گزارش

سیلاب؛ دهن کجی طبیعت به مدیریت سازه ای آب/ باید آبخیزداری را جدی بگیریم و با نهضت سدشکنی همراه شویم

کارشناسان محیط زیست می گویند سیل تابستانه در اقلیم خشک و نیمه خشک ایران چیزی غیرعادی نیست و با توجه به تغییرات اقلیمی باید منتظر تکرار آن باشیم، اما راه مصون ماندن از مخاطرات آن چیست؟

سیلاب؛ دهن کجی طبیعت به مدیریت سازه ای آب/ باید آبخیزداری را  جدی بگیریم و با  نهضت سدشکنی همراه شویم

به گزارش فارس، بارش‌های سیلابی تابستان امسال از استان فارس، سیستان و بلوچستان  آغاز شد و دامنه اش به پایتخت نیز کشیده شد و تلفات جبران ناپذیری به جای گذاشت.

سیلاب شب پنجشنبه در تهران در محدوده دره کن، منجر به مرگ تعدادی از هموطن و مفقودی چند تن دیگر شد و خسارات جبران ناپذیری به زیر ساخت های شهری وارد کرد، و  سوالات زیادی را در ذهن‌ شهروندان وحشت زده به وجود آورد. اینکه آیا بارش باران در این فصل سال در اقلیم ما غیر‌طبیعی نیست؟ یا اینکه آیا مدیریت بحران و پیش‌بینی‌های صورت گرفته اشتباه بوده است.  این سوالات که شاید ذهن بسیاری از ما را این روزها درگیر خود کرده باشد، بیانگر این گزاره مهم باشد که  آشنایی با اقلیم سرزمینی، و نحوه مواجهه با پدیده‌های طبیعی بسیار احائز اهمیت استبرخی مسئولان و کارشناسان عدم لایروبی انهار و رودخانه‌ها را منجر به بروز این حجم از خسارت به شهرها بخصوص تهران دانسته اند.

یکی از علت‌های اصلی خسارت‌بار شدن سیلِ کَن شد، مسئولانی که تخلف کرده‌اند باید پاسخگو باشند

محسن پیرهادی، نماینده مجلس که از جمله منتقدان به این شرایط بود با تاکید بر اینکه وزارت نیرو و به صورت ویژه سازمان منابع طبیعی موظف به لایروبی حریم رودخانه بوده اما در لایروبی سهل‌انگاری و تعلل داشته است، ابراز داشت: که یکی از علت‌های اصلی خسارت‌بار شدن سیلِ کَن شد، مسئولانی که تخلف کرده‌اند باید پاسخگو باشند.

تغییر رژیم بارش را باور کنیم/ وقت سد شکنی است

سمیه رفیعی رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی نیز دو شب پیش در لایو اینستاگرامی که با خبرنگار فارس داشت: بر این موضوع تاکید کرده و خواستار پاسخگویی مسئولان امر شد.

وی با تاکید بر اینکه باتوجه به تغییرات اقلیمی سیل برای تهران در ۳ حوزه آبریز دور از ذهن نیست، گفت: نهضت سدشکنی در دنیا به خاطر تغییر مدل بارش مستمر است که دیگر  با پدیده های رگباری و یکباره  مواجیهم  و  در نتیجه سازه سد دیگر جوابگوی این  نوع بارندگی ها نیست.

رفیعی خواستار توجه  و سرمایه گذاری جدی تر دولت بر روی آبخیرداری  شد و یادآور شد: ما تهران نیز با این پدیده مواجه هستیم.

سیل امامزاده داوود تکرار می‌شود

حسین آخانی، استاد دانشگاه تهران و کارشناس محیط زیست معتقد است سیل امامزاده داوود تکرار می‌شود.

وی با اشاره با اینکه  بارندگی های تابستانه معمولا به دلیل خشکی طبیعت باعث سیل وحشتناکی می شود، چیز غیرعادی در ایران نیست. ابراز داشت: بارندگی های موسمی یا مونسان در ۲۰ سال اخیر افزایش یافته است. برخی دانشمندان این را با جریان شمالی باران‌های موسمی مرتبط می دانند. اگر این نظریه درست باشد در سال‌های آینده هم این اتفاق را خواهیم داشت.

باید سازگار با اقلیم کشورمان زندگی کنیم

محمد درویش کارشناس و فعال محیط زیست نیز، از غافلگیری همیشگی مسئولان در رخدادهای طبیعی انتقاد کرده و در صفحه شخصی خود با یادآوری سیل سال ۶۶ تهران نوشت: آن موقع به شدت شوکه شدم که چگونه ممکن است در وسط تابستان چنین باران و سیلی رخ دهد؟ بعدها که وارد دانشگاه شده و از رژیم اقلیمی مناطق خشک و نیمه‌خشک نظیر ایران آگاه شده و تاریخ رخدادهای سیل را بررسی کردم، دریافتم که قانون طبیعت در چنین سرزمین‌هایی اصل را بر غیرقابل پیش‌بینی‌نهادنِ شدت چنین رخدادهایی نهاده و این ما اهالی ساکن در ایران هستیم که باید با احترام به این نظام بوم‌شناختی، سبک زندگی سازگار با زیست‌بوم را انتخاب و اجرا کنیم تا از شدت خسارت‌ها کاسته و اجازه ندهیم نعمت سیل به نقمت بدل شود.

 اما متاسفانه همانگونه که در روزهای اخیر  تصاویر منتشر شده از این رخداد نشان می‌دهد، ظاهرا به رغم آنکه منطقه امام‌زاده داود در طول چند دهه گذشته، چندین بار سیل‌هایی مرگبار را تجربه کرده، باز هم غافلگیر شده و در این غافلگیری، صدها نفر از هموطنان ما جان و مال‌شان آسیب دید.

وزارت نیرو و وزارت جهاد متولی اصلی کنترل و مدیریت رودخانه ها و مسیل های بالادست شهر تهران است

محمد آقامیری نایب رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران در واکنش به سیل اخیر بر لزوم تشریح برنامه عملیاتی دولت برای ایمن سازی رودخانه‌ها و مسیل ها در نقاط ورود به شهر تهران تاکید کرد و گفت: توپولوژی پایتخت و مشرف بودن بخش کوهستانی در بالادست تهران از یکسو و ورود ۷ رودخانه از کوهستان های بالادست به شهر تهران، طبیعتا دستگاه‌های متولی را مستمرا بر آن خواهد داشت که اقدامات و تدابیر فنی و اجرایی را به نحوی تعریف و ترسیم نمایند که ورود و عبور ایمن آب در شهر و نهایتا کنترل سیلاب های احتمالی میسر شود.

وی افزود: در خصوص حادثه رخ داده نیز نظر به اینکه در بالادست شهر تهران بوده، وزارت نیرو و وزارت جهاد متولی اصلی کنترل و مدیریت رودخانه ها و مسیل های بالادست شهر تهران بوده و مدیرت شهری نیز در حیطه جغرافیای درون شهر تکالیف خود را مستمرا انجام می دهد.

 ابتدایی‌ترین اصول ساخت در دره کن رعایت نشده است

درویش شیوه ساخت و سازها در روددره کن را مورد نقد قرار داده و با ابراز تاسف از اینکه ابتدایی‌ترین اصول هم در این محدوده رعایت نشده اظهار داشت: چیزی به نام بستر سیلابی رودخانه به رسمیت شناخته نشده است و این  دهن‌کجی به طبیعت است و نتیجه آن سیلی سخت طبیعت، چرا که طبق قول معروف کارشناسان محیط زیست، رودخانه سرانجام دوباره خانه خود را پس خواهد گرفت!

این سوال شاید بهترین سوال از مسئولان شهری و  دیگر دستگاههای دولتی همچون وزارت نیرو، جهاد کشاورزی و سازمان منابع طبیعی باشدکه آیا بعد از سال‌ها بروز خسارت، برنامه عملیاتی برای ایمن‌سازی رودخانه‌ها و مسیل‌های ورودی تهران وجود دارد؟ تا دیگر شاهد فاجعه ای که  در منطقه امام‌زاده داوود رخ داد و یا سه سال پیش در معمولان لرستان فاجعه آفرید و ممکن است هر لحظه تکرار شود نباشیم؟

 

 

۹۰ درصد چک‌ها در خردادماه وصول شد

۹۰ درصد چک‌ها در خردادماه وصول شد

 بررسی داده‌های بانک‌ مرکزی حاکی از این است که از ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار فقره چک صادرشده در خردادماه حدود ۹۰.۵ درصد وصول شده است.

به گزارش ایرنا، براساس آخرین داده‌های بانک مرکزی که مربوط به وضعیت چک‌های مبادله شده در خردادماه در کل ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار فقره چک به ارزش حدود سه هزار و ۴۲۴ هزار میلیارد ریال مبادله شد که نسبت به ماه قبل از نظر تعداد ۷.۷ درصد و از نظر مبلغ ۲۴.۹ درصد افزایش داشته  است.

استان تهران با حدود ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار فقره چک به ارزش یک هزار و ۷۷۱ هزار میلیارد ریال بیشترین سهم چک‌های مبادله شده را دارد و استان‌های اصفهان و خراسان رضوی در مرتبه بعد قرار دارد.

رشد ۸.۱ درصدی چک‌های وصولی در خردادماه

براساس داده‌های بانک مرکزی در خردادماه امسال ۶ میلیون و ۱۰۰ هزار فقره چک به ارزش سه هزار و ۵۰ هزار میلیارد ریال وصول شد. تعداد چک‌های وصولی در خردادماه نسبت به ماه قبل ۸.۱ درصد رشد داشت.

همچنین در دوره مذکور ۹۰.۵ درصد کل چک‌های مبادله شده وصول شده است. در اردیبهشت ماه امسال ۹۰.۲ درصد چک‌های مبادله شده وصول شد.

در خردادماه امسال در استان تهران حدود دو میلیون فقره چک به ارزش بیش از یک هزار و ۶۱۰ میلیارد ریال وصول شد که از نظر تعداد ۹۱.۳ درصد چک‌های صادر شده وصول شد.

در ماه مذکور در بین استان‌های کشور بیشترین نسبت تعداد چک‌های وصولی به کل چک‌های مبادله‌ای در استان‌های گیلان ۹۳.۳ درصد، خوزستان ۹۱.۹ درصد و البرز ۹۱.۶ درصد اختصاص یافته است.

۳۷۴ هزار میلیارد ریال چک در خردادماه وصول نشد

در خردادماه امسال بیش از ۶۴۰ هزار فقره چک به ارزش ۳۷۴ هزار میلیارد ریال برگشت داده شده است.

تعداد چک‌های برگشت در خردادماه نسبت به ماه قبل از نظر تعداد ۴.۶ درصد و از حیث مبلغ ۹.۵ درصد افزایش یافته است.

در ماه مذکور از کل تعداد و مبلغ چک‌های مبادله شده به ترتیب ۹.۵ درصد و ۱۰.۹ درصد برگشت داده شده است.

استان‌های خراسان شمالی با ۱۳.۳ درصد، کهگیلویه و بوریر احمد با ۱۲.۵ درصد و لرستان با ۱۲.۴ درصد بالاترین تعداد چک‌های برگشتی در خردادماه را داشتند.

مهمترین علت برگشت چک‌ها در خرداد ماه چیست؟

براساس آمار بانک مرکزی مهمترین علت وصول نشدن چک‌های مبادله‌ای در خردادماه کسری موجودی بوده است.

در دوره مذکور ۶۲۱ هزار فقره چک به ارزش بیش از ۳۶۱ هزار میلیارد ریال به دلیل کسری یا فقدان موجودی برگشت داده شده است.

استان‌های اصفهان، چهار محال و بختیاری، زنجان، گلستان بالاترین سهم چک‌های برگشت به دلیل فقدان موجودی در خردادماه را داشتند.

 

 

 

 چگونه از کودک‌مان در برابر پدوفیلی‌ها محافظت کنیم؟

هدی‌سادات پاک‌نهاد

گرایش جنسی به کودکان یک بیماری است که علائم آشکار بیرونی ندارد. پدوفیلی یک اختلال جنسی و روانی است که ممکن است به صورت مرحله ای در افراد مبتلا افزایش پیدا کند.

گروه ایرنا زندگی – کودک همسری، کودک کشی، کودک‌آزاری و…از جمله اخبار تلخ و ناراحت‌کننده‌ای هستند که قلب جامعه را به درد می‌آورند. اتفاق‌های ناخوشایندی که هر کدام به‌تنهایی برای نشان دادن عمق فاجعه کفایت کرده و موارد متعدد آن در کشور نشان می‌دهد که متجاوزان در کمین کودکان قرار دارند اما یک اختلال روانی به نام پدوفیلی می‌تواند عامل بروز چنین مسائلی در جامعه شود. اینکه پدوفیلیا چیست و چطور باید از کودکانمان در برابر این بیماران مراقبت کنیم، موضوعی است که درباره آن با دکتر علی کربلایی، متخصص روان‌پزشکی به گفت‌وگو پرداختیم.

 

پدوفیلیا چیست؟

پدوفلیا یک انحراف جنسی و اختلال روانی است که در آن فرد ازلحاظ جنسی جذب کودکان می‌شود؛ البته همه افرادی که از کودکان سوءاستفاده جنسی می‌کنند، پدوفیل نیستند. کارشناسان می‌گویند برخی از پدوفیل‌ها هرگز کودکان را مورد آزار و اذیت قرار نمی‌دهند بلکه از آن‌ها به‌عنوان شریک زندگی‌شان استفاده می‌کنند. در جامعه ما نظر قطعی درباره اینکه ازدواج زودهنگام و رابطه کودک با همسر بزرگ‌سالش می‌تواند نوعی از پدوفیلیا باشد، مسکوت مانده است اما جامعه جهانی، ازدواج زودهنگام را نوعی کودک‌آزاری و عامل اختلال روانی پدوفیلیا می‌داند. همچنین برخی از افراد مبتلا به پدوفیلی صرفاً به آزار و اذیت جنسی کودک اکتفا نمی‌کنند و نقشه قتل کودک را برنامه‌ریزی می‌کنند.

به گفته دکتر کربلایی، فرد مبتلا طبق تعریف حداقل باید ۱۶ سال سن داشته باشد و حداقل ۵ سال بزرگ‌تر از کودک قربانی باشد. این بیماران گاهی به کودکان جنس موافق و گاه به جنس مخالف خودشان تمایل دارند، اگرچه به نظر می‌رسد که دختران به‌طورکلی بیشتر قربانی آزار جنسی می‌شوند. پدوفیل‌ها تمایل زیاد به پورنوگرافی کودکان نابالغ دارند که این امر، یک شاخص تشخیصی مهمی برای این اختلال است.

دلیل بروز این اختلال در افراد

کربلایی می‌گوید: «به‌طورکلی مانند تمامی اختلالات روان‌پزشکی سبب‌شناسی این اختلال شامل وراثت، اختلالات ساختاری مغز، تغییرات هورمونی و تجربیات کودکی فرد مبتلاست. یکی از همبودی‌های مهم این اختلال، شخصیت ضداجتماعی است.»

پدوفیلی ها قابل‌تشخیص نیستند

گرایش جنسی به کودکان یک بیماری است که علائم آشکار بیرونی ندارد. پدوفیل می‌تواند یک پدربزرگ مهربان باشد که عاشق نوه‌هایش است، می‌تواند دایی و عموی مهربانی باشند که با بچه‌ها بازی می‌کنند، می‌توانند حتی پدر یا برادری باشند که زیاد در خانه با کودک تنها می‌مانند. کربلایی دراین‌باره تأکید می‌کند: «تشخیص این اختلال کار افراد عادی نیست و یک فرد با ظاهر کاملاً موجه می‌تواند دچار این اختلال باشد؛ پس با این حساب پدر و مادر نباید بنا را بر عدم قطعی وجود این اختلال در اطرافیان بگذارند و همیشه باید از فرزندشان مراقبت نموده و هیچ‌وقت کودک خود را با کسی حتی نزدیک‌ترین افراد تنها نگذارند.»

 چگونه از کودک‌مان در برابر پدوفیلی‌ها محافظت کنیم؟

پدوفیل می‌تواند زن باشد

اغلب افراد فکر می‌کنند پدوفیل‌هایی که به کودکان کشش جنسی پیدا می‌کنند مرد هستند اما کربلایی معتقد است این اختلال در هر دو جنس دیده می‌شود اگرچه شیوع آن در مردان بیشتر است. یک مطالعه نشان داد که در میان قربانیان آزار جنسی در دوران کودکی، ۶ تا ۲۴ درصد از قربانیان گزارش دادند که توسط یک زن مورد آزار قرارگرفته‌اند. بنابراین، اگرچه ما اغلب تصور می‌کنیم کودکان در کنار زنان در امان خواهند بود اما چنین نیست. فرد پدوفیل می‌تواند زن، مرد، جوان و حتی پیر باشد.

 خطر گذاشتن عکس کودکان در شبکه‌های مجازی

متأسفانه این روزها به اشتراک گذاشتن تصویر و فیلم کودکان در فضای مجازی باب شده است؛ تا جایی که برخی از خانواده‌های ناآگاه به‌راحتی عکس نیمه برهنه کودکشان را در فضای مجازی به اشتراک می‌گذارند و قربان صدقه دست و پای تپلی کودکشان می‌روند؛ درحالی‌که به گفته کربلایی، پدوفیلی‌ها در شبکه‌های مجازی دائماً به دنبال طعمه‌های خود هستند و از طرفی طعمه‌های این افراد چون کودکان هستند و بلوغ فکری کامل ندارند متأسفانه ممکن است خیلی زود قربانی شوند.»

او ادامه می‌دهد: «برخی عوامل ازجمله وجود عکس‌های نیمه برهنه کودکان در فضای مجازی می‌تواند منجر به تحریک مبتلایان پدوفیلی شود. همچنین مورد دیگری که ریسک ارتکاب را زیاد می‌کند تنها ماندن کودکان با این افراد است.»

متأسفانه برخی والدین با خصوصی کردن صفحه پیج‌شان احساس امنیت می‌کنند و اظهار می‌کنند که دنبال کنندگانشان تنها از خانواده و نزدیکانشان هستند اما باید آگاه باشید که پدوفیل‌ها امکان دارد از نزدیک‌ترین افراد خانواده باشند و همان‌طور که اشاره کردیم تشخیص پدوفیل‌ها کار افراد عادی نیست.از این رو، کربلایی به والدین توصیه می‌کند: «از درج عکس نیمه برهنه کودکان در فضای مجازی و از تنها گذاشتن کودکان با هر فردی به‌غیراز پدر و مادر به‌شدت خودداری کنند.»

 چگونه از کودک‌مان در برابر پدوفیلی‌ها محافظت کنیم؟

پدوفیل‌ها را تحویل قانون دهید

کربلایی می‌گوید: «پدوفیلی ازجمله بیماری‌هایی است که مبتلایان به آن علاوه بر بیمار، مجرم هم هستند و علاوه بر درمان می‌بایست مورد مجازات هم قرار بگیرند.لذا به خانواده‌ها توصیه می‌کنم افراد مبتلا را به مراجع قانونی یا اورژانس اجتماعی معرفی کنید تا فرزندان خودتان و دیگران را از آسیب در امان نگه‌دارید.»

نحوه مراقبت از کودکان در برابر پدوفیلی‌ها

ما همیشه به فرزندانمان مهارت‌های مختلف زندگی را آموزش می‌دهیم. ما به آن‌ها یاد می‌دهیم که چگونه راه بروند، صحبت کنند، از خود در برابر آسیب‌ها محافظت کنند، اما گاهی والدین در مورد ایمنی بدن با فرزندانشان صحبت نمی‌کنند یا به‌اندازه کافی به آن‌ها آموزش جنسی نمی‌دهند زیرا فکر می‌کنند بچه‌ها هنوز خیلی کوچک هستند.

تحقیقات انجام‌شده توسط مرکز کنترل بیماری (CDC) تخمین زده است که تقریباً از هر ۶ پسر، ۱ نفر و از هر ۴ دختر، ۱ نفر قبل از سن ۱۸ سالگی مورد آزار جنسی قرار می‌گیرند. پس دقت کنید که هرگز برای شروع آموزش مراقبت‌های جنسی به کودکان زود نیست.کربلایی در این خصوص به والدین توصیه می کند: «به کودکان خود حریم‌های حقیقی و مجازی را آموزش دهید تا در مقابل این شکارچیان مسلح باشند و فضای گفتگو در خانواده را باز و راحت بگذارید تا کودکانتان هرگونه سوء قصد یا رفتار جنسی را به شما گزارش دهند.» علاوه بر این، با روش‌های دیگری نیز می‌توانید تا حدودی از کودکتان در برابر سوءاستفاده‌های جنسی محافظت کنید:

-در مورد اعضای بدن صحبت کنید و مطمئن شوید که فرزندتان نام آناتومیک مناسب اندام‌های خود را می‌داند. دانستن نام‌های واقعی اعضای بدن به کودکان کمک می‌کند اگر اتفاقی نامناسب افتاد، واضح صحبت کنند.

-به آن‌ها در مورد حریم خصوصی بدن و مرزها آموزش دهید. مطمئن شوید که آن‌ها می‌دانند که از ۲ تا ۳ سالگی هیچ‌کس به‌جز والدین اجازه دیدن یا لمس مناطق خصوصی آن‌ها را ندارد.

-به فرزند خود بیاموزید که قوانین حفظ حریم خصوصی برای همه افراد حتی اعضای خانواده و دوستان اعمال می‌شود. بچه‌ها اغلب فکر می‌کنند که اگر کسی را می‌شناسند یا دوستش دارند، پس او آدم خوبی است و ممکن است قوانین ایمنی را در اطرافشان اعمال نکند. درحالی‌که گزارش‌های حاکی از آن است که تنها ۱۰ درصد از پدوفیل‌هایی که از کودکان سوءاستفاده جنسی می‌کنند، غریبه هستند و ۲۳ درصد از آن‌ها از نزدیکان کودک هستند.

 

-هرگز فرزندتان را مجبور نکنید کسی را برخلاف میلش در آغوش بگیرد یا ببوسد. به فرزندتان یاد دهید که در چنین مواقعی اگر احساس ناراحتی کرد، نه بگوید. اگر کودک نمی‌خواهد با شخص خاصی صحبت کند، او را مجبور نکنید. از اهمیت دادن به آنچه ممکن است مردم فکر کنند دست‌بردارید و ابتدا امنیت فرزندتان را در نظر بگیرید.

-به کودکتان یاد دهید که چگونه از بدن خود دفاع کند. به فرزندتان بگویید که اگر بزرگ‌سالی بدنش را لمس کرد، فوراً درخواست کمک کند.

– دوست خوبی برای کودکتان باشید و همیشه در دسترس باشید. سعی کنید هرازگاهی یک بحث آزاد داشته باشید، به تمام سؤالاتی که کودکتان می‌پرسد پاسخ دهید یا حداقل باهم به دنبال پاسخ باشید، کسی باشید که کنجکاوی او را برآورده می‌کند. پدوفیل‌ها به دنبال کودکانی می‌گردند که به نظر تنها هستند یا والدینشان توجه زیادی به آن‌ها نمی‌کنند.

-اگر کودک شما مورد آزار جنسی قرار گرفت، آن را جدی بگیرید و هرگز او را سرزنش نکنید. یک پدوفیل باعث می‌شود کودک احساس گناه کند که گویی او در آزار و اذیت او نقش داشته است. همیشه به کودک خود بگویید که اگر چیزی در مورد ایمنی بدن یا اسرار بدن به شما بگوید، هرگز دچار مشکل نمی‌شود. فرزندتان را نه‌تنها سرزنش نکنید بلکه از او برای گفتن این مسئله مهم تشکر کنید. همیشه به آن‌ها کمک و از آن‌ها حمایت کنید.

دقت کنید هیچ تضمینی وجود ندارد که بتوانیم از کودکانمان در برابر پدوفیلیا محافظت کنیم، اما زمانی که آن‌ها را با دانش کافی توانمند کنیم، به آن‌ها احساس شایستگی دهیم و به آن‌ها بیاموزیم که به شما به‌عنوان یک دوست اعتماد کنند، ممکن است روزی این روش‌ها به آن‌ها کمک کند.

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*