فردوس- یک شرکت هرمی در شهرستان فردوس که به صورت غیر مجاز فعالیت می کرد شناسایی و به مراجع قضایی معرفی شد.
حجت الاسلام محمد زارع حسینی در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهارکرد: این شرکت که به شکل هرمی اقدام به عضوگیری می کرد در همان ابتدای فعالیت شناسایی و متلاشی شد.
وی با بیان اینکه چون این شرکت در ابتدای فعالیتش قرار داشت و نتوانسته بود عضوگیری زیاد داشته باشد افزود: کیفر خواست مدیر این شرکت آماده و از دادگاه کیفری تقاضای مجازات شده است و پس از صدور حکم قطعی نام شرکت اعلام خواهد شد.
وی از مردم خواست چنانچه قصد سرمایه گذاری دارند حتماً از مجوز شرکتهایی که در فضای مجازی فعالیت می کنند مطمئن شوند تا در دام کلاهبرداران قرار نگیرند.
دادستان شهرستان فردوس به مردم توصیه کرد از شرکت در جلسات عضوگیری (پرزنت) خودداری کنند چون نفس شرکت در این جلسات ممکن است پیگرد قانونی داشته باشد.
وی تصریح کرد: با تجربه ای که در شهرستان طبس به عنوان دادستان داشتم و منجربه کلاهبرداری از افرادی زیادی توسط این شرکتهای هرمی غیر مجاز گردید، به صورت مستمر اوضاع در فردوس رصد و چنانچه همشهریان با چنین کلاهبرداریهای برخورد کردند به دادستانی و یا پلیس ۱۱۰ گزارش دهند تا بلافاصه با آنها برخورد قانونی شود.
قیمت خرید تضمینی گندم در خراسان جنوبی ۴۰۰۰ تومان اعلام شد
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی گفت: قیمت خرید تضمینی گندم از کشاورزان استان ۴ هزار تومان است.
مشیرالحق عابدی عصر امروز در کارگروه خرید تضمینی گندم استان در سال ۱۳۹۹-۱۴۰۰ گفت: سطح زیر کشت گندم استان ۱۸ هزار هکتار است.
وی تصریح کرد: با توجه به تولید ۶۰ تنی گندم از این حجم سطح زیرکشت، بیش از نیمی از صد هزار تن گندم مورد نیاز استان در داخل تأمین میشود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی با اشاره به قیمت ۴ هزار تومانی گندم در طرح خرید تضمینی عنوان کرد: این افزایش قیمت، باعث دلگرمی کشاورزان استان و تشویق روستائیان به فروش گندم تولیدی خود میشود.
عابدی استفاده از شرکتهای توانمند حمل و نقل و باربری استان در زمینه انتقال گندم به سیلوها را خواستار شد.
وی به لزوم پرداخت حق الزحمه و مطالبات کامیون داران شرکت خلیج فارس تأکید کرد.
صنعت دامپروری در دام مشکلات؛
کمبود نهادههای دامی در خراسان جنوبی/ پای دلالان در میان است
کاهش بارندگی و تشدید خشکسالی، کمبود علوفه یارانهای و فعالیت دلالان در بازار نهادههای دامی شرایط را برای دامداران در خراسان جنوبی هر روز سختتر میکند.
این روزها دامداران در خراسان جنوبی در کنار خشکسالی درگیر کمبود علوفه یارانهای و سودجویی دلالان شدهاند، شرایطی که هر روز زندگی این قشر را سختتر از قبل میکند.
حکایت صفهای طولانی تحویل سبوس و جو یارانهای مدتی است سوژه تلخ رسانهها شده، سوژهای که هر چه بیشتر به آن پرداخته میشود اما مسئولان کمتر برای حل آن تلاش میکنند.
دامداران برای دریافت علوفه یارانهای باید مدتها در صفهای طولانی در انتظار باشند اما همین علوفه به صورت آزاد توسط دلالان عرضه میشد و با دو تا سه برابر قیمت در دسترس قرار دارد.
چگونه است که سهمیهای اندک برای علوفه یارانهای در نظر گرفته میشود اما همین نهاده در بازار با قیمتهای بالا با حجم زیاد به فروش میرسد
محمدی یکی از این دامداران است که با اشاره به وضعیت نامناسب دامها و هزینههای هنگفت تأمین خوراک دام به خبرنگار مهر میگوید: بی انصافی ست که در این شرایط کرونا که مدام مسئولان میگویند پروتکلها را رعایت کنید، دامداران این گونه در صف معطل باشند تا بتوانند سهمیه شأن را دریافت کنند.
وی با گلایه از مسئولان میگوید: نکته این است که مسئولان میدانند درمان مشکل کجاست اما برای رفع آن تلاش نمیکنند چگونه است که سهمیهای اندک برای علوفه یارانهای در نظر گرفته میشود اما همین نهاده در بازار با قیمتهای بالا به فروش میرسد.
این دامدار با اشاره به اینکه همه وعده حل مشکل را میدهند اما در عمل کاری انجام نمیدهند، گفت: میزان سهمیهای که به دامدار تحویل داده میشود کفاف نیاز دامها را نمیکند.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون شرایط دامداران در بازارهای نهاده دامی و شیرخام به نحوی است که قدرت مالی شأن تا حد زیادی کاهش یافته است که توان اداره دامداریها را ندارند، میگوید: وضعیت دامداران به گونهای شده که قدرت خرید نقدی همین جو یارانهای را هم ندارند و باید راهکاری ایجاد شود تا بتوانند هزینه این جوهای یارانهای را مدت دار، پرداخت کنند.
دلالان در کمین دامها نشستهاند / دامداران توان خرید جو ندارند
وی اضافه میکند: اگر مسئولان برای حل مشکل در زمان کوتاه اقدام نکنند، به زودی برای تأمین گوشت و شیر با مشکل مواجه میشویم و این در حالی ست که دلالان در کمین هستند که بعد از گرفتار شدن دامداران، همین دامها را با قیمت اندک خریداری کنند.
دلالان در کمین هستند که بعد از گرفتار شدن دامداران، همین دامها را با قیمت اندک خریداری کنند
دامدار دیگری با لهجه بیرجندی میگوید: دامداران الان نیاز به جو دارند زیرا دامهایی که زایش داشتهاند شیر ندارند که به بره و بزغالهها بدهند این مشکل باید فوری حل شود در غیر این صورت صنعت دامداری با چالش مواجه میشود.
ابراهیمی با بیان اینکه خشکسالی مراتع را فقیر کرده و علوفه وجود ندارد، عنوان کرد: سهمیه اختصاص داده شده هم کفاف خوراک دامها را نمیدهد و برای تهیه علوفه باید به بازار آزاد مراجعه کنیم که به لحاظ اقتصادی صرفه ندارد.
رئیس اتحادیه دامداران خراسان جنوبی در این خصوص در گفتگو با مهر بیان کرد: دامداران هر روز خسارت مالی میبینند که این خسارت از حد که بگذرد وارد پروسه تعطیلی واحدهای دامداری خواهد شد.
جواد غریبی میگوید: در صورت تعطیلی دامداریها بخش خصوصی، دولتی و مردم دچار مشکل میشوند.
وی با بیان اینکه فشار روی دامداری استان زیاد است گفت: اگر این روال بخواهد ادامه پیدا کند آینده صنعت دامپروری استان نگران کننده میشود.
۴۸ درصد خوراک دام آزاد تهیه میشود
غریبی میافزاید: حدود ۴۸ درصد خوراک دام را آزاد تهیه میکنیم و چون توان پرداخت نقدی نداریم نهایتاً هر ماه تا ۱۸۰ میلیون تومان برای کنسانتره بدهکاریم.
وی با اشاره به اینکه یک دامدار فقط درگیر تأمین خوراک دام نیست، اضافه میکند: حجم زیادی از داروها و واکسنهای مورد نیاز دامها به حدی گران شده که نمیتوان آنها را تهیه کرد و این معضل نیز بر ناتوانی تأمین خوراک برای دامها افزوده است.
حجم زیادی از داروها و واکسنهای مورد نیاز دامها به حدی گران شده که نمیتوان آنها را تهیه کرد و این معضل نیز بر ناتوانی تأمین خوراک برای دامها افزوده است
رئیس اتحادیه دامداران خراسان جنوبی با بیان اینکه دو گروه نهاده وجود دارد، میگوید: علوفه معمولاً در داخل کشور تولید و توزیع میشود مثل کاه و یونجه و ذرت علوفهای و اصولاً در این زمینه نباید دچار کمبود در کشور باشیم اما متأسفانه امسال با مشکل مواجه شدهایم، گروه دیگر جو و دانه سویا است که این دسته نهاده وارداتی ست و در این بخش مشکل جدیتر شده است.
وی ادامه میدهد: این نهادههای وارداتی در سالهای گذشته به صورت آزاد توسط شرکتها تأمین میشد که امسال با توجه به راه اندازی سامانه بازارگاه نهادهها از این طریق تأمین میشود.
غریبی تصریح میکند: در بحث نهادههای جو و ذرت که در استان نیز وجود دارد شیوه نامهای تنظیم شده که نهادهها تبدیل به کنسانتره میشود که به جز چند دامدار بزرگ صنعتی که به صورت خام دریافت میکنند بقیه دامداران نهاده را به صورت خوراک آماده تحویل میگیرند که متأسفانه میزانی که به دامدار تحویل میشود کفایت دام را نمیکند.
سرپرست معاونت بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی هم در گفتگو با مهر میگوید: یک میزان مشخص نهاده برای دامها در نظر گرفته شده که سرانه آن برای دام سبک ۱۵۰ گرم و برای دام سنگین ۲ کیلو کنسانتره است.
ابراهیمی میافزاید: همانطور که میدانید کنسانتره نیاز غذایی یک روز دام نیست در کنار آن عمده علوفهای که مصرف میشود علوفه خشبی است، برای همین دامداران باید به موقع کاه، یونجه و ذرت را خریداری و ذخیرهسازی کنند تا در موقعیتهایی مناسب که نیاز است مورد استفاده قرار دهند.
ابراهیمی میافزاید: در حال حاضر ۱۵۰ گرم جو یا کنسانترهای که به هر دام اختصاص داده میشود به منزله جیره کمکی است که بایستی در کنارش جیره علوفه خشبی نیز به عنوان جیره روزانه دام تأمین شود.
سرپرست معاونت بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی از دامداران خواست که اگر توانایی مالی دارند این مقدار را خودشان تأمین کنند و اگر چنانچه این تمکن را ندارند از تشکلها کمک بگیرند.
وی گفت: این انتظار وجود دارد که تعاونیها و تشکلها به موقع بتوانند جوابگوی نیاز دامداران زیر مجموعه خودشان باشند.
گرانی بی حد داروهای دامی
وی درباره افزایش قیمت داروها میگوید: در بحث دارو و واکسن تابع شرایط ارزی هستیم و از طرفی تحریمها روی قیمتها اثر گذاشته و به نسبت قبل که ۱۰۰ درصد یارانه اختصاص داده میشد و با ارز دولتی بود الان با ارز نیمایی است که افزایش قیمت داشتهایم.
وی تاکید میکند: دغدغه تمام مسئولین این است که در شرایط موجود مشکلی را از دوش دامدار و تولیدکننده به هر شکلی که مقدور است برداریم و نهایت تلاش خود را میکنیم.
آنچه باید مورد توجه قرار گیرد این است که اگر امروز به مشکلات هزاران دامدار استان رسیدگی نشود، صنعت دامداری خراسان جنوبی با چالش جدی مواجه میشود به همین دلیل جدا از شعار و وعده، مسئولان باید در کوتاهترین زمان ممکن مشکل تأمین نهادههای دامی را مرتفع کنند.
کشف ۵۴ کیلو و ۶۰۰ گرم تریاک در” نهبندان”/۴
فرمانده انتظامی شهرستان” نهبندان” از کشف ۵۴ کیلو و ۶۰۰ گرم تریاک در این شهرستان خبر داد و گفت: در این رابطه یک خودرو توقیف و ۲ متهم دستگیر شده است.
به گزارش امروز خراسان جنوبی، سرهنگ”احسان رحیمی” اظهار داشت: مأموران ایست و بازرسی”سهل آباد” شهرستان نهبندان هنگام کنترل خودروهای عبوری در محورهای مواصلاتی به یک سواری پژو ۴۰۵ مشکوک شدند و خودرو را جهت بررسی بیشتر متوقف کردند.
وی بیان داشت: ماموران در بازرسی از سواری پژو ۵۴ کیلو و ۶۰۰ گرم تریاک که به طرز ماهرانه ای داخل خودرو جاساز شده بود کشف کردند.
فرمانده انتظامی شهرستان نهبندان افزود: ماموران در این رابطه یک خودرو توقیف و ۲ متهم دستگیر کردند که متهمان دستگیر شده به همراه پرونده جهت سیر مراحل قانونی به مراجع قضائی معرفی و روانه زندان شدند.
کشف ۳۴۱ کیلوگرم تریاک در خراسان جنوبی/۴
فرمانده انتظامی استان از کشف ۳۴۱ کیلو گرم تریاک در شهرستان”بیرجند” خبر داد و گفت: در این رابطه یک خودرو توقیف و یک متهم دستگیر شده است.
به گزارش امروز خراسان جنوبی ، سردار”ناصر فرشید” اظهار داشت: مأموران پلیس مبارزه با مواد مخدر استان خراسان جنوبی اخباری دریافت کردند که سوداگران مرگ قصد دارند یک محموله مواد مخدر را در محورهای فرعی شهرستان بیرجند حمل کنندکه بلافاصله پیگیری موضوع در دستور کار پلیس قرار گرفت.
وی بیان داشت: مأموران انتظامی هنگام گشت زنی در محور های فرعی شهرستان “بیرجند” به یک سواری پژو که در حال حرکت بود مشکوک شدند که به راننده خودرو دستور ایست داده شد.
فرمانده انتظامی استان خراسان جنوبی افزود: راننده خودرو به محض مشاهده مأموران متواری شد که با انجام اقدامات پلیسی خودرو متوقف و در بازرسی از آن ۳۴۱ کیلوگرم تریاک کشف شد.
سردار فرشید تصریح کرد: مأموران در این رابطه یک خودرو توقیف و یک متهم دستگیر کردند که متهم دستگیر شده به همراه پرونده جهت سیر مراحل قانونی به مراجع قضائی معرفی شد.
این مقام ارشد انتظامی اشاره کرد: پلیس در راستای برقراری نظم و امنیت و آرامش عمومی برای هموطنان عزیز در تمامی ساعات شبانه روز از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد کرد.
افتخارآفرینی دانشگاه بیرجند در جشنواره بین المللی حرکت/۳-۷
به گزارش امروز خراسان جنوبی، اختتامیه سیزدهمین جشنواره بینالمللی حرکت، با حضور دکتر منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر غلامرضا غفاری، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و جمعی از انجمنهای علمی دانشجویی سراسر کشور بهصورت مجازی برگزار شد.
سمانه محمودیزاده، کارشناس انجمنهای علمی دانشجویی درمورد این جشنواره گفت: این دوره از مسابقات با حضور ۹۷۰۰ انجمن علمی دانشجویی برگزار شد و دانشگاه بیرجند توانست از میان ۳۵ اثر ارسالی به دبیرخانه سیزدهمین دوره این جشنواره، حائز ۴ رتبه برتر شود.
وی افزود: انجمن علمی زمینشناسی در بخش کارآفرینی حائز رتبه اول این مسابقات گردید. همچنین در بخش کتاب، سید محمدرضا مزینانی با کتاب دوران نامه داورزن، جایگاه دوم این مسابقات را از آن خود کرد.
محمودیزاده گفت: انجمنهای علمی زمینشناسی و فیزیک در بخش فعالیت خلاقانه با برگزاری کارگاه ملی رشد بلورهای زینتی و صنعتی، شایسته تقدیر شناخته شدند. همچنین در بخش انجمنهای علمی دانشجویی برتر، انجمن علمی دانشجویی زمینشناسی شایسته تقدیر انتخاب شد.
شایان ذکر است؛ سیزدهمین جشنواره بینالمللی حرکت از ۲۳ لغایت ۲۵ اسفندماه به میزبانی دانشگاه علم و صنعت برگزار شد.
نفرات برتر جشنواره ملی داستان بلند و کوتاه آیات مشخص شدند/۲-۳
به گزارش امروز خراسان جنوبی، مرضیه صابری با بیان این خبر ، عنوان کرد: فراخوان این جشنواره در سال ۹۸ منتشر شد اما به دلیل شیوع بیماری کرونا ، برگزاری اختتامیه به تعویق افتاد .
به گفته وی مراسم اختتامیه جشنواره ۲۳ اسفند ماه ۹۹ در تهران به صورت متمرکز با عنوان اختتامیه “جشنواره های فرهنگی، هنری و رسانه ای آیات” توسط معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور و مدیران کل استان های برگزار کننده ، برپا شد.
صابری با اشاره به این که ۱۱۵ اثر از ۱۵ استان به دبیرخانه این جشنواره ارسال شد، اضافه کرد: هیئت داوران متشکل از رجبی نیا ، محسن محمدی و سید احمد حسینی ، ۶ نفر را به عنوان برگزیده بخش های داستان بلند و کوتاه و ۴ نفر را به عنوان شایسته تقدیر انتخاب کردند.
وی خاطرنشان کرد: در بخش ویژه که اختصاص به موضوع نماز داشت ، داستان فاطمه رهبردار از خراسان جنوبی حائز رتبه برگزیده بخش ویژه شد.
اهدای دو هزار جلد کتاب به کتابخانههای اداره کل زندانهای خراسان جنوبی/۲-۳
به گزارش امروز خراسان جنوبی، بهمنظور دانشافزایی زندانیان استان خراسان جنوبی و بهرهمندی و ارتقای سطح مطالعه زندانیان، تعداد ۲ هزار جلد کتاب از سوی کتابخانه مرکزی و مرکز نشر دانشگاه بیرجند به اداره کل زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی خراسان جنوبی اهدا شد. اهدای این کتب با شعار اهدای کتاب، اهدای دانایی صورت گرفت.
ضرورت دانشافزایی زندانیان به دلیل عدم ارتباط زندانیان با محیط بیرونی، ایجاد بستر مناسب فضای فرهنگی در زندان که باعث پیشگیری از بسیاری آسیبهای احتمالی میشود و برگزاری مسابقات کتابخوانی در زندانها و ارتقای سطح فرهنگی زندانیان بخشی از اهداف این طرح بود.
۳۱ فروردین ماه ۱۴۰۰ آخرین مهلت ارسال آثار به اولین جشنواره منطقه ای مطبوعات شرق کشور/۳-۷
به گزارش امروز خراسان جنوبی، محمود رمضانی با بیان این خبر، عنوان کرد: اولین جشنواره منطقه ای مطبوعات شرق کشور ” یادمان پروفسور معتمدنژاد” با حضور استان های خراسان جنوبی ، خراسان رضوی ، خراسان شمالی ، سیستان و بلوچستان، یزد ، کرمان و جنوب کرمان برگزار می شود.
وی کمک به افزایش کیفی آثار منتشر شده در رسانه ها ، ایجاد فضای رقابتی میان فعالان رسانه ای بصورت منطقه ای و تقدیر از روزنامه نگاران برتر را از جمله اهداف این جشنواره دانست و افزود: مباحثی همچون نکوداشت مفاخر و شخصیت های ممتاز علمی و فرهنگی کشور در جهت تقویت مولفه های انسجام ملی نیز در این جشنواره دنبال می شود.
معاون امور فرهنگی با بیان این که جشنواره در دو بخش حرفه ای شامل سرمقاله و یادداشت، تیتر، خبر و گزارش و در بخش موضوعی با عناوین جهش تولید، معرفی پروفسور معتمدنژاد و مدافعان سلامت و کرونا برگزار می شود، اضافه کرد: آثاری که در بازه زمانی فروردین ماه ۹۹ تا ۳۱ فروردین ۱۴۰۰ تولید شده اند، می توانند در این جشنواره شرکت کنند.
رمضانی به جوایز جشنواره نیز اشاره کرد و ادامه داد: در بخش حرفه ای به نفر اول تندیس جشنواره ، لوح تقدیر و مبلغ ۳۰ میلیون ریال و به نفرات دوم و سوم علاوه بر لوح تقدیر به ترتیب ۲۵ و ۲۰ میلیون ریال اهدا می شود.
وی خاطرنشان کرد: نفرات برتر بخش موضوعی نیز تندیس جشنواره لوح تقدیر و مبلغ ۳۰ میلیون ریال را دریافت خواهند کرد.
شایان ذکر است علاقه مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانند فراخوان جشنواره را از طریق سایت اداره کل به آدرس khj.farhang.gov.ir مشاهده کنند.
به گزارش امروز خراسان جنوبی، مهدی گلدانی مقدم، صبح امروز در آیین افتتاح این کلاس اظهار کرد: برای تجهیز این کلاس به نردبان های قدرتی، طناب سعود ، نردبان معلق و دیوراه صخره نوردی مبلغ۸۰ میلیون تومان هزینه شده است.
وی با اشاره به تجهیز ۴ کلاس دیگر در شهرستان های بشرویه، سرایان، سربیشه و قاین به ارزش بیش از ۳۲۰ میلیون تومان؛ تصریح کرد: این کلاس ها نیز در آینده نزدیک افتتاح می شوند.
معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش خراسان جنوبی، از تجهیز ۸ مدرسه پویا دراستان خبر داد و عنوان کرد: عملیات ساخت دو زمین چمن مصنوعی در مدارس شهرستان های سربیشه به مراحل پایانی خود نزدیک شده و پیش بینی می شود در بهار سال آینده به بهره برداری برسد.
این مقام مسئول در آموزش و پرورش خراسان جنوبی با بیان این که در حال حاضر سرانه ورزشی موجود در استان ۳۹ سانتیمتر برای هر دانش آموز است ، خاطر نشان کرد: خراسان جنوبی از حیث سرانه فضای ورزشی دانش آموزی در جایگاه نهم کشور قرار دارد.
به گفته ی گلدانی مقدم افزایش سواد حرکتی دانش آموزان، رونق شور و نشاط در مدارس، استفاده حداکثری از زمان کلاس تربیت بدنی و رفع محدودیت های فعالیت دانش آموزان در شرایط مختلف جوی از مهم ترین اهداف افتتاح کلاس درس تربیت بدنی در فضاهای بلا استفاده مدارس است.
معرفی آیت الله محمد هادی هادوی در هشتمین برنامه “دوشنبه ها با مفاخر” خراسان جنوبی۳-۷
به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی، محمود رمضانی عنوان کرد: این برنامه شب گذشته ۲۵ اسفندماه ساعت ۱۹ از طریق صفحه اینستاگرامی khjfarhang منتشر شد.
وی با بیان این که آیت الله محمد هادی هادوی از علما و شعرای مشهور شیعه در قرن سیزدهم و چهاردهم قمری در بیرجند بود، ادامه داد: فقه را در مشهد نزد سید محمد باقر گلپایگانی و حکمت و کلام را محضر محمد رضا بروغنی سبزواری از شاگردان ملا هادی سبزواری گذراند.
به گفته رمضانی بستان الناظر (حاوی مطالب متنوع به سبک کشکول بهایی)، مائده محمدیه (مشتمل بر اشعار)، دیوان اشعار مشتمل بر سه هزار بیت، آیین سخنوری، رجمه ادب الکبیر ابن مقفع و ترجمه نامه امام علی به مالک اشتر و تألیفات فقهی و اصولی از جمله آثار این عالم گرانقدر است.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به این که دوشنبههای با مفاخر، با هدف معرفی مفاخر خراسان جنوبی به مردم استان و کشور و همچنین نسل جوان و در راستای پاسداشت علم، فرهنگ و فرهیختگان برنامه ریزی شده است، ادامه داد: در طول این برنامه، ۱۲ نفر از مفاخر استان معرفی خواهند شد.
گفتنی است تاکنون در این برنامه ابن حسام خوسفی، آیت الله آیتی ، آیت الله سید مهدی عبادی، آیت الله سید حسن تهامی، پروفسور معتمد نژاد، پروفسور گنجی و علامه عبدالعلی بیرجندی معرفی شده اند.
شایان ذکر است هفته آینده ، ۲ فروردین ۱۴۰۰ ، نهمین برنامه “دوشنبه ها با مفاخر” به معرفی استاد بلالی مود ، پدر علم سم شناسی ایران خواهد پرداخت.
طرح آرامش بهاری در ۲۰ بقعه شاخص استان خراسان جنوبی برگزار میشود/۳
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی از اجرای طرح آرامش بهاری در ۲۰ بقعه شاخص استان در نوروز ۱۴۰۰ خبر داد.
حجتالاسلام پرویز بخشیپور افزود: در سال ۱۴۰۰ طرح آرامش بهاری در ۵ بقعه متبرکه سطح یک و شاخص و ۱۵ بقعه سطح ۲ استان برگزار خواهد شد و در فضای مجازی نیز برنامههای معنوی هر بقعه متبرکه اجرا میشود.
وی با بیان اینکه در بوذرجمهر قاین و باغ گلشن طبس خیمههای معرفت نیز برپا خواهد شد بیان کرد: امسال از محل موقوفات مرتبط با بحث درمان و سلامت اعتباری بالغ بر ۲۶۰ میلیون تومان برای تامین تجهیزات پزشکی در شهرستانهای طبس و بیرجند هزینه شده است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی با اشاره به اینکه قرآن در بحث موقوفات استان سهم اندکی دارد گفت: امسال ۱۰ موقوفه قرآنی جدید در استان به ثبت رسیده اما هنوز موقوفات قرآنی اندکی در استان وجود دارد و این موضوع اجرای برنامههای قرآنی را با مشکل رو به رو میکند.
وی با بیان اینکه تاکنون ۹ هزار و ۸۶۰ موقوفه و ۲۰ هزار و ۶۶۷ رقبه در خراسان جنوبی به ثبت رسیده است ادامه داد: در حال حاضر مشاهده میشود که بسیاری از افراد موقوفات اولادی را بین خود تقسیم میکنند و بسیاری از موقوفات را به فروش رسانده و اوقاف و امور خیریه استان با این موضوع درگیر است و متاسفانه این موضوع به خوبی برای افراد بیان نشده که وقف قابل فروش و جابهجایی نیست.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی با بیان اینکه ۶۱ وقف جدید طی سال جاری در استان به ثبت رسیده است افزود: این موقوفات با نیات مختلف از جمله کمک به مساجد، مساعدت مزدوجین، عزاداری، امور خیریه و … به ثبت رسیده است.
وی به طرح شهید سلیمانی اشاره و خاطرنشان کرد: در راستای اجرای این طرح ۲ هزار و ۱۴۰ بسته غذایی، ۶۵۰ بسته بهداشتی، ۴۵ دست کفش و لباس، ۳ هزار و ۸۰۰ عدد ماسک، ۲۳ عدد بخاری و ۹ عدد ویلچر بین نیازمندان در استان توزیع شده است.
بخشیپور با بیان اینکه امسال ۷ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان از محل موقوفات براب اجرای نیات واقفین خراسان جنوبی هزینه شده است یادآور شد: طرح تبرکات مهدوی نیز از ۷ اسفند آغاز شده که اجرای این طرح تا ۱۲ فروردین سال ۱۴۰۰ ادامه دارد و در این طرح بحث توزیع پوشاک، بسته غذایی، بهداشتی و غذای گرم در دستور کار قرار دارد و تاکنون ۱۷۵ میلیون تومان در این طرح جمع آوری شده است.
بیرجند – ایرنا – مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی گفت: از ابتدای امسال تاکنون هفت میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان از محل موقوفات برای اجرای نیات واقفان استان هزینه شده است.
حجت الاسلام پرویز بخشی پور روز سهشنبه در نشست خبری اظهار داشت: در این مدت یک میلیارد و ۲۴۶ میلیون تومان از محل موقوفات به حوزههای علمیه استان کمک شده است.
وی از ثبت ۶۱ وقف جدید طی سال جاری در استان خبر داد و افزود: از این تعداد بیشترین مربوط به شهرستان قاینات با ۱۳ وقف بوده است.
وی با بیان اینکه این موقوفات با نیات مختلف از جمله مساعدت مزدوجین، عزاداری، کمک به مساجد، امور خیریه و سایر موارد به ثبت رسیده است گفت: اکنون خراسان جنوبی دارای ۹ هزار و ۸۶۰ موقوفه و ۲۰ هزار ۶۶۷ رقبه ثبت شده است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه متولی حق دخالت در اصل موضوع موقوفات را ندارد افزود: موارد دیده شده که بسیاری از افراد موقوفات اولادی را بین خود تقسیم میکنند و بسیاری از موقوفات را به فروش میرسانند در نتیجه اوقاف درگیر این موضوع میشود و باید این موضوع مهم برای افراد تشریح شود که وقف قابل فروش و جابهجایی نیست.
وی با بیان اینکه امسال برنامههای فرهنگی مختلفی در استان اجرا شد گفت: در این راستا طرح آرامش بهاری در ۱۷ بقعه استان با کمک ۱۲۰ میلیون تومان به نیازمندان و محرومان از محل موقوفات به اجرا درآمد.
حجت الاسلام بخشی پور اجرای طرح ضیافت الهی در ۱۷ بقعه متبرکه با توزیع ۹ هزار و ۲۲ بسته غذایی و ۲ هزار و ۴۴ بسته بهداشتی بین نیازمندان استان از محل موقوفات را از دیگر طرحها ذکر کرد.
وی با اشاره به طرح بصیرت عاشورایی گفت: در اجرای این طرح چهار هزار و ۶۲۸ بسته غذایی و ۳۸ هزار و ۷۵۰ پُرس غذای گرم و ۱۶ هزار ۶۷۶ بسته بهداشتی و ۳۰ هزار و ۶۲۰ بطری آب معدنی بین عزاداران حسینی در استان توزیع شد.
وی ادامه داد: در طرح شهید سلیمانی هم ۲ هزار و ۱۴۰ بسته غذایی، ۶۵۰ بسته بهداشتی، ۴۵ دست کفش و لباس، سه هزار و ۸۰۰ عدد ماسک، ۲۳ عدد بخاری و ۹ عدد ویلچر بین نیازمندان در استان توزیع شده است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی از آغاز اجرای طرح تبرکات مهدوی در استان از هفت اسفند ماه جاری تا ۱۲ فروردیین ۱۴۰۰ خبر داد و گفت: در این طرح توزیع پوشاک، بسته غذایی، بهداشتی و غذای گرم در دستور کار قرار دارد و تاکنون ۱۷۵ میلیون تومان جمعآوری شده است.
وی اضافه کرد: امسال ۱۱ هزار و ۳۹۰ متر مربع پروژه عمرانی در بقاع متبرکه استان با اعتبار بیش از چهار میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان اجرا شده است.
مدرسه شبانهروزی حفظ قرآن در خراسان جنوبی دایر است
حجت الاسلام بخشی پور با بیان اینکه مدرسه شبانهروزی حفظ قرآن کریم در محل حسینیه امام رضا (ع) بیرجند از محل موقوفات دایر است گفت: تاکنون ۲۰۰ نفر در این مدرسه حافظ کل قرآن شدهاند که این مرکز آموزشی فرصتی مناسب برای تبیین فرهنگ قرآنی و توجه به آموزش قرآن کریم است.
وی با بیان اینکه خراسان جنوبی در موقوفات قرآنی بسیار ضعیف است افزود: امسال ۱۰ موقوفه قرآنی در استان ثبت شده اما هنوز برای اجرای برنامههای قرآنی با مشکلاتی مواجه هستیم.
وی به اجرای طرح امین در موقوفات استان به منظور جبران کمبود نیرو اشاره کرد و گفت: در راستای اجرای این طرح فعالیتهای خوبی انجام شده است و در این راستا افراد امین و صدیق می توانند امور موقوفات را به عهده بگیرند.
وی از اجرای طرح آرامش بهاری در پنج بقعه متبرکه سطح یک و شاخص و ۱۵ بقعه سطح ۲ استان در سال ۱۴۰۰ خبر داد و گفت: علاوه بر این در فضای مجازی نیز برنامههای معنوی هر بقعه متبرکه اجرا میشود و برپایی خیمه های معرفت در محل بوذرجمهر قاین و باغ گلشن طبس پیش بینی شده است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی بیان کرد: امسال از محل موقوفات مرتبط با درمان و سلامت، بیش از ۲۶۰ میلیون تومان برای تامین تجهیزات پزشکی در شهرستانهای طبس و بیرجند هزینه شده است.
وی گفت: در حال حاضر ۱۰۵ پرونده مربوط به موقوفات استان در دادگاه جریان دارد و تاکنون ۵۰ پرونده به نفع اوقاف مختومه شده است.
حجت الاسلام بخشی پور با بیان اینکه امسال ۶۰۱ رقبه در خراسان جنوبی سنددار شد افزود: ۲۲۱ سند تک برگی نیز برای موقوفات استان صادر شده است.
وی گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون ۲۵۷ مورد تنظیم اسناد اجاره رقبات در دستور کار قرار گرفته و تاکنون پنج هزار و ۱۰۹ سند اجارهای نیز در استان تجدید شده است.
مدیر دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب با نماینده ولیفقیه در خراسان جنوبی دیدار کرد/۳
وحید جلیلی مدیر دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب صبح امروز با نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی دیدار و گفتگو کرد.
وحید جلیلی در دیدار با نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی اظهار داشت: انعکاس سیره و زندگی علما و افرادی که در بین مردم جایگاه والایی دارند بسیار حائز اهمیت و مفید است که الگوی زندگی و سلوک نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی در فضای جامعه نشر داده شود.
مدیر دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب گفت: در جبهه فرهنگی انقلاب، افراد هنرمند، شاعر و فیلم ساز، کارهای خوبی را در حال انجام دادن هستند و نسبت به ۱۰ سال پیش خیلی پیشرفت کردهایم.
وی افزود: امسال در جشنواره فیلم عمار ۱۴ هزار فیلم ارسال شده از این ۱۴ هزار فیلم حداقل ۴۰۰ فیلم درجه یک منتخب میشود اما اگر روحانیت، و ائمه جماعات و جمعه همان میزان وقتی که رهبر معظم انقلاب میگذارند برای هنر انقلاب وقت بگذارند دچار یک تحول در این عرصه میشویم.
جلیلی بیان کرد: سال ۱۳۸۰ از مسئول اداری مجلس شورای اسلامی پرسیدم در نمایندههای مجلس کدام یک اهل رعایت نسبت به بیت المال هستند تعدادی را نام برد و گفت یک نفر حاج آقای عبادی نماینده مردم بیرجند است که رو دست ندارد.
نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی نیز در این دیدار گفت: مدتهاست با دوستان به دنبال این حرفیم و در جلسات تاکید میکنیم که در مسائل تبیین و تبلیغ باید جایگاه هنر حفظ شود، چراکه جایگاه این عرصه بسیار گسترده است.
آیتالله عبادی بیان کرد: عقیده ما این است که هنر فاخر و هنرمند متعهد امروز حرف اول را میزند منتهی مقدماتش را مجموعه دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب تسهیل میکند و در این راستا از ظرفیت ائمه جمعه و جماعات برای اقدامات بعدی استفاده خواهیم کرد.
وی بیان کرد: سالها بر استفاده هنر در تبلیغ تاکید دارم اما توفیق عملی کردن را نداشتم اما امروز در ملاقات با شما کلاف گمشده این مسئله پیدا شد.
حجت الاسلام «ابراهیم سبزه کار» در دیدار با رئیس سازمان تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی اظهار داشت: هدف از تاسیس کانون های فرهنگی هنری مساجد توجه به بحث جذب جوانان و نوجوانان به سمت مساجد بوده است.
مدیر ستاد کانون های فرهنگی هنری مساجد خراسان جنوبی در ادامه بیان کرد: کانون های فرهنگی هنری مساجد اهداف مختلفی از جمله احیای کارکردهای مساجد و جلوگیری از تهاجمات فرهنگی را دنبال می کند.
وی با بیان اینکه اساسنامه کانون های فرهنگی هنری مساجد سال ۹۷ تصویب شده است، افزود: سال ۹۷ زیست بوم بچه های مسجد در فضای مجازی راه اندازی شد و هر کانون فعالیت های خود را این سامانه بارگذاری می کند.
حجت الاسلام سبزه کار به اجرای طرح ملی «فهما» اشاره کرد و گفت: این طرح برای اولین بار سال ۹۸ اجرایی شد و ۳۳ کانون فرهنگی هنری از خراسان جنوبی از بین ۱۸۰ کانون در کشور برتر شدند و مورد حمایت های خوبی قرار گرفتند.
مدیر ستاد کانون های فرهنگی هنری مساجد خراسان جنوبی با اشاره به طرح ملی «ایران قوی» بیان کرد: امسال این طرح در قالب سه شبستان فرهنگ، هنر و نوآوری و در قالب ۱۲ رواق و ۴۸ برنامه اجرا شد و خراسان جنوبی در اجرای این طرح توانست رتبه نهم کشوری را کسب کند و ۱۲ کانون از استان به مرحله نیمه نهایی راه پیدا کردند.
وی در خصوص طرح ملی همدلی و مواسات اظهار داشت: کانون های فرهنگی هنری مساجد استان در بحث ضدعفونی مساجد و توزیع بسته های معیشتی و بهداشتی طی سال جاری بسیار خوب عمل کردند.
حجت الاسلام سبزه کار در پایان با بیان اینکه پنج هزار بسته گوشت قرمز بین نیازمندان استان توسط کانون های فرهنگی هنری مساجد طی سال جاری توزیع شده است، گفت: امیدواریم با تعامل و همدلی بین نهادها و سازمان های شورای سیاست گذاری این برنامه ها رونق بگیرد و به صورت منسجم اجرا شود.
«مجید بیکی» در چهاردهمین کمیسیون عملیات شهرستان نهبندان که در محل سالن اجتماعات نیروی انتظامی شهرستان برگزار شد، اظهار کرد: مجموعه نیروی انتظامی به لحاظ ساختار و ارتباط با مجموعه دولت، تاکنون مأموریت های متعددی را انجام داده است.
فرماندار نهبندان با بیان اینکه خدمت به مردم نوعی عبادت است، گفت: همکاران نیروی انتظامی به صورت شبانه روزی، جهادی و ایثارگرانه به مردم خدمات ارائه می دهند که جای تقدیر و تشکر دارد.
بیکی تصریح کرد: نکته مهم این است که یک مجموعه، یک شهرستان، یک استان و در نهایت یک کشور اگر بخواهد به اهداف مورد نظر خود برسد باید در بدنه آن امنیت حاکم باشد که مجموعه نیروی انتظامی در این خصوص جهادگونه حرکت می کند.
وی با اشاره به اینکه کشفیات مواد مخدر در شهرستان نهبندان نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۹۰ درصد افزایش داشته است، عنوان کرد: افزایش کشفیات در سایه انسجام و تلاش شبانه روزی همکاران نیروی انتظامی نهبندان محقق شده است.
فرماندار نهبندان با بیان اینکه در سال جاری کشور درگیر بیماری کرونا بود، افزود: اولویت اصلی تمامی فعالیت های نیروی انتظامی بر اساس ماموریت های ستاد ملی کرونا، مدیریت بیماری کرونا بود که در این حوزه شاهد توفیقاتی بوده ایم.
بیکی از مجموعه نیروی انتظامی خواست تا از مردم در راستای ایجاد امنیت داخلی بهره بیشتر ببرند و ادامه داد: ارتباط دوسویه با مردم موثر است چرا که مردم مخالف ناامنی و اختلاف هستند، از مردم باید به عنوان یاری گر امنیت استفاده شود.
هشت شهرستان در وضعیت زرد قرار گرفت/۲
هشت شهرستان خراسان جنوبی در وضعیت کرونایی زرد قرار گرفتند.
بر اساس آخرین وضعیت رنگ بندی اعلام شده از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، هشت شهرستان در وضعیت زرد و سه شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
در حال حاضر هیچ نقطهای در خراسان جنوبی در وضعیت قرمز و نارنجی نیست.
وضعیت قرمز نشان دهنده وضعیت خیلی پر خطر، وضعیت نارنجی، پرخطر، وضعیت زرد، خطر متوسط و وضعیت آبی، کم خطر به لحاظ شیوع کرونا تعیین شده است.
اهدای ۷۵۳ کمک هزینه ازدواج به زوجین بی بضاعت/۲-۳
۷۵۳ کمک هزینه ازدواج به زوجهای بی بضاعت خراسان جنوبی در امسال پرداخت شد.
رضا سلم آبادی همچنین تعداد خانوارهای معیشت بگیر زیرپوشش کمیته امداد امام خمینی استان را ۳۰ هزار و ۷۲۸ خانوار عنوان کرد و افزود: علاوه بر کمک معیشت پرداختی ماهیانه ، خدمات حمایتی دیگری همچون درمانی، فرهنگی، ساخت و تعمیر مسکن، کمکهزینه جهیزیه، آموزشهای فنی و حرفهای، تسهیلات قرضالحسنه یا کمک نقدی بلاعوض و پرداخت تسهیلات اشتغالزایی نیز به اقشار آسیبپذیر ارائه میشود.
وی مبلغ پرداختی کمک معیشت به خانوارهای تحت حمایت در خراسان جنوبی از ابتدای سال جاری را بیش از ۹۲ میلیارد ۸۳۵ میلیون ریال اعلام کرد.
ثبت ملی اشیاء مفرغی متعلق به دوران قبل از میلاد در خوسف/۲
اشیاء مفرغی شهرستان خوسف خراسان جنوبی متعلق به دوره قبل از میلاد در فهرست میراث ملی ثبت شد.
وی افزود: نقش دایره، نقش درخت، نقش دو پرنده، نقش بز و نقش گرز از نقوش قابل مشاهده در سنجاق سرها است و آینههای مفرغی که دو عدد دارای دسته فلزی و یک عدد دارای زائدهای، که احتمالا دارای دسته چوبی بوده است.
مسئول ثبت میراث منقول (اشیاء) تاریخی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان گفت: دکمههای مفرغی که محدب و با اندازههای مختلف و ضخامت بسیار نازک بر روی لباس استفاده میشده است.
افزایش سرعت وزش باد در پایان هفته/۲
کارشناس هواشناس هواشناسی خراسان جنوبی گفت: برای پنجشنبه و جمعه افزایش وزش باد در برخی نقاط وزش باد شدید و گرد و خاک پیش بینی میشود.
وی گفت: تغییرات دمایی نیز تا روز جمعه افزایشی خواهد بود و هوا گرمتر میشود.
سربیشه با کمینه دمای صفر درجه سردترین و روز گذشته دهسلم و و بندان شهرستان نهبندان با ۲۵درجه گرمترین ایستگاه بودند.
درخشش صداو سیمای خراسان جنوبی در جشنوار ملی رادیویی چلچراغ/۲-۳
۵ اثر رادیویی هنرمندان صداو سیمای خراسان جنوبی در دومین جشنواره ملی رادیویی چلچراغ برگزیده و موفق به کسب رتبه شد.
۴ پرواز فرودوگاه بیرجند کنسل شد/۲-۳
پروازهای تهران- بیرجند- تهران و مشهد- بیرجند -مشهد به علت کمبود قطعات یدکی کنسل شد.
شرکت هواپیمایی ایران ایر پروازهای تهران- بیرجند- تهران در روزهای جمعه ۲۹ اسفند، دوشنبه ۲ فروردین و چهارشنبه ۴ فروردین را کنسل کرد.
همچنین پرواز مشهد-بیرجند- مهشد روز چهارشنبه ۴ فروردین شرکت هواپیمایی ایران ایر هم باطل شد.
براساس پیگیری های انجام شده تاکنون، کمبود ناوگان و قطعات یدکی علت کنسل شدن این پروازها اعلام شده است.
رهایی از چوبه دار پس از ۲۵سال/۴
زندانی محکوم به قصاص نفس، پس از ۲۵سال با رضایت اولیای دم از قصاص نجات یافت.
رئیس دادگستری شهرستان قاینات گفت: زندانی محکوم به قصاص که به جرم قتل عمد از ۲۵سال پیش در زندان پاکدشت استان تهران حبس بود با رضایت اولیاء دم فرصت زندگی دوباره یافت.
علی اکبر رضایی افزود: با تلاش شورای حل اختلاف شهرستان و همراهی دادستان و دبیرخانه مرکزی دادگستری قاینات بعد از مراجعات مکرر موفق شدند رضایت شکات این پرونده را جلب و زمینه رهایی از قصاص را فراهم کنند.
وی گفت: خانواده مقتول پس از ۲۵سال سختی و صبوری، قاتل مورد عفو و بخشش قرار دادند.
نامگذاری ۵۰۰نوزاد به نامهای عاشورایی/۲-۳
۵۰۰نوزاد خراسان جنوبی در سال جاری به نامهای حسین، ابوالفضل و سجاد نامگذاری شدند.
به گفته وی در قرن حاضر ۴۰هزار و ۳۹۳ نفر به نام مبارک حسین، ۱۲هزار و ۶۹۶نفر به نام ابوالفضل، ۱۲هزار و ۴۹۳نفر به نام عباس و ۴هزار و ۱۲۳نفر نیز به نام سجاد در استان نامگذاری شده اند.
کشف ۲ هزار و ۱۶۰ قطعه مرغ فاقد مجوز در بیرجند
ماموران پلیس امنیت اقتصادی خراسان جنوبی در بازرسی از یک کامیون در شهرستان بیرجند ۲ هزار و ۱۶۰ قطعه مرغ غیر مجاز و بدون مجوز بهداشتی کشف کردند
سرهنگ بخشی افزود: مأموران در بازرسی از کامیون ۲ هزار و ۱۶۰ قطعه مرغ قاچاق فاقد مجوز حمل را کشف و در این رابطه یک متهم دستگیر کردند.
سرپرست پلیس امنیت اقتصادی خراسان جنوبی با بیان این که کارشناسان ارزش ریالی کالای کشف شده را ۴۳۲ میلیون ریال براورد کردند، گفت: متهم دستگیر شده به همراه پرونده برای سیر مراحل قانونی به مراجع قضائی معرفی شد.
جهش ۱۶ برابری اعتبارات آبخیزداری در خراسان جنوبی
اعتبارات آبخیزداری استان خراسان جنوبی در سه سال اخیر از محل اعتبارات ملی ۱۶ برابر رشد را نشان میدهد و افزایش ۲۰ برابری آب قنوات این استان در پایین دست سازههای آبخیزداری همراه با مهار روان آب از دستاوردهای این حوزه بوده است.
به گزارش ایرنا رشد جهشی اعتبارات ملی خراسان جنوبی در حوزه آبخیزداری نشانه توجه به این استان در سطح ملی و ظرفیتهای آن است هرچند به گفته مسوولان، اعتبارات استانی در این بخش به ویژه برای انجام مطالعات آبخیزداری باید تقویت شود.
آبخیزداری به عنوان یکی از روشهای جدید برنامهریزی سیستمی و تکاملی با هدف حفاظت و بهرهبرداری بهینه از منابع آب و خاک جزو طرحهای اولویتدار دولت در اقتصاد مقاومتی است.
با توجه به برداشت بیرویه از منابع آبی، کاهش نزولات آسمانی، گستردگی دامنه فعالیتها، مهاجرت و افزایش جمعیت، کمبود آب یکی از مشکلات اساسی شرق کشور به ویژه استان خراسان جنوبی است لذا توجه ویژه به فعالیتهای آبخیزداری برای تغذیه منابع آبی اهمیت مضاعف دارد.
از طرفی با توجه به افت شدید منابع آبی و نشست دشتها لازم است دیدگاه مدیریت جامع آبخیز با نگاه بهرهبرداری پایدار از منابع آبی با همکاری همه نهادها و دستگاههای اجرایی مانند سازمان جهاد کشاورزی، حفاظت محیط زیست، شرکتهای آب و فاضلاب و سازمان صنعت، معدن و تجارت صورت گیرد؛ موضوعی که طی سالهای اخیر در دولت تدبیر و امید مورد توجه ویژه قرار گرفته است.
بیش از ۶ هزار رشته قنات در خراسان جنوبی وجود دارد که آب حدود ۴۰ درصد جمعیت استان را تامین میکند و با اجرای سازههای آبخیزداری در بالادست این قنوات نه تنها از تخریب اراضی کشاورزی، باغات و تاسیسات جلوگیری شده بلکه افزایش آبدهی قنوات و چاههای پایین دست را به دنبال داشته است.
۱۱ سازه آبخیزداری فقط در دهه فجر امسال در شهرستانهای نهبندان، بشرویه، زیرکوه، درمیان، قاینات و طبس به بهرهبرداری رسید که ۷۸۲ هزار و ۵۴۹ متر مکعب به حجم استحصال روان آب در استان خراسان جنوبی افزوده شد و این سازهها در کنترل سیل، جلوگیری از فرسایش خاک، افزایش دبی قنوات و تغذیه سفرههای زیر زمینی بسیار تاثیرگذار هستند.
رشد جهشی اعتبارات ملی در خراسان جنوبی
این اقدامات مرهون توجه به اعتبارات آبخیزداری است که مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی در این باره گفت: شرایط برداشت اعتبار از محل صندوق توسعه ملی برای اجرای پروژههای آبخیزداری در سطح کشور از سال ۹۷ فراهم شد و در مجموع سه سال اخیر بیش از ۸۶ میلیارد تومان به استان ما اختصاص یافت.
علیرضا نصرآبادی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: اعتبارات آبخیزداری استان خراسان جنوبی در سه سال اخیر از محل اعتبارات ملی ۱۶ برابر رشد را نشان میدهد به گونهای که این اعتبار اختصاصی حتی از ۴۰ سال گذشته نیز بیشتر بوده است.
وی گفت: از محل این اعتبارات ملی حجم عملیات اجرای انواع سازهها بیش از ۴۵۰ هزار متر مکعب بوده که منجر به افزایش ۶ میلیون متر مکعب حجم سازهها شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی بیان کرد: در این مدت ۸۶ هزار هکتار از حوزه آبخیز استان زیر پوشش عملیات قرار گرفت و از این محل ۲۷۰ روستا در قالب ۲۸ هزار خانوار با جمعیت بیش از ۷۱ هزار نفر بهرهمند شدند.
وی از احداث ۳۱۶ سازه آبخیزداری در خراسان جنوبی خبر داد و گفت: این سازهها در سطح ۲۴ حوزه آبخیز ۱۱ شهرستان استان اجرا شده است.
نصرآبادی افزود: اجرای سازههای آبخیزداری در این مدت زمینه اشتغال ۵۰ هزار نفر را به صورت روزانه فراهم کرده و حدود ۴۰۰ رشته قنات یا سایر منابع آبی را تحت تاثیر قرار گرفته است.
وی با تاکید بر اینکه اجرای سازههای آبخیزداری منجر به افزایش ۲۰ برابری آب قنوات شده است گفت: از دیگر مزایای اجرای این سازهها زیر کشت رفتن بیش از هفت هزار هکتار اراضی زراعی و باغی استان است که سالهای گذشته بر اثر خشکسالی زیر کشت نبود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی پروژههای آبخیزداری را در استان اثربخش دانست و اظهار داشت: در سال زراعی ۹۸-۹۹ (مهر ۹۸ تا شهریور ۹۹) حجم آبگیری سازههای استان از ۸۵ میلیون متر مکعب عبور کرد در حالی که ظرفیت ۲ هزار و ۳۰۰ سازه آبخیزداری استان ۷۸ میلیون متر مکعب است.
وی افزود: آبخیزداری از بهترین، موثرترین و زودبازده ترین اقدامات در جهت مقابله با خشکسالی، کمآبی و سیل است که مدیریت سیلابها، کاهش اثرات خشکسالی و کاهش فرسایش خاک را در پی دارد.
نصرآبادی گفت: با اجرای این سازهها شاهد کاهش حداقل ۹ تُن فرسایش خاک در هر هکتار در یک سال بودهایم و در اراضی کوهستانی به ازای هر هکتار ۵۷۰ متر مکعب و اراضی دشتی هزار متر مکعب از نزولات به داخل زمین فرو میرود.
وی افزود: هرچند میزان بارندگی در ماههای گذشته حدود ۵۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش داشته اما امیدواریم با پیش بینیهایی که برای بارانهای فروردین و اردیبهشت شده است از تمامی حجم این سازهها برای کنترل روان آب در استان استفاده کنیم.
وی یادآور شد: پس از بارشهای هفته دوم فروردین امسال در تعداد ۲ هزار سازه آبخیزداری و آبخوانداری استان حدود ۲۲ میلیون متر مکعب روان آب و سیلاب، کنترل و ذخیره شد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: هنوز در بیشتر عرصههای منابع طبیعی استان به تعداد زیادی از سازههای بزرگ و کوچک آبخیزداری نیاز داریم و برای احداث این سازهها نیاز است کارهای مطالعاتی انجام شود که بر این اساس امیدواریم با دریافت به موقع اعتبارات استانی کارهای مطالعاتی این عرصهها را انجام و سازهها را اجرایی کنیم.
مهار روان آب و تغذیه قنات
مهار روان آب و افزایش آب قنوات از جمله دستاوردهای اجرای طرحهای آبخیزداری در این استان پهناور و کویری است که معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی از آن نام برد.
محسن یوسفی گفت: در بارندگیهای اخیر اجرای پروژههای آبخیزداری سبب مهار بخش زیادی از روان آب در استان و جلوگیری از تخریب سیلاب شد که شاهد کمترین میزان خسارت بودیم و در حوزههایی که سازه اجرا نشده همچنان بارندگیها همراه با بروز خسارت است.
وی بیان کرد: با توجه به اقلیم خشک و نیمه خشک خراسان جنوبی که اقلیم شکنندهای است، اجرای پروژههای آبخیزداری در بالادست قنوات سبب شد بسیاری از قناتها که سالها پیش خشک شده بود احیا شود یا دبی آب قنوات افزایش یابد.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی افزود: بهترین گزینه برای مدیریت روان آبها حداقل در کوتاه مدت، اجرای پروژههای آبخیزداری است همچنین از آنجا که آب مهمترین اولویت استان است باید پروژههایی که در زمینه رفع مشکل کمآبی کمک کننده است در اولویت تامین اعتبار قرار گیرد.
وی گفت: از سطح ۱۵ میلیون هکتاری خراسان جنوبی ۷.۵ میلیون هکتار مستعد اجرای فعالیتهای آبخیزداری است که تاکنون مطالعات نهایی یک میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار معادل ۲۴ درصد تکمیل و سازهها اجرا شده است.
یوسفی افزود: هنوز مطالعات ۷۶ درصد اراضی و حوزههای آبخیز استان باید انجام شود و برای این کار ۸۲ میلیارد تومان اعتبار نیاز است تا نسبت به احداث سازههای آبخیزداری اقدام شود.
وی اظهار داشت: در صورتی که در استان اعتبار لازم برای مطالعات طرحهای آبخیزداری تامین شود آمادگی لازم برای جذب اعتبارات ملی و اجرای سازههای آبخیزداری را داریم زیرا تخصیص اعتبار برای اجرا منوط به انجام مطالعات است.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی تصریح کرد: اگر در سه سال اخیر مطالعات لازم تکمیل و نهایی نمیشد قادر به جذب اعتبارات ملی و اجرای سازههای آبخیزداری نبودیم.
وی گفت: برای اینکه مشکل قنوات و منابع آبی حل شود اجرای پروژههای آبخیزداری در اولویت است و ابتدا نیاز به اعتبار استانی برای انجام مطالعات داریم در غیر این صورت قادر به جذب اعتبار برای اجرای پروژهها نیستیم.
مطالعات آبخیزداری در اولویت است
یوسفی با تاکید بر اینکه مطالعات آبخیزداری باید در اولویت باشد افزود: در این صورت آمادگی داریم اعتبار ملی معادل چندین برابر اعتبار هزینه شده برای مطالعات را برای اجرای پروژهها جذب و نسبت به احداث سازهها در حوزه آبخیز اقدام کنیم.
وی عنوان کرد: در سالهای اخیر اعتبارات استانی برای مطالعات آبخیزداری کم بوده است لذا با رایزنیهای انجام شده توانستیم سال قبل از محل اعتبارات ملی بیش از سه میلیارد تومان برای مطالعات اختصاص دهیم این در حالیست که امسال ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار استانی ابلاغ شد و تاکنون ۱۰۰ میلیون تومان تخصیص یافته است.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی از آبخیزداری به عنوان علم مدیریت روان آبها یاد کرد و گفت: آبخیزداری از محدود پروژههایی است که هم در خشکسالی هم در ترسالی کارایی دارد به این صورت که در خشکسالی سبب مدیریت سیلابهای فصلی و جلوگیری از خشک شدن منابع آبی و در ترسالی موجب جلوگیری از تخریبهای بیش از حد ناشی از سیلاب میشود.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی هم گفت: در چند سال اخیر شاهد اجرای پروژههای آبخیزداری توسط منابع طبیعی و با همکاری و همراهی مردم روستاها هستیم به طوری که با اجرای این پروژهها در بالادست قناتها، زمینه جوشش دوباره قنوات فراهم و رغبت روستاییان به اجرای این گونه طرحها دوچندان شده است.
محدحسین غلامی افزود: سالانه ۲۶۷ میلیون متر مکعب آب در قنوات استان خراسان جنوبی استحصال میشود که این آب نسبت به چاهها دارای کیفیت بهتر و مطلوبتر بوده و عملکرد بهتری دارد.
وی بیان کرد: در اثر بارندگیهای مناسب در ۲ سال اخیر بیش از ۱۰ درصد قنوات استان که کاملا خشک شده بود، جان دوباره گرفت و باعث رونق کشاورزی در روستاهای خراسان جنوبی شد البته در سال زراعی جاری بارندگی کاهش یافته است.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: اجرای طرحهای آبخیزداری با توجه به وضعیت اقلیم خشک و نیمه خشک استان ضروری است و اجرای طرح در بالادست منابع آبی به ویژه در مناطق آبخیز میتواند سبب پایداری آب قنوات و رونق بخش کشاورزی شود.
همچنین براساس نتایج طرح آماربرداری منابع و مصارف آبهای سطحی و زیرزمینی که همزمان با سراسر کشور در خراسان جنوبی اجرا شد، منابع آب سطحی این استان ۲۱ درصد کاهش را نشان میدهد اما منابع آب زیرزمینی استان خراسان جنوبی شامل چاه، چشمه و قنات ۱۷ درصد افزایش یافت.
بنابر اعلام دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی در این طرح سه هزار و ۷۸۴ حلقه چاه، ۶ هزار و ۹۴۷ رشته قنات، ۲ هزار و ۸۶۴ دهنه چشمه، هزار و ۱۱۳ مورد آب بندان، ۵ هزار و ۸۴۶ سردهنه و ۶۶ موتور پمپ آماربرداری و شناسایی شد.
۹۵ درصد تخلیه منابع استان به چاه، چشمه و قنات اختصاص دارد و تخلیه منابع آبی خراسان جنوبی در این دوره نسبت به دوره دوم که سال ۹۰ انجام شد، ۲۴ درصد کاهش را نشان میدهد.
با توجه به کاهش بارندگی و سطح تبخیر همچنین شدت خسارات سیل در خراسان جنوبی، اجرای سازههای آبخیزداری میتواند سریعترین و مطمئنترین راه برای کنترل این دو حوزه مهم باشد.