قدرتمندترین واکسنها در مقابل دلتا
شیوع گونه دلتا کووید-۱۹ همه حساب و کتابها درباره اثربخشی واکسنهای تأیید شده علیه این بیماری را با چالش روبهرو کرده است.
با وجود این، مهمترین و قابل اعتمادترین منبع درباره واکسنها، سازمان بهداشت جهانی و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهاست و منابع خبری که در مغایرت با این دو آژانس باشند، اعتبار ندارند. بر همین اساس، یکی از مطالعات مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها نشان میدهد که واکسن کووید-۱۹ همچنان در پیشگیری از عفونت کادر درمان مؤثر است. اگرچه در این مطالعه مشخص شد اثر واکسن در حفاظت از کادر درمان از زمانی که نوع دلتا بهسویه غالب تبدیل شد، نزدیک به ۳۰ درصد کاهش یافت، اما در گزارش هفتگی مرگومیر ناشی از این بیماری آمده است، واکسنها هنوز ۸۰ درصد در محافظت از کارکنان مراقبتهای بهداشتی مؤثر هستند.
کارایی ۸۳ درصدی واکسن روسی علیه دلتا
میخائیل موراشکو، وزیر بهداشت روسیه چند روز پیش، از اثربخشی ۸۳ درصدی واکسن اسپوتنیک در برابر نوع دلتا ویروس کرونا خبر داد که البته بهگفته او، به نسبت اثربخشی در برابر گونه اصلی ویروس، کمتر شده است. پیش از این توسعهدهندگان واکسن در ماه ژوئن مدعی شده بودند که اسپوتنیک حدود ۹۰ درصد در برابر نوع دلتا مؤثر است، اما حالا موراشکو میگوید: آخرین نتایج نشان میدهد که اثربخشی آن حدود ۸۳ درصد است. الکساندر گینتزبرگ، مدیر مؤسسه گامالیا، سازنده اسپوتنیک، در مصاحبهای گفته بود این واکسن در برابر انواع ویروس کرونا ایمن و مؤثر است.
اثربخشی بیشتر سینوفارم در زنان
مطالعهای از سوی تیمهای تحت مدیریت اپیدمیولوژیست چینی، ژونگ ناشان، نشان داد که تزریق ۲ دوز واکسن چینی سینوفارم هنوز در جلوگیری از ابتلا به نوع دلتا مؤثر است. طبق این تحقیق واکسن سینوفارم تا ۵۹ درصد از ایجاد علائم ناشی از نوع دلتا در جمعیت شهر گوانگژوی چین، محافظت کرده است.
در این مطالعه که نتایج آن در تاریخ ۱۴ آگوست در مجله Emerging Microbes & Infections منتشر شده، آمده است که ۲ دوز واکسن چینی بهترتیب ۷۰.۲ درصد و ۱۰۰ درصد در پیشگیری از علائم متوسط و شدید مؤثر است. طبق گزارشات، این نخستین گزارش از دادههای جهان واقعی در مورد اثربخشی واکسن چینی در برابر نوع دلتا است. در بیانیه منتشر شده از سوی تیم تحقیقاتی، آمده است که سینوفارم، در زنان بسیار مؤثرتر از مردان است زیرا ۷۰.۴ درصد در پیشگیری از علائم خفیف در مردان و ۷۹.۱ درصد در پیشگیری از علائم متوسط در زنان مؤثر واقع شده است.
کاهش اثربخشی آسترازنیکا و فایزر با گذشت زمان
اثربخشی واکسنهای فایزر و آسترازنیکا اگرچه در برابر نوع دلتا ثابت شده است، اما طبق مطالعه انجام شده در انگلیس این اثربخشی زودتر از زمان قابل تصور، کاهش مییابد. این نتیجهگیری در مطالعه پیش چاپ محققان دانشگاه آکسفورد و دفتر آمار ملی بریتانیا آمده است.
محققان با دادههای بهدست آمده از آزمایش گروه هدف به این نتیجه رسیدند که واکسن فایزر تا ۹۲ درصد در جلوگیری از بار شدید ویروسی در افراد مؤثر بوده است. با این حال، اثربخشی آن پس از ۶۰ روز به ۸۵ درصد و پس از ۹۰ روز به ۷۸ درصدکاهش یافت. واکسن آکسفورد/آسترازنیکا نیز ۱۴ روز پس از دوز دوم، ۶۹ درصد در برابر بار ویروسی بالا مؤثر بود.
این میزان پس از ۹۰ روز به ۶۱ درصد کاهش یافت. سارا واکر، محقق ارشد در بیانیه مطبوعاتی دانشگاه آکسفورد گفت: بار بالای ویروسی در افراد واکسینه شده، واقعیتی است که نشان میدهد افرادی که هنوز واکسینه نشدهاند ممکن است آنطور که ما امیدوار بودیم در برابر نوع دلتا محافظت نشده باشند. بنابراین واکسیناسیون برای بسیاری از افراد ضروری است و همچنان معتقدیم که واکسنهای مجاز ما از بیماریهای شدید، بستری شدن و مرگ ناشی از نوع دلتا جلوگیری میکند.
دور زدن قانون برای رسمی کردن ازدواج کودکان
این بی هویتی به ازدواج های زودهنگام برمیگردد چرا که خانواده از ترس و نگرانی مجرم شناخته شدن برای ثبت این عقدها اقدام نمی کنند و همین موجب بی هویتی فرزندان احتمالی آنها هم میشود.
دکتر محمود عباسی در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: کمتر اتفاق میافتد که محکمه و دادگاه برای افراد کمتر از ۱۳ سال حکم رشد صادر کند، هرچند این ازدواجها هم مورد نقد جدی هستند و با آنکه نرخ کودک همسری در کشور بالا نیست اما به نظر میرسد که یک مورد آن هم اضافی است و زمانی که امری غیر قانونی و لامحاله غیر شرعی است باید از انجام آن خودداری کرد.
نرخ واقعی ازدواجهای زود هنگام خیلی بیشتر از نرخ رسمی اعلام شده است
عباسی با بیان اینکه از منظر جرم شناسی وقتی پدیده ناهنجار اجتماعی و یا جرمی در جامعه رخ میدهد؛ نرخ رسمی اعلام شده حداقل یک سوم پدیده مجرمانه و نرخ واقعی جرم است که در جامعه رخ داده است، به ایسنا گفت: طبیعتا در حوزه کودک همسری نیز نرخ واقعی ازدواجهای زود هنگام خیلی بیشتر از نرخ رسمی اعلام شده است چراکه بعضا خانوادهها به علت نگرانی از عواقب کار و مجرم شناخته شدن خود، ترس از مورد سرزنش قرار گرفتن و… در خفا این ازدواجها را انجام داده و جایی به ثبت نمیرسانند و همین امر نرخ واقعی را از نرخ رسمی اعلام شده در حوزه کودک همسری متمایز میکند. آمار رسمی بیانگر ازدواجهای به ثبت رسیده است حال آنکه آنچه در بستر اجتماع اتفاق میافتد بیشتر است.
معاون حقوق بشر و امور بینالملل وزیر دادگستری، با اشاره به ” بی هویتی” برخی کودکان حاصل ازدواج های اینچنینی، گفت که این بی هویتی به ازدواج های زودهنگام برمیگردد چرا که خانواده از ترس و نگرانی مجرم شناخته شدن برای ثبت این عقدها اقدام نمی کنند و همین موجب بی هویتی فرزندان احتمالی آنها هم میشود.
خانوادههایی که در ازای پول کودکان خود را به همسری میدهند
این دانشیار دانشگاه شهید بهشتی، افزود: بنده این موضوع را آگاهانه میگویم که بسیاری از ازدواجهای کودکانه ناشی از فقر است. از نزدیک با بسیاری از این خانواده ها صحبت و کار میدانی انجام دادهایم. دو دلیل اصلی ازدواج زود هنگام و کودک همسری به “فقر فرهنگی” و “فقر اقتصادی” معطوف میشود. خانواده هایی هستند که به خاطر فقر سیاه اقتصادی با یک میلیون تومان و در ازای پول کودکان خود را به همسری میدهند. این درحالی است که بعضا فعالین حوزه مقابله با کودک همسری متهم به سیاه نمایی میشوند. اما این انگ زدن ها مشکلات را حل نمیکند.
عباسی با بیان اینکه بعضا برخی می گویند که کودک همسری مساله روز ما و دارای اولویت نیست، خاطر نشان کرد: ازدواج افراد زیر سن قانونی و بدون حکم رشد دادگاه جرم است اما فعالین حوزه مقابله با کودک همسری اعم از پژوهشگران و سازمانهای مدنی و… مروجان قانون گرایی و اخلاق گرایی در جامعه هستند. همچنین حتی یک مورد از کودک همسری هم زیاد است. کودک همسری بحثی سلیقهای نیست بلکه امری خلاف قانون است که باید با آن مقابله کرد.
کودک همسری غیر قانونی و غیر شرعی است
وی در ادامه با اشاره به ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی که عقد نکاح دختر قبل از رسیدن به سن ۱۳ سال تمام شمسی و پسر قبل از رسیدن به سن ۱۵ سال تمام شمسی را منوط به اذن ولی به شرط رعایت مصلحت با تشخیص دادگاه صالح میداند، یادآور شد: تخطی از این قانون ضمانت اجرایی دارد و اتفاقا ضمانت اجرایی قانونی این مساله کیفری نیز هست و مجازات برایش پیش بینی شده است. اگر کودکی بدون داشتن حکم “رشد” دادگاه به عقد کسی درآید؛ والدین، عاقد، دفترخانه و سایر عوامل به عنوان مباشر یا معاون جرم قابل مجازات اند و نقش محوری در اینجا حکم رشد دادگاه است.
کمتر دادگاهی وجود دارد که به کودک زیر ۱۳ سال حکم رشد بدهد؛ اما یکی از مشکلات ما در این حوزه عدم اجرای قانون است که منجر به بروز کودک همسری میشود. قانون و شرع در کشور ما بر هم استوار اند.
وقتی مبنای قانون شرع است باید اجرا شود. بسیاری از ازدواج های کودک همسری با پیگیری دادستان و نهاد مدنی و پیگیری مرجع ملی کنوانسون حقوق کودک جلوگیری و یا ابطال شده و این نشان دهنده این است که این ازدواجها غیر قانونی و غیر شرعی انجام شدهاند.
“کودک همسری” پدیدهای منتسب به فقر فرهنگی و اقتصادی
دبیر مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک، معتقد است که “کودک همسری” پدیدهای منتسب به فقر فرهنگی و اقتصادی است؛ به گفته او اینکه برخی میخواهند کودک همسری را به مذهب منتسب کنند و بگویند ریشه این مساله مذهبی است، درست نیست چراکه کودک همسری به مذهب ارتباط ندارد بلکه به فقر اقتصادی و فرهنگی باز میگردد که در صورت رفع این دو مساله حتما شاهد کاهش این ازدواجها خواهیم بود.
عباسی با اشاره به اینکه برخی خانوادهها کودکان خود را پیش از ۱۳ سالگی بدون ثبت رسمی به عقد فردی در میآورند و پس از ۱۳ سالگی با استناد به اینکه این عقد کاملا شرعی است، برای گرفتن اذن ازدواج به دادگاه مراجعه کرده و در واقع دادگاه را در مقابل کار انجام شدهای برای صدور رای ازدواج قرار میدهند، تصریح کرد که این امر مصداق بارز سوءاستفاده از قانون است و باید جلوی آن گرفته شود.
در مجامع بین المللی درباره چرایی بروز کودک همسری مورد سوال هستیم
فقها ورود و راهکاری ارائه دهند
معاون حقوق بشر و امور بین الملل وزیر دادگستری، یادآور شد: ما در مجامع بین المللی درباره چرایی بروز کودک همسری مورد سوال هستیم. سال ۹۴ به عنوان رییس هیئت ایرانی به کمیته حقوق کودک سازمان ملل برای گزارش پنج ساله جمهوری اسلامی ایران به سازمان ملل سفر کردیم. خاطرم هست که نماینده دانمارک از من سوال کرد چرا در کشور شما پیرمرد ۷۰ ساله میتواند نوزاد درون قنداق را به عقد خود در آورد؟.
اگرچه من توضیح دادم که چنین چیزی مصداق خارجی ندارد و حتی اگر اتفاق بیفتد این عمل مجازات دارد و برای دفتر خانه، والدین و مباشرین و معاونین این امر جرم انگاری شده است، اما او پاسخ داد پس اثر وضعی این اقدام چه میشود؟. به این معنا که گرچه این فرد مجازات میشود اما ازدواج به قوت خود باقی است. درست هم میگفت. فقها باید در این زمینه ها وارد شوند و با بررسی مسائل و اظهار نظر و ارائه راهکار از بروز کودک همسری جلوگیری کنند.
وی فقه پویای شیعه را پاسخگوی نیاز زمانه دانست و ادامه داد: فقها باید راهکاری در رابطه با کودک همسری جلوی پای جامعه قرار دهند. اگر اعتقاد به فقه پویای شیعه داریم باید فقها از این فرصت ها استفاده کرده و راهکاری ارائه دهند تا زمینه سوء استفاده از قانون توسط افراد و دشمنان ایجاد نشود. حتما لازم است در سطح نخبگان حوزه این مسائل مطرح و بررسی شده تا راهگشا باشد و مشکلات را مرتفع کند.
عباسی همچنین با اشاره به عدم رعایت شرط مصلحت کودک در صدور رای ازدواج در برخی دادگاهها و توسط برخی قضات، گفت: باید مصلحت کودک را به عنوان حقوق بنیادین او مورد توجه قرار داد و این مهم بر قضات تکلیف است. لازمه تصمیم گری منطقی و عقلانی این است که همیشه مصلحت عالیه کودک را در نظر بگیریم. این تکلیف بر والدین، قضات و متخصصین پزشکی قانونی است. قبول داریم در برخی دادگاه ها سلیقهای عمل میشود. در این زمینه نیز نشست های تخصصی در سطح ملی برای قضات خانواده و اطفال و نوجوانان و متخصصین پزشکی قانونی برگزار و از بهترین اساتید حوزه و دانشگاه برای تدریس این دوره ها دعوت کردیم اما تا دستیابی به نتیجه مطلوب هنوز فاصله زیادی داریم.
لزوم تشریح مسائل مربوط به بلوغ کودکان برای متخصصین پزشکی قانونی
وی در پاسخ به این سوال که بعضا مطرح میشود متخصصین پزشکی قانونی در تشخیص بلوغ عقلانی کودک سطحی عمل کرده و بیشتر بلوغ جسمانی را مد نظر دارند، پاسخ داد: مسلما منظور ما از بلوغ صرفا بلوغ جسمانی نیست و قاعدتا باید رشد در کنار بلوغ جسمانی مورد توجه قرار گیرد. باید متخصصین پزشکی قانونی ما هم آموزشهای ویژهای ببینند و این مسائل برایشان تشریح شود تا تصمیم درستی بگیرند. ممکن است در برخی استانها معیار تشخیص بلوغ صرفا بلوغ جسمانی باشد که ناقص است چراکه تشخیص بلوغ جسمانی لازم اما کافی نیست.
در حوزه مدنی هنوز نیازمند اصلاح قوانین هستیم
دبیر مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک با اشاره به تصویب قانون حمایت از اطفال و نوجوانان در سال ۹۹، تدوین و تصویب لایحهای جامع در حوزه کودکان و نوجوانان را لازمه رفع ناهماهنگیهای موجود در قوانین فعلی دانست و افزود: اگرچه این قانون موجب شد گام های بزرگی برداشته شود اما در بسیاری از زمینه ها به ویژه در حوزه مدنی هنوز نیازمند اصلاح قوانین هستیم. رویکرد قانون حمایت از اطفال و نوجوانان بیشتر حمایتی و جرم انگاری برای بزه دیدگی کودکان و نوجوانان است اما در عرصه مدنی باید گام های بلندتری برداریم که اتفکاقا بستر ساز بسیاری از مسائل قانون حمایت از اطفال و نوجوانان نیز خواهد بود است.
وی همچنین با اشاره به تدوین لایحهای در خصوص اصلاح ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی و ارتقاء سن مسئولیت کیفری به ۱۸ سال توسط دولت دوازدهم و متوقف ماندن آن در دولت، “اصلاح قوانین” را یکی از راهکارهای برون رقت از “کودک همسری” دانست و این را هم گفت که در حوزه سن مسئولیت کیفری و سن ازدواج ، گریزی نیست جز آنکه قوانین را بر پایه نظر فقها و تئوری ولایت فقیه اصلاح کنیم.
نماینده وزارت دادگستری در ستاد ساماندهی وضعیت جوانان در عین حال با اشاره به وضعیت فعلی نرخ رشد جمعیت و زاد و ولد در کشور وبا تاکید بر لزوم توجه به ازدواج جوانان، تصریح کرد: این نرخ زاد و ولد آینده روشنی را برایمان رقم نمیزند. بارها رهبر انقلاب به این موضوع پرداختهاند و در سیاستهای کلی جمعیتی راهکار تحقق رشد جمعیت و ازدواج جوانان پیش بینی شده است اما متاسفانه دستگاههای مختلف به وظایف و تکالیف خود در این حوزه عمل نکردهاند. قانون تسهیل ازدواج جوانان مصوب سال ۸۴ یکی از قوانین بر زمین مانده است. در جامعهای زندگی میکنیم که سن ازدواج به ۳۷ سال رسیده و نرخ زاد و ولد به کمترین میزان خود در چند دهه گذشته رسیده است. این امر برای جامعه ما فاجعه است و باید برای آن چارهای اندیشید.
راه برون رفت از بحران جمعیت، روی آوردن به کودک همسری نیست
وی تاکید کرد: نباید فرافکنی کنیم. حال آنکه شاهد فرافکنی از ناحیه برخی افراد هستیم که تصور میکنند “کودک همسری” یکی از راه حلها برای خروج از بحران جمعیت است. در حالی که راه برون رفت روی آوردن به کودک همسری نیست.
عباسی “کودک همسری” را معضلی فرهنگی دانست و خاطر نشان کرد: لازمه برون رفت از ازدواجهای زودهنگام و کودک همسری، فرهنگ سازی است. نقش رهبران مذهبی در این زمینه بسیار برجسته است؛ روحانیون باید به مردم آموزش و نسبت به عوارض روانی، پزشکی و اجتماعی کودک همسری آگاهی دهند و این تبعات نامطلوب را به خانوادهها یادآور شوند. در برخی استانها شاهد مواردی بودیم که کودکی در سن ۹ سالگی ازدواج کرده و پس از سه سال در حالی که طلاق گرفته با سه کودک به خانه پدری بازگشته است. این موارد باید به خانوادهها اطلاع رسانی شود. تکلیف سنگینی بر دوش دولت سیزدهم است و امیدواریم به آن بپردازد. اگرچه اصلاح قوانین نیز نیاز است اما حداقل اگر ساز و کار لازم برای اجرا قانون و مقرارت جاری کشور را فراهم میکردیم اکنون شاهد این پدیدهها نبودیم.
دانشیار دانشگاه شهید بهشتی در پایان سخنان خود تاکید کرد: باید خانوادهها را از عواقب کودک همسری آگاه کنیم. البته قانون بستر ساز تغییر نگرش فرهنگی در جامعه است اگر قوانین اصلاح و بر پایه انها فرهنگ سازی کنیم میتوان موفق بود. در عین حال نباید به امید اصلاح قوانین دست روی دست گذاشت و زمان را از دست داد. لایحه افزایش سن ازدواج که توسط دولت دوازدهم تدوین شد نیز با چالشهای جدی مواجه است و فکر نمیکنم به این آسانی ها در دولت و مجلس تصویب شود کما اینکه قانون حمایت از اطفال و نوجوان پس از ۱۴ سال در مجلس تصویب شد. نمیتوان زمان را متوقف کرد ما باید کار را بر اساس همین قوانین موجود پیش ببریم چراکه اگر به همین قوانین موجود عمل میکردیم با چالش کودک همسری مواجه نمیشدیم.
رتبه بندی فعالیت های علمی، آموزشی و دانشجویی دانشگاه ها / دانشکده های علوم پزشکی برای سال ۱۴۰۰ منتشر شد. دانشگاه های برتر در ۴۳ حیطه این رتبه بندی معرفی شدند.
دبیرخانه شورای گسترش دانشگاه های علوم پزشکی مدیریت و هماهنگی فرایند رتبه بندی علمی دانشگاه های علوم پزشکی (رعد ۱۴۰۰) را برعهده گرفت.
متعاقبا دبیرخانه رعد ۱۴۰۰ در شورای گسترش با حضور اعضایی از معاونت آموزشی، تحقیقات و فناوری، فرهنگی دانشجویی، مرکز ملی تحقیقات راهبردی آموزش پزشکی (نصر) و دانشگاه علوم پزشکی کرمان در زمستان ۱۳۹۹ آغاز به فعالیت کرد.
مراحل مختلف فرایند رتبه بندی با راهبری و هدایت شورای سیاستگذاری رتبه بندی علمی دانشگاه های علوم پزشکی به انجام رسیده است.
این رتبه بندی عمدتا مستخرج از فعالیت های دانشگاه ها / دانشکده های علوم پزشکی در سال های ۹۸ و ۹۹ است. رتبه بندی صورت گرفته در ۶ وجه مختلف بوده و رتبه هر دانشگاه در هریک از حیطه ها لزوما بیانگر جایگاه کلی آن دانشگاه نیست. دانشگاه ها در حیطه های مختلف عملکرد یکسانی ندارند.
شیوه جمع آوری داده ها برای رتبه بندی دانشگاه های علوم پزشکی
جمع آوری داده ها و شاخص های معاونت آموزشی: داده های این حوزه عمدتاً از طریق سامانه های موجود در هر یک از مدیریت های این حوزه، احصا شدند؛ به منظور شفاف سازی و آگاهی دانشگاه ها از اینکه چه عنوان شاخص هایی از کدام سامانه های ستاد آموزشی وزارت احصا می شود مجموعه شاخص های حوزه معاونت آموزشی در ۶ محور بر روی سایت نصر در دسترس قرار گرفت.
جمع آوری داده ها و شاخص های معاونت تحقیقات و فناوری: مقرر شده بود تا تمامی شاخص های این حوزه در بازه زمانی ۲۰۱۹-۲۰۱۸ مورد بررسی قرار گیرد. این شاخصها صرفاً از طریق مرکز توسعه، هماهنگی و ارزیابی تحقیقات و مرکز توسعه اطلاعات و انتشارات علمی این معاونت قابل احصا بوده و نیازی به بارگذاری اطلاعات از سوی دانشگاهها نداشت.
جمع آوری داده ها و شاخص های معاونت دانشجویی – فرهنگی: این حوزه از وزارت بهداشت برای اولین بار براساس مأموریت تعریف شده خود به تدوین شاخصهای رتبه بندی اقدام کرد. داده های مربوط به دانشگاه ها و دانشکده ها در خصوص شاخصهای مورد نظر در سامانه های این معاونت وجود داشت اما جهت اطمینان و صحت سنجی داده ها مجدد بررسی شد.
نتایج رتبه بندی علمی دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی کشور در سال ۱۴۰۰
نتایج رتبه بندی علمی دانشگاه ها و دانشکده های علومپزشکی کشور در سال ۱۴۰۰ در شش وجه تعالی آکادمیک، رتبه ترکیبی در نظام های رتبه بندی بین المللی و هیأت امنا به تفکیک پنج گروه در رده های مأموریتی مختلف در قالب جداول زیر آورده شده است. به دلیل طولانی بودن تنها سه رتبه اول در هر جدول در این گزارش ذکر شده است.
جدول | موضوع | رتبه یک | رتبه دو | رتبه سه |
۱ | رتبه بندی دانشگاه های مرکز کلان مناطق آمایشی و دانشگاه های بزرگ تهران در بعد انسان ساز و حکمت بنیان | دانشگاه علوم پزشکی تهران با امتیاز تراز شده ۲۰۰.۰۰ | دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با امتیاز تراز شده ۱۹۷.۰۲ | دانشگاه علوم پزشکی شیراز با امتیاز تراز شده ۱۹۱.۵۲ |
۲ | رتبه بندی دانشگاه های مرکز استان در بعد انسان ساز و حکمت بنیان | دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با امتیاز تراز شده ۱۹۱.۹۷ | دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با امتیاز تراز شده ۱۸۴.۴۹ | دانشگاه علوم پزشکی ارومیه با امتیاز تراز شده ۱۴۴.۴۳ |
۳ | رتبه بندی دانشگاه های غیر مرکز استان در بعد انسان ساز و حکمت بنیان | دانشگاه علوم پزشکی جیرفت با امتیاز تراز شده ۱۵۵.۸۷ | دانشگاه علوم پزشکی دزفول با امتیاز تراز شده ۱۵۳.۱۴ | * رتبه دو/ دانشگاه علوم پزشکی فسا با امتیاز تراز شده ۱۵۲.۴۰ |
۴ | رتبه بندی دانشکده های مستقل در بعد انسان ساز و حکمت بنیان | دانشکده علوم پزشکی آبادان با امتیاز تراز شده ۱۵۵.۴۵ | دانشکده علوم پزشکی نیشابور با امتیاز تراز شده ۱۳۹.۰۱ | دانشکده علوم پزشکی تربت جام با امتیاز تراز شده ۱۳۶.۳۲ |
۵ | رتبه بندی دانشگاه های با ماموریت خاص در بعد انسان ساز و حکمت بنیان | دانشگاه علوم پزشکی شاهد با امتیاز تراز شده ۶۲.۱۳ | دانشگاه علوم پزشکی ارتش با امتیاز تراز شده ۴۷.۷۰ | * رتبه دو/ دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله با امتیاز تراز شده ۴۶.۰۱ |
۶ | رتبه بندی دانشگاه های مرکز کلان مناطق آمایشی و دانشگاه های بزرگ تهران در بعد بین المللی سازی | دانشگاه علوم پزشکی تهران با امتیاز تراز شده ۲۰۰.۰۰ | دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با امتیاز تراز شده ۱۲۲.۰۱ | دانشگاه علوم پزشکی ایران با امتیاز تراز شده ۱۰۵.۶۸ |
۷ | رتبه بندی دانشگاه های مرکز استان در بعد بین المللی سازی | دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با امتیاز تراز شده ۵۹.۲۶ | دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با امتیاز تراز شده ۵۷.۹۵ | دانشگاه علوم پزشکی سمنان با امتیاز تراز شده ۵۰.۰۵ |
۸ | رتبه بندی دانشگاه های غیر مرکز استان در بعد بین المللی سازی | دانشگاه علوم پزشکی بابل با امتیاز تراز شده ۵۰.۳۱ | دانشگاه علوم پزشکی سبزوار با امتیاز تراز شده ۴۷.۰۷ | دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه با امتیاز تراز شده ۴۵.۴۳ |
۹ | رتبه بندی دانشکده های مستقل در بعد بین المللی سازی | دانشکده علوم پزشکی نیشابور با امتیاز تراز شده ۴۳.۵۶ | دانشکده علوم پزشکی سیرجان با امتیاز تراز شده ۴۳.۱۱ | دانشکده علوم پزشکی آبادان با امتیاز تراز شده ۴۰.۱۵ |
۱۰ | رتبه بندی دانشگاه های با ماموریت خاص در بعد بین المللی سازی | دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله با امتیاز تراز شده ۵۳.۲۹ | دانشگاه علوم پزشکی تربیت مدرس با امتیاز تراز شده ۴۴.۲۵ | دانشگاه علوم پزشکی ارتش با امتیاز تراز شده ۳۲.۸۴ |
۱۱ | رتبه بندی دانشگاه های مرکز کلان مناطق آمایشی و دانشگاه های بزرگ تهران در بعد پاسخگویی | دانشگاه علوم پزشکی تهران با امتیاز تراز شده ۲۰۰.۰۰ | دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با امتیاز تراز شده ۱۹۴.۲۱ | دانشگاه علوم پزشکی تبریز با امتیاز تراز شده ۱۷۹.۷۸ |
۱۲ | رتبه بندی دانشگاه های مرکز استان در بعد پاسخگویی | دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد با امتیاز تراز شده ۱۶۶.۲۴ | دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با امتیاز تراز شده ۱۵۸.۶۸ | دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با امتیاز تراز شده ۱۴۶.۴۷ |
۱۳ | رتبه بندی دانشگاه های غیر مرکز استان در بعد پاسخگویی | دانشگاه علوم پزشکی علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی با امتیاز تراز شده ۱۷۰.۹۳ | دانشگاه علوم پزشکی گناباد با امتیاز تراز شده ۱۴۵.۸۱ | دانشگاه علوم پزشکی فسا با امتیاز تراز شده ۱۴۱.۵۳ |
۱۴ | رتبه بندی دانشکده های مستقل در بعد پاسخگویی | دانشکده علوم پزشکی آبادان با امتیاز تراز شده ۱۳۲.۱۵ | دانشکده علوم پزشکی نیشابور با امتیاز تراز شده ۱۲۸.۴۳ | دانشکده علوم پزشکی مراغه با امتیاز تراز شده ۱۲۱.۰۶ |
۱۵ | رتبه بندی دانشگاه های با ماموریت خاص در بعد پاسخگویی | دانشگاه علوم پزشکی ارتش با امتیاز تراز شده ۴۸.,۰۱ | دانشگاه علوم پزشکی تربیت مدرس با امتیاز تراز شده ۳۶.۰۱ | * رتبه دو/ دانشگاه علوم پزشکی وارستگان با امتیاز تراز شده ۳۴.۴۵ |
۱۶ | رتبه بندی دانشگاه های مرکز کلان مناطق آمایشی و دانشگاه های بزرگ تهران در بعد سرآمدی و مرجعیت | دانشگاه علوم پزشکی تهران با امتیاز تراز شده ۲۰۰.۰۰ | دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با امتیاز تراز شده ۱۲۸.۲۸ | دانشگاه علوم پزشکی شیراز با امتیاز تراز شده ۱۱۳.۱۵ |
۱۷ | رتبه بندی دانشگاه های مرکز استان در بعد سرآمدی و مرجعیت | دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با امتیاز تراز شده ۹۱.۷۵ | دانشگاه علوم پزشکی کردستان با امتیاز تراز شده ۸۵.۶۷ | دانشگاه علوم پزشکی ایلام با امتیاز تراز شده ۷۳.۰۵ |
۱۸ | رتبه بندی دانشگاه های غیر مرکز استان در بعد سرآمدی و مرجعیت | دانشگاه علوم پزشکی بابل با امتیاز تراز شده ۸۴.۲۳ | دانشگاه علوم پزشکی بم با امتیاز تراز شده ۷۷.۱۹ | * رتبه دو/ دانشگاه علوم پزشکی سبزوار با امتیاز تراز شده ۷۶.۷۳ |
۱۹ | رتبه بندی دانشکده های علوم پزشکی مستقل در بعد سرآمدی و مرجعیت | دانشکده علوم پزشکی مراغه با امتیاز تراز شده ۷۹.۳۵ | دانشکده علوم پزشکی ساوه با امتیاز تراز شده ۶۰.۴۷ | * رتبه دو/ دانشکده علوم پزشکی آبادان با امتیاز تراز شده ۶۰.۳۸ |
۲۰ | رتبه بندی دانشگاه های با ماموریت خاص در بعد سرآمدی و مرجعیت | دانشگاه علوم پزشکی تربیت مدرس با امتیاز تراز شده ۷۶.۷۴ | دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله با امتیاز تراز شده ۷۵.۶۳ | دانشگاه علوم پزشکی ارتش با امتیاز تراز شده ۶۵.۵۱ |
۲۱ | رتبه بندی دانشگاه های مرکز کلان مناطق آمایشی و دانشگاه های بزرگ تهران در بعد دانشگاه نسل آینده و فناور | دانشگاه علوم پزشکی تهران با امتیاز تراز شده ۲۰۰,۰۰ | دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با امتیاز تراز شده ۱۴۶,۵۲ | دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با امتیاز تراز شده ۱۳۹,۲۵ |
۲۲ | رتبه بندی دانشگاه های مرکز استان در بعد دانشگاه نسل آینده و فناور | دانشگاه علوم پزشکی البرز با امتیاز تراز شده ۴۳,۳۷ | دانشگاه علوم پزشکی قزوین با امتیاز تراز شده ۴۱,۸۵ | دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با امتیاز تراز شده ۴۱,۲۴ |
۲۳ | رتبه بندی دانشگاه های غیر مرکز استان در بعد دانشگاه نسل آینده و فناور | دانشگاه علوم پزشکی شاهرود با امتیاز تراز شده ۴۰,۶۳ | دانشگاه علوم پزشکی علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی با امتیاز تراز شده ۳۸,۴۲ | دانشگاه علوم پزشکی بابل با امتیاز تراز شده ۳۶,۵۱ |
۲۴ | رتبه بندی دانشکده های علوم پزشکی مستقل در بعد دانشگاه نسل آینده و فناور | دانشکده علوم پزشکی آبادان با امتیاز تراز شده ۳۴,۶۳ | دانشکده علوم پزشکی تربت جام با امتیاز تراز شده ۳۳,۹۳ | دانشکده علوم پزشکی نیشابور با امتیاز تراز شده ۳۰,۹۸ |
۲۵ | رتبه بندی دانشگاه های با ماموریت خاص در بعد دانشگاه نسل آینده و فناور | دانشگاه علوم پزشکی وارستگان با امتیاز تراز شده ۳۷,۵۹ | دانشگاه علوم پزشکی تربیت مدرس با امتیاز تراز شده ۳۵,۷۶ | دانشگاه علوم پزشکی شاهد با امتیاز تراز شده ۳۲,۳۹ |
۲۶ | تبه بندی دانشگاه های مرکز کلان مناطق آمایشی و دانشگاه های بزرگ تهران در بعد مأموریت گرایی | دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با امتیاز تراز شده ۲۰۰,۰۰ | دانشگاه علوم پزشکی شیراز با امتیاز تراز شده ۱۹۴,۷۳ | دانشگاه علوم پزشکی تبریز با امتیاز تراز شده ۱۹۲,۹۷ |
۲۷ | رتبه بندی دانشگاه های مرکز استان در بعد مأموریت گرایی | دانشگاه علوم پزشکی اراک با امتیاز تراز شده ۱۷۲,۲۱ | دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با امتیاز تراز شده ۱۶۲,۴۲ | دانشگاه علوم پزشکی بوشهر با امتیاز تراز شده ۱۵۴,۴۹ |
۲۸ | رتبه بندی دانشگاه های غیر مرکز استان در بعد مأموریت گرایی | دانشگاه علوم پزشکی کاشان با امتیاز تراز شده ۱۶۱,۵۰ | دانشگاه علوم پزشکی علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی با امتیاز تراز شده ۱۴۵,۲۵ | دانشگاه علوم پزشکی دزفول با امتیاز تراز شده ۱۳۹,۳۱ |
۲۹ | رتبه بندی دانشکده های علوم پزشکی مستقل در بعد مأموریت گرایی | دانشکده علوم پزشکی مراغه با امتیاز تراز شده ۱۵۵,۸۲ | دانشکده علوم پزشکی آبادان با امتیاز تراز شده ۱۳۶,۵۵ | دانشکده علوم پزشکی ساوه با امتیاز تراز شده ۱۳۵,۴۱ |
۳۰ | رتبه بندی دانشگاه های با ماموریت خاص در بعد مأموریت گرایی | دانشگاه علوم پزشکی ارتش با امتیاز تراز شده ۱۲۱,۵۱ | دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله با امتیاز تراز شده ۹۳,۴۸ | دانشگاه علوم پزشکی شاهد با امتیاز تراز شده ۷۲,۷۶ |
۳۱ | رتبه بندی دانشگاه های مرکز کلان مناطق آمایشی و دانشگاه های بزرگ تهران بر اساس تعداد مصوبات هیأت امنا | دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با امتیاز تراز شده ۱۸۳,۸۱ | دانشگاه علوم پزشکی همدان با امتیاز تراز شده ۱۶۷,۶۲ | دانشگاه علوم پزشکی شیراز با امتیاز تراز شده ۱۵۵,۴۸ |
۳۲ | رتبه بندی دانشگاه های مرکز استان بر اساس تعداد مصوبات هیأت امنا | دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با امتیاز تراز شده ۲۰۰,۰۰ | دانشگاه علوم پزشکی سمنان با امتیاز تراز شده ۱۵۵,۴۸ | دانشگاه علوم پزشکی قزوین با امتیاز تراز شده ۱۴۷,۳۸ |
۳۳ | رتبه بندی دانشگاه های غیر مرکز استان بر اساس تعداد مصوبات هیأت امنا | دانشکده علوم پزشکی دزفول با امتیاز تراز شده ۱۵۱,۴۳ | دانشکده علوم پزشکی سبزوار با امتیاز تراز شده ۱۴۷,۳۸ | دانشگاه علوم پزشکی گناباد با امتیاز تراز شده ۱۳۹,۲۹ |
۳۴ | رتبه بندی دانشگاه های مرکز کلان مناطق آمایشی و دانشگاه های بزرگ تهران در ابعاد آموزشی، تحقیقات و فناوری و دانشجویی فرهنگی | دانشگاه علوم پزشکی تهران با امتیاز تراز شده ۲۰۰,۰۰ | دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با امتیاز تراز شده ۱۲۹,۳۹ | دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با امتیاز تراز شده ۱۰۹,۲۰ |
۳۵ | رتبه بندی دانشگاه های علوم پزشکی مرکز استان در ابعاد آموزشی، تحقیقات و فناوری و دانشجویی فرهنگی | دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با امتیاز تراز شده ۲۰۰,۰۰ | دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با امتیاز تراز شده ۱۲۵,۸۹ | دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با امتیاز تراز شده ۱۱۶,۹۰ |
۳۶ | رتبه بندی دانشگاه های غیر مرکز استان در ابعاد آموزشی، تحقیقات و فناوری و دانشجویی فرهنگی |
دانشگاه علوم پزشکی کاشان با امتیاز تراز شده ۲۰۰,۰۰ | دانشگاه علوم پزشکی علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی با امتیاز تراز شده ۱۹۰,۷۲ | دانشگاه علوم پزشکی بابل با امتیاز تراز شده ۱۷۲,۳۶ |
۳۷ | رتبه بندی دانشکده های مستقل در ابعاد آموزشی، تحقیقات و فناوری و دانشجویی فرهنگی |
دانشکده علوم پزشکی آبادان با امتیاز تراز شده ۲۰۰,۰۰ | دانشکده علوم پزشکی مراغه با امتیاز تراز شده ۱۹۷,۳۹ | دانشکده علوم پزشکی نیشابور با امتیاز تراز شده ۱۸۷,۷۴ |
۳۸ | تبه بندی دانشگاه های با ماموریت خاص در ابعاد آموزشی، تحقیقات و فناوری و دانشجویی فرهنگی |
دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله با امتیاز تراز شده ۲۰۰,۰۰ | دانشگاه علوم پزشکی ارتش با امتیاز تراز شده ۱۸۸,۰۸ | دانشگاه علوم پزشکی تربیت مدرس با امتیاز تراز شده ۱۴۶,۷۲ |
۳۹ | رتبه ترکیبی دانشگاه های مرکز کلان مناطق آمایشی و دانشگاه های بزرگ تهران از نظر نظام های بین المللی رتبه بندی لایدن، وبومتریک، کیواس، شانگهای و ESI و ISC و تایمز | دانشگاه علوم پزشکی تهران با امتیاز تراز شده ۲۰۰,۰۰ | دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با امتیاز تراز شده ۱۴۳.۷۲ | دانشگاه علوم پزشکی ایران با امتیاز تراز شده ۱۲۲.۴۰ |
۴۰ | رتبه ترکیبی دانشگاه های مرکز استان از نظر نظام های بین المللی رتبه بندی لایدن، وبومتریک، کیواس، شانگهای و ESI و ISC و تایمز | دانشگاه علوم پزشکی کردستان با امتیاز تراز شده ۸۲.۱۱ | دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با امتیاز تراز شده ۶۵.۴۰ | * رتبه دو/ دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با امتیاز تراز شده ۶۵.۳۱ |
۴۱ | رتبه ترکیبی دانشگاه های غیر مرکز استان از نظر نظام های بین المللی رتبه بندی لایدن، وبومتریک، کیواس، شانگهای و ESI و ISC و تایمز | دانشگاه علوم پزشکی بابل با امتیاز تراز شده ۶۱.۵۵ | دانشگاه علوم پزشکی سبزوار با امتیاز تراز شده ۵۹.۲۹ | دانشگاه علوم پزشکی کاشان با امتیاز تراز شده ۵۸.۴۷ |
۴۲ | رتبه ترکیبی دانشکده های مستقل از نظر نظام های بین المللی رتبه بندی لایدن، وبومتریک، کیواس، شانگهای و ESI و ISC و تایمز | دانشکده علوم پزشکی نیشابور با امتیاز تراز شده ۵۶.۷۵ | دانشکده علوم پزشکی آبادان با امتیاز تراز شده ۵۴.۶۲ | دانشکده علوم پزشکی مراغه با امتیاز تراز شده ۵۳.۶۹ |
۴۳ | رتبه ترکیبی دانشکده های مستقل از نظر نظام های بین المللی رتبه بندی لایدن، وبومتریک، کیواس، شانگهای و ESI و ISC و تایمز | دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله با امتیاز تراز شده ۷۶.۰۲ | دانشگاه علوم پزشکی ارتش با امتیاز تراز شده ۵۱.۸۵ | دانشگاه علوم پزشکی تربیت مدرس با امتیاز تراز شده ۳۷.۳۶ |
ویژگی های بارز نظام رتبه بندی علمی دانشگاه/ دانشکده های علوم پزشکی کشور در سال ۱۴۰۰
۱. توجه یکپارچه به اسناد فرادستی و بروندادهای حوزههای آموزش، تحقیقات و دانشجویی فرهنگی وزارت بهداشت
۲. توجه به نظر دانشگاه ها، همتایان، مدیران و صاحبنظران آموزش عالی در تدوین و یکپارچه سازی شاخصها
۳. رتبه بندی در حیطه های مختلف و توجه به رتبه بندی های تخصصی و زیر حیطه های هر معاونت
۴. تأکید بیشتر بر بروندادها و دستاوردهای سه حوزه آموزش، تحقیقات و دانشجویی فرهنگی
۵. حداکثر استفاده از داده ها و اطلاعات موجود در واحدهای ستادی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
۶. اجتناب از تحریک رقابت های ناگوار و تشویق فعالیتها و همکاری های درون منطقه ای
۷. مشارکت دانشگاه ها، مدیران آموزشی ستاد در تدوین شاخصها و جمع آوری داده ها
۸. اجرای بخشی از رتبه بندی بر بستر وب با طراحی سامانه رعد با توجه به شرایط خاص همه گیری کووید ۱۹
جدول توزیع وزنی هر یک از معاونتها به تفکیک امتیازات شش وجه تعالی دانشگاهی به تفکیک گروه های دانشگاهی
محورهای تعالی دانشگاه | وزن هر معاونت در هریک از شش وجه تعالی جمع | جمع | ||
فرهنگی- دانشجویی | تحقیقات و فناوری | آموزشی | ||
سر آمدی و مرجعیت | ۵ | ۷۰ | ۲۵ | ۱۰۰ |
دانشگاه نسل آینده و فناور | ۵ | ۶۵ | ۳۰ | ۱۰۰ |
ماموریت گرایی | ۱۰ | ۳۰ | ۶۰ | ۱۰۰ |
پاسخگویی | ۵۰ | ۲۰ | ۳۰ | ۱۰۰ |
بین المللی سازی | ۱۰ | ۴۵ | ۴۵ | ۱۰۰ |
انسان ساز و حکمت بنیان | ۴۵ | ۱۵ | ۴۰ | ۱۰۰ |
این رتبه بندی محدودیت هایی نیز داشته است که از آن جمله می توان به وسعت سه حوزه مشارکت کننده وزارت بهداشت و تعدد حیطه ها و شاخص ها، پیچیدگی تصمیم بر ورود برخی شاخص ها به طرح رتبه بندی و دشواری جمع آوری به هنگام داده ها از مراکز برون سازمانی به دلیل تعطیلی های متناوب ناشی از بیماری کووید ۱۹ در کشور و وقفه های متعدد در تشکیل جلسات وزارت بهداشت اشاره کرد.
مدیران مسئول تدوین این رتبه بندی پیشنهاد کرده اند که برای اجرای طرح در سال های آتی فاصله زمانی مشخص تعیین شود و مدیران ارشد دانشگاه ها توجه جدی داشته و به تیم های درون کلان منطقه ای به این منظور تشکیل شود.
واکسن کرونا در برخی به تولید پادتن منجر نمیشود
در میان این گروه ۱۱ درصد چهار هفته بعد از تزریق دز دوم هیچ پادتن قابل مشاهده ای تولید نمی کنند – خیلی از اعضای این گروه افراد مبتلا به واسکولیت بودند که ریتوکسیماب مصرف می کردند.
کارشناسان هنوز نمی دانند تاثیر کم بودن پادتن از نظر ایجاد ایمنی چیست، اما می گویند که تزریق دُزهای تقویتی احتمالا برای برخی از کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، تصمیم مناسبی است.
این شامل مبتلایان به واسکولیت می شود که داروی قوی “ریتوکسیماب” مصرف می کنند.
برخی کشورها اکنون شروع به تزریق دُزهای تقویتی کووید کرده اند.
انتظار می رود انگلیس از ماه آینده به گروه های آسیب پذیر دز تقویتی واکسن کووید ارائه کند اما اکنون منتظر توصیه های یک نهاد مستقل مشورتی به نام “جِی سی وی آی” است.
مطالعه اُکتاو که منابع آن را “شورای تحقیقات پزشکی” تامین کرده و توسط متخصصان دانشگاه بیرمنگام هماهنگ شده، بخشی از شواهدی است که آن نهاد مشورتی در نظر خواهد گرفت.
کسانی که در این مطالعه ثبت نام کردند شامل بیماران مبتلا به سرطان، آرتریت التهابی، بیماری های کلیوی یا کبدی و کسانی که پیوند سلول های بنیادی داشته اند می شود.
یافته های آزمایشگاهی روی نمونه های خونی ۶۰۰ داوطلب که در نشریه پزشکی لانست منعکس شده حاکیست:
۱- سیستم ایمنی این افراد ۴۰ درصد بعد از دو دز استرازنکا یا فایزر واکنشی غیر ایدهآل نشان می دهد.
۲- در میان این گروه ۱۱ درصد چهار هفته بعد از تزریق دز دوم هیچ پادتن قابل مشاهده ای تولید نمی کنند – خیلی از اعضای این گروه افراد مبتلا به واسکولیت بودند که ریتوکسیماب مصرف می کردند.
به گزارش بی بی سی، اما ۶۰ درصد، پادتن قابل مقایسه با افراد جوان سالم تولید کردند و همه آنها دارای میزان ایدهآل نوع دیگری واکنش سیستم ایمنی به نام “سلول های تی” بودند که می تواند عفونت ویروس کرونا را از بدن پاک کند.
مطالعات اخیر با استفاده از داده های واقعی میزان ابتلا به کووید در بیش از یک میلیون فرد آسیب پذیر حاکیست که واکسن های کرونا برای افرادی که بیماری های زمینه ای دارند بسیار موثر است به طوری که خطر دچار شدن به علائم کووید-۱۹ را ۹۰ درصد کاهش می دهد.
رمدسیویر، مضر یا مؤثر؟
گروهی از متخصصان با استناد به برخی پژوهشها، تجویز رمدسیویر برای درمان کرونا را بیفایده میدانند. در مقابل اما گفته میشود این دارو تا ۴۰درصد در روند بهبود بیماران تأثیر دارد.
ورود رمدسیویر به پروتکل درمانی کرونا در ایران در پیک سوم رقم خورد و پس از آن با شیوع کرونای انگلیسی در خوزستان، متخصصان درمانی با هدف کاهش جمعیت بستریها، کلینیکهای سرپایی درمانی با رمدسیویر را راهاندازی کردند و بیمار پس از دریافت دارو در منزل دوران قرنطینه را طی میکرد. در پیک چهارم با شیوع گستردهتر کرونا، باز هم رمدسیویر، در صف اول تجویز دارویی قرار گرفت و این روند با شدت بیشتری در پیک پنجم ادامه پیدا کرد. با این که میزان مصرف این دارو بهشدت بالا رفته، اما همچنان شمار مرگها بالاست و روند ابتلا نزولی نشده است. برخی از متخصصان تأکید میکنند تنها در ایران این دارو به میزان قابل توجهی تجویز میشود. این در حالی است که با انتشار پژوهشهای علمی جدید مبنی بر کاهش بهبود شماری از مبتلایان به کووید-۱۹ پس از دریافت داروی رمدسیویر، توصیه میشود تا میزان مصرف این دارو هم کمتر شود. حالا در این وضعیت، متخصصان میگویند که این دارو عوارض بسیار زیاد و حتی خطرناکی برای افراد همراه دارد.
احمد کریمی، پزشک متخصص و نایبرئیس انجمن طب سنتی ایران، پیش از این اعلام کرده بود: «مقالات منتشرشده در مجله پزشکی لنست حاکی از اثرگذارنبودن داروی رمدسیویر در درمان بیماری کروناست و حتی بسیاری از فوق تخصصهای ریه و عفونی در کشور هم به بیاثربودن این دارو برای درمان کرونا اشاره کردهاند.»
به گفته او «بهبودی بیماران حاد تنفسی که در بیمارستان بستری میشوند به دلیل اکسیژنگیری و دریافت کورتون است و هیچ ارتباطی با رمدسیویر ندارد اما چون تزریق این داروها به طور همزمان برای بیمار انجام میشود، تصور میشود تأثیر رمدسیویر بوده است. آزمایشهایی که روی دو گروه بیمارانی که داروی رمدسیویر دریافت کردند و گروهی که هیچ دارویی دریافت نکردند انجام شد، مشخص کرد که این دارو تأثیر قابل توجهی در بهبودی افراد نداشته است.»
از سوی دیگر، یحیی ابراهیمی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس، هم چندی پیش با تأکید بر بیتأثیربودن این دارو در درمان بیماران مبتلا به کرونا گفته بود که در چند ماه اخیر، ۵ هزار میلیارد تومان برای تهیه این دارو هزینه شده است.
افزایش قند خون، عوارض کبدی و کلیوی نتیجه تجویز رمدسیویر
داروی رمدسیویر در ابتدا برای درمان ابولا تولید شده بود اما کارایی لازم را نداشت و کنار گذاشته شد. با شیوع کرونا، این دارو برای مدتی تجویز شد اما در نهایت اعلام شد که رمدسیویر درمان قطعی نیست اما در بهبود وضعیت بیماران نقش دارد. سازمان غذا و داروی آمریکا، خرداد سال پیش، مجوز استفاده از داروی تحقیقاتی رمدسیویر را برای بیماران مبتلا به ویروس کووید-۱۹ در مه ۲۰۲۰ صادر کرد. اگرچه اطلاعات محدودی در خصوص ایمنی و اثربخشی این دارو وجود دارد اما در یک کارآزمایی بالینی مشخص شده که این دارو منجر به کوتاهشدن طول دوره درمان در برخی از بیماران شده است. با این حال تردیدهایی هم درباره اثربخشی این دارو وجود دارد. سازمان بهداشت جهانی سال گذشته اعلام کرد که نتایج یک تحقیق نشان میدهد تأثیرات این دارو بر بیماران کرونایی ناچیز است. حالا با افزایش روند تجویز این دارو مطالعات نشان میدهد افزایش قند خون، افت فشار خون، تهوع، تب و لرز، تعریق، تأثیرات کلیوی و کبدی از عوارض احتمالی مصرف این داروست. با این حال در شرایطی که کرونا میتواند افراد را به کام مرگ ببرد، استفاده از رمدسیویر توصیه میشود. به گزارش بورسان هماکنون قیمت این دارو در بیمارستانهای دولتی حدود ۷۰۰ هزار تومان است اما در بازار آزاد، چندین برابر قیمت فروخته میشود. تزریق این دارو هم با قیمتهای بالایی انجام میشود؛ به طوری که هر دوز این دارو در بیمارستانهای خصوصی تا ۷۰۰ هزار تومان تزریق میشود.
رمدسیویر تاییدیه گرفته
با این که اظهارات درباره ضرورت تجویز یا تجویزنکردن رمدسیویر متفاوت است اما محمود هادیپور، پژوهشگر و کارشناس حوزه دارو، معتقد است مطرحکردن بیتأثیری تجویز این دارو در درمان کرونا درست نیست؛ آن هم در حالی که رمدسیویر تأییدیه گرفته و بررسیها نشان میدهد تا ۴۰ درصد هم مؤثر است. هر چند که به گفته این کارشناس دارو، تجویز و مصرف بالای رمدسیویر در کشور بیقاعده است: «در ابتدای آلودگی، مصرف رمدسیویر منطقی است و تا ۴۰ درصد در کاهش التهاب حاد ریه مؤثر است. اما مصرف دارو در کشور ما هیچ وقت قاعده درستی نداشته و حتی در شرایط عادی گاهی شاهد تجویز برخی داروها خارج از قاعده علمی و منطقی هستیم. مثلا میزان مصرف داروی فاکتور ۷ انعقادی ۷۴ گرم است؛ در حالی که استاندارد جهانی مصرف این دارو ۱۲ گرم تعریف شده است.»
به گفته هادیپور، رمدسیویر در ایران به عنوان یک پروتکل درمانی مطرح است که اثردهی خوبی دارد و به همین دلیل پزشکان عفونی نمیتوانند آن را نادیده بگیرند: «هر دارویی عارضه دارد و داروهای کرونا هم میتواند عوارض درازمدت داشته باشد که هنوز ناشناخته است. اما این که با توجه به قطعیبودن عوارض یک دارو بخواهیم بین مرگ یک بیمار مبتلا به کووید-۱۹ و نجاتش یک راه را انتخاب کنیم، قطعا رمدسیویر، تمزیوا و اکتمرا که حداقل در زمان کنونی میتواند بیمار در حال مرگ را نجات دهد، باید انتخاب شود.»
بر اساس اعلام این کارشناس دارویی «جهشهای ویروس میتواند اثربخشی دارو را تغییر دهد؛ به طوری که تاکنون چندین بار پروتکلهای درمانی کرونا تغییر پیدا کرده و داروهایی جایگزین آن شدهاند. مثلا داروی فاویپیراویر که مصرف بسیاری داشته در نهایت حذف شد. دیگر داروهای مشابه هم ممکن است عوارضی داشته باشند و در آینده بیماریزایی ایجاد کنند اما باید سوی دیگر ماجرا را هم دید و آن افزایش شانس زندهماندن بیمار است.»
اگر این دارو تجویز نمیشد، نظام درمانی کشور فرومیپاشید
تجویز بیرویه رمدسیویر عملکرد نظارتی سازمان غذا و دارو را زیر سؤال برده است اما کیانوش جهانپور، سخنگوی این سازمان، در پاسخ به انتقادات مطرحشده، به همشهری میگوید: «در پیک سوم با این که نوع ویروس دلتا نبود، پیشبینی میشد که تعداد مرگهای روزانه به ۱۲۰۰ نفر برسد اما با اجرای طرح شهید سلیمانی و درمان سرپایی رمدسیویر آمار فوتیها کاهش پیدا کرد. با این همه باز هم شاهد برخی اقدامات تخریبی علیه داروهای درمانی کرونا و حتی واکسن هستیم که مردم را میترساند.»
به گفته جهانپور، در ابتدای شیوع کرونا ۱۴/۶ درصد مبتلایان به سویه ووهان که در بخشهای آیسییو بستری میشدند، جانشان را از دست میدادند اما اکنون این عدد در نوع دلتا به زیر ۹ درصد رسیده است؛ عددی که نشان میدهد علاوه بر تأثیر واکسیناسیون، ارتقای سیستم درمانی و مراقبتی هم صورت گرفته است: «با شیوع موج اخیر کرونا، در زاهدان ۷۰۰ نفر به صورت سرپایی رمدسیویر دریافت کردند و بررسیها نشان میداد که تنها یکدرصد از این افراد در بیمارستانها بستری شدند؛ بنابراین وقتی با شیوع کرونا در خوزستان توانستیم پیک کرونای انگلیسی را با کلینیکهای سرپایی تزریق رمدسیویر کنترل کنیم، چرا باید برای نجات جان بیمار تعلل داشته باشیم.»
سخنگوی سازمان غذا و دارو همچنین در پاسخ به این سؤال که تجویز قابل توجه این دارو با توجه به کمبود آن در بازار فروش داروخانهها موجب تحمیل هزینههای بالایی به مردم شده است، میگوید: «این مسئله را رد نمیکنم که بخشی از تجویز رمدسیویر غیر منطقی و فراتر از نیاز است. اما این دارو و پروتکل درمانی آن خانگی نبوده و منطقی نیست که مردم با یک نسخه سرگردان داروخانهها و بازار آزاد شوند. تزریق رمدسیویر یا بیمارستانی است یا در کلینیکهای سرپایی. خارج از این قاعده را اصلا تأیید نمیکنیم؛ چرا که منجر به تحمیل هزینههای بالای ۲۰میلیون برای بیماران کرونایی میشود.»
به گفته او اگر این دارو به صورت سرپایی تجویز و تزریق نمیشد، تاکنون نظام درمانی کشور دچار فروپاشی میشد: «فضای بستری در کشور ما در بخشهای خصوصی و دولتی ۱۴۰ هزار تخت است. با این تعداد چطور میتوانستیم به ۱۷۰ هزار بیمار کرونایی که در پیک چهارم بستری شدند، خدمات درمانی ارائه دهیم.»
او با اشاره به پژوهشهایی که بر بیاثربودن رمدسیویر در درمان بیماران کرونایی انجام شده، اشاره میکند اما در عین حال تأکید میکند که همزمان مطالعاتی انجام شده که نشان میدهد، این دارو ۴۰ درصد در درمان بیماران کرونایی مؤثر است و با تجویز به موقع میتواند زمان بستری و مرگومیر را کاهش دهد: «اولویت نجات جان بیمار است؛ حتی اگر بعدا اثربخشی آن مانند فاویپیراویر نقض شود.
دستگیری قاضی قلابی در مقابل دادگاه
رئیس پایگاه هفتم پلیس آگاهی تهران بزرگ از دستگیری قاضی قلابی در مقابل یک مجتمع قضایی خبر داد.
هوشنگ کاکاوند با اشاره به اجرای طرح کاشف و در خصوص کشفیات پلیس آگاهی اظهار کرد: در یک مورد فردی که خود را در مقابل دادگاه به عنوان قاضی معرفی کرده و با مهرهای تقلبی، اقدام به کلاهبرداری میکرد دستگیر شد.
رئیس پایگاه هفتم پلیس آگاهی تهران بزرگ با اشاره به دستگیری دو نفر که در میدان فردوسی اقدام به فروش دلار تقلبی میکردند، افزود: با دستگیری این دو متهم از آنها ۱۴۳ قطعه ارز ۱۰۰ دلاری کشف شد.
کاکاوند همچنین گفت: یک باند چهار نفره دیگر هم که در بازار بزرگ تهران اقدام به سرقت از مغازهها کرده بودند منهدم شدند که که دو نیسان پوشاک از آنها کشف و ضبط شد.آنا
کلاهبرداری ۸۰۰ میلیون ریالی با واکسن تقلبی کرونا
رئیس پلیس پیشگیری تهران بزرگ از دستگیری فردی که با تزریق واکسن تقلبی کرونا از شهروندان کلاهبرداری کرده بود، خبر داد.
سرهنگ ” جلیل موقوفه ای ” اظهار داشت: در راستای اجرای طرح ارتقای امنیت اجتماعی ماموران گشت نیروی انتظامی کلانتری ۱۴۷ گلبرگ در حال گشت زنی بودند که به یک خودرو ۲۰۶ تک سرنشین مشکوک شدند و دستور توقف خودرو مذکور را صادر کردند.
وی افزود: ماموران کلانتری در بازرسی از خودرو مذکور ۲ عدد واکسن سینوفارم و ۲ عدد آمپول آسترزنکا تقلبی همراه با سرم و یک مهر تقلبی پزشکی کشف کردند.
رئیس پلیس پیشگیری تهران ادامه داد: تیم پلیسی پس از دریافت این اطلاعات مهم و بنابر حساسیت موضوع متهم را برای تحقیقات ابتدایی به کلانتری ۱۴۷ گلبرگ انتقال دادند.
این مقام انتظامی تصریح کرد: متهم در بازجویی های فنی صراحتا به ۸۰۰ میلیون ریال کلاهبرداری با شیوه و شگرد تزریق واکسن کرونا تقلبی به شهروندان در تهران اعتراف کرد.
سرهنگ موقوفه ای در پایان با بیان اینکه متهم سابقه دار و با قید وثیقه از زندان آزاد شده بود، خاطرنشان کرد: فرد دستگیر شده پس از اعترافاتش برای سیرمراحل قانونی به مرجع قضائی معرفی شد.
حمله شیر کوهی به پسر ۵ ساله
شیر کوهی که به پسر ۵ ساله ای حمله کرده بود با شلیک گلوله کشته شد.
به گزارش ای بی سی ، پسر ۵ ساله در حیاط خانه اش در کالیفرنیای آمریکا در حال بازی بوده که ناگهان یک شیر کوهی به او حمله کرده و تلاش می کند تا پسر بچه را با خود از روی چمن به سمت کوهستان بکشاند.
“پاتریک فوی” افسر پلیس در این باره گفت: شیر کوهی پسر بچه را روی چمن کشانده بود که افسران ما به او شلیک کرده اند .خوشبختانه ما موفق شدیم پسر بچه را از چنگ شیر کوهی در آوریم این کودک پس از آسیب دیدگی از ناحیه سر و بالا تنه به بیمارستان لس آنجلس منتقل شد.
وی افزود: قهرمان واقعی داستان مادر پسر بچه بوده است زیرا او کاملا جان پسرش را نجات داد مادر در خانه بوده که صدای فریادهای پسرش را شنیده و به حیاط آمده است و به شیرکوهی مشت و ضربه زده و موفق شده تا حیوان را از پسرش دور کند در همین زمان یکی از ماموران به سمت شیر کوهی شلیک کرد و حیوان را کشت .
زندان ، پایان سفر پسر تنها به تهران
ساعت ۱۱:۳۰ دقیقه شامگاه چهارشنبه گذشته بازپرس ساسان غلامی در جریان مرگ مشکوک مرد جوانی قرار گرفت. به دنبال اعلام این خبر، تحقیقات به دستور بازپرس جنایی آغاز شد.
با حضور تیم تحقیق در محل معلوم شد فردی که با پلیس تماس گرفته، پسر جوانی به نام شایان است. وی با اشاره به جسد مرد جوان در توضیح ماجرا به مأموران گفت: من از شهرستان آمدهام و امروز در خیابان راه میرفتم که این مرد و همدستش سوار بر موتور به من نزدیک شدند و گوشی تلفن همراه گرانقیمتم را سرقت کردند اما من میخواستم مانع فرارشان شوم که او از موتور پایین افتاد و مرد.
با مشخص شدن این موضوع شایان بازداشت شد و بازپرس شعبه سوم دادسرای امور جنایی پایتخت دستور بازبینی دوربینهای مداربسته اطراف محل حادثه را صادر کرد تا اظهارات پسر جوان بررسی شود. همچنین جسد برای مشخص شدن علت اصلی مرگ به پزشکی قانونی منتقل شد و به دستور بازپرس جنایی تحقیقات برای شناسایی هویت او و دستگیری همدست فراریاش ادامه دارد.
گفتوگو با متهم
برای چه به تهران آمدی؟
ماجرایش مفصل و طولانی است. سالها قبل زمانی که نوزاد بودم، پدر و مادرم مرا در شهر فسا کنار خیابان رها کردند و رهگذران مرا به شیرخوارگاه تحویل دادند تا ۷ سالگی در بهزیستی بودم؛ تا اینکه خانوادهای که الان با آنها زندگی میکنم، مرا به فرزندخواندگی گرفتند. مادرخواندهام از روز اول با من سازگار نبود، او دختر میخواست و با اصرار پدرخواندهام مرا به فرزندخواندگی گرفته بود. به همین دلیل مدام مرا اذیت میکرد، شرایطم به حدی بد بود که بهزیستی در سال ۹۰ مرا از آنها پس گرفت اما با اصرار پدرخواندهام و تعهدی که او داد من دوباره پیش آنها برگشتم؛ اما بدرفتاریهای مادرخواندهام ادامه داشت و در نهایت ۴ ماه قبل مادرخواندهام به حالت قهر خانه را ترک کرد و در آن زمان یکی از بدترین اتفاقات زندگی من رخ داد.
چه اتفاقی برایت رخ داد؟
یک روز که از سر کار به خانه برگشتم، میخواستم ناهار بخورم که پدرم خیلی ناگهانی فوت کرد. وقتی اورژانس و پلیس آمد مرا به اتهام مظنون در قتل بازداشت کردند؛ اما بعد از چند روز پزشکی قانـــونی علت مرگ او را سکـــته اعلام کرد و بی گناهی من ثابت شد و آزاد شدم. اما مرگ پدرخواندهام خیلی آزارم داد و تنها شدم. از طرفی در شهرمان فکر میکردند من قاتل هستم و همین وضعیت باعث شد از نظر روحی دچار مشکل شوم تا اینکه حدود یک ماه قبل با زن جوانی به نام شیلا آشنا شدم.
چطور با شیلا آشنا شدی؟
من بلاگر هستم و ۱۲ هزار دنبال کننده دارم و در صفحه اینستاگرامم عکس میگذارم. شیلا یکی از فالوورهای من بود. دوستی ما ادامه داشت تا اینکه از من خواست به تهران بیایم و با او ملاقات کنم. من سهشنبه گذشته راهی تهران شدم و شیلا را ملاقات کردم. فکر میکردم با او از تنهایی درمیآیم.
بعد چه اتفاقی افتاد؟
چهارشنبه تصمیم گرفتم به شهرمان برگردم اما از شیلا خواستم که قبل از رفتنم یک بار دیگر او را ببینم. او گفت خانه دخترخالهاش است و آدرس را برایم فرستاد تا به آن منطقه بروم. من هم به منطقه جوادیه رفتم. ساعت حدود ۱۰ شب در خیابان قدم میزدم که یک موتورسوار دو ترک به من نزدیک شد. موتورسواران مرا به گوشهای خلوت کشانده و با تهدید گوشی تلفن همراهم را که ۳۵ میلیون تومان قیمتش بود سرقت کردند. آنها حتی از من پول هم میخواستند و به آنها گفتم من در این شهر غریبم و هیچ پولی به همراه ندارم.
چه شد با آنها درگیر شدی؟
وقتی سوار موتور شدند تا فرار کنند، من از پشت ترک نشین موتورسیکلت را کشیدم و او تعادلش را از دست داد و روی زمین افتاد. همدستش سوار بر موتورسیکلت فرار کرد. با دیدن جوان زخمی روی زمین از مردم کمک خواستم اما کسی کمک نکرد. در نهایت یک عابر گوشی تلفنش را داد و با اورژانس و پلیس تماس گرفتم. من قصدم کشتن نبود و فقط میخواستم مانع فرارشان شوم و گوشی تلفن همراهم را پس بگیرم.
دستگیری قاتل ۴ روز بعد از قتل همسر
سرهنگ «فرشید زینلی»، فرمانده انتظامی «مرودشت» در تشریح این خبر بیان کرد: با اعلام گزارش قتل زنی ۲۵ ساله در یکی از روستاهای توابع این شهرستان تحقیقات آغاز و مشخص شد همسر وی قاتل است که پس از این جنایت متواری شده و رسیدگی به موضوع در دستور کار کارآگاهان پلیس آگاهی قرار گرفت.
مأموران در بررسیهای اولیه مطلع شدند که قاتل ۲۹ ساله که همسر خود را خفه کرده بود به سمت استان یزد متواری شده است.
فرمانده انتظامی مرودشت تصریح کرد: تیمی متشکل از کارآگاهان پلیس آگاهی پس از انجام تحقیقات میدانی و نامحسوس محل اختفای قاتل را پس از ۴ روز در شهرستان «خاتم» از توابع استان یزد شناسایی و با اخذ نیابت قضایی وی را در یک عملیات ضربتی دستگیر و به مرودشت انتقال دادند.
سرهنگ «زینلی» گفت: قاتل پس از روبهرو شدن با ادله و مستندات پلیسی به بزه ارتکابی اعتراف و علت و انگیزه قتل را اختلافات خانوادگی عنوان کرد.این مقام انتظامی با بیان اینکه متهم پس از سیر مراحل قانونی روانه زندان شد، از شهروندان خواست قبل از هرگونه بحث و درگیری فیزیکی به اعصاب خود مسلط بوده و درصورت نیاز با شمارهگیری ۱۱۰ حل این چنین اختلافات و مشکلات را به پلیس سپرده و از عکسالعملهای ناگهانی بپرهیزید؛ چرا که نداشتن کنترل بر رفتار در زمان خشم و عصبانیت میتواند فاجعهای جبرانناپذیر به بار بیاورد.