طبق برنامه سازمان ملل:
کشورها چگونه سیل را کنترل میکنند؟
امیرحسین غلامزاده نطنزی
برنامه محیطزیست سازمان ملل متحد (UNEP) و کشورهای همکار نشان میدهد میتوان با کاهش اثرات تخریبی سیلاب و طوفانهای مرگبار برای تامین منابع آب برای مناطق استفاده کرد.
طوفانهای مرگبار رخ داده در جهان، یادآور واقعیت بحران آب و هوایی است. «یونیسف» میگوید طوفان «آنا» که در «ماداگاسکار»، «موزامبیک» و «مالاوی» به وقوع پیوست، موجب شد تا بیش از ۴۵ هزار نفر از جمله ۲۳هزار زن و کودک به کمکهای بشردوستانه نیازمند شوند.
در همین حال، طوفان «مالیک» که جمهوری «چک»، «دانمارک»، «آلمان»، «لهستان» و «بریتانیا» را درنوردید، هزاران نفر را با مشکلاتی نظیر قطع برق تا تخریب خانهها روبرو کرد. بر اساس گزارش سازمان جهانی هواشناسی (WMO)، فجایع ناشی از سیل از سال ۲۰۰۰ در مقایسه با دو دهه قبل، ۱۳۴ درصد افزایش یافته است. همانطور که گزارش اخیر «هیئت بینالمللی تغییرات آب و هوا» (IPCC) تأکید میکند، افزایش دمای جهانی بهطور چشمگیری بر چرخه آب تأثیر میگذارد و سیل و خشکسالی را مکرر و شدیدتر میکند.
درست به همین علت است که برنامه محیطزیست سازمان ملل متحد (UNEP) و کشورهای همکار آن نیز برای کمک به کاهش تاثیر سیل در کشورهای سراسر جهان تلاشهای زیادی کردهاند که گزارش پیشرو به بخشهایی از آن اشاره دارد.
برنامه محیطزیست سازمان ملل، عصای جادویی ندارد
برنامه محیطزیست سازمان ملل متحد، عصای جادویی ندارد، اما تلاش دارد تا برای تسریع مقاومت در برابر سیل، ایجاد ظرفیت، ترویج توسعه پایدار، و جمعآوری و تجزیه و تحلیل دادههای بسیار مهم برای سیاستگذاری درست کار کند«لیس مولین برنهارد» کارشناس اکوسیستم آب شیرین UNEP در این باره میگوید: برنامه محیطزیست سازمان ملل متحد، عصای جادویی ندارد، اما تلاش دارد برای تسریع مقاومت در برابر سیل، ایجاد ظرفیت، ترویج توسعه پایدار، و جمعآوری و تجزیه و تحلیل دادههای بسیار مهم برای سیاستگذاری درست کار کند. او در ادامه میافزاید: ما با پیشبرد هدف «توسعه پایدار ۶» (SDG۶) در مورد آب، انعطافپذیری ایجاد میکنیم و به کشورها فرصتهای قابل توجهی میدهیم تا برنامههای توسعه گستردهتر و اقلیم خود را به طور مؤثر و مداوم در بخشهای مختلف پیش ببرند.
سیل، تنوع زیستی، زندگی، معیشت، زیرساختها و سایر داراییها را از بین میبرد که میتواند خطراتی مانند بیماری «وبا» را به دلیل سرریز شدن فاضلابها و مخلوط شدن آب شیرین و آب آلوده را هم به همراه داشته باشد. آب ناشی از تجمع سیلاب حتی ممکن است در برخی مناطق موجب ازدیاد «پشههای» ناقل «مالاریا» و افزایش این بیماری در برخی مکانها شود.
گزارش WMO شامل تلاشهایی برای سرمایهگذاری در مدیریت یکپارچه منابع آب، چارچوبی جامع برای مدیریت منابع آب و ایجاد تعادل در نیازهای اجتماعی و اقتصادی و در عین حال حفاظت از اکوسیستمها، مانند تالابهایی است که خطر سیل را کاهش میدهند.
استفاده از ابزارهای تحلیل داده
دادههای دقیقتر و قابل اعتمادتر به شناسایی خطرات احتمالی کمک میکند. پورتال سیل و خشکسالی که توسط UNEP-DHI (یک مرکز تخصصی UNEP اختصاص داده شده به بهبود مدیریت، توسعه و استفاده از منابع آب شیرین از سطح محلی تا جهانی) به دست آمده و تجمیع میشود، دادههای در دسترس عموم را از طیف وسیعی از منابع جمعآوری و ترجمه میکند. این اطلاعات بهگونهای در دسترس مقامات قرار میگیرد تا بتوانند در تصمیمات در سطح محلی آن را به کار ببرند.
این پورتال از فرصتهای رو به رشد ارائه شده توسط دادههای ماهوارهای و تحلیل ابرها برای آمادگی، مدیریت و پاسخ به سیل در شهرها، سیلاب حوضههای آبخیز، خشکسالی و حفاظت از سواحل استفاده میکند. این پورتال همچنین دادههای حاصل از مشارکت جهانی برای توسعه پایدار را برای استفاده از فرصتهای جدید در دستیابی به اهداف توسعه پایدار را در اختیار کشورها قرار میدهد.
به طور مثال «گورا امبنگو» از «دپارتمان برنامه ریزی و دیده بان محیطزیست سنگال» میگوید: «ما یاد گرفتیم که چگونه دادههای مربوط به جنگل زدایی، خشکسالی و سیل در سنگال را که اغلب در سطح ملی جمعآوری نمیشوند را به دست آورده، کاوش و استفاده کنیم.
نجات زندگی و منابع حیاتی با برنامه «سازگاری»
در کشور «کومور»، UNEP و کشورهای همکار، با بازسازی ۳ هزار و ۵۰۰ هکتار از زیستگاههای حوزه آبخیز به مردم در برداشت و حفظ آب کمک کرد گزارش شکاف سازگاری UNEP در سال ۲۰۲۱ نشان میدهد که هزینههای برآوردی انطباق با شرایط جدید در کشورهای در حال توسعه ۵ تا ۱۰ برابر بیشتر از برنامههای مالی سازگاری عمومی فعلی است که این شکاف در حال افزایش است.
برنهارت میگوید: «رویکردهای مبتنی بر اکوسیستم، مانند تالابهای ساخته شده، مناطق نگهداری اختصاصی و احیای پوشش گیاهی برای کمک به کاهش اثرات سیلها، توجه و بودجه بیشتری را به خود جلب میکنند و بخش اصلی کار UNEP در حوزه آب و هوا را تشکیل میدهند.»
در همین چارچوب UNEP در حال تلاش برای حفظ تالابهایی است که آب اضافی را جذب کرده و به آرامی آن را آزاد میکنند و در نتیجه تأثیر سیل را کاهش میدهند. به عنوان مثال، در کشور «کومور»، UNEP و کشورهای همکار، با بازسازی ۳ هزار و۵۰۰ هکتار از زیستگاههای حوزه آبخیز به مردم در برداشت و حفظ آب کمک کرد. هدف از این پروژه کاشت ۱.۴ میلیون درخت در طول چهار سال در سه جزیره کشور است. برای کشاورزانی که در حوضههای آبخیز خشک و تخریب شده زندگی میکنند، این احیای اکولوژیکی از خشک شدن و شسته شدن خاک در سراشیبی جلوگیری میکند. این پروژه همچنین سیستمهای پیشبینی آب و هوا و دانش آب و هوا را برای کمک به مردم در تغییر اقلیم بهبود میبخشد.
این مثال از دستورالعملهای سازگاری مبتنی بر اکوسیستم UNEP است که به کشورها کمک میکند تا مکانهایی را ترسیم کنند تا اکوسیستمهایی مانند «جنگل حرا»، «جنگلها»، «صخرههای مرجانی»، «علفهای دریایی» و جمعیت انسانی آسیبپذیر در برابر طوفان، بهترین راهکار برای حفاظت را پیدا کنند.
دستورالعملهای جدید برای کمک به دولتها برای سازگاری با تغییرات آب و هوا
UNEP همچنین از خیس شدن مجدد زمینهای ذغالسنگ نارس در «اندونزی» حمایت کرده است. این زمینها تالابهای مهمی هستند زیرا دو برابر بیشتر از تمام جنگلهای جهان کربن ذخیره میکنند. حفظ آنها به کند شدن تغییرات آب و هوایی و کاهش خطر رویدادهای شدید آب و هوایی مانند سیل کمک میکند.
UNEP مسئول شاخصهای «کیفیت آب محیطی»، «مدیریت یکپارچه منابع آب» و «اکوسیستمهای آب شیرین» است. دادههایی که UNEP جمعآوری کرده است، اکنون برای ردیابی چگونگی تأثیر فشارهای محیطی، مانند تغییرات آب و هوا، شهرنشینی و تغییرات کاربری زمین، بر منابع آب شیرین جهان، تجزیه و تحلیل میشود
آزمون سراسری سال ۱۴۰۲ در دو نوبت دیماه ۱۴۰۱ و تیرماه ۱۴۰۲ برگزار میشود
معاون امور آزمون های سازمان سنجش آموزش کشور از برگزاری آزمون سال ۱۴۰۲ در دو نوبت دی ماه ۱۴۰۱ و تیرماه ۱۴۰۲ خبر داد و گفت: آزمون سراسری کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی همزمان در اسفنده ماه ۱۴۰۱ برگزار میشوند.
حسن مروتی در نشست خبری سازمان سنجش گفت: رییس جمهور در ۲۶ تیرماه ۱۴۰۱ اصلاحیه ساماندهی سنجش و پذیرش دانشجو و متقاضیان ورود به کنکور ۱۴۰۲ را ابلاغ کرد که بر اساس آن کنکور در دو نوبت در سال برگزار می شود و دوم اینکه زیرگروه ها حذف می شوند.
وی افزود: ثبت نام برای نوبت اول آزمون سراسری در روزهای ۸ تا ۱۴ آبان ماه ۱۴۰۱ خواهد بود و آزمون روز پنجشنبه و جمعه ۲۹ و ۳۰ دی ماه ۱۴۰۱ برگزار می شود. روز پنجشنبه ۲۹ دی صبح گروه علوم تجربی و بعدازظهر آزمون گروه زبان های خارجی برگزار می شود.
معاون امور آزمون های سازمان سنجش ادامه داد: صبح روز جمعه ۳۰ دی ماه آزمون گروه علوم انسانی و گروه علوم ریاضی و در بعدازظهر آن روز آزمون گروه هنر برگزار خواهد شد.
مروتی گفت: برای آزمون نوبت دوم کنکور سراسری ۱۴۰۲ ثبت نام آزمون در روزهای ۱۵ تا ۲۱ فروردین ماه ۱۴۰۲ انجام می شود و آزمون آن در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه ۱۴ و ۱۵ تیرماه ۱۴۰۲ برگزار می شود که صبح روز ۱۴ تیر ماه آزمون گروه های علوم انسانی و علوم ریاضی و فنی و در بعدازظهر همان روز آزمون گروه هنر و صبح پنجشنبه ۱۵ تیرماه ۱۴۰۲ آزمون گروه علوم تجربی و در بعدازظهر آن روز آزمون گروه زبان های خارجی برگزار خواهد شد.
وی درباره برگزاری آزمون های کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی سال ۱۴۰۱ گفت: آزمون کارشناسی ارشد که در دوسال گذشته به خاطر کرونا در اردیبهشت ماه برگزار شد، امسال همزمان با کنکور دکتری در اسفندماه ۱۴۰۱ برگزار می شوند. آزمون دکتری تخصصی سال ۱۴۰۱ در صبح روز پنجشنبه ۱۱ اسفندماه ۱۴۰۱ برگزار می شود و عصر روز پنجشنبه و صبح و عصر جمعه ۱۲ اسفندماه ۱۴۰۱ آزمون کارشناسی ارشد برگزار می شوند.
معاون امور آزمون های سازمان سنجش گفت: زمان ثبت نام برای کارشناسی ارشد از ۱۶ تا ۲۲ آذرماه است و از ۲۲ تا ۲۹ آبان ماه ثبت نام برای دکترا خواهد بود.
مروتی درباره تاثیر سوابق تحصیلی در کنکورها گفت: تاثیر سوابق تحصیلی در کنکور ۱۴۰۱ به میزان ۴۰ درصد با تاثیر مثبت که البته فقط پایه دوازدهم است، در کنکور ۱۴۰۲ به میزان ۴۰ درصد با تاثیر قطعی، در کنکور ۱۴۰۳ به میزان ۵۰ درصد با تاثیر قطعی که این دوسال فقط پایه دوازدهم است، در کنکور ۱۴۰۴ به میزان ۶۰ درصد با تاثیر قطعی که نمرات پایه های یازدهم و دوازدهم مورد محاسبه قرار خواهند گرفت و در کنکور ۱۴۰۵ به میزان ۶۰ درصد با تاثیر قطعی که نمرات پایه های دهم، یازدهم و دوازدهم محاسبه می شود.
وی گفت: در کنکور سال آینده دروس عمومی وجود ندارد و نمره دروس عمومی و همچنین دروس اختصاصی که سوابق تحصیلی دارند از آموزش و پرورش خواهیم گرفت.
اسامی نفرات برتر کنکور اعلام شد
اسامی نفرات برتر کنکور سراسری ۱۴۰۱ اعلام شد.
نتایج اولیه آزمون سراسری امشب از طریق سایت سازمان سنجش منتشر میشود، اسامی نفرات برتر کنکور اعلام شد.
گروه زبانهای خارجی
کیارش علیزاده از تبریز
امیرحسین کیوانی از مشهد
علیرضا ملک حسینی از اراک
نوید یونسی ملردی از تهران
سیدعلیرضا سیدشاکری از تهران
گروه هنر
کیاناز شاطریان از اصفهان
شایا قنادان زاده از تهران
صبا سلطانی از تهران
ملیکا هادی نیا از تهران
علیرضا فصیحی نژاد از تهران
گروه علوم انسانی
محمد بهرامی از کرمانشاه
مائده ملکی از تبریز
سیده مهرناز سیدی از مشهد
امیرمهدی تبار از تهران
پرهام سنکیان از مشهد
احسان کلاته عربی از مشهد
حدیث گرجی از تهران
سوگند بیگلری از تهران
مطهره قربانعلی از اراک
علیرضا نصیری از شمیرانات
گروه علوم ریاضی و فنی
سیدحسین سیدمهدی جاسبی از تهران
امیرپارسا بهرامی از تهران
علیرضا ملک حسینی از اراک
امیرهمایون شریفی زاده از گرگان
پوریا غفوری از یزد
امیرماهان معصومی از اصفهان
محمدپارسا قادر احمدی از تهران
آرمین خسروی از تهران
شایان بقائی نژاد از مشهد
سبحان لطفی از نیشابور
گروه علوم تجربی
فرناز حسن زاده از کهگیلویه و بویر احمد
علیرضا دهقانی تفتی از یزد
سبا رضایی بروجنی از بروجن
محمدطه رنجی از ارومیه
نگار هاشم زاده از تبریز
ارشیا انتظاری ابوخیلی از تهران
عالیه میرزایی از شهربابک
رضا نوری از ارومیه
سیدعلی علوی خوشحال از سبزوار
امیرمهدی امامی از زنجان