گزارش/ رانت و قاچاق نتیجه اختلاف بیش از ۲۰ هزار تومانی دلار آزاد و ترجیحی بود

رتبه بندی معلمان از ۳۱ شهریور سال قبل در فیش حقوقی فرهنگیان محاسبه می‌شود

وزیر آموزش و پرورش گفت:رتبه بندی معلمان تصویب شده و قطعا در آینده ای بسیار نزدیک شاهد اجرای آن خواهیم بود و از ۳۱ شهریورماه سال ۱۴۰۰ نیز در فیش حقوقی فرهنگیان اعمال خواهد شد.

رتبه بندی معلمان از ۳۱ شهریور سال قبل در فیش حقوقی فرهنگیان محاسبه می‌شود

به گزارش خبرگزاری فارس از ارومیه، یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش صبح امروز در جریان سفر هیات دولت به آذربایجان‌غربی، در جلسه شورای اداری بوکان شرکت کرد.

وزیر آموزش و پرورش در این جلسه اظهار داشت: اولین اقدام دولت مبارزه جدی با ویروس کرونا بود که البته این مهم را از دو جهت کاهش مرگ و میر و ساخت واکسن پیگیری کردیم و این مهم برگه زرین تاریخ انقلاب بود.

وی افزود: عدالت محوری یکی دیگر از اقدامات دولت سیزدهم بود که برجسته ترین این اقدامات، حضور در میان مردم و سخن با توده های مختلف مردم در نقاط مختلف کشور بود.

نوری تصریح کرد: شفافیت، یکی دیگر از کارهای مهم دولت بود که اکنون به راحتی برای هر مجوزی بدون کوچکترین مشکلی می توان اقدام کرد.

وی ادامه داد: رتبه بندی معلمان ، دیگر کار مهم دولت بود که ۱۰ سال در بروکراسی اداری معطل مانده بود که این مهم الان تصویب شده و قطعا در آینده ای بسیار نزدیک ، شاهد اجرای آن خواهیم بود و از ۳۱ شهریورماه سال ۱۴۰۰ نیز در فیش حقوقی فرهنگیان اعمال خواهد شد.

وزیر آموزش و پرورش، تصریح کرد: رسانه های ضد انقلاب طی ماه های گذشته ، بیشترین حجم خبری خود را به مسئله رتبه‌بندی معلمان آن هم به دروغ اختصاص دادند ، که خوشبختانه ، جامعه فرهنگیان کشور ، پاسخی به این دروغ‌پراکنی‌ها نشان ندادند.

وی گفت: اعمال رتبه‌بندی معلمان شروع شده و در ماه های آینده نیز فرهنگیان کشور خبرهای بسیار خوبی در حوزه بیمه و د‌یگر مسائل خواهند شنید.

نوری عنوان کرد: ۲ هزار و ۱۰۰ سالن ورزشی درون مدرسه‌ای در این دولت به کلیه مدارس کشور اختصاص داده شده که به نوبه خود، یک انقلاب مهم در این حوزه است که بودجه احداث آن‌ها نیز اختصاص پیدا کرده است.

سرمایه گذاری ۵۰۰ هزار میلیاردی شستا در بخش تولید و صنعت کشور

مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری تأمین اجتماعی: شستا امسال ۵۰۰ هزار میلیارد ریال در بخش تولید و صنعت کشور سرمایه‌گذاری می‌کند.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز اردبیل؛ مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی(شستا) اعلام کرد: مجموعه بزرگ اقتصادی شستا، با هدف تحقق عدالت و توسعه مناطق محروم امسال ۵۰۰ هزار میلیارد ریال در بخش تولید و صنعت کشور سرمایه‌گذاری می‌کند.

ابراهیم بازیان شامگاه پنجشنبه در جلسه شورای اداری شهرستان انگوت که با حضور رئیس و اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی و مدیران ارشد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار شد، از تدوین برنامه سرمایه گذاری ۵۰۰ هزار میلیارد تومانی در کشور طی ۱۰ سال آینده خبر داد.

وی گفت: در این راستا و بر اساس برنامه پنج ساله تدوین شده برای ایجاد اشتغال و محرومیت‌زدایی و نیز تامین امنیت غذایی کشور، شستا در نظر دارد با ایجاد واحدهای دامپروری بزرگ، یک میلیون تن به ظرفیت ۱۰ میلیون تنی تولید شیر در سطح کشور اضافه کند.

مدیرعامل شستا، تحقق این هدف را نیازمند حمایت از سوی صندوق توسعه ملی، دولت و مجلس دانست و افزود: شستا برای تامین امنیت غذایی کشور وارد میدان شده و در اولین گام، اتمام طرح‌های نیمه تمام در این حوزه را در راس برنامه‌های خود قرار داده است.

وی ایجاد دامداری سه هزار راسی با ۱۵۰۰ دام مولد و تولید سالانه ۳۲ هزار تن شیر را از جمله طرح‌های شروع شده توسط شستا در شهرستان انگوت مغان ذکر کرد و ادامه داد: این پروژه بر اساس زمان بندی پیش نرفته و بانک مشارکت کننده باید در اجرای این طرح بیشتر همراهی کند.

بازیان با اشاره به پیش‌بینی سرمایه گذاری ۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد ریالی شستا و نیز تسهیلات یکهزار و ۵۰۰ میلیارد ریالی شبکه بانکی برای اجرای این طرح بزرگ بیان کرد: شبکه بانکی تاکنون اقدامی در اجرای این طرح نکرده و تسهیلاتی نیز پرداخت نکرده است.

وی تاکید کرد: به زودی تکلیف این پروژه بزرگ مشخص شده و کار به صورت جدی دنبال خواهد شد.

شستا امسال ۵۰۰ هزار میلیارد ریال در بخش تولید و صنعت سرمایه‌گذاری می‌کند

مدیرعامل شستا همچنین نسبت به تکمیل واحد صنعتی تولید ظروف شیشه‌ای برای محصولات دارویی در شهرستان گرمی قول مساعد داد و گفت: این طرح در آینده نزدیک با سرعت بیشتری اجرا و تکمیل می شود.

وی در ادامه با بیان این که سرمایه‌گذاری در بخش دولتی، خصوصی و مردمی در کشور متوقف شده است، گفت: مخاطرات و ریسک اقتصادی بالا رفته و این وضعیت موجب شده که همه در قبال سرمایه خود احساس خطر کرده و دل‌نگران سرمایه و طرح خود شوند.

بازیان اضافه کرد: با توجه به این موضوع، تکمیل طرح‌های نیمه تمام در کشور به مشکل خورده و ادامه آنها محاسبه جدید مطابق شرایط جدید نیاز دارد و شستا نیز که وظیفه حفظ سرمایه موجود مردم در صندوق تامین اجتماعی را دارد، نگران سرمایه این شرکت به عنوان سرمایه بین نسلی متعلق به مردم است.

وی استفاده از ظرفیت اقتصادی و سرمایه گذاری شرکت شستا برای محرومیت زدایی و اشتغال و تحقق عدالت را از اقدامات ارزشمند این شرکت عنوان کرد و گفت: شستا ۲۴۵ هزار میلیارد تومان سرمایه و دارایی در ۲۵ استان کشور دارد.

مدیرعامل شستا همچنین بیان کرد: به رغم دارایی زیاد و انتظارات بحق مردم، شستا تنگناهای مالی برای سرمایه‌گذاری هم دارد و امید است که با سیاست اصولی دولت، ریسک سرمایه‌گذاری در کشور کمتر شود.

جلسه شورای اداری دو شهرستان گرمی و انگوت با حضور رئیس و اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی و جمعی از مدیران وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار شده و در این جلسه مشکلات این دو شهرستان در حوزه کاری این وزارتخانه بررسی شد.

بر اساس برنامه ریزی انجام شده، قرار است در جریان سفر روز شنبه وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به استان اردبیل، مشکلات این دو شهرستان در قالب برنامه‌های اجرایی در شورای اداری استان مطرح و پس از تصویب وارد مرحله اجرایی شود.

 

 

مجله اکونومیست گزارش داد:

جهان در آستانه فاجعه غذایی

جهان در آستانه فاجعه غذایی

تهران- ایرنا – مجله «اکونومیست» در مقاله ای تحلیلی به کمبود مواد غذایی در سراسر جهان پس از حمله روسیه به اوکراین پرداخته و چشم اندازی تیره از آینده ترسیم کرده است.

به گزارش روز جمعه ایرنا ؛ نشریه «اکونومیست» با اشاره به عملیات نظامی روسیه در اوکراین نوشت: روسیه با حمله نظامی به اوکراین زندگی بسیاری از مردم جهان را نه تنها در میدان جنگ بلکه با نابود کردن سیستم جهانی غذا که با شروع همه گیری ویروس کرونا، تغییرات اقلیمی و مسائل مربوط به انرژی تضعیف شده بود، تحت تاثیر قرار داد.

با شروع حمله روسیه به اوکراین صادرات گندم و روغن متوقف شده است. این دو کشور در مجموع ۱۲ درصد ذخیره تجارت روغن را تامین می کردند.

از سوی دیگر قیمت گندم نیز از آغاز سال جاری میلادی ۵۳ درصد افزایش یافته و در ۱۶ مه نیز بار دیگر با اعلام تعلیق صادرات گندم از هند به عنوان دومین تولیدکننده گندم ۶ درصد بیشتر شد. هند به دلیل موجب گرمای بی سابقه محصولات گندم خود را از دست داده است.

«آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل ۱۸ مه هشدار داد از ماه های آینده خطر کمبود مواد غذایی در سراسر جهان وجود دارد و این موضوع ممکن است سالها ادامه پیدا کند. افزایش قیمت مواد غذایی تعداد بیشتری از مردم را در سراسر جهان به آستانه قحطی  و گرسنگی نزدیک می کند.

اگر جنگ همچنان ادامه پیدا کند و ذخایر غذایی از روسیه و اوکراین با محدودیت رو به رو شوند صدها میلیون انسان  ممکن است زیر خط فقر قرار بگیرند. بدین ترتیب شورش ها و ناآرامی ها در سراسر جهان گسترش خواهد یافت و کودکان از گرسنگی رنج خواهند کشید.

با این حال پیش از شروع جنگ اوکراین نیز برنامه جهانی غذا هشدار داده بود سال ۲۰۲۲ سالی وحشتناک از لحاظ غذایی باشد. چین بزرگترین تولید کننده گندم امسال به دلیل تاخیر بارندگی سال گذشته بسیاری از این محصول را از دست داده است. به علاوه گرمای شدید در هند که دومین تولید کننده گندم است، خطری بسیار جدی است.

 

راه اندازی ۸ منطقه آزاد جدید در کشور

نماینده ویژه رییس جمهور ودبیر شورای عالی مناطق آزاد کشور در جلسه شورای اداری شوط از راه اندازی ۸ منطقه آزاد جدید در کشور خبرداد.

 

سعید محمد ظهر جمعه در جلسه شورای اداری شوط گفت: در حال حاضر ۷ منطقه آزاد فعال در کشور وجود دارد و هشت منطقه آزاد هم بزودی راه اندازی خواهد شد که تمام تلاش دبیر خانه مناطق آزاد در دولت جدید کمک به این مناطق و کاهش مشکلات مناطق آزاد کشور است.

او دوگانگی مدیریت در مناطق آزاد را از عمده مشکلات موجود و آسیب دیدگی در این مناطق اعلام کرد.

محمد گفت: تلاش داریم تا با اعمال ماده ۶۵ قانون اداره مناطق آزاد، مدیریت در مناطق آزاد زیر نظر مدیر عامل باشد.

سعید محمد  گفت: برای ثبات بازار ارز در کشور باید از سرمایه گذاران در کشور و خصوصاً مناطق آزاد حمایت شود.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد همچنین از فعال کردن گروه‌های جهادی در مناطق آزاد کشور برای اجرا و حمایت از طرح‌های عمرانی خبر داد.

 

 

مصوبه بی‌سابقه کنگره آمریکا درباره اوکراین

سنای آمریکا پنجشنبه شب به وقت تهران، بسته کمک ۴۰ میلیارد دلاری به اوکراین را تصویب کرده و از سوی دیگر، سران آمریکا، فنلاند و سوئد در واشنگتن دیدار کردند.

به نوشته وبگاه شبکه «سی‌اِن‌اِن»، اکثریت قاطع سناتورهای آمریکایی از این لایحه که پیشتر توسط مجلس نمایندگان آمریکا تصویب شده بود حمایت کردند.

لایحه این بسته کمک به اوکراین در حالی برای امضای «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا به کاخ سفید ارسال می‌شود که روسیه درباره ارسال این کمک‌ها و تأثیر آن بر طولانی شدن درگیری‌های اوکراین هشدار داده است.

در رأی‌گیری روز پنجشنبه مجلس سنای آمریکا برای تصویب این لایحه، ۸۶ سناتور از آن حمایت کرده و ۱۱ سناتور جمهوری‌خواه با تصویب آن مخالفت کردند.

پیش از انجام این رأی‌گیری «چاک شومر» رهبر دموکرات‌های سنای آمریکا گفت، این مبلغ هنگفت صرف امور نظامی، اقتصادی و انسانی در اوکراین خواهد شد.

هم زمان با این جلسه سنا، بایدن در کاخ سفید میزبان «ماگدالنا اندرسون» نخست‌وزیر سوئد و «سائولی نینیستو» رئیس جمهور فنلاند بود.

بایدن در نشستی خبری بعد از دیدار با آن‌ها یادآوری کرد که چطور نظامیان سوئد و فنلاند در اشغال افغانستان و عراق، آمریکا را همراهی کردند.

نینیستو در این نشست خبری گفت: «جنگ روسیه علیه اوکراین، اروپا و محیط امنیتی ما را تغییر داد. فنلاند اقدام برای عضویت در ناتو را در راستای تقویت امنیت خود و امنیت دو سوی اقیانوس اطلس اتخاذ می‌کند».

اندرسون نیز در ادامه گفت، دولت سوئد «به این جمع‌بندی رسیده که مردم سوئد درون اتحاد ناتو به بهترین شکل محافظت می‌شوند و این اقدام (پیوستن به ناتو) با حمایت گسترده پارلمان سوئد همراه شد».

از سوی دیگر خبرگزاری «رویترز» به نقل از دو فرد مطلع نوشت، بایدن احتمالاً روز پنجشنبه یک بسته کمک صد میلیون دلاری را نیز به طور مجزا برای اوکراینی‌ها امضا خواهد کرد که شامل تسلیحات توپخانه‌ای و تجهیزات راداری خواهد بود.

 

 

 

ارسال موشک های ضدکشتی آمریکا برای اوکراین

خبرگزاری رویترز گزارش داد که آمریکا در صدد ارائه موشک به اوکراین برای جنگ دریایی و هدف قرار دادن کشتی های روسیه است.

به گزارش رویترز، دولت بایدن در حال توسعه طرحی برای ارائه موشک های ضد کشتی پیشرفته به اوکراین است که توانایی هدف قرار دادن کشتی های روسی را دارند که در حال حاضر بنادر این کشور را به عنوان بخشی از عملیات نظامی ویژه مسکو محاصره کرده اند.

رویترز در ادامه به نقل از مقامات آمریکا نوشت: کاخ سفید در حال بررسی ارسال دو نوع موشک ضد کشتی ان اس ام (Boeing Harpoons and Raytheon )- (-Kongsberg Naval Strike Missiles) است.

دولت بایدن قرار است در کنار موشک ها یک کشتی پرتاب کننده نیز برای اوکراین تدارک ببیند.

 

 

 

کمترین تعداد تولد ۱۴۰۰ در ۳ دهک بالای جامعه / تسهیلات اقتصادی تنها ۲۲ درصد در فرزندآوری تاثیر دارد

مسئول دبیرخانه کمیته فرهنگی قرارگاه جمعیت وزارت بهداشت نظام فرهنگی و هنجار‌های اجتماعی را مهمترین عامل موثر بر رفتار‌های جمعیتی خانواده‌ها می داند.

 

مجیداحمدی، گفت:مطالعه عملکرد دیگر کشور‌های موفق در عرصه جمعیتی به ما ثابت می‌کند که باید راهبرد‌های اقتصادی و فرهنگی با پیش تازی عرصه فرهنگی پیگیری شود لذا جا دارد رسانه‌ها هر دو عرصه مطالبه مالی و نیز مقوله اصلاح نگرش اجتماعی بر فرزندآوری را دنبال کنند.

او گفت: موضوع جمعیت مثل دیگر حوزه‌های اجتماعی دارای ابعاد مختلف است و یک مفهوم تک بعدی یا دو بعدی نیست، افکار عمومی باید در همه حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی اقناع شوند، اما در خصوص وزن تسهیلات مالی، نگاه‌های متفاوتی وجود دارد حتی برخی محققین معتقدند خروج از تعادل در این زمینه اثر معکوس در رفتار فرزند آوری اقشاری از جامعه دارد.

او متذکر شد: در حال حاضر علی رغم آنکه در سال ۱۴۰۰ پایین‌ترین نرخ تولد را تجربه کردیم از میان ۱۰ دهک جامعه، سه دهک بالا که به لحاظ اقتصادی مرفه قلمداد می‌شوند دارای کمترین تعداد تولد و ۴ دهک پایین جامعه بیشترین موالید را داشته اند، لذا این مشوق‌ها و تسهیلات بیشتر به طبقات پایین جامعه کمک می‌کند. اما به طور آماری پژوهش‌های جهانی نشان می‌دهد، ارائه تسهیلات تنها تا ۲۲ درصد در تصمیم خانواده‌ها به فرزند آوری اثر دارد و ۷۸ درصد دیگر متاثر از عوامل فرهنگی و نگرشی است.

او می گوید: در حال حاضر بیش از هشت سال از ابلاغ سیاست‌های کلی جمعیت می‌گذرد و ما کمتر از ۶ سال تا بسته شدن پنجره فرصت زمان داریم، قانون جمعیت در سال ۱۴۰۰ در مجلس مصوب شداما هنوز بسیاری از مواد این قانون اجرایی نشده و در مرحله تهیه و ابلاغ آیین نامه و دستورالعمل‌ها است و بسیاری از مسئولان به وظیفه خود در قبال این قانون وافق نیستند لذا تا مرحله نهادینه کردن مسئله فاصله داریم و در خصوص ارائه تسهیلات به خانواده‌ها در ابتدای راه هستیم.

او ادامه داد: رویکرد اصلی ما در برنامه ریزی ها، تأکید برگفتمان سازی مسائل جمعیت به ویژه آن بخشی است که مستقیما مرتبط با کارکرد‌ها و وظایف وزارت بهداشت است، بدین معنا که از روش‌های گوناگون جهت توسعه گفتمان جمعیت در بین دانشجویان، اساتید و کادر درمان که بخشی از آن‌ها مستقیما در خصوص بهداشت باروری، آموزش‌های آن، ناباروری، سقط، زایمان و… با بدنه جامعه در ارتباط اند بهره می‌بریم.

او گفت: در خصوص برنامه‌های کوتاه مدت می‌توان به برخی از این اقدامات شامل برگزاری مسابقات و جشنواره‌های فرهنگی هنری، برگزاری کرسی‌های آزاد اندیشی در دانشگاه‌های علوم پزشکی به منظور رفع گره‌های ذهنی، تربیت مربیان و کنشگران جمعیت در نظام سلامت، تولید محتوای چند رسانه‌ای در زمینه ازدواج، فرزندآوری، مادری، سقط جنین و تحکیم خانواده و الگو سازی از دانشجویان، کارکنان و اساتیدی با داشتن چند فرزند، دارای موفقیت‌های چشمگیر صنفی و علمی بوده‌اند، نام برد.

 

ورود یک دامپزشک از خارج کشور برای مراقبت از تنها توله یوز باقی مانده

رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: یک دامپزشک اندونزیایی در حال ورود به کشور است تا در این راستا از تنها توله یوز «ایران» مراقبت کند.

 

علی سلاجقه رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت:برای تنها توله‌ یوز بازمانده «ایران» ،یک دامپزشک اندونزیایی در حال ورود به کشور است تا در این راستا از آن مراقبت کند.

وی در حاشیه بازدید از مرکز آینده پژوهی دریاچه ارومیه می گوید در بحث‌های حیات وحش اولین آمبولانس حیات وحش در کشور تحویل محیط زیست استان بوشهر داده شده است و باید سازمان حفاظت محیط زیست در زمینه این اقدامات مجهز شود.

به گفته رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور یک کمیته حقیقت یاب تشکیل شده تا هر گونه قصوری در زمینه تلفات رخ داده باشد بررسی شود.

سلاجقه می گوید در بحث نرم افزاری احیای دریاچه ارومیه طرح جامعی توسط ستاد احیا آماده سازی شده که در قالب آن مواردی مانند طرح تغییر الگوی کشت و معیشت‌های جایگزین پیگیری می‌شود.

به گفته وی  شهروندان باید شخصا مراقب دریاچه باشند و وزارتخانه‌های نیرو و جهاد نیز لازم است تا تکالیف خود را به بهترین نحو انجام دهند البته در این زمینه نمی‌توان از مساعد یا نامساعد بودن شرایط اقلیمی غفلت کرد.

سلاجقه می گوید حق آبه دریاچه ارومیه تاکنون تخصیص نیافته است، رهاسازی جریان آب و بحث ۴۰ درصدی کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی از مباحثی است که برای تخصیص حق آبه دریاچه ارومیه ضروریست، ولی کاملا محقق نشده است.

به گفته وی وزارت جهاد کشاورزی و نیرو باید به تعهدات خود پایبند باشند و در هر جایی تعهدات عمل نشده‌ای در زمینه احیای دریاچه ارومیه وجود داشته باشد دولت وارد عمل می‌شود و در فاز دوم احیای دریاچه نیز به صورت جدی این موضوع پیگیری می‌شود تا دریاچه به تراز اکولوژیک خود برسد.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور می گوید عملیات تونل انتقال آب در مراحل نهایی بوده و ۹۸ درصد کار سد نیز به اتمام رسیده و امید است تا شهریور ماه این طرح افتتاح شود.

دست اندرکاران، فعالان اجتماعی و اصحاب رسانه فعال در حوزه محیط زیست بر این اعتقاد هستند که با توجه به سرمایه گذاری‌های کلان سخت افزاری صورت گرفته در گذشته برای احیای دریاچه ارومیه و هزینه اعتباری آن از صندوق توسعه ملی، نیازمند توجه دولت سیزدهم برای بهره برداری از این طرح است تا تراز نگین آبی آذربایجان سالانه نزدیک به یک متر افزایش پیدا کند.

روند خشک شدن دریاچه ارومیه از اوایل دهه ۱۳۸۰ به گونه‌ای آغاز شد که به طور متوسط سالانه تراز آن تا اوایل دهه ۱۳۹۰ حدود ۴۰ سانتی‌متر کاهش را نشان می‌دهد.

خشکی دریاچه‌ای که میزان آب آن در دوران پر آبی به ۱۴ میلیارد متر مکعب می‌رسید و در پاییز سال ۱۳۹۴ و قبل از آغاز اقدامات عملی ستاد احیای دریاچه ارومیه، آب آن تنها به ۵۰۰ میلیون متر مکعب رسیده بود، نه تنها موجی از مطالبه عمومی را منجر شد بلکه حساسیت مجامع بین المللی نسبت به تبعات خشک شدن آن را نیز برانگیخت.

 

 

 

لزوم استمرار نظارت ها بر بازار

رانت و قاچاق نتیجه اختلاف ۲۰ هزار تومانی دلار آزاد و ترجیحی

مشکل فعلی، تأثیر آزادسازی قیمت‌ها بر کالا‌های غیراساسی دیگر است

 

در طرح فعلی دولت، قرار نیست ارز ترجیحی حذف شود، بلکه یارانه از ابتدای زنجیره به انتهای آن منتقل می‌شود تا ضمن اجتناب از مشکلات سیاست ارز ترجیحی، یارانه نقدی با هدفمندی بیشتری در اختیار مصرف کننده قرار بگیرد. اجرای این طرح به کاهش فاصله‌ی طبقاتی و افزایش قدرت خرید اقشار ضعیف جامعه کمک می‌کند.

 رانت و قاچاق نتیجه اختلاف بیش از ۲۰ هزار تومانی دلار آزاد و ترجیحی بود/ مشکل فعلی، تأثیر آزادسازی قیمت‌ها بر کالا‌های غیراساسی دیگر است/ لزوم استمرار نظارت ها بر بازار

به گزارش تابناک ؛ سید ابراهیم رئیسی در پنجمین گفت‌وگوی زنده تلویزیونی خود با مردم جزئیاتی از برنامه دولت برای مردمی سازی و توزیع عادلانه یارانه‌ها را بیان کرد. رئیس جمهور در این گفت‌وگو چالش جدی پیش‌روی دولت را موضوع تخصیص ناعادلانه یارانه کالاهای اساسی از طریق توزیع ارز ترجیحی معرفی کرد و گفت: از همان نخستین روزهای آغاز فعالیت دولت، تقریبا همه اقتصاددانان و صاحب‌نظران به ما هشدار می‌دادند که باید برای این موضوع به عنوان یکی از مشکلات جدی کشور چاره‌اندیشی کنیم.

وی با بیان اینکه بر اساس قانون بودجه ۱۴۰۱ واردات کالاهای اساسی به جای ارز ۴۲۰۰ باید با ارز ۲۳ هزار تومانی انجام شود، اظهار داشت: طبیعتاً این تغییر نرخ در بازار تأثیر می‌گذارد و البته نحوه جبران آن نیز در همین قانون پیش‌بینی شده است. لذا نکته مهم در این رابطه برای ما آن است که مطابق وعده و قرار دولت، مردم در جریان موضوع قرار گیرند که دولت چه اقدامی می‌خواهد انجام دهد. رئیسی خاطرنشان کرد: نمایندگان محترم مجلس با دغدغه‌مندی و دلسوزی در این رابطه بحث و تبادل نظر کردند که نتیجه آن قانون بودجه ۱۴۰۱ است. حالا نکته‌ای که مطرح است این که دولت در این رابطه چه می‌خواهد بکند. باید قانون را اجرا و تلاش کنیم به مردم و به ویژه نیازمندان و قشر ضعیف جامعه به هیچ عنوان فشاری وارد نشود و اینها مشکلی از جهت معیشتی پیدا نکنند. آیت‌الله رئیسی در پاسخ به سوال مجری درباره جزئیات طرح اصلاح نحوه و محل پرداخت یارانه کالاهای اساسی گفت: این یارانه تا امروز در زنجیره تامین و توزیع به واردکننده پرداخت می‌شد که مشکلاتی ایجاد کرد و همه به این مشکلات واقف هستند. در این طرح یارانه باید به آخر زنجیره یعنی مصرف‌کننده پرداخته شود تا او خودش سفره‌اش را مدیریت کند. رئیس جمهور افزود: در واقع به جای عنوان حذف ارز ترجیحی باید بگوییم این طرح نوعی مردمی‌سازی و توزیع عادلانه یارانه کالاهای اساسی است و نه حذف.

 

خروجی سیاست دلار رانتی؛ تشدید تورم و کوچک تر شدن سفره مردم

شواهد نشان می‌دهد که سیاست ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی نتوانست در عمل به اهدافش دست یابد. به طوری که تورم تشدید و سفره‌ی مردم کوچک‌تر شد. از سوی دیگر، شاهد افزایش رانت و فساد عده‌ای بودیم که نتایج فاجعه باری را برای اقتصاد کشور به دنبال داشت. برای حل این مشکلات دولت حذف ارز ترجیحی را در دستور کار قرار داده است و بنا دارد یارانه را به صورت مستقیم در اختیار مصرف کنندگان قرار دهد.
در این ارتباط با کیومرث سرمدی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس به گفتگو نشستیم که حاصلش را در ادامه می‌خوانید.
سرمدی در گفتگو با تابناک اقتصادی با اشاره به معایب سیاست ارز ترجیحی تصریح کرد: چیزی که تا الان ما تجربه کرده ایم این است که دو نرخی بودن ارز با توجه به فاصله‌ی زیاد ارز آزاد و ترجیحی که چیزی بیش از ۲۰ هزار تومان است، مشکل آفرین بوده است. موضوع مهم دیگر اینکه، نظارت درستی هم در این زمینه نداشته ایم. به طوری که ما از ظرفیت‌های نظارتی کشور به خوبی بهره نبرده ایم. به این ترتیب، شرایط برای فساد، رانت و قاچاق فراهم شد.
وی ادامه داد: برخی کالا‌هایی که با ارز یارانه‌ای به کشور وارد می‌شد، خارج از شبکه‌ی قانونی مورد استفاده قرار گرفت. مثلاً این کالا‌ها به صورت غیرقانونی به کشور‌های همسایه قاچاق می‌شد. اخبار غیررسمی می‌گویند که حدود ۲۰ میلیون نفر از ساکنان همجوار مرز‌های ایران از فضای به وجود آمده در کشور و یارانه‌ها سود برده اند.
سرمدی خاطرنشان کرد: ما راهی به جز حذف ارز ترجیحی نداریم و جراحی اقتصادی باید انجام شود. به تعبیر بنده، تا الان دولت‌ها تن به این موضوع نداده اند و با چاپ پول، استقراض از بانک مرکزی و… تلاش کرده اند از مسکن‌های موقت برای حل مشکل استفاده کنند.
به گفته‌ی این نماینده‌ی مجلس، دولت سیزدهم و مجلس یازدهم دست به کار بزرگی زده اند که نارضایتی‌هایی را هم به دنبال خواهد داشت که باید مدیریت شود. در این چارچوب تلاش می‌شود یارانه از زنجیره‌ی اول به زنجیره‌ی نهایی منتقل و به صورت مستقیم به مصرف کننده داده شود. در برخی حوزه‌ها به صورت خاص عمل می‌شود، مثلاً تلاش شده است دارو‌ها تحت پوشش بیمه قرار بگیرند و یارانه به این طریق به مصرف کننده اختصاص یابد.
این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس خاطرنشان کرد: مشکلی که الان وجود دارد، تأثیر این آزادسازی قیمت‌ها بر کالا‌های غیراساسی دیگر است. در حال حاضر، التهابی در بازار شاهد هستیم که باید برای حل آن چاره اندیشی شود. باید نهاد‌های نظارتی ما که در موضوع ارز ترجیحی محکم عمل نکردند، در اینجا ورود کنند و با کنترل قیمت‌ها به بهبود شرایط کمک کنند. ما الان دوران گذار را طی می‌کنیم و در آینده‌ی نزدیک به ثبات خواهیم رسید.

مزایای هدفمندی یارانه‌ها و پرداخت یارانه نقدی

وی افزود: اولین مزیت اعطای یارانه به مصرف کننده این است که از هرز رفتن منابع ارزی خود در چارچوب سیاست ارز ترجیحی جلوگیری می‌کند. تا الان، دولت مجبور بود ارز گران را تهیه کند و به صورت ترجیحی آن را در اختیار واردکننده بگذارد، اما اصابت این یارانه به جامعه‌ی هدف انحراف زیادی داشت و نتایج موردنظر به دست نمی‌آمد. طرح جدید مبنی بر واقعی کردن قیمت‌ها و انتقال یارانه به حلقه‌ی آخر توزیع به از بین رفتن انگیزه‌ی قاچاق کالا منجر می‌شود که به کاهش تورم می‌انجامد.
سرمدی ادامه داد: آمار و ارقام نشان می‌دهد که یارانه‌ی فعلی در صورتی که قیمت سایر اقلام کنترل شود، می‌تواند جوابگوی نیاز‌های خانوار‌ها باشد و حتی قدرت خرید اقشار پایین را بالا ببرد.
به گفته‌ی وی، اگر در سیاست ارز ترجیحی یارانه به جامعه‌ی هدف اصابت می‌کرد، مشکلات کمتر بود. اما در این طرح شاهد بروز قاچاق و مفاسد این چنینی بودیم. به همین خاطر مجبور شدیم به تغییر این سیاست اقدام کنیم.
در طرح فعلی دولت، قرار نیست ارز ترجیحی حذف شود، بلکه یارانه از ابتدای زنجیره به انتهای آن منتقل می‌شود تا ضمن اجتناب از مشکلات سیاست ارز ترجیحی، یارانه نقدی با هدفمندی بیشتری در اختیار مصرف کننده قرار بگیرد.
وی در پایان تأکید کرد: به عقیده‌ی بنده، اجرای این طرح به کاهش فاصله‌ی طبقاتی و افزایش قدرت خرید اقشار ضعیف جامعه کمک می‌کند.

ابهامات حذف یارانه بگیران/ کم درآمدهایی که دهک دهم شدند!

ابهامات حذف یارانه بگیران/ کم درآمدهایی که دهک دهم شدند!

وضعیت غربالگری یارانه بگیران حکایت از آن دارد که اگرچه برخی از افراد در بخشی از اطلاعات کشور، جزو ۳ دهک کم درآمد جامعه محسوب می شوند اما در پایگاه رفاه ایرانیان جزو دهک دهم هستند.

به گزارش مهر، نوزدهم اردیبهشت ماه سال جاری، رئیس جمهوری در یک گفت و گوی تلویزیونی که با محوریت اصلاح سیاست ارز ترجیحی و حذف این ارز از ۵ قلم کالای اساسی صورت گرفت، از طرح جدید دولت برای پرداخت یارانه نقدی رونمایی کرد و در همان شب نیز مبالغ ۳۰۰ (برای دهک‌های چهارم به بعد) و ۴۰۰ هزار تومان (برای سه دهک اول) به حساب سرپرستان ۹ دهک کشور واریز و به این ترتیب دهک دهم از لیست یارانه بگیران حذف شد.

آنطور که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد تقریباً ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از صف دریافت یارانه خارج و تحت عنوان جاماندگان یارانه جدید معرفی شدند و وزیر کار نیز با اطمینان خاطر اعلام کرد که بر اساس معیارهایی همچون خودرو، گردش مالی و سودهای بانکی، خانوارهای پردرآمد را از لیست یارانه حذف کرده است؛ با این حال مشاهدات نشان می‌دهد که در بین حذف شدگان، اقشار ضعیف و متوسط جامعه نیز وجود دارند که پیش از این مشمول دریافت یارانه بودند اما در این دوره از فهرست حذف شده‌اند.

البته چند روز پیش، رئیس جمهوری دستور دارد که کمک معیشتی ماه اول به حساب تمامی افرادی که تا ماه قبل مشمول دریافت یارانه بوده اما در این مرحله کمک معیشتی دریافت نکرده‌اند و متقاضی تجدیدنظر در دهک‌بندی فعلی هستند، واریز شود.

ابهامات حذف افراد از فهرست دریافت یارانه

به گزارش مهر، ۶ ابهام در مورد حذف افراد از فهرست دریافت یارانه و واریز مجدد یارانه به جاماندگان وجود دارد؛ نخست آنکه هنوز شفاف سازی خاصی در مورد میزان یارانه واریزی و تداوم یا عدم تداوم واریز صورت نگرفته است.

در واقع هنوز مشخص نیست یارانه‌ای که قرار است به جاماندگان واریز شود ۳۰۰ هزار تومانی یا ۴۰۰ هزار تومانی است و مشخص نیست این یارانه در ماه دوم هم به حساب این افراد واریز خواهد شد یا خیر.

نکته بعدی اینکه در بین حذف شدگان خانوارهایی هستند که سرپرست خانوار بازنشسته و حداقلی بگیر است اما فرزند خانواده درآمد بالاتری دارد و یا اینکه دارای خودرو و سپرده بانکی است، وزارت رفاه نیز بر همین مبنا، یارانه کل خانوار را حذف کرده است.

همچنین مساله بعدی مربوط به افرادی است که اگرچه تحت حمایت سازمان‌های حمایتی همچون سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) هستند اما بنا به دلایلی همچون داشتن یک خودرو و … از لیست یارانه بگیران حذف شده‌اند.

بنابراین اگر اطلاعات پایگاه رفاه ایرانیان دقیق‌تر بود باید به صورت پیش فرض این افراد در فهرست یارانه بگیران قرار می‌داد نه اینکه این افراد در بخشی از اطلاعات جزو ۳ دهک کم درآمد جامعه محسوب شوند و در پایگاه رفاه ایرانیان جزو دهک دهم!

نکته بعدی در مورد معیار قرار دادن سفر خارجی افراد است؛ این‌طور که به نظر می‌رسد در یک خانوار اگر یک نفر هم سفر خارجی ولو کاری رفته باشد، جزو دهک دهم محسوب شده و از دریافت یارانه محروم شده است. در حالی که باید راستی آزمایی دقیق‌تری در خصوص این معیار انجام می‌شد زیرا صرف رفتن به سفر خارجی نمی‌تواند نشاندهنده این باشد که فرد جزو افراد متمول جامعه است.

موضوع بعدی اینکه برخی از خانوارهایی در فهرست حذف شدگان قرار گرفته‌اند، کسانی هستند که فرزندان آنها بعد از ازدواج اقدام به جداسازی حساب یارانه خود نکرده‌اند و خانوار به دلیل وضعیت مالی فرزند ازدواج کرده خود، از فهرست دریافت یارانه حذف شده است.

همچنین تعدادی تماس با خبرگزاری مهر از سوی برخی از زنان سرپرست خانوار صورت گرفته که اعلام کرده‌اند پیش از این یارانه دریافت می‌کردند اما در یارانه جدید، از فهرست حذف شده‌اند در حالی که این افراد اغلب جزو دهک‌های یک تا ۹ محسوب می‌شوند.

خبرگزاری مهر طی چند روز گذشته در تماس‌های متعددی با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی پیگیر ابهامات مطروحه در این گزارش بود اما متأسفانه از وزارتخانه مذکور کسی حاضر به پاسخگویی نشد.

غم فراق خنیاگر موسیقی مقامی خراسان در نهانخانه دل نشست

غم فراق خنیاگر موسیقی مقامی خراسان در نهانخانه دل نشست

 استاد عثمان محمدپرست خنیاگر موسیقی مقامی خراسان نخستین کسی بود که سال ۱۳۵۳ ترانه «نوایی نوایی» را اجرا کرد و غم از دست دادن این استاد در نهانخانه دل نشست.

به گزارش ایرنا، عثمان محمدپرست استاد پیشکسوت و دوتارنواز استان خراسان رضوی و کشور معروف به عثمان خوافی متولد ۱۳۰۷ در شهر خواف استان خراسان رضوی، از ۱۰ سالگی با دوتارنوازی مانوس بود، وی از طایفه بای بود که طایفه‌ای دامدار و چادرنشین هستند.

این نوازنده آثاری دارد که از چاوشی و سرحدی گرفته تا دیگر مقام‌های این دیار، اجراهای گوناگونی را در عین وحدت آفریده بود و در همایش‌ها و آیین‌های مختلف در داخل و خارج کشور به اجرای برنامه پرداخته است.

استاد محمدپرست نخستین کسی بود که سال ۱۳۵۳ ترانه نوایی نوایی؛ «غمش در نهانخانه دل نشیند، بنازی که لیلی به محمل نشیند/ به دنبال محمل چنان زار گریم، که از گریه‌ام ناقه در گل نشیند» را اجرا کرد.

این استاد شاخص موسیقی مقامی خراسان با بسیاری از استادان موسیقی از جمله جلیل شهناز، محمدرضا شجریان، شهرام ناظری، فرهنگ شریف، اکبر گلپایگانی و اصغر بهاری همکاری داشته است.

۱۳ تیر ۱۳۹۱ در مراسم نکوداشت عثمان محمدپرست با حضور هنرمندانی همچون محمود دولت‌آبادی از سردیس وی رونمایی شد و ۲۰ آبان ۱۳۹۸ تندیس عثمان محمد پرست در مجتمع فرهنگی هنری مدرس شهر خواف رونمایی شد. در ادامه این مراسم از خالق اثر نوایی با حضور جمع کثیری از مردم و هنرمندان خوافی و تایبادی تجلیل شد.

دوتار یعنی عشق

نشان مشهد پایتخت فرهنگی جهان اسلام ۱۳ بهمن ۱۳۹۵ توسط علیرضا رشیدیان استاندار وقت خراسان رضوی به استاد محمدپرست اعطا شد.

استاد محمدپرست در این آیین گفت: از دوازده یا سیزده سالگی با دوتار همراه شده و روزها و شب‌ها بعد از فراغت از کار که جوهر هر مرد خوافی است، به سماع روحانی با خویشتن خویش می‌پرداختم و هیچ گاه استادی در این زمینه نداشتم. دو تار یعنی عشق، دوتار، ساز آرام و ملایمی است که هم نوازنده را آرامش می‌دهد و هم مردمی را که علاقه‌مند به این ساز هستند.

وی درباره منشاء دوتارنوازی بیان کرد: خاستگاه دوتار سه شهر خواف، تایباد و تربت جام است که بیشتر به آهنگ‌های فارسی و محلی می‌پردازند و بعد از آن هم در قوچان، شیروان و بجنورد دوتار رایج است که با آن آهنگ‌های کردی و ترکی می‌زدند، از آنجا هم به ترکمن‌ها در گنبد کاووس رسید که با دوتار آهنگ‌های ترکمنی می‌نواختند.

هشتم شهریور ۱۳۹۶ خورشیدی، نخستین کاشی ماندگار خراسان ‌رضوی در راستای حفظ میراث ناملموس کشور از سوی اداره ‌کل میراث ‌فرهنگی خراسان ‌رضوی بر سر در منزل عثمان محمدپرست نصب شد.

 

غم فراق خنیاگر موسیقی مقامی خراسان در نهانخانه دل نشست

 

برنامه خنیاگران سرزمین مادری با رویکرد موسیقی شناسی خراسان و تجلیل از استاد عثمان محمدپرست ۳۱ خرداد ۱۳۹۷ با حضور اساتید و هنرمندان موسیقی در فرهنگسرای ارسباران در حالی برگزار شد که استاد محمدپرست به علت بیماری در این مراسم حاضر نشد و دیگر نوازندگان و پیشکسوتان موسیقی خراسان تجلیل شدند.

نام مرحوم استاد محمدپرست سال ۱۳۹۸ به عنوان گنجینه زنده بشری در زمینه موسیقی مقامی در میراث فرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسید و از فعالیت‌های این استاد ارزشمند در پرونده ثبت جهانی دوتار بهره گرفته شد. نسخه‌ای از گواهینامه ثبت جهانی مهارت سنتی ساختن و نواختن دوتار که به ۲ زبان انگلیسی و فارسی نگارش شده است سال ۱۳۹۹ از سوی بهروز وجدانی که عهده‌دار ثبت جهانی این پرونده بود به مرحوم محمدپرست اهدا شد.

همچنین سال ۱۳۹۹ به منظور تجلیل از فعالیت این استاد در حوزه موسیقی مقامی ۵۵ مترمربع از نمای بیرونی منزل وی در شهرستان خواف توسط اداره میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی خواف در استان خراسان رضوی براساس مصوبه کارگروه مهر میراث به صورت سنتی نماسازی شد.

خاک پای مردم ایرانم

این استاد دوتار نواز شهیر و صاحب سبک خراسان در کارهای خیریه و مدرسه‌سازی فعالیت بسیاری داشت و از بنیانگذاران جامعه یاوری خیرین مدرسه‌ساز بود و در این زمینه سال ۱۴۰۰ نشان ویژه سفیر مدرسه‌سازی از سوی رئیس جامعه خیرین مدرسه‌ساز کشور به وی اهدا شد.

فاطمه مهاجرانی معاون برنامه‌ریزی و توسعه‌ مشارکت‌های مردمی سازمان نوسازی مدارس در آیین اعطای این نشان گفت: استاد محمدپرست به واسطه نوای دلنشین دوتار خود، بانی ساخت ده‌ها مدرسه در کشور شده است و بنا بر این ما هنر وی را در ساخت تمام این مدارس سهیم می‌دانیم.

استاد محمدپرست نیز در این مراسم بیان کرد: من خاک پای مردم ایرانم و هر چه در توان دارم در این راه خیر انجام خواهم داد.

این استاد شاخص موسیقی سنتی کشور، ۲۹ اردیبهشت به دلیل عفونت ریه در بیمارستان ۲۲ بهمن خواف در سن ۹۴ سالگی درگذشت.

کیهان کلهر آهنگساز و نوازنده شناخته‌شده و مطرح کمانچه و سه‌تار به مناسبت درگذشت استاد محمدپرست با انتشار ویدئویی در صفحه خود در فضای مجازی خود بیان کرده است: «یاد استاد عثمان محمدپرست بخیر باد. امانتدار و قدردان میراث گرانبهایی که ازو و گذشتگانِ پیش ازو بجا مانده باشیم. ویدئویی کوتاه از سخنان این استاد مهربان که همه ایجاد شوق ‌است و صد چندان کردن توان و تاب‌آوری‌ طی همین

 

استاد محمدپرست یکی از گنجینه‌های بزرگ موسیقی نواحی بود

سیدمجید پوراحمدی مدیرعامل صندوق اعتباری هنر در پیامی درگذشت عثمان محمدپرست دوتار نواز برجسته و از مفاخر ارزشمند موسیقی نواحی کشور را تسلیت گفت.

در ایین پیام آمده است: «خبر درگذشت استاد عثمان محمدپرست از مفاخر ارزشمند عرصه موسیقی نواحی موجب تألم و تأسف فراوان جامعه فرهنگ و هنر کشور شد. او یکی از گنجینه‌های بزرگ موسیقی نواحی بود. سالیان سال بی‌توقع از دنیای فانی با دل و جان دوتار را نواخت و به جایگاه ویژه‌ای در میان اصحاب فرهنگ و هنر رسید. در تداوم و اعتلای موسیقی خطه خراسان خدمات شایانی انجام داد و با صدای پرشور سازش در جشنواره‌های بین‌المللی برای ایران افتخار آفرید. بی‌شک نام او در تاریخ موسیقی نواحی کشور و در یاد تمامی علاقه‌مندان موسیقی به نیکی باقی خواهد ماند.

اینجانب درگذشت این هنرمند پیشکسوت را به اهالی فرهنگ و هنر، دوستداران، شاگردان او و خانواده محترمش تسلیت عرض نموده و از درگاه خداوند سبحان برای آن مرحوم رحمت الهی و برای بازماندگان صبر و شکیبایی خواستارم.»

مرحوم استاد محمدپرست هنرمند برجسته و کمال یافته‌ای بود

مجید زین‌العابدین مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیرعامل بنیاد رودکی در پیامی درگذشت استاد عثمان محمدپرست، هنرمند برجسته موسیقی مقامی را تسلیت گفت.

در این پیام آمده است: «استاد عثمان محمد پرست، چهره‌ای ماندگار از گنجیه بشری موسیقی مقامی کشور دعوت حق را لبیک گفت و به زندگی ابدی پیوست. استاد محمدپرست، هنرمند برجسته و کمال یافته‌ای بود که علاوه بر حرکت در قله هنر موسیقی مقامی، با اقدامات متعدد خیریه در عرصه مسئولیت اجتماعی نیز واجد صفات عالی انسانی و اخلاقی بود. قطعات برجسته او در موسیقی مقامی خراسان، در نهانخانه دل‌ها ماندگار و یادگار خواهد بود.

درگذشت این  هنرمند پیشکسوت را به خانواده محترم و جامعه فرهنگی و هنری ایران زمین تسلیت می‌گویم و برای ایشان رحمت واسعه الهی مسالت می‌نمایم.»

استاد عثمان محمدپرست موسیقی را برای خدا می‌نواخت

بهمن نامور مطلق رئیس فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی ایران نیز در پی درگذشت استاد عثمان محمدپرست، دوتارنواز خراسانی پیامی را منتشر کرد که بدین شرح است: «خبر درگذشت استاد عثمان محمدپرست، نوازنده چیره‌دست دوتار خراسان، موجب تألم و تأثر فراوان شد. او همچنان ‌که خود می‌گفت موسیقی را برای خدا می‌نواخت. نوای دل‌نوازِ روحبخش دوتارش صمیمیت و معنویت را توامان داشت و جان‌های عاشقان راستین را صورتی از نغمه‌های آسمانی جلوه می‌کرد.

درگذشت زنده‌یاد استاد محمدپرست را به خانواده ارجمندش، دوستداران موسیقی نواحی و جامعه هنری کشور تسلیت می‌گویم و از خداوند رحمان برای او آمرزش و غفران بی‌کران خواستارم.»

محمود سالاری معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و محمد اله‌یاری مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی دارابی قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری و جمعی از هنرمندان و علاقه‌مندان موسیقی نیز در پیام‌هایی درگذشت استاد عثمان محمدپرست، نوازنده دو تار خراسانی را تسلیت گفتند.

مراسم تشییع این هنرمند شناخته شده موسیقی نواحی ایران، ظهر روز جمعه(۳۰ اردیبهشت) از مصلای شهرستان خواف برگزار می‌شود.

 

 

 

 

 

«خط قرمزی» که باید جدی گرفت/ ضرورت پاسداشت زبان پارسی

«خط قرمزی» که باید جدی گرفت/ ضرورت پاسداشت زبان پارسی

اگر جغرافیای سرزمینی ایران را به عنوان مولفه میراثی ملموس کشور بدانیم، در کنار دین اسلام، زبان و ادب پارسی به عنوان مهم­ترین میراث معنوی و یگانه رشته­ پیونددهنده اقوام ایرانی مطرح است؛ زبانی با ریشه­‌های چندهزار ساله و رابط میان همه کسانی که در این جغرافیای بزرگ زندگی‌ می‌کنند.

خط قرمز وزارت ارشاد
همین اهمیت راهبردی زبان وحدت­‌بخش پارسی است که لزوم و ارزش نگاهداری و پاسداری از آن را مضاعف می­‌کند و همه مردم، مسئولان، کارشناسان و تک تک ایرانیان را ملزم به حفاظت از این میراث گران­‌بها می‌کند.
سخنان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین پاسداشت زبان و ادب فارسی و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی که یکشنبه ۲۵ اردیبهشت در تالار وحدت بیان شد، نشان از عزمی جدید و قاطع برای پاسداشت حداکثری از زبان  ملی ما در برابر هجوم انواع رقبا و اقتضائات دنیای جدید دارد؛ به ویژه آنجا که محمدمهدی اسماعیلی تاکید کرد: «صیانت از زبان فارسی در حوزه انتشار کتاب، تولیدات نمایشی و سایر تولیدات فرهنگی و هنری همواره باید خط قرمز باشد».

«صیانت از زبان فارسی در حوزه انتشار کتاب، تولیدات نمایشی و سایر تولیدات فرهنگی و هنری همواره باید خط قرمز باشد».مطالبه جدی رهبر معظم انقلاب
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تا آنجا بر ضرررت حفظ زبان و ادب فارسی تاکید کرد که از عباراتی چون «نهایت تلاش دولت» و «مطالبه از نهادهای فرهنگی» سخن به میان آورد؛ آنگاه به حساسیت ویژه رهبر معظم انقلاب بر همین موضوع نیز اشاره کرد و از «غیرت» ایشان درباره زبان فارسی گفت: «شاید اگر غیرت و پیگیری­‌های مقام معظم رهبری در مورد صیانت از زبان و ادب فارسی نبود، امروز شرایط خوبی را در حوزه ادبیات فارسی شاهد نبودیم؛ اما مقام معظم رهبری همواره در رسانه ملی بر صیانت از زبان و ادب فارسی تاکید داشته‌اند و امروز هم صیانت از زبان و ادبیات فارسی مطالبه جدی ایشان است».

تاکید رهبر معظم انقلاب بر استفاده­ به­‌جا، معتدل و بهینه از واژه­‌های فارسی در بسیاری از سخنان­شان مشهود است و ایشان بارها درباره معادل­‌های نامانوس خارجی هشدار داده‌اند؛ از جمله درباره «برند» (نشان)؛ به متن برخی جملات ایشان دقت کنیم:
«از پیشرفت علمی در کشور برای گسترش و نفوذ زبان فارسی استفاده شود؛. زبان خیلی مهم است؛ برادران و خواهران عزیز! اهمیت زبان ملی یک کشور برای خیلی‌ها هنوز دانسته و شناخته نیست. زبان فارسی باید گسترش پیدا کند. باید نفوذ فرهنگیِ زبان فارسی در سطح جهان روزبه‌روز بیشتر شود. فارسی بنویسید، فارسی واژه‌سازی کنید و اصطلاح ایجاد کنید. کاری کنیم که در آینده، آن کسانی که از پیشرفت‌های علمی کشور ما استفاده می‌کنند، ناچار شوند بروند زبان فارسی را یاد بگیرند…. زبان فارسی اینقدر ظرفیت و گنجایش دارد که دقیق‌ترین و ظریف‌ترین علوم و دانش‌ها می‌توانند با این زبان بیان شوند. ما زبان پرظرفیتی داریم.

برادران و خواهران عزیز! اهمیت زبان ملی یک کشور برای خیلی‌ها هنوز دانسته و شناخته نیست. زبان فارسی باید گسترش پیدا کند. باید نفوذ فرهنگیِ زبان فارسی در سطح جهان روزبه‌روز بیشتر شود. فارسی بنویسید، فارسی واژه‌سازی کنید و اصطلاح ایجاد کنید.من چند سال پیش گفتم؛ شما ۵۰ سال دیگر، ۴۰ سال دیگر این آینده را تصویر کنید که در دنیا هر کسی بخواهد به یافته‌های تازه‌ علمی دست پیدا کند، مجبور بشود زبان فارسی یاد بگیرد؛ همّت را این قرار بدهید. کاری کنید که در دنیا دیگران محتاج دانش شما باشند، مجبور باشند زبان شما را یاد بگیرند تا به دانش شما دست پیدا کنند؛ این کار هم ممکن است؛ این کار ممکن است.»

واقعیت اینکه زبان فارسی در چند دهه اخیر به­ ویژه پس از هجوم رسانه­‌های نوین و اینترنت، آسیب­ های جدی دیده است که باید فراتر از هشدارهای معمول، به موضوعیت وضعیت بحرانی زبان ملی کشور اندیشید.

برای درک این وضعیت بحرانی فقط کافی است به ادبیات نسل­‌های جدید و متون پیام­‌ها و محاوره آنها دقت کرد تا عمق آسیب به این مولفه هویتی-فرهنگی (زبان) را درک کرد؛ از آن بدتر، روند خطرناکی است که در تغییرات نامحسوس دستوری آرام آرام به­ پیش می­‌رود و بیم آن است که در آینده‌ای نزدیک، نسل­‌های جدید در فهم و خوانش متون زیبای فارسی و اشعار بلند سنتی، مشکل مفاهمه‌ای پیدا کنند.

آیا فقط نفوذ «واژه» بیگانه خطر است؟
اشاره وزیر ارشاد درباره لزوم استفاده از کلمات و واژه­‌های فارسی، به­ حق و کاملا درست است و در این زمینه، همه ما اهالی رسانه و کسانی که به نوعی دست به قلم هستند، مسئولیت دارند. اما همان‌گونه که اشاره شد، خطر بسیار فراتر از واژه­‌هاست و اکنون ساختار زبان شیرین فارسی در مخاطره جدی قرار گرفته است. اجازه دهید با ذکر یک نمونه روشن موضوع را بررسی کنیم؛

خطر رواج بی­‌رویه افعال دوکلمه‌ای
در ادبیات محاوره‌ای و نوشتاری کنونی، علاوه بر نفوذ و سیطره واژه­‌های بیگانه، خطر حذف «افعال تک­ کلمه­‌ای» فارسی کاملا مشهود است. این معضل که به طور عمده ناشی از گرته­‌برداری­‌های اشتباه و متداول برخی مترجمان شکل گرفته، به نقطه­‌ای رسیده که شاید به فراموشی افعال تک­‌واژه­‌ای پارسی منتهی شود؛ به طور نمونه، استفاده از «فکرکردن» به جای «اندیشیدن»، «جارو کردن» به جای «روفتن»، «بلندشدن» به جای «برخاستن»، «رشد کردن» به جای «روییدن یا رستن»، «راه رفتن» به جای «پیمودن»، «زندگی کردن» به جای «زیستن»، «آرایش کردن» به جای «آراستن»، «حفظ کردن» به جای «پاسداشت»، «اذیت­‌کردن یا آزار رساندن» به جای «آزردن»، «یادگرفتن» به جای «آموختن» و … .

اینها فقط نمونه اندکی از حجم بسیار بزرگ رواج افعال دو واژه‌ای است؛ اهمیت این مورد در دشواری نوشتن (تایپ) متون در تلفن همراه و اینترنت است که در نتیجه، کاربران به­ جای افعال دوکلمه‌ای از معادل یک کلمه‌ای آن به انگلیسی (فینگلیش) یا عربی استفاده می­‌کنند.

نکته دیگر اینکه، اگرچه محتمل است در دوران پهلوی­‌ها به قصد اسلام­‌زدایی، برخی معادل­‌های پارسی برای واژه­‌های عربی استفاده شد، همانند دادگستری (عدلیه)، شهرداری (بلدیه) و …؛ اما باید توجه داشت افراط آن زمان، نباید منتهی به تفریط و غفلت ما از استفاده بیش از اندازه از واژگان عربی شود، به‌گونه‌ای که یک دانش­‌آموز، معنای یک واژه پارسی را نداند اما مفهوم معادل همان واژه را به عربی بداند. استفاده بی­‌رویه از واژه­‌های عربی همچون لاتین، به گسست فرهنگی بزرگی میان ما و فرهنگ غنی ایرانی-اسلامی ما به­ ویژه در حوزه ادب و شعر منجر خواهد شد.

استفاده بی­‌رویه از واژه­‌های غیر فارسی، به گسست فرهنگی بزرگی میان ما و فرهنگ غنی ایرانی-اسلامی ما به­ ویژه در حوزه ادب و شعر منجر خواهد شد.البته در مراسم تالار وحدت، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بر تعامل با «کشورهای هم‌زبان برای تقویت صیانت از زبان و ادب فارسی» نیز اشاره کرد که با توجه به حضور سفیران کشورهای فارسی­‌زبان در مراسم، معنی­‌دار است؛ به­ ویژه که به یاد داریم به تازگی یکی از کشورهای منطقه تلاش وافری برای حذف فارسی از شمار زبان­‌های رسمی مردم خود داشته است.

در این مراسم البته رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز حضور داشت که در نوشتاری جداگانه، نکات و پیشنهادهایی را درباره ضرورت تسریع در واژه­‌گزینی و رواج آن در ادبیات عموم مردم خواهیم گفت؛ یادمان باشد تا سه دهه پیش، اگر کسی به جای «هلی­‌کوپتر» می­‌گفت «بالگرد» یا به جای «سوبسید» می­‌گفت «یارانه»، مورد تمسخر قرار می­‌گرفت؛ اما تلاش فرهنگستان به تعمیم این واژه­‌ها و رواج استفاده از آن­ها منتهی شده است.

 

 

 

 

 

ریزگردها؛ بحرانی ترسناک اما قابل کنترل

فرشته جهانی
ریزگردها؛ بحرانی ترسناک اما قابل کنترل

یک فعال محیط‌زیست در خصوص راهکارهای مقابله با بحران ریزگردها می‌گوید: مسؤولان باید پیش‌بینی آینده‌نگارانه در خصوص مساله ریزگردها داشته باشند و این موضوع را در برنامه‌ریزی‌ها و سیاستگذاری‌های کلان کشور بگنجانند و تجهیزات لازم برای مقابله با آن را خریداری کنند.

در حالی که کمتر از ۲ ماه از سال جدید را پشت سر گذاشته‌ایم تاکنون چندین بار ورود ریزگردها به برخی از استان‌ها به تعطیلی مدارس و اداره‌ها و مختل شدن زندگی مردم انجامیده است.

برپایه بررسی‌های انجام شده، شاخص کیفی هوا در برخی از نقاط کشور در شرایط بسیار خطرناکی قرار گرفته است.[۱] اگرچه اقدام‌های مختلف انجام شده و اراده دولت سیزدهم برای تکمیل کارهای در دست اقدام، امیدها را در دل‌ها برای کاهش شرایط موجود زنده می‌کند اما همچنان، نگرانی‌ها از ادامه‌دار شدن وضعیت کنونی روبه افزایش است.

در این زمینه، یکی از برنامه‌های کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی در سی و سومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب برگزاری نشست‌های تخصصی بود که از جمله موضوع‌های مهم نشست‌های این غرفه می‌توان به چالش‌های محیط‌زیستی ریزگردها اشاره کرد.

«سمیه رفیعی» فعال و سیاست‌پژوه حوزه‌ محیط‌ زیست و نماینده‌ مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس از استان تهران در مجلس شورای اسلامی مسائل گوناگونی در خصوص بحران ریزگردها را در این نشست مطرح کرد که از جمله آنها می‌توان به ماهیت و منشا ریزگردها، توان ایران در مقابله با آنها، بررسی اینکه آیا ریزگردها بحران‌های زیست‌محیطی هستند یا بحران سیاسی و همچنین راهکارهای مقابله با آن اشاره کرد.

 

ریزگردها؛ بحرانی ترسناک اما قابل کنترل

ماهیت و توان ایران در مقابله با ریزگردها

مساله ریزگردها؛ یکی از دغدغه‌های مهم مردم به شمار می‌رود که هر از چندگاهی باعث بحران در بسیاری از شهرها به ویژه مناطق غربی کشور می‌شود. [۲] به طوری که اخبار مربوط به ورود ریزگردها به کشور از فروردین ۱۴۰۱ شدت بیشتری گرفته است تا جایی که به تعطیلی مدارس، اداره‌ها و سایر نهادهای برخی از استان‌ها انجامید.

سمیه رفیعی در خصوص ماهیت این ریزگردها بیان می‌کند: ریزدگردها در بحث آلودگی هوا تعریف می‌شود. ذرات معلقی که قابلیت دیده شدن و اندازه‌گیری دارند. این ریزگردها به ویژه در طول ۱۵ سال اخیر زیاد شده‌اند. بسیاری از این ریزگردها ذرات معلق حاصل از گردش خاک و ترکیبات در خاک هستند که با طوفان‌ها و با شرایطی که برای خاک به وجود می‌آید، بلند می‌شوند و بسته به اندازه آن خاصیت جابجا شدن دارند.

سمیه رفیعی: متخصصان ایرانی که در حوزه آلودگی هوا کار کردند، توانستند تجهیرات لازم در این حوزه را فراهم آورند.این فعال محیط‌زیست در ادامه می‌گوید: ایران پیش از این نیز با پدیده ریزگردها مواجه بوده است چرا که جمهوری اسلامی ایران در کمربند خشک زمین واقع شده و کم بارش است اما در این دوره به دلیل توانمند شدن ایران، قادر به اندازه‌گیری این ریزگردها هستیم. متخصصان این حوزه، توانستند تجهیزات لازم در این حوزه را فراهم آورند. در حقیقت با رشد تکنولوژی و فناوری اکنون به این نقطه رسیدیم که می‌توانیم میزان آلودگی هوا را اندازه‌گیری کنیم. البته در زمان وقوع طوفان‌ها مقداری نرخ و سهم ورود این گرد و غبارها به کشور بالا می‌رود.

پیامدهای وجود ریزگردها در کشور

گرد و غبار و ریزگردها علاوه بر اینکه می‌توانند در بحث تنفس و سلامتی مشکل ایجاد کنند و آن شاخص‌های آلایندگی هوا را زیاد کنند، مشکلات دیگری را نیز با خود به همراه دارند که کمتر دیده می‌شود. رفیعی فعال محیط‌زیست در این خصوص اظهار می‌کند: در بسیاری از حوزه‌ها، ریزگردها می‌توانند پیامدهای منفی به همراه داشته باشند برای نمونه در حوزه کشاورزی باعث ایجاد چالش می‌شوند و زمین کشاورزی را تحت تاثیر خود قرار می‌دهند. همچنین در بحث زیرساخت‌ها مانند خطوط ریلی و زیربنایی می‌توانند ایجاد مشکل کنند. این ریزگردها حتی به وسایل خانگی شهرهایی که با این بحران مواجه هستند، خسارت وارد می‌کنند. به نظر می‌رسد که تاکنون در این زمینه یک جمع‌بندی اقتصادی کامل انجام نشده است، بنابراین نیاز است که این برآورد اقتصادی صورت گیرد.

 

ریزگردها؛ بحرانی ترسناک اما قابل کنترل

 

یکی دیگر از پیامدهای ریزگردها به ویژه در سال‌های گذشته همزمانی آن با شیوع ویروس کرونا و مشکلات ناشی از آن بود. مطالعات نشان می‌دهد که این ویروس قابلیت تلفیق شدن با ذرات گرد و غبار را دارد و می‌تواند حتی انتشار بیماری را بیشتر و مشکلاتی در دستگاه تنفسی ایجاد کند اما چیزی که حائز اهمیت است و در اینجا باید به آن اشاره کرد، این است که این مسایل کمتر مورد مطالعه قرار می‌گیرند و بنابراین مسؤولان باید به صورت تخصصی این مسایل را دنبال کنند.

رفیعی: ویروس کرونا قابلیت تلفیق شدن با ذرات گرد و غبار را دارد و می‌تواند حتی انتشار بیماری را بیشتر و مشکلاتی در دستگاه تنفسی ایجاد کند.

منشا ریزگردها

رفیعی در خصوص منشا این ریزگردها به انتقاد از ارائه اطلاعات غلط به مردم می‌پردازد و در این خصوص می‌گوید: مردم حق دارند تا بدانند که در آینده چه اتفاقی در حوزه تنفس و بحث کیفیت هوا برای آنها اتفاق خواهد افتاد و ما بیشتر با اطلاعات اشتباه مردم را دچار دوگانگی‌هایی می‌کنیم. اگر از شهروند عادی بپرسیم که آیا این منشا گرد و خاک داخلی است یا خارجی، نمی‌تواند به درستی پاسخ دهد چرا که گزاره‌ها در این خصوص متفاوت است. در برخی مواقع در پاسخ‌های تصمیم‌گیران هم این دوگانگی دیده می‌شود. برای نمونه در مجلس پرسشی صریح در ارتباط با اینکه آیا پدیده اخیر ریزگردها در تهران منشا داخلی دارد یا خارجی پرسیده شد، افرادی که در رصد این ریزدگردها مسؤولیت داشتند در کمتر از ۲۴ ساعت ۲ جواب متفاوت دادند، یکی منشا ۷۰ درصد ریزگردها را خارجی دانست و دیگری هم بر این باور بود که ۷۰ درصد اینها منشا داخلی دارد. ‌

علت پاسخ‌ها و اطلاع‌رسانی‌های متفاوت را جویا شدیم. پاسخ این بود که منشا انتشار هر کدام از این رویدادها با هم متفاوت هستند، برای نمونه گرد و غبار اخیر تهران بیشتر از کانون‌های اطراف تهران بوده و در اطراف تهران کانون‌های بالقوه و بالفعل زیاد وجود دارد که می‌تواند تهران را تحت‌تاثیر خود قرار دهد. اما آن چیزی که در ایران و در اوایل سال جاری رخ داد، منشا آن از کشورهای خارجی بود.

ریزگردها بحران‌های زیست‌محیطی یا بحران سیاسی؟

همان‌گونه که در بالا اشاره شد به ویژه در چند ماه اخیر بسیاری از شهرها با پدیده گرد و غبار مواجه شدند. تصاویر به دست آمده از برخی شهرها از جمله ایلام، خوزستان و کرمانشاه در چند روز گذشته مبین این موضوع است که حجم ورود این گرد و غبارها به این شهرها بی‌سابقه بوده است اما چالشی که ذهن بسیاری از مردم را درگیر کرده این است که ریزگردها بحران‌های زیست‌محیطی هستند یا بحران سیاسی؟ در پاسخ به این پرسش رفیعی یادآور می‌شود: ممکن است برخی از بهره‌برداری‌های سیاسی از این موضوع انجام شود اما این پدیده، بیشتر بحران محیط‌زیستی است. البته این مساله تنها محدود به کشور ما نیست و در منطقه نیز این بحران وجود دارد، چین با این بحران دست به گریبان بود که تا حد زیادی توانست، آن را مدیریت کند.

البته تغییرات اقلیمی هم در دنیا در خیزش این گرد و غبارها موثر بوده‌اند، برای نمونه ممکن است، کشوری که اقدامی توسعه‌گرانه انجام دهد اما اثر آن در چارچوب مرزهای خودش نبیند و پیامد آن در جای دیگر دنیا مشاهده شود البته پروتکل‌ها و موافقت‌نامه‌هایی نیز در این زمینه به تصویب رسیده است.

رفیعی: مردم حق دارند از اینکه در شرایط آتی چه اتفاقی در حوزه تنفس و بحث استشمام هوا برای آنها اتفاق می‌افتد، اطلاع پیدا کنند و بیشتر با اطلاعات غلط مردم را دچار دوگانگی‌های می‌کنیم.

جنگل‌ها مانعی برای ورود حجم بالا ریزگردها به مرکز کشور

ریزگردها با منشا خارجی بیشتر از غرب به مرکز کشور حرکت می‌کنند، همچنین در فلات مرکزی هم چشمه‌های فعال وجود دارد. تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد که عراق یکی از چشمه‌های خیلی فعال گرد و غبار است که این غبار با سرعت ۸۰ درصدی وارد کشور می‌شوند اما به محض رسیدن به مرزهای ایران به دلیل نعمت وجود جنگل‌های زاگرس در غرب و شمال غرب ایران در حد خیلی بالایی شدت ورود آنها به مرکز گرفته می‌شود.

راهکارها

مطالعات علوم پزشکی نشان داده است که در بسیاری از مواقع در این گردوغبارها ذرات میکروبی و قارچی وجود دارد و حتی ذرات زیستی بیماری‌زا هم می‌تواند روی اینها بنشیند و عوارض و بیماری‌هایی را ایجاد کند. به همین دلیل همه آحاد جامعه و به ویژه مسؤولان باید به این حوزه توجه ویژه‌ای داشته باشند. ‌
رفیعی ضمن اشاره به وظیفه مهم مسؤولان در این حوزه می‌گوید: تصمیم‌گیران مجلس و دولت باید این موضوع را در برنامه‌ریزی‌ها و سیاستگذاری‌های کلان بگنجانند یعنی برای نمونه اگر برنامه هفتم را تدوین می‌کنند باید بدانند که کشور با شرایط خیزش گرد و غبارها مواجه است یا اینکه اگر قرار است، بودجه تدوین کنند این مساله را مدنظر داشته باشند و تجهیزات لازم را خریداری کنند. بنابراین ضرورت دارد که مسؤولان پیش‌بینی آینده‌نگارانه در خصوص مساله ریزگردها داشته باشند.

 

 

 

این فعال محیط‌زیست همچنین از مردم درخواست کرد که برای مقابله با ریزگردها با دولت همکاری کنند، برای نمونه اگر گفته می‌شود که کودکان در معرض آلودگی هوا قرار نگیرند به این دلیل است که سرعت بالای تنفس در کودکان و رسوخ ریزگردها در ریه آنها سبب توقف رشد جسمی آنها خواهد شد. بنابراین اگر تصمیمی گرفته می‌شود که مدارس تعطیل شود، از خانه بیرون نروند و در مواقع بحرانی، نکات بهداشتی رعایت شود.

رفیعی: مردم در بحث مشارکت محیط‌زیست جلوتر از دولت‌ها حرکت کرده‌اند.رفیعی در ادامه این مبحث تاکید می‌کند که اگر مردم مشارکت نکنند، مقابله با ریزگردها به خوبی پیش نمی‌رود چرا که امکان ندارد بین دوگانه دولت و مردم که بخشی منفعل و بخش دیگر فعال است، اهداف تحقق یابد و هر دو باید کنار هم برنامه‌ها را پیاده کنند. بنده به عنوان فردی که ۲۰ سال است که در حوزه محیط‌زیست کار می‌کنم باید بگویم که مردم در بحث مشارکت محیط‌زیست جلوتر از دولت‌ها حرکت کرده‌اند.

همچنین برخی اطلاعات در خصوص اینکه مردم در مواجهه با این بحران چگونه باید رفتار کنند، باید ارائه شود و نقش رسانه‌ها دادن خوراک و اطلاعات درست به مردم است. ایران همچنان به دلیل شرایط توپوگرافی، ژئوپولتیک و جغرافیایی درگیر مسایل گردو غبار خواهد بود، بنابراین باید به سمت کم کردن آسیب‌های ناشی از آن برویم در این راستا آموزش و همراهی مردم بسیار می‌تواند موثر باشد.

رفیعی در پایان این نشست پیشنهاد داد که مرکز کتابخانه مجلس با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تفاهم نامه‌ای در راستای فرهنگ محیط‌زیستی به امضا برسانند چرا که به دلیل کمبود منابع پژوهشی، اطلاعات درست به مردم داده نمی‌شود و ضرورت دارد تا آموزش‌های صحیح در کشور ترویج یابد چرا که این حق مردم و شایسته مردم ماست که اطلاعات درست در اختیار آنها قرار داده شود.

 

 

 

 

 

 

 

صدای پیری جمعیت را کسی می‌شنود؟!/ افزایش جمعیت ناخوش احوال است

صدای گام‌های بلند کاهش جمعیت به خوبی به گوش می‌رسد و ضربان این تپش ناخوشایند، هر روز نبض جامعه را تند تر می‌کند. مسؤولان باید ضرباهنگ اجرای برنامه‌های افزایش جمعیت و کاهش موانع ازدواج جوانان و فرزند آوری را تند تر کنند تا با سونامی هولناک جمعیت که در تعقیب کشورمان است برخورد نکنیم.

صدای پیری جمعیت را کسی می‌شنود؟!/ افزایش جمعیت ناخوش احوال است

به گزارش فارس صدای گام‌های بلند کاهش جمعیت به خوبی به گوش می‌رسد و آهنگ و ضربان این تپش ناخوشایند، هر روز نبض جامعه را تند تر می‌کند.

حالا دغدغه کاهش جمعیت و نیروی انسانی مولد جنبه عمومی گرفته و صاحب نظران و کارشناسان مختلف در این خصوص هشدارهای مستمری می‌دهند.حرکت شتابان جمعیت ایران به سمت سالمندی به شکلی شده که متوسط سن در کشور به ۳۵ سال رسیده و نرخ سالمندی به ۱۰.۵ درصد رسیده است.

نرخ باروری کشور حدود ۱.۷ درصد است که از نظر صابر جباری، سرپرست اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت، این نرخ باید حدود ۲.۵ درصد افزایش پیدا کند. برای رسیدن به این هدف تنها هفت سال فرصت است. اگر برنامه‌های فرزندآوری اجرا نشود و نرخ باروری افزایش پیدا نکند جمعیت ایران به‌ شدت پیر می‌شود.

نرخ باروری در کشور چقدر است؟

نرخ باروری کل در ایران حدود ۱.۷درصد است. این نرخ رابطه مستقیمی با افزایش موالید دارد و اگر نرخ باروری افزایش پیدا کند، در سیاهچاله پیری جمعیت نمی‌افتیم.

متوسط نرخ باروری باید چقدر باشد که نگران پیری جمعیت نباشیم؟

برای این‌که خیالمان راحت باشد باید نرخ باروری در فاز اول، ۱.۲درصد شود. البته باید این نرخ را افزایش دهیم و به بالای ۲.۵درصد برسانیم. با نرخ باروری ۲.۵درصد نمایه جمعیتی کشور همیشه جوان است.

براساس آمار، اکنون به‌سرعت به سمت پیری می‌رویم و اگر با همین سرعت (که میزان نرخ باروری کل در حال کاهش است) پیش برویم تا ۲۰ سال آینده بیش از ۳۰درصد از جمعیت کشور پیر خواهند بود. با توجه به این‌که میزان باروری کل پایین است، فرصت جبران را تا ۱۰ سال دیگر نداریم.

۷ سال فرصت کاهش دادن سرعت پیری را داریم

به گفته جباری،رئیس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت پیش‌بینی ما این است که تنها هفت سال مفید وقت داریم تا سرعت پیری جمعیت را کاهش دهیم. در حال حاضر میزان زاد و ولد سالانه، حدود یک میلیون نفر است که باید ۲.۵درصد افزایش پیدا کند؛ یعنی باید سالانه حدود دو میلیون و ۵۰۰ هزار نوزاد در کشور متولد شوند.

صابر جباری با اشاره به این که بیش از ۳ میلیون و ۲۰۰ زوج نابارور در کشور حضور دارند، عنوان کرد: متاسفانه آمار ناباروری در کشور زیاد است.

وی تصریح کرد: ما برای پیشگیری از ناباروری باید موضوعات آموزشی مختلفی را به دخترانِ نوجوان یاد بدهیم و همین‌طور ضروری است که بیماری‌های مختلفِ مرتبط به ناباروری در سنین پایین‌تر تشخیص داده شوند.

رئیس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت افزود: وزارت بهداشت مراکز درمان ناباروری سطح دو را برای کل کشور طراحی می‌کند.

وی ادامه داد: ما می‌توانیم در مسیر درمان ناباروری در کنار طب مدرن از روش‌های طب ایرانی هم بهره ببریم.

صابر جباری گفت: بخش عمده‌ای از کسانی که با مشکل ناباروری درگیر هستند برای درمان این موضوع به اقدامات گران‌قیمت نیاز ندارند.

در حال حاضر در سراسر دنیا به اثبات رسیده که طب ایرانی می‌تواند میزان موفقیت درمان‌های ناباروری را افزایش دهد

وی با بیان این که مراکز خصوصی درمان ناباروری در کشور با سازمان‌های بیمه‌گر قرارداد ندارند، اظهار داشت: ارزان‌سازی خدمات درمان ناباروری برای حل این مشکل یک گام بسیار بزرگ است.

 اثر بخشی طب ایرانی در درمان ناباروری

رئیس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت با اشاره به اینکه تا به امروز خدمات طب ایرانی برای درمان ناباروری در دسترس مردم نبوده است، توضیح داد: در حال حاضر در سراسر دنیا به اثبات رسیده که طب ایرانی می‌تواند میزان موفقیت درمان‌های ناباروری را افزایش دهد.

۴۴ درصد سقط‌ها خود بخودی است

پروفسور محمد اسماعیل، اکبری، رئیس کمیته جمعیت و سلامت اجتماعی مجمع تشخیص مصلحت نظام به فارس گفت:‌ سقط خود بخودی که ۴۴ درصد سقط‌ها را تشکیل می‌دهد  که این خیلی رقم بالاتری از استاندارد دنیاست؛ یعنی حداقل ۲ برابر است

۱۰.۵ درصد جمعیت ایران سالمندان هستند

وی ادامه داد:‌ از نظر ساختار جمعیتی افراد سالمند بالای ۶۰ سال در چند سال گذشته از ۶ درصد به ۸ درصد و الان به  ۱۰.۵ درصد رسیده است و میانگین سن از ۲۶ سال الان ۳۴ است و داریم سالمند می‌شویم.

به گفته اکبری به هم خوردن نسبت جمعیتی در ساختار جمعیت یکی از آفت‌های بسیار بد هر مملکتی است و ما برای این‌ها برنامه مدون علمی طراحی نکرده‌ایم.

وی معتقد است:‌مشکلات اقتصادی قطعا موثر است. بنده مشکلات اقتصادی را به عنوان مشوق خیلی می‌پذیرم؛ یعنی اگر شما مشکلات اقتصادی را حل کنید، تشویقی برای فرد جوان است تا زودتر ازدواج کرده و باردار شود.

افراد ثروتمند کم‌تر ازدواج کرده و فرزند می‌آورند

اکبری ابراز کرد: اکنون می‌بینید افرادی که دستشان به دهانشان می‌رسد و وضع مالی بهتری دارند دیرتر و کمتر ازدواج کرده و بچه می‌آورند و افراد فقیر تر بیشتر بچه می‌آورند. اینکه این موضوع را به اقتصاد گره بزنیم، یک گره ناجوری است و گره ذهنی است که تبدیل به گره اجتماعی می‌شود؛ اما اینکه از اقتصاد بِبُریم نیز اشتباه است.

ادراک جمعیتی در کشور وجود ندارد

وی تاکید کرد: ادراک جمعیتی در این کشور بسیار بد است و اگر دلسوزی نداشته باشیم و منتظر باشیم همه چی آماده شود آیا دیگر جمعیتی خواهیم داشت؟

افرادی که دستشان به دهانشان می‌رسد و وضع مالی بهتری دارند دیرتر و کمتر ازدواج کرده و بچه می‌آورند

در فرزندآوری هر دقیقه را گذراندن، تاخیر است

این استاد دانشگاه متذکر شد:‌اما بنده می‌گویم اگر دروازه جمعیتی هم بسته شود ۸ سال که هیچ، بلکه ۱۰ سال هم باشد همین الان شما خلاف می‌کنید که در خصوص فرزند آوری تاخیر بیفتد. حالا منتظر بمانیم تا خانه و ماشین بخریم؛ این طور نیست، بلکه در فرزندآوری هر دقیقه را گذراندن، تاخیر است و اگر به جای ۸ سال ۱۰ سال دیگر هم فرصت باشد، باید همین امروز کاری کنید تا موفق باشید.

امتیاز خاص برای والدین خارجی چیست؟

وی افزود: مهمترین مولفه‌ای که کشورهای دیگر دارند این است که در فرزندآوری کار کردند. تقریباً در فرانسه، آلمان و کانادا اگر کسی ۴ فرزند داشته باشد، دیگر هیچ مسئولیت اجتماعی ندارد؛ فقط این فرد وظیفه دارد فرزندانش را بزرگ کند و حقوق، خانه و … را داراست.

اکبری اضافه کرد: هیچ مسئولیت اجتماعی بر دوش این فرد نبوده و این فرد دیگر نگران معیشت نیست و از دوشش برداشته می‌شود و وظیفه‌اش فقط تربیت فرزندان است.

کاهش شدید سرعت افزایش جمعیت در ایران

این استاد دانشگاه تصریح کرد: سرعت کاهش رشد جمعیت در ایران خیلی زیاد شده و نگرانی ایجاد کردند و هم این چیزی که الان می گویند که سرعت کاهش جمعیت متوقف شده، هردو غیرکارشناسانه است.

شهلا کاظمی پور، جمعیت شناس درباره وضعیت جمعیتی ایران بیان داشت: از نظر منِ جمعیت شناس، سیر رشد جمعیت در ایران کاهشی است اما نه به آن شدت که دو سال قبل می‌گفتند که «از رشد ۱.۲۴ درصد به رشد هفت دهم درصد رسیده‌ایم.» رشد جمعیت در ایران سیر کاهنده خود را خواهد داشت اما به صورت کاهنده و بطیء (کُند).

در فرانسه، آلمان و کانادا اگر کسی ۴ فرزند داشته باشد، دیگر هیچ مسئولیت اجتماعی ندارد

۲۳ درصد جمعیت ایران زیر ۱۵ سال هستند

‌شهلا کاظمی پور، استاد جمعیت شناسی دانشگاه تهران گفت: در دهه‌های قبل تغییرات جمعیتی کشور حاکی از این بود که ۴۶ درصد جمعیت زیر ۱۵ سال بودند، اما اکنون تنها ۲۳ درصد جمعیت زیر ۱۵ سال هستند؛ لذا با این روند در سال ۱۴۲۵ جمعیت ایران هرم معکوسی را شکل می‌دهد.

جمعیت ۱۱۷ میلیون نفری ایران در ۱۴۳۰

کاظمی پور با بیان اینکه یکی از چالش‌ها بحث کاهش باروری است،گفت: در خوشبینانه‌ترین حالت نرخ رشد سالانه جمعیت در سال ۱۴۳۰ به ۰.۸۸ خواهد رسید و با خوشبینانه‌ترین حالت جمعیت ایران به ۱۱۷ میلیون نفر خواهد رسید و جمعیت فعال ما نیز از ۷۰ درصد به ۶۰ درصد در سال ۱۴۳۰ خواهد رسید.

وی ادامه داد: ما سالمندی را در پیش داریم؛ لذا باید سیاست‌هایی در راستای پاسخگویی به نیاز‌های سالمندان داشته باشیم.

کاظمی پور گفت: جمعیت ۱۵ تا ۲۹ ساله ما نسبت به گذشته افزایش یافته، اما نسبت آن به کل جمعیت کاهشی بوده است. در سال ۱۴۴۰ در خوشبینانه‌ترین حالت ورودی‌های ما یعنی موالید نسبت ۱۱۴ درصدی نسبت به خروجی‌ها و متوفیان خواهند داشت.

این پژوهشگر جمعیت تصریح کرد: نسبت خانوارهای یک‌نفره به کل هم از ۵.٢‌درصد به ٨‌درصد رسیده است. مرد سرپرست‌ها از ١.٩ به ٣‌درصد افزایش پیدا کرده‌اند و زن سرپرست‌ها از ٣.۶‌درصد رسیده‌اند به ۴ درصد.

دوسوم خانوارهای تک‌نفره در ایران، زن هستند

کاظمی پور تصریح کرد: آمارها نشان می‌دهد که دوسوم خانوارهای تک‌نفره در ایران زن هستند که ٧۵‌درصد زنان ٧۵‌سال به بالا، به تنهایی زندگی می‌کنند.

وی نسبت خانوارهای تک‌نفره به کل را هم در پژوهشی که انجام داده، در نظر گرفته و اعلام کرد: «نسبت خانوارهای یک‌نفره به کل هم از ۵.٢‌درصد به ٨‌درصد رسیده است.مرد سرپرست‌ها از ١.٩ به ٣‌درصد افزایش پیدا کرده‌اند و زن سرپرست‌ها از ٣.۶‌درصد  به ۴درصد رسیده‌اند. البته از نظر تعدادی، کم هستند، به این صورت که از میان کل خانوارهای تک‌نفره، ٩٠درصدشان مرد هستند و تنها ١٠درصدشان را زنان تشکیل می‌دهند.

 آمارها نشان می‌دهد که دوسوم خانوارهای تک‌نفره در ایران زن هستند

وجود ۵‌میلیون و ٨٠٠‌هزار مرد و ۵‌میلیون و ۴٠٠‌هزار زن ازدواج نکرده

براساس اعلام این پژوهشگر آخرین سرشماری نشان می‌دهد آمار افراد هرگز ازدواج‌نکرده مرد، ۵‌میلیون و ٨٠٠‌هزار نفر و هرگز ازدواج‌ نکرده زن، ۵‌میلیون و ۴٠٠‌هزار نفر است که این عدد در مقایسه با آمار سال‌های قبل، کاهش پیدا کرده است.

کاظمی پور معتقد است: بعضی از مسئولان می‌گویند که باید سالانه یک‌میلیون ازدواج ثبت شود؛ در حالی ‌که با سالی ۵٠٠‌هزار ازدواج هم روند طبیعی طی می‌شود.

وی گفت: اوایل انقلاب سن ازدواج زنان ١٩.٧ و برای مردان ٢۴‌سال بود، اکنون سن ازدواج زنان به ٢۴.٧ و برای مردان به ٢٨‌ سال رسیده است.

٩۶‌درصد زنان و ٩٨‌درصد مردان بالای ۴۵‌ سال ازدواج کرده‌اند

این جمعیت شناس به میزان تاهل زنان ۴۵‌سال به بالا اشاره کرد و گفت: میزان تاهل در این گروه سنی، ٩۶‌درصد و برای مردان ٩٨ درصد است.

رشد جمعیتی ایران تا ۳۰ سال آینده به صفر می‌رسد

کاظمی پور ادامه داد: نکته این است که اگر سیاستی در راستای افزایش میزان باروری در کشور اتخاذ نشود، یا سیاست‌های فعلیِ اتخاذشده آن طور که باید جواب ندهد، طی ۲۵ تا ۳۰ سال آینده ممکن است جمعیت کشورمان به رشد صفر برسد.

۱۵ تا ۶۴ ساله‌ها بیشترین گروه جمعیتی

این استاد جمعیت شناسی خاطرنشان کرد:‌الان بیشترین سهم جمعیتی ایران در گروه سنی ۱۵ تا ۶۴ ساله است؛ یعنی هنوز در پنجره جمعیتی قرار داریم. هم تعداد افراد زیر ۱۵ سال مان کم است؛ حدود ۲۲ درصد، و هم تعداد سالمندان کشورمان پایین است؛ حدود ۸ درصد جمعیت سالمند داریم. اما اگر این پنجره بسته شود، آن وقت انبوه مشکلات را خواهیم داشت.

حدود ۹ درصد از کل خانوارهای ایران، «تک نفره» هستند

این جمعیت شناس با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۲۷ میلیون خانوار در ایران وجود دارد، درباره تعداد خانوارهای تک نفره، گفت: حدود ۹ درصد از کل خانوارهای ایران، «تک نفره» هستند و می‌توان گفت طی سال‌های اخیر تعداد خانوارهای تک نفره به دلیل افزایش مهاجرت، افزایش طلاق و گرایش جوانان به تجرد زیستی بیشتر شده است.

 وجود ۲۷ میلیون خانوار در ایران

کاظمی‌پور اظهار کرد: جمعیت ایران در حال حاضر بیش از ۸۵ میلیون نفر است و نزدیک به ۲۷ میلیون خانوار در ایران وجود دارد که میانگین بُعد این خانوارها نیز ۳.۱۵ است.

کاهش بُعد خانوارهای ایرانی؛ ۸۵ درصد کمتر از ۴ نفر  

کاظمی پور با بیان اینکه بعد خانوار در ایران بسیار کم شده و حداکثر خانوارها چهار نفره هستند، این را هم گفت که ۸۵ درصد از خانوارهای ایرانی کمتر از چهار نفر و ۱۵ درصد بالای چهار نفر  و نیز اغلب پنج و شش نفره هستند و خانوار هفت و هشت نفره بسیار کم است.

اگر پنجره جمعیتی بسته شود، چه اتفاقی می‌افتد؟

پنجره جمعیتی از طریق سه زیرساختِ افزایش عرضه نیروی کار، پس انداز و سرمایه انسانی که هرسه روی هم اثر مستقیم دارند، توسعه اقتصادی را تحت تأثیر خود قرار می دهد.

در این میان اگر از تعداد افرادِ در سن کار کم شود، آمار سالمندان افزایش می‌یابد و به تدریج جامعه به سن «پیری جمعیت» می‌رود و این یعنی دور شدن از رشد اقتصادی؛ چراکه سالمندی جمعیت یعنی کاهش نیروی کار و در نتیجه کاهش تولید ناخالص ملی.

هرچقدر تعداد جمعیت سالمند (بالای ۶۴ سال) بیشتر باشد، بار هزینه نگهداری، مراقبت‌های بهداشتی و هزینه‌های صندوق‌های بیمه نیز بیشتر می‌شود و کشور از مسیر اصلی خود که توسعه است، دور می ماند.

 ۱۱.۶ میلیون مجرد در سن ازدواج داریم

مسعود عالمی،رئیس موسسه تحقیقات جمعیت کشور بیان داشت: در بحث تجرد طبق آخرین آمار ۱۱.۶ میلیون مجرد در سن ازدواج داریم. این عدد بسیار بزرگ است و همین بازه سنی انباشت عدم ازدواج هایی است که در سال های گذشته اتفاق افتاده است.

۸۸ درصد جوانان در سن ازدواج، تمایل به ازدواج دارند

وی اضافه کرد:۸۸ درصد جوانان در سن ازدواج، تمایل به ازدواج دارند و با مسأله عدم تمایل به ازدواج مواجه نیستیم. یک سری موانع اقتصادی مثل شغل و مسکن داریم که ناشی از سوء مدیریت است.

۳.۵ میلیون زوج نابارور در ایران 

رئیس موسسه تحقیقات جمعیت کشور ادامه داد: در بحث ناباروری بر اساس تخمین‌ها بین ۳ تا ۳.۵ میلیون زوج نابارور داریم که هر سال حدود ۲۰ درصد ازدواج ها را شامل می‌شود. در این سال‌ها با فقدان امکانات درمان ناباروری مواجه بوده‌ایم. ۸۰ مرکز درمان ناباروری داریم که اگر این تعداد بخواهند به این مراکز مراجعه کنند ۶ سال باید منتظر بمانند.

سالی ۸۸ هزار زوج نابارور جدید در کشور!

عالمی گفت: سالانه ۸۸ هزار زوج نابارور به این میزان اضافه می‌شوند که ۹۲۴۰۰ سیکل نیازمند هستند که الان فقط ۳۳هزار سیکل در کشور انجام می‌شود.

بین ۳ تا ۳.۵ میلیون زوج نابارور داریم که هر سال حدود ۲۰ درصد ازدواج ها را شامل می‌شود

رئیس موسسه تحقیقات جمعیت کشور افزود: در بحث سقط جنین، تخمین وزارت بهداشت این است که ۲۲۰هزار سقط قانونی و غیر قانونی داریم که به طور کلی ۱۹ درصد سقط جنین صورت می‌گیرد.

۱۴ درصد خانواده‌های ایرانی بی فرزند هستند!/۲۱ درصد هم یک فرزند دارند

عالمی تاکید کرد: وضعیت فرزند آوری نیز نامطلوب است؛ به طوری که ۱۴ درصد خانواده‌ها فرزند ندارند و ۲۱ درصد هم یک فرزند دارند.

مسکن، علت عدم ازدواج و فرزند آوری

وی ادامه داد: شرایط جمعیتی ایران بیشتر به سوء مدیریت باز می‌گردد و مثل دیگر کشورها نیستیم که عدم ازدواج و یا عدم فرزند آوری دلایل عمیق فرهنگی داشته باشد؛ مثلا یکی از عوامل عدم فرزندآوری در ایران موضوع مسکن است.

رئیس موسسه تحقیقات جمعیت کشور متذکر شد:‌مسکن سهم بالایی در سبد هزینه خانواده دارد. عرضه زمین ما محدود است ولی تقاضا مرتب زیاد می‌شودو قیمت زمین و مسکن افزایش پیدا می‌کند.

سالمندی در انتظار آینده ایران

کمال حیدری،معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: متأسفانه ایران با توجه به کاهش نرخ باروری دچار خدشه شده و ما نگران این هستیم که در آینده با سالمندی جمعیت، بحران‌های آتی از جمله بحران‌های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی را در پیش رو داشته باشیم که البته غیرقابل جبران است.

ابلاغ قانون جوانی جمعیت به همه دستگاه‌های کشور

حیدری با اشاره به فرمان مقام معظم رهبری و دغدغه و تاکید ایشان برای بالندگی و پویایی جمعیت، افزود: دولت در این زمینه، قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده را به دستگاه‌ها از جمله وزارت بهداشت ابلاغ کرده است.

تشکیل قرارگاه جمعیت در وزارت بهداشت

وی اضافه کرد: به همین دلیل قرارگاهی به نام جوانی جمعیت و فرزندآوری با دستور وزیر بهداشت و همراهی معاونان و دست اندرکاران این حوزه تشکیل شد تا بتوانیم وظایف و دستورات خود را متحدانه انجام دهیم.

حیدری افزود: در دل قانون «جوانی جمعیت و حمایت از خانواده» تسهیلات حمایتی بسیار مناسبی برای فرزندآوری فراهم شده است که از جمله آنها می‌توان به تسهیلات معیشتی، آموزشی و یا مواردی که مربوط به زندگی است اشاره کرد.

معاون بهداشت وزیر بهداشت ابراز کرد: در کنار این تسهیلات قانونی، وزارت بهداشت هم خدمات مشاوره‌ای (برای مردم و دانشجویان)، آموزشی و همچنین خدمات درمان ناباوری اقداماتی را انجام داده است که همه این موارد ذیل قرارگاه جوانی جمعیت، شکل گرفته است.

دقت کنیم! صدای حرکت شتابان پیر شدن جمعیت به خوبی به گوش می‌رسد و متولیان و مسؤولان مربوطه باید ضرباهنگ اجرای برنامه‌های افزایش جمعیت و کاهش موانع ازدواج جوانان و فرزند آوری را تند تر کنند تا با سونامی هولناک جمعیت که در تعقیب کشورمان است برخورد نکنیم.

 

 

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*