتر چمران بر اساس تفاهمنامهای که بنیاد ملی نخبگان با انجمنهای علمی معتبر کشور منعقد کرده از حمایتهای مادی و معنوی بهرهمند شوند.
طرح کاظمی آشتیانی
فارس: برنامه بنیاد ملی نخبگان برای اعضای هیئت علمی چیست؟
ایزدخواه: در معاونت سرآمدان و نخبگان بیناد ملی نخبگان طرحی با عنوان برگزیدگان مرحوم کاظمی آشتیانی وجود دارد و اعضای هیئت علمی جوانی که با امتیازات بالا بتوانند دوره پیمانی خود را به دوره رسمی آزمایشی تبدیل کنند شامل این طرح میشوند.
در قالب این طرح از یکسری تسهیلات فناورانه و پژوهشی بهرهمند میشوند و حتی میتوانند در فرصتهای علمی داخل و خارج از کشور نیز از حمایتهای بنیاد ملی نخبگان استفاده کنند.
موضوع دیگر در این زمینه به هستههای مسئله محور اعضای هیئت علمی برمیگردد که اعضای هیئت علمی با مرتبه دانشیاری به بالا در دو مسیر اولویت محور و تقاضا محور کار میکنند و اگر مسئله، مسئله استان باشد با همراهیهایی که دستگاههای اجرایی خراسان جنوبی دارند این مسئله را تعریف کرده و بنیاد ملی نخبگان نیز از آنها حمایت میکند و اگر مسئله تقاضا محور باشد دستگاه متقاضی مسئله خودش را ارائه میدهند و مجدد اعضای هیئت علمی به صورت نخبگانی ویژه روی مسئله کار میکنند.
شناسایی نخبگان غیر مقیم
فارس: برنامه شما برای شناسایی نخبگان غیر مقیم خراسان جنوبی چیست؟
ایزدخواه: یکی از برنامههای بنیاد نخبگان خراسان جنوبی شناسایی نخبگان و مستعدان برتر غیر مقیم است که در این زمینه در حال برنامهریزی جلسهای در تهران و در بنیاد ملی نخبگان با حضور استاندار، مسوولان استانی و جمعی از نخبگان ساکن پایتخت برگزار میشود که مسائل استان را با آنها درمیان میگذاریم تا از قابلیتهای این نخبگان نیز برای پیشرفت و توسعه خراسان جنوبی استفاده کنیم.
چالش های نخبگان
فارس: چالشهایی که نخبگان با آن موجهاند چیست؟
ایزدخواه: یکی از طرحهای بنیاد ملی نخبگان طرح جذب نخبگان در دستگاههای اجراییست که سال قبل در خراسان جنوبی برای ۱۰۰ نفر پرونده تشکیل و پروندههای آن بعد از ازریابی در کارگروه ارزیابی بنیاد ملی نخبگان به سازمان امور استخدامی کشور ارسال شد تا دغدغه اشتغال آنها رفع شود.
از دستگاه.های اجرایی استان نیز میخواهیم که تعاملی سازنده با بنیاد ملی نخبگان داشه باشند و نیازهای نیرو انسانی خود را به بنیاد اعلام کنند تا نخبگان استان را برای مشغول به کار شدن در دستگاههای اجرایی به آنها معرفی کنیم که اقدامی بسیار تاثیرگذار در نگهداشت نخبگان در خراسان جنوبی به حساب میآید.
رویداد مسئله محور شهید بابایی
فارس: اگر موضوعی باقیمانده و به آن اشاره نشده است لطفا بیان بفرمائید؟
ایزدخواه: یکی از موضوعاتی که به آن اشاره نشد رویداد مسئله محور شهید بابایی است که در قالب این طرح مسائل استان در حوزههای مختلف در اختیار جامعه نخبگانی دانشگاه قرار میگیرد که با این اقدام ابتدا نخبگان را شناسایی میکنیم و دیگر اینکه برگزیدگان این رویداد نیز زیر پوشش تسهیلات بنیاد نخبگان قرار میگیرند.
فارس: برای فعالان نخبه رسانهای و تولید محتوا در استان برنامه ندارید؟
ایزدخواه: در پایان هم این نوید را به حوزه رسانه و تولید محتوای خراسان جنوبی میدهم که راهاندازی هیئت اندیشهورز رسانه و تولید محتوا نیز از میان نخبگان این حوزه در دستور کار بنیاد نخبگان خراسان جنوبی است.