گزارش/ چرا طول زندگی های مشترک آب رفته است؟

مروری بر تنفیذ حکم هشت رئیس‌جمهوری

مروری بر تنفیذ حکم هشت رئیس‌جمهوری

تهران- ایرنا- سیدابراهیم رئیسی امروز دوازدهم مرداد ۱۴۰۰ حکم تنفیذ ریاست‌جمهوری خود را از رهبر معظم انقلاب دریافت کرد. هشتمین رئیس‌جمهور از اکنون به مدت چهار سال عهده‌دار سنگین‌ترین مسئولیت اجرایی در کشور خواهد بود.

اما تَنفیذ به چه معنا است؛ اعتباربخشی عمل حقوقیِ قابل‌ ابطال و همچنین اجرای حکم را تَنفیذ می‌گویند.

تنفیذ حکم ریاست جمهوری پیش از مراسم تحلیف، طبق بند ۹ اصل ۱۱۰ قانون اساسی، پس از انتخاب مردم از جمله وظایف و اختیارات رهبری است. طبق قانون، تا زمانی که ولایت فقیه حکم رئیس‌جمهوری منتخب را تنفیذ نکند، وی ریاستی بر قوه مجریه ندارد.

امروز سه‌شنبه ۱۲ مرداد ۱۴۰۰، مراسم تنفیذ حکم سیزدهمین دوره‌ ریاست جمهوری با حضور رهبر انقلاب اسلامی و جمعی از مسئولان و کارگزاران نظام در حسینیه‌ امام خمینی (ره) با رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی برگزار و سیدابراهیم رئیسی منتخب ملت ایران از سوی ولی فقیه به سِمت «ریاست جمهوری» منصوب شد.

بخشی از حکم تنفیذ هشتمین رییس جمهوری را می‌خوانید:
«امروز میهن عزیزمان، تشنه‌ خدمت و آماده‌ حرکت جهشی در همه‌ عرصه‌ها، و نیازمند مدیریّتی باکفایت و جهادی و دانا و شجاع است که بتواند توانمندی‌های آشکار و نهفته‌ ملّت، بویژه جوانان را که بسیار فراتر از مشکلات است، بسیج کرده و به میدان کار و تلاش سازنده آورَد؛ موانع را از سر راه تولید بردارد؛ سیاست تقویت پول ملّی را بِجِد دنبال کند، و قشرهای متوسّط و پایین جامعه را که سنگینیِ مشکلات اقتصادی بر دوش آنها است، توانمند سازد؛ مدیریّتی که با مشی فرهنگی خردمندانه، مسیر اعتلای مادّی و معنوی ملّت ایران را هموار کرده، حرکت کشور به سمت جایگاه شایسته‌اش را شتاب بخشد.»

مطلبی که در ادامه می‌خوانید، مروری است بر تنفیذ دوره‌های اول هفت رئیس جمهوری که پیش از سیدابراهیم رئیسی سکان هدایت قوه مجریه را در دست گرفتند.

هفت رییس‌جمهوری؛ دوازه دوره

پس از انقلاب، احکام انتصاب افراد منتخب در انتخابات، با تنفیذ حضرت امام خمینی «قدس سره»، (سید ابوالحسن بنی‌صدر، شهید محمدعلی رجایی، حضرت آیت‌الله سید علی خامنه‌ای)، و با تنفیذ حضرت آیت الله خامنه ای، (مرحوم اکبر هاشمی رفسنجانی، سید محمد خاتمی، محمود احمدی نژاد، حسن روحانی و سیدابراهیم رئیسی) به عنوان رییس‌ جمهوری اسلامی ایران به آنان اعطا شده است.

مروری بر تنفیذ حکم هشت رئیس‌جمهوری

تنفیذ حکم حسن روحانی

۱۲ مرداد ۱۳۹۲؛ رهبر معظم انقلاب، با تنفیذ رای ملت در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی را به ریاست جمهوری اسلامی ایران منصوب کردند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در حکم تنفیذ ریاست‌جمهوری روحانی که حجت‌الإسلام‌والمسلمین محمدی گلپایگانی رئیس دفتر رهبری آن را قرائت کرد، مشارکت گسترده‌ مردم در انتخابات را نشانِ پختگی و بلوغ سیاسی ملت و دربردارنده‌ پیام‌های روشنِ «وفاداری به انقلاب»، «اعتماد و امید به نظام» و «اعتماد به روحانیت شجاع» دانستند و تصریح کردند: ملت ایران به دشمنان که برای دلسرد کردن مردم از هیچ تلاش سیاسی و تبلیغاتی فروگذار نکرده بودند، پاسخی قاطع و پرمعنی داد.

ایشان افزودند: خداوند متعال را سپاس میگویم که در آزمون سیاسی و اجتماعی بزرگ دیگری، ملت عظیم‌الشان ایران را سرافراز فرمود و حضور مبارک آنان را در یکی از اساسی‌ترین اقدامات ملی، گامی بلند در جهت حراست از عزت و امنیت کشور و ابهت نظام مقدس جمهوری اسلامی قرار داد. انتخابات پرشور و صفوف طولانی رأی‌دهندگان در سراسر کشور و نصاب درخشانِ شرکت‌کنندگان در انتخاب رئیس جمهور و آنگاه رأی بالای شخصیت منتخب، همگی نشانه‌های روشن از موفقیت نظام اسلامی در تحکیم و تثبیت جمهوریّت و خصلتِ مردمی این نظام انقلابی است، و این یکی از اساسی‌ترین و مهم‌ترین توانمندی‌های بی‌شمار کشور اسلامی عزیز ما است که دستیابی به آرمانهای والای انقلاب را ممکن می‌سازد و آینده‌ روشن کشور و ملّت را نوید می‌دهد.

تنفیذ حکم محمود احمدی نژاد

مروری بر تنفیذ حکم هشت رئیس‌جمهوری

صبح روز چهارشنبه دوازدهم مردادماه ۱۳۸۴؛ حکم ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد، در حسینیه امام خمینی (ره) از سوی مقام معظم رهبری تنفیذ شد.

بخشی از متن این حکم را که از سوی حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمحمد خاتمی قرائت شد، می‌خوانید:

سخن صریح و قاطع و صادقانه‌ ایشان در تعهد به خدمتگزاری و رفع محرومیت و مبارزه با فساد، و لحن افتخارآمیز ایشان در پایبندی به اسلام و آرمان‌های انقلاب، که با منش مردمی و ساده‌زیستی همراه بود، دلها و آراء مردم را متوجه ایشان کرد و مسوولیت مهم ریاست جمهوری را بر دوش ایشان نهاد.

بدیهی است که رای ملت و تنفیذ اینجانب تا هنگامی است که ایشان به تعهد خود و صراط مستقیمی که تاکنون در آن حرکت کرده‌اند یعنی راه اسلام و آرمان‌های نظام اسلامی و دفاع از حقوق ملت و ایستادگی در برابر مستکبران و زورگویان پایبند باشند که به توفیق الهی همواره چنین خواهد بود ان‌شاء الله.

مروری بر تنفیذ حکم هشت رئیس‌جمهوری

تنفیذ حکم سیدمحمدخاتمی

هشت سال قبل‌تر، درست ۱۲ مرداد ۷۶؛ حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی با تنفیذ آرای ملت ایران به حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمد خاتمی، وی را به ریاست جمهوری اسلامی ایران منصوب کردند.

در مراسمی که به همین مناسبت در حسینیه امام خمینی (ره) برگزار شد، خاتمی به عنوان پنجمین رئیس جمهوری ایران اسلامی، حکم خود را از دستان رهبر انقلاب  دریافت کرد.

حضرت آیت الله خامنه ای خطاب به رئیس جمهوری و هیات دولت آینده گفتند: سعی ما باید بر این باشد که اولا این ملت را بشناسیم و ثانیا خواسته‌ها و نیازهای او را برآورده کنیم. قشرهای مستضعف و فقیر، نیروهای وفادار امام و انقلاب و دولت‌های مختلف بوده‌اند و خواهند بود. بنا بر این عزیزانی که در آینده نزدیک، مسؤولیت‌ها را بر عهده می‌گیرند، باید از این ذخیره دایمی استفاده کنند و تا آنجا که قدرت دارند برای آنها کار و خدمت کنند.

ایشان، حجم کارهای انجام شده در دوران کوتاه پس از انقلاب را از لحاظ کمی و کیفی با کارهای انجام شده در سالهای طولانی قبل از نظام اسلامی، غیرقابل مقایسه خواندند و افزودند: با وجود محاصره‌های گوناگون سیاسی، اقتصادی و تبلیغاتی دشمنان و انواع خباثت‌ها و توطئه‌هایی که برای ابراز مخالفت با ملت ایران انجام گرفت، نظام مرتبط با معنویت و ایمان الهی در ایران به سبب برخورداری از پشتوانه عظیم عواطف و کمک مردم، توانسته است گام‌های اساسی و بلندی را برای بازسازی به پیش بردارد.

رهبر انقلاب، دست قدرت الهی را همواره پشتیبان نظام اسلامی بویژه در شداید و سختی‌ها دانستند و اظهار داشتند: راه طولانی‌تر از آنچه که تا کنون پیموده‌ایم در پیش است و در زمینه‌های فرهنگی، اقتصادی و سازندگی باید کار بیشتری نسبت به گذشته انجام شود.

مروری بر تنفیذ حکم هشت رئیس‌جمهوری

ارتحال امام و رهبری آیت الله خامنه‌ای

۱۴ خرداد ۱۳۶۸، پس از ارتحال حضرت امام (ره)؛ حضرت آیت‌الله خامنه‌ای از سوی مجلس خبرگان رهبری به عنوان رهبر آینده‌ نظام اسلامی انتخاب شدند.

هنوز زمانی هر چند کوتاه تا پایان اتمام زمان ریاست جمهوری ایشان باقی مانده بود و این به معنای آن بود که باید انتخاباتی زودرس برای تعیین رئیس‌جمهور آینده برگزار می‌شد.
بر همین اساس انتخابات پنجمین دوره‌ ریاست جمهوری در تاریخ ۶ مرداد ۶۸ برگزار شد و  آیت الله هاشمی رفسنجانی توانست به عنوان رئیس‌جمهوری کشور انتخاب شود.

 

تنفیذ حکم مرحوم هاشمی رفسنجانی

۵ مرداد ۱۳۶۸؛ مراسم تنفیذ حکم اولین دوره ریاست جمهوری مرحوم هاشمی‏ رفسنجانی به عنوان چهارمین رییس جمهوری در حسینیه‌ جماران برگزار شد. در حکم تنفیذ، ضمن تقدیر از شخصیت و فعالیت‌های آقای رفسنجانی در انقلاب تأکید شده بود: «بدیهی است که این رأی و تنفیذ تا زمانی است که ایشان در همین صراط مستقیم و نورانی که عمر شریف خود را تاکنون در آن گذرانیده ‏اند – یعنی راه دفاع از اسلام ناب محمّدی – و مجاهدت برای تحقق حاکمیت کامل قرآن و عمل به شریعت و طرفداری از محرومین و مستضعفین و کوشش برای ریشه ‏کن کردن فقر و محرومیت و استقرار عدالت اجتماعی راه خود را ادامه دهند که البته چنین خواهد بود.»

مروری بر تنفیذ حکم هشت رئیس‌جمهوری

مراسم تنفیذ حکم آیت الله خامنه‌ای

۱۷ مهر ۱۳۶۰ خورشیدی. برای انتخاب رئیس‌جمهوری آینده، انتخابات در تاریخ ۱۰ مهر ۶۰ برگزار شد و آیت‌الله خامنه‌ای توانستند با اکثریت قاطع آراء به ریاست جمهوری انتخاب شوند. مراسم تنفیذ نیز ۱۷ مهر ۶۰ –  روز عید سعید قربان – در حسینیه‌ جماران برگزار شد.

در این مراسم آقای سید احمد خمینی متن نامه‏‌های وزیر کشور و شورای نگهبان را مبنی بر اعلام صحت انتخابات قرائت کرد و سپس ایشان متن حکم امام خمینی(ره) در مورد تنفیذ انتخابات را برای حاضران خواند.

حضرت امام در حکم تنفیذ رئیس‌جمهوری جدید گفتند: «خداوند متعال بر ما منت نهاد که افکار عمومی را برای انتخاب رئیس جمهوری متعهد و مبارز، در خط مستقیم اسلام و عالِم به دین و سیاست هدایت فرمود که امید است با حُسن تدبیر و کمک قوای سه گانه و پشتیبانی ملت بزرگ، مشکلات یکی پس از دیگری رفع و احکام مقدس اسلام به ‏طور دلخواه در سطح کشور اجرا گردد. این‌جانب به پیروی از ملت عظیم‌الشأن و با اطلاع از مقام و مرتبت متفکر و دانشمند محترم جناب حجت‌الاسلام آقای سیدعلی خامن ه‏ای – ایّده‌اللَّه تعالی- رأی ملت را تنفیذ و ایشان را به سمت ریاست جمهوری اسلامی ایران منصوب نمودم.»

مروری بر تنفیذ حکم هشت رئیس‌جمهوری

شهید رجایی؛ ۲۸ روز رییس‌جمهوری

۱۳۶۰؛ شهید رجایی در انتخابات دوم مرداد به‌عنوان رئیس‌جمهوری انتخاب شد. مراسم تنفیذ او ۱۱ مرداد ۱۳۶۰ در آستانه‌ عید سعید فطر در حسینیه‌ جماران برگزار شد. در این پیام حضرت امام با تأکید بر این‌که این تنفیذ تا مادامی باقی است که رئیس‌جمهور در چارچوب قانون و شرع عمل کند افزوده بودند: «باید ایشان توجه داشته باشند و از عمل ملت دریافته باشند که ملت دلاور نیز رای خود را بر این اساس به ایشان داده ‏اند، و من امیدوارم که در حفظ این‏ امانت الهی و مسوولیتی که ملت برعهده ایشان گذاشته است، با تمام توان کوشش نموده و از آن پاسداری نمایند و وفادار به پیمان خود در مقابل خداوند مقتدر حاضر و ناظر و ملت حاضر در صحنه و مراقب احوال و اوضاع باشند»  بعد از قرائت این پیام حضرت امام (ره) در سخنانی به تبیین رسالت خطیر رئیس‌جمهوری در قبال آراء ملت پرداختند.

اما دست جنایت‌آفرین منافقین به رجایی اجازه‌ خدمت به این کشور را نداد و کمتر از یک ماه پس از مراسم تنفیذ، او به همراه حجت‌الاسلام باهنر در انفجار دفتر نخست‌وزیری به فیض شهادت نائل می‌آید.
مروری بر تنفیذ حکم هشت رئیس‌جمهوری

حکم تنفیذ در بیمارستان قلب

در اولین دوره‌ از انتخابات ریاست جمهوری با توجه به مشکلاتی که برای جلال‌الدین فارسی نامزد حزب جمهوری اسلامی پدید آمد، بنی‌صدر توانست به‌عنوان رئیس‌جمهوری انتخاب شود.

حضرت امام (ره) که آن روزها در بیمارستان قلب تهران بستری بودند، برای این‌که روال اداره امور نظام نوپای اسلامی از حرکت نایستد، در همان بیمارستان مراسم تنفیذ بنی‌صدر را انجام دادند.

در حکم تنفیذ بنی‌صدر که در تاریخ ۱۵ بهمن ۱۳۵۸ و با حضور مقامات کشوری و اعضای شورای انقلاب و خبرنگاران برگزار شد، حضرت امام فرمودند: «بر حسب آنکه مشروعیت آن (رأی ملت) باید به نصب فقیه جامع‌الشرایط باشد، اینجانب به موجب این حکم، رأی ملت را تنفیذ و ایشان را به این سمت منصوب نمودم؛ لکن تنفیذ و نصب این‌جانب و رأی ملت مسلمان ایران محدود است به عدم تخلف ایشان از احکام مقدسه اسلام و تبعیت از قانون اساسی اسلامی ایران.»

اما بنی‌صدر بعد از روی کار آمدن، رویه‌ای دیگر را در پیش گرفت و این باعث شد تا مجلس شورای اسلامی با رای ۱۷۷ نفر از نمایندگان در مقابل یک رای مخالف سرانجام او را فاقد کفایت سیاسی اعلام کند.

 

 

 

 

دولت رفت، صنعت خودرو سامان نگرفت/ زمان عرضه در بورس مشخص نیست

دولت رفت، صنعت خودرو سامان نگرفت/ زمان عرضه در بورس مشخص نیست

عمر دولت دوازدهم به پایان رسید و طرح خودرویی ایدرو در ستاد اقتصادی به تصویب نرسید تا تنها طرح موجود همان طرح تحول خودروی مجلس باشد که البته این طرح هم همچنان بلاتکلیف مانده است.

به گزارش خبرنگار مهر، نابسامانی افسارگسیخته بازار خودرو در حال ورود به سه سالگی است. طی دو سال اخیر بازار خودرو که از چالش‌های ساختاری رنج می‌برد، با هر خبر هیجانی و تغییر قیمت ارز، دچار نوسان شد، به شکلی که کوچک‌ترین محرکی بر هیجانات و قیمت‌های کاذب این بازار دامن زد. در این آشفته بازار نه تولیدکننده راضی است، نه مصرف کننده. نه قیمت‌ها معقول است و نه کیفیت آنچنان که باید نظر مشتریان را تأمین می‌کند. تنها گروهی که در این بازار خوشحال و راضی هستند، دلالانی هستند که از ضعف سیاست گذاری به بهترین نحو استفاده می‌کنند و سودهای عجیبی را از محل اختلاف قیمت کارخانه و بازار به جیب می‌زنند. سودهای عجیبی که بسیاری از مردم عادی را هم به تکاپو انداخته تا با ثبت نام خودرو در کارخانه و فروش در بازار آزاد، از این سود بی بهره نمانند.

وزارت صمت به ویژه در دوره رزم حسینی به صورت تلویحی و گاهاً مستقیم تمایل خود را به آزادسازی قیمت خودرو جهت کاهش زیان دهی خودروسازان نشان داد و مجلس هم با تدوین طرحی، برای متعادل سازی عرضه و تقاضا و شفاف سازی فرایند فروش و تولید، فروش خودرو از طریق بورس کالا را پیگیری می‌کند که این طرح هنوز به صحن مجلس نیامده است.

در این بین با توجه به اتمام دولت دوازدهم و عدم تصویب طرح خودرویی ایدرو در ستاد اقتصادی دولت، به نظر می‌رسد تنها طرح موجود برای صنعت خودرو طرح مجلس تحت عنوان «طرح تحول بازار و صنعت خودروی سبک» باشد که عرضه خودرو در بورس نیز یکی از محورهای اصلی آن است. که اتفاقاً همین محور، یکی از نقاط اصلی اختلاف نظر دولت و مجلس درباره این طرح بود. عده‌ای از نمایندگان مجلس خواستار عرضه تمامی محصولات خودروسازان در بورس هستند اما برخی معتقد به عرضه خودروهای پرتیراژ در بورس هستند؛ مسئولان وزارت صمت و ایدرو هم از اساس، با عرضه خودرو در بورس مخالف هستند. صالحی نیا رئیس ایدرو به مهر می‌گوید: هنوز وضعیت برای اینکه متقاضیان واقعی خودرو بتوانند در بورس بیایند و شرایط خرید پیدا کنند، مهیا نشده است. لازم است از نمایندگان بورس کالا در جلسات مجلس دعوت و از آنها درخواست شود که شرایط را مهیا کنند. هر چند با شرایط فعلی ما نمی‌خواهیم با یک شرایطی وارد شویم که با مشکلات بیشتری مواجه شویم.

از سویی دیگر اگرچه دهقان دهنوی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادارضمن مخالفت با عرضه خودرو در بورس، گفته بود که خودرو، کالای مناسبی برای ورود به بورس نیست، اما اخیراً در نامه‌ای به شورای رقابت خواستار معرفی فهرست افراد دخیل در جریان امور قیمت‌گذاری خودرو شده است؛ نامه‌ای که احتمالات را برای به نتیجه رسیدن عرضه خودرو در بورس کالا در مجلس، تقویت کرد.

عرضه خودرو در بورس هنوز نهایی نشده است

در همین رابطه، علی جدی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در گفت و گو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: هنوز در کمیسیون جلسه جدیدی در مورد طرح تحول بازار و صنعت خودروی سبک نداشتیم. کمیسیون در صدد برگزاری جلسه در این رابطه بود که بحث سیمان مطرح شد.

وی افزود: در جلسات قبلی اصلاحیه ماده ۴ طرح انجام و با بحث واردات خودرو به صورت مشروط موافقت شد؛ بررسی جزئیات این ماده ماند که مقرر شد در اولین جلسه کمیسیون به این موضوع رسیدگی شود.

جدی گفت: همچنین عرضه خودرو در بورس هنوز نهایی نشده و وزارت صمت هم مخالف این موضوع است؛ از این رو ما به دنبال قانونی کردن این موضوع هستیم تا عملاً جلوی دور زدن قانون توسط وزارتخانه‌ها و نهادها گرفته شود و خودرو در بورس عرضه شود.

وی تاکید کرد: عرضه خودرو در بورس جلوی رانت‌ها را خواهد گرفت. صنعت خودروی ایران انحصاری است و وضعیتی دارد که هم مصرف‌کننده و هم تولیدکننده از آن ناراضی هستند. با عرضه در بورس می‌توان فرایند تولید و عرضه را شفاف کرد. همچنین هم قیمت واقعی می‌شود و هم فاصله قیمت بازار و خودروساز از بین می‌رود.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در مورد نامه رئیس سازمان بورس به شورای رقابت برای ارائه فهرست افراد در جریان امور قیمت‌گذاری خودرو، گفت: ما هنوز با بورس صحبت نکرده ایم و این نامه را راسا خود رئیس سازمان بورس ارسال کرده است.

وی در مورد زمان برگزاری جلسه کمیسیون صنایع برای بررسی طرح خودرو، تصریح کرد: اگر آقای رئیسی وزرا را معرفی کند کمیسیون‌ها به این موضوع خواهند پرداخت اما اگر وزرا را با فاصله معرفی کند، روز یکشنبه طرح خودرو را در کمیسیون صنایع بررسی خواهیم کرد. اما تا جایی که مطلع هستم طی همین هفته وزرای دولت سیزدهم معرفی خواهند شد.

چرا طول زندگی های مشترک آب رفته است؟

طبق آمارهای مرکز آمار ایران در سال های اخیر طول مدت زندگی های مشترک کاهش پیدا کرده است.

به گزارش خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در گذشته‌ای نه چندان دور، افراد حتی با وجود سخت‌ترین مسائل، به زندگی زناشویی ادامه می‌دادند و اگر طلاقی هم رخ می‌داد، دلایل موجهی مانند اعتیاد، عدم تعهد اخلاقی و مالی داشتند. اما در زمان کنونی، با نیم نگاهی به اطراف، می‌توان به تعدد افراد طلاق گرفته حتی در کمترین روز‌های مشترک برخورد کرد که با اندک دست انداز زندگی، تاب تحمل از دست داده اند و در راهرو‌های دادگاه سرگردان شده اند، افرادی که نه تنها بزهکار یا معتاد نیستند، بلکه دارای تحصیلات، شغل مناسب و در مواردی از جایگاه اجتماعی خوبی برخوردار هستند.

زمانی که در پارک زن و شوهر‌های ۹۰ ساله را می‌بینم این سوال در ذهنم جرقه می‌زند که چه چیزی باعث شده ازدواجشان این همه سال پایدار و بادوام بماند. چگونه ما می‌توانیم مثل آن‌ها برای همیشه کنار یکدیگر زندگی خوبی داشته باشیم.

طبق آمار منتشره مرکز آمار ایران، ۱۱ هزار و ۷۱۵ طلاق با طول مدت ازدواج کمتر از یک سال طی سال گذشته به ثبت رسیده، این در حالی است که طول مدت ازدواج بیشتر طلاق‌های ثبت شده در سال گذشته تنها بین یک تا پنج سال بوده است.

اعظم کریمی مدیرکل دفتر توسعه اجتماعی معاونت امور جوانان وزارت ورزش و جوانان، درباره علت پایین آمدن دوام زندگی مشترک گفت: زمانی که سخن از روابط زوجین به میان می‌آید، غالباً تصویری از تفاهم و سازگاری و یا اختلاف و ناسازگاری ارائه می‌گردد و بنابراین موضوع بحث، بررسی میزان سازگاری یا ناسازگاری زوجین و تحولات آن خواهد بود؛ اما به نظر می‌رسد روابط زوجین در گستره‌ای فراتر از موضوع سازگاری قابل بحث باشد.

وی بیان کرد: اگر نقطه آرمانی در روابط زناشویی را رابطه‌ای بدانیم که نتیجه آن از یک سو آرامش روانی و احساس ارزشمندی و از سوی دیگر کارآمدی هر یک از زوجین در کارکرد‌های مورد انتظار از آنان است.

کریمی مشکلات موجود در روابط زن و شوهر را موارد زیر دانست و گفت:
١-مشکلات جسمی
٢- مشکلات روابط زناشویی
٣-مشکلات مربوط به حوزه تصمیم‌گیری
۴-مشکلات در روابط عاطفی
۵-افزایش انتظارات
۶-تغییر نگاه جوانان به ازدواج، خانواده و طلاق
٧-ضعف نظام آموزشی رسمی و غیررسمی
٨-تحول در الگوی سبک زندگی

کریمی درباره عوامل تحکیم خانواده گفت: مهارت‌های همسریابی، چگونگی تفاهم بر سر زندگی مشترک قبل از ازدواج و موضوعات مهمی که قبل از شروع زندگی باید بر آن‌ها تفاهم نمود، مهارت ارتباط با خانواده همسر و خانواده خود پس از ازدواج، مهارت مواجهه با بحران‌های زندگی از جمله بی‌کاری، فقر، خشم، مهارت‌های اقتصادی و حوزه درآمدزایی، مصرف و نگه‌داری اموال، از جمله مسائلی است که می‌تواند به تحکیم خانواده کمک کند.

وی در ادامه بیان کرد: در سال ۹۹ در کل کشور ۵۵۶ هزار و ۷۳۱ فقره ازدواج و ۱۸۳ هزار و ۱۹۳ فقره طلاق در کل کشور ثبت شده است. استان خراسان جنوبی با بیشترین میزان افزایش ازدواج در سال ۹۹ نسبت به سال قبل از آن به میزان ۱۷.۰۲ درصد مواجه بوده است و پس از آن استان‌های یزد، کرمان، بوشهر و هرمزگان با حدود ۱۰ درصد در ردیف‌های بعدی افزایش نرخ ازدواج قراردارند.

کریمی خاطر نشان کرد: استان‌های سیستان و بلوچستان با کاهش حدود ۱۰ درصدی طلاق یعنی ۱۰.۱۹ درصد، کرمانشاه با کاهش ۸.۰۱ درصد و هرمزگان با ۷.۲۷ درصد بیشترین کاهش در آمار طلاق نسبت به سال ۹۸ را داشته اند. این درحالی است که در همین مدت زنجان با افزایش آمار طلاق به میزان ۲۳.۸۹ درصد بیشترین افزایش در آمار طلاق نسبت به سال قبل را تجربه کرده است و پس از آن استان مرکزی با ۱۷.۰۷ درصد و البرز با ۱۳.۳۶ درصد افزایش آمار طلاق در ردیف‌های بعدی قرار دارند.

مدیرکل دفتر توسعه اجتماعی معاونت امور جوانان وزارت ورزش و جوانان افزود: در سال ۹۹ در مجموع کل کشور به میزان ۳.۶۱ درصد افزایش در آمار طلاق نسبت به سال ۹۸ مواجه بودیم که در برش استانی نرخ تغییرات آمار طلاق در سال ۹۹ نسبت به سال قبل از آن در کشور بسیار متغییر بوده و از کاهش ۱۰ درصدی تا افزایش تقریبا ۲۴ درصدی در استان‌های کشور در نوسان بوده است.

در این باره با یک جامعه شناس درباره دوام ازدواج در زندگی مشترک توضیح داد.

مریم سادات ظهوریان جامعه شناس و فعال فرهنگی گفت: به نظر می‌رسد که مسئله کم دوامی ازدواج به صورت ریشه ایی است. به این علت که هدف‌ها و انگیزه‌های ازدواج‌ها به مرور زمان، متفاوت شده است.

وی بیان کرد: آمادگی دختر و پسر برای مهارت زندگی کردن به یک مقداری کمرنگ شده است. امروزه، افراد در زندگی‌های مجردی، از یک سری امکاناتی برخوردار هستند. این امکانات می‌تواند شامل امکانات فرصت‌ها و تحصیلی باشد. دختر‌ها به دنبال امکانات تحصیلی می‌روند تا دستشان تو جیب خودشان باشد و به یک وسعت مالی دست یابند.

ظهوریان تصریح کرد: افراد زمانی که از یک وضعیت مال برخوردار می‌شوند، احساس امنیت می‌کنند و زمانی که وارد زندگی مشترک می‌شوند تمایل دارند این امکاناتی که قبل از ازدواج به دست آورده اند را داشته باشند و یک سری شرایط جدیدتر برایشان مهیا شود.

این جامعه شناس در ادامه بیان کرد: سابق براین نسل‌های گذشته، خانم‌ها کمتر از تحصیلات و امکانات شغلی مناسبی برخوردار بودند. زمانی که وارد زندگی مشترک می‌شدند بیشتر توجهشان معطوف به زندگیشان بود. مشغله و درگیری‌های درسی و کاری وجود نداشت. تقریبا ۶۰ درصد وقت، توان و انرژیشان را روی زندگیشان معطوف می‌کردند. اما امروزه داستان کم رنگ‌تر شده است و بحث اشتغال و تحصیل سرجای خودش است.

وی افزود: امروزه درگیری‌ها و آشنایی با فضا‌های خارج از منزل، شهر و یا کشور وجود دارد. دختر و پسر مانند گذشتگان دل به زندگی نمی‌دهند و تمام تفکرات و وقتشان را روی زندگی نمی‌گذارند و این امر باعث بالارفتن انتظارت می‌شود.

ظهوریان خاطرنشان کرد: دختر و پسر در زمان مجردی یک سری امکانات داشتند وقتی که وارد زندگی مشترک می‌شوند به دنبال تکمیل این امکانات و تسهیلات هستند. از طرفی وقتی وارد زندگی می‌شوند می‌بینند که شاید نه تنها آن امکانات برایشان بیشتر نشده است بلکه یک مقداری از آزادی عمل‌ها و اختیاراتشان نیز کسر شده است.

وی گفت: سابق بر این، به علت محدودیت‌های جغرافیایی، آبرو داری‌ها و حیا‌ها مانع طلاق زوجین می‌شد و جوانان زود کوتاه می‌آمدند و ملاحضات بزرگتر‌ها را می‌کردند. نبودن انگیزه و هدفگذاری‌های لازم باعث می‌شود در زندگی با خطا مواجه شوند.

در سال ۹۹ طول مدت ازدواج ۱۱ هزار و ۷۱۵ طلاق ثبت شده کمتر از یک سال و طول مدت ازدواج ۵۱ هزار و ۲۷۰ رویداد طلاق ثبت شده بین یک تا پنج سال بوده است. از سوی دیگر ۷۸۰۹ رویداد طلاق نیز با طول مدت ازدواج بالغ بر ۲۹ سال در سال ۹۹ به ثبت رسیده است.

زندگی‌ها قوام و دوام گذشته را از دست داده و تار و پود آن با کمترین چنگ، از هم می‌پاشد و به جدایی ختم می‌شود.

طلاق آخرین و درعین حال نامطلوب‌ترین راه حل برای پایان دادن به یک اختلاف زناشویی است که زندگی مشترک را ناممکن ساخته است و زوج‌ها را هم، چون آلیس، در سرزمین ناهموار روحی روانی و عاطفی رها می‌کند.

بیشترین طلاق‌های ثبت شده در سال ۹۹ به طول مدت ازدواج یک تا پنج سال معطوف می‌شود، اما در قیاس با سال ۹۸ آمار طلاق‌های با طول مدت ازدواج کمتر از یک سال و یک تا پنج سال در سال ۹۹ با کاهش هفت و ۲ درصدی مواجه بوده و در عین حال طی سال ۹۹ آمار طلاق‌های با طول مدت ازدواج پنج تا بیش از ۲۹ سال در قیاس با سال ۹۸ افزایش داشته است.

دختر و پسر وقتی با سن بالاتری ازدواج می‌کنند انعطاف پذیری کمتری نسبت به هم دارند، زیرا شکل گیری شخصیتی آنان اتفاق افتاده است و پذیرفتن تغییر برای آنان کار سخت و دشواری است به همین دلیل در کوچکترین مسائل با یکدیگرکنار نمی‌آیند. از طرفی انعطاف پذیری را در تغییر دادن فرد مقابل مطابق با میل شخصی خود می‌بینند در حالی که معنای واقعی انعطاف پذیری، پذیرش بی قید و شرط طرف مقابل است.

باید دانست زندگی زناشویی همانند ساخت نظامی نوپا است که هیچ چیزی ندارد و باید برای توسعه و رشد آن با تمام قدرت کوشید. نظامی نیازمند قانون و چارچوبی قوی که تمام روابط ها، سیاست‌ها و استدلال‌ها را در آن تعریف شده باشد. قانونی که همه اعضا در نوشتن آن دخالت و نقش داشته باشند تا لازم الاجرا شود.

 

 

 

آیا بازگشایی مدارس در شرایط کرونا، قابل اجرا است؟

تهران- ایرنا- مدارس و دانشگاه‌ ها از جمله اولین مکان‌ هایی بودند که پس از شیوع ویروس کرونا بسته شدند و حالا با اقداماتی مانند واکسیناسیون کرونا برای معلم‌ ها و اساتید، تکاپو برای بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها آغاز شده و به نظر می‌رسد تصمیم‌ها بر این شده که در هر شرایطی این اقدام انجام شود.

تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها از اسفند ۱۳۹۸ تاکنون منجر به مشکلات تحصیلی و حتی بروز مسایل اجتماعی بسیاری شده است. آموزش از راه دور با وجود مشکلات زیرساختی اینترنت و نیاز به دستگاه‌ های هوشمند از طرفی منجر به صدمه‌ هایی برای دانش آموزان شده و از طرف دیگر این جنس از آموزش برای برخی از پایه‌های تحصیلی چندان اثربخش نبوده است.نکته قابل توجه دیگر این‌که بسیاری از خانواده‌ها که تا پیش از کرونا حداقل چند ساعتی بچه‌ ها را به مدرسه می‌فرستادند، در این بازه زمانی با مشکلات فراوانی برای نگهداری از فرزندان در ساعت‌ هایی شدند که پیش از آن در آن ساعت‌ ها بچه‌ها در مدرسه بودند. این موضوع به خصوص برای پدران و مادرانی که کارمند هستند، چالش‌های خانوادگی ایجاد کرده است.

هرچند هیچ کدام این‌ها باعث نمی‌شود که از جان و سلامت کودکان و نوجوانان گذشت و باید به این هم توجه کرد که شیوع گسترده سویه دلتا ویروس کرونا که اتفاقا سرایت پذیری بیشتری دارد، در چند ماه اخیر منجر به نگرانی‌های فراوانی برای بازگشایی مدارس شده است. با این حال به نظر می‌رسد با توجه به آغاز واکسیناسیون معلم‌ها و اساتید دانشگاه‌ ها، تصمیم‌ ها بر این اساس شده که بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها به هر شکل انجام شود تا از آسیب‌های تحصیلی جلوگیری شود.

بازگشایی ایمن مدرسه اهمیت دارد

حتی اگر قرار به بازگشایی مدارس باشد، باید به این نکته توجه کرد که بازگشایی مدارس باید به صورت ایمن انجام شود و در این زمینه علاوه بر آموزش و پرورش، خانواده‌ها و دانش آموزان نیز نقش مهمی بر عهده دارند. مسائلی مانند تهویه مناسب و جلوگیری از تجمع و تغییر سبک رفتاری باید در دستور کار باشد تا شیوه آموزش به شکل ایمن در مدارس انجام شود. در این مسیر حتی می‌توان از کشورهای اروپایی نیز الگوبرداری کرد.

علی رضا رییسی معاون بهداشت وزارت بهداشت در این زمینه گفت: تفکر این‌که با مجازی شدن مدارس، معلم‌ها راحت شدند، اشتباه است. زیرا کار معلم‌ ها در دوران کرونا بیشتر شد و تعداد معلم‌ های آموزش دیده هم زیاد شدند و باید از ایثارگری معلم‌ ها در دوران کرونا تشکر کرد. باید توجه کنیم که هیچ چیز جای معلم را نمی‌گیرد. ممکن است آموزش مجازی باشد، اما پرورش به شکل مجازی نمی‌شود و باید درون مدرسه دنبال شود. در دنیا نیز سازمان‌های بین المللی از تعطیلی مدارس ابراز نگرانی کرده و گفته‌اند که برای بازگشایی مدارس فارغ از واکسیناسیون باید برنامه ریزی شود.

سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا افزود: میزان ترک تحصیل در دنیا زیاد و تعداد کودکان کار افزایش یافته است. حتی در این دوران الگوی خواب، تحرک بچه‌ها و الگوی تغذیه دچار تغییر شده است.

انتقال کرونا از طریق کودکان

کودکان نیز می‌توانند به ویروس کرونا آلوده شده و آن را به بقیه اعضای خانواده انتقال بدهند، یکی از نگرانی‌ها  همین  است که بازگشایی مدارس منجر به نقل و انتقال ویروس کرونا از طریق بچه‌ها و از مدرسه به خانه و برعکس شود. هرچند در همه ماه‌های درگیری با کرونا این موضوع مطرح شده که میزان درگیری کودکان با کووید ۱۹ به نسبت بزرگسالان کمتر است، اما این منکر نقل و انتقال ویروس از طریق این میزبان‌های مستعد نمی‌شود.

نوری شادکام، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی یزد در این رابطه گفت: اطفال یکی از مهم‌ترین منابع انتقال کرونا هستند. اطفالی که نشانه‌های کمتری دارند یا بیمار هستند، ولی مشکل آن‌چنانی ندارند، بیماری را منتقل می‌کنند.

رییسی، معاون بهداشت وزیر بهداشت نیز در این زمینه اظهار کرد: مطالعات نشان داده که انتقال کرونا از کودکان به کودکان خیلی کمتر است، اما نسبتا انتقال از کودکان به بزرگسالان و برعکس بیشتر است. بچه‌ها وقتی درگیر ویروس می‌شوند، بی علامت هستند. این اتفاق دو علت دارد. اول این‌که انباشت ویروس در بدن بچه‌ها کمتر است، زیرا سیستم ایمنی بدن آنها بسیار بالاست و مرتب بدن آنها در حال ساخت آنتی بادی است. بنابراین ایمنی بدن کودکان همیشه از بدن بزرگسالان بیشتر است.

سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: باید به محض بروز علائم در بدن یک دانش آموز، آن فرد به مراکز بهداشت معرفی شده و علاوه بر دانش آموز، والدین او هم تست کرونا بدهند. بنابراین کسانی که در خطر ابتلا هستند، بزرگسالان و معلم‌ها هستند، زیرا سیستم ایمنی بدن آنها به نسبت دانش آموزان پایین‌تر است.

به هر حال با توجه به آغاز واکسیناسیون معلم‌ها و اساتید دانشگاه، بازگشایی مدارس در سال جاری به احتمال فراوان اتفاق می‌افتد. در این زمینه البته برخی می‌گویند که شاید همانند سال گذشته بازگشایی مدارس انجام و پس از دریافت هزینه‌های ثبت نام، دوباره مدارس تعطیل شود. با این حال نمی‌توان از آسیب‌های آموزش از راه دور به سادگی گذشت و در عین حال باید شرایط ایمنی برای حضور دانش آموزان در مدارس به طور صد درصد فراهم باشد و در این زمینه هیچ غفلتی پذیرفتنی نیست.

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*