فعالان پارلمان بخش خصوصی خراسان جنوبی در دیداری با رئیس اتاق بازرگانی ایران مشکلات تجار و صادرکنندگان استان را مطرح کردند.
اولین جلسه مشترک هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی بیرجند با هیئت رئیسه اتاق ایران به صورت ویدئوکنفرانس در اتاق بازرگانی بیرجند برگزار شد و طی آن مشکلات فعالان اقتصادی مورد بررسی قرار گرفت.
محسن احتشام، رئیس اتاق بازرگانی بیرجند در این جلسه اظهار کرد: اتاق بازرگانی ایران همیشه توجه ویژه به اتاق بازرگانی بیرجند داشته که همین توجه باعث شده اکنون ما از نظر امکانات مکانی با مشکل خاصی رو به رو نباشیم.
وی بیانکرد: یکی دیگر از اقدامات ویژه اتاق بازرگانی ایران، کمکهای این مجموعه به ۱۴ بیمارستان خراسانجنوبی و برخی از نیازمندان استان بعد از شیوع کرونا بود که بسیار ارزشمند است.
رئیس اتاق بازرگانی بیرجند گفت: ما امروز در خراسان جنوبی ۱۵۷ کارت بازرگانی معتبر داریم که نسبت به سال گذشته ۴۱ درصد کاهش صدور کارت داشتیم.
احتشام با اشاره به اینکه فضای کسب و کار در خراسانجنوبی با فضای کسب و کار در بسیاری از استانهای کشور متفاوت است، ادامه داد: در حال حاضر در خراسان جنوبی بیشتر صادرکنندگان، کالا را به کشور افغانستان صادر میکنند و هنوز نیز مشکل تبادل ارزی با این کشور دارند.
وی افزود: خوشبختانه در خراسانجنوبی ما معضلات و مسائلی چون کارتهای یک بار مصرف و اجارهای بازرگانی را نداشته و نداریم که علت آن نظارتهای بسیار دقیق بر بحث صدور کارت و مبادلات بازرگانی است.
قصه دنباله دار برگشت ارز حاصل از صادرات
رئیس اتاق بازرگانی بیرجند گفت: خراسانجنوبی به عنوان یکی از استانهای مرزی کشور از جمله استانهای پیشگام در بحث صادرات است و به واسطه مرزی بودن، بار صادرات بسیاری از استانها را نیز به دوش میکشیم.
احتشام با اشاره به موضوع برگشت ارز حاصل از صادرات، اظهارکرد: همه صادرکنندگان پیرو دستورالعمل بانک مرکزی در این زمینه مسئول هستند ولی سیاستها و رویههای درنظر گرفته شده برای بازگشت ارز حاصل از صادرات مشکلاتی را ایجاد کرده است.
وی با تأکید بر اینکه این روشهای کارشناسی نشده زمینهساز کاهش صدور کارتهای بازرگانی را فراهم کرده است، افزود: این سیاستها و روشهای باید اصلاح شود.
رئیس اتاق بازرگانی بیرجند با بیان اینکه باید به صادرکننده انگیزه و شجاعت بیشتر برای ورود به بازارهای بینالمللی بدهیم، گفت: توقع ما بر این است که موانع حضور صادرکنندگان در بازارهای بین المللی بر داشته شود.
وعده ای که عملی نشد
غلامحسین شافعی، رئیس اتاق بازرگانی ایران اظهارکرد: وجه تمایز خراسانجنوبی با بسیاری از استانهای کشور وجه فرهنگی آن است که با تکیه بر همین شاخص میتواند در مسیر توسعه قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه از نظر شیوع کرونا نیز خراسانجنوبی وضعیت بسیار بهتری دارد، بیانکرد: مرز خراسانجنوبی با کشور افغانستان و تبدیل شدن آن به یکی از مسیرهای ترانزیتی از دیگر ظرفیتهای خراسانجنوبی است که باید مد نظر قرار گیرد.
رئیس اتاق بازرگانی ایران ادامهداد: در نشست با رئیس جمهور ایران و افغانستان، رئیس اتاق بازرگانی بیرجند موضوع باز شدن مرز یزدان را مطرح کردند که از سوی طرف افغانستانی مورد اقبال قرار گرفت ولی تا به امروز اقدام عملی در رابطه با آن صورت نگرفته است.
شافعی گفت: در کمیسیون امنیت ملی مجلس موضوعات مرتبط با کشور افغانستان و حل مشکلات در روابط اقتصادی با آن مورد بررسی قرار گرفته است تا از ناهماهنگی موجود در مرز کاسته شود.
وی اظهارکرد: در شورای عالی صادرات نیز موضوع برقراری نظم در گمرکات مرزی را مطرح و مورد بررسی قرار دادیم.
تاکید بر حمایت از صادرکنندگان
رئیس اتاق بازرگانی ایران سیاستهای ارزی دولت را ناکارآمد دانست و بیانکرد: این سیاستهای غیرکارشناسی نه تنها فایدهای نخواهد داشت بلکه گاه آسیبزا نیز هستند که باید این مقوله مد نظر قرار گیرد.
شافعی یادآورشد: با حمایت از صادرکنندگان حرفهای میتوانیم در همین دوران تحریم نیز سطح صادرات غیر نفتی را افزایش دهیم.
غلامحسین جمیلی، عضو هیئت رئیسه و خزانهدار اتاق بازرگانی ایران نیز در این نشست مشترک بیانکرد: پیگیری دغدغهها و مشکلات موجود در استانها، هدف اصلی از برگزاری نشست با اتاق بازرگانی استانها است.
وی ادامهداد: امیدواریم در نهایت الگویی برای مقابله با مشکلات و دغدغههای طرح شده توسط فعالان اقتصادی بیابیم.
عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی ایران با اشاره به اینکه حمایت از اتاقهای بازرگانی استانها یکی از وظایف اتاق ایران است، گفت: در شرایط فعلی که صادرات نقش کلیدی در اقتصاد دارد یکی از اولویتهای اتاق ایران حمایت از اتاقهای بازرگانی استانهای مرزی است.
وی یادآور شد: باید تلاش خود را برای ارتقای صادرات به ویژه صادرات به کشورهای همسایه داشته باشیم که در این مسئله نیازمند ایدههای نو از سوی روسای اتاق ها هستیم.
رفع مشکل تعهدات ارزی روی میز مسئولان
محمدرضا رمضانی، دبیرکل اتاق ایران نیز در این نشست با تشکر از اقدامات انجام شده توسط اتاق بازرگانی بیرجند پس از شیوع کرونا بیانکرد: موضوع سامانه تجارت در حال پیگیری است ولی زیر ساختهای وزارت صمت در این زمینه هنور آماده نیست.
وی ادامهداد: برای رفع مشکلات و دغدغهها اتاق بیرجند ارتباطات بسیار خوبی با نمایندگان مجلس برقرار کند چرا که نمایندگان میتواننند از طریق قانونگذاری مشکلات پولی و مالی حوزه تجارت را رفع کنند.
دبیرکل اتاق ایران گفت: از کمک به اتاقهای استانهای نیازمند مسائل مالی و البته دارای ظرفیتهای متعدد دریغ نخواهیم.
دبیرکل اتاق ایران با اشاره به اینکه امیدواریم با کاهش شیوع ویروس کرونا تبادلات تجاری بینالمللی افزایش یابد، اظهارکرد: در شرایط فعلی که کشور ما امکان صادرات نفتی را ندارد، صادرات غیر نفتی از اهمیت خاصی برخوردار است.
رمضانی با بیان مشکلات صادرکنندگان گفت: مشکلات صادرکنندگان در زمینه تعهدات ارزی نیز در حال پیگیری است و امیدواریم به نتیجه مطلوب برسد.
۱۸۶ میلیون دلار کالا صادر شد
علیرضا خامه عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی بیرجند و رئیس کمیسیون مدیریت واردات و توسعه صادرات اتاق بازرگانی بیرجند نیز در این جلسه اظهارکرد: خراسانجنوبی سومین معبر رسمی با کشور افغانستان را در قالب مرز ماهیرد دارد.
وی با اشاره به اینکه مرز ماهیرود خدمات ترانزیت را به سایر نقاط کشور نیز ارائه میکند، بیانکرد: در چهارماه اول سال ۹۹ حدود ۱۵۰ میلیون دلار صادرات از این مرز ماهیرود با کشور افغانستان داشتیم که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۱۳۷ درصد افزایش داشته است.
عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی بیرجند ادامهداد: کل خروجی استان ما در چهار ماهه سال ۹۸ از مرز ماهیرود ۹۴ میلیون دلار و در چهارماهه سال ۹۹ نیز ۱۸۶ میلیون دلار بوده است که نشان از افزایش ۹۸ درصدی دارد.
خامه زر با اشاره به اینکه در حال حاضر مشکل اصلی صادرکنندگان ما در خراسانجنوبی بحث تعهدات ارزی است، گفت: بسیاری از صادرکنندگان با سابقه از این جهت مشکل دارند و در صورت ادامه این مشکل با کاهش محسوس صادرات مواجه خواهیم بود.
وی با اشاره به ارتباط خوب اتاق بازرگانی بیرجند با اتاق فراه افغانستان اظهارکرد: همین ارتباط نزدیک البته هزینههایی را برای اتاق بیرجند از جنبه ایاب و ذهاب صادرکنندگان به همراه دارد.
دان مورد نیاز واحدهای طیور تامین شود
رئیس کمیسیون مدیریت واردات و توسعه صادرات اتاق بازرگانی بیرجند گفت: خراسانجنوبی یکی از مرزهای ۱۶ گانه صادرات مشتقات نفتی است و روزانه حدود ۱۰۰ دستگاه حامل مشتقات نفتی از مرز ماهیرود به کشور افغانستان صادر میشود.
وی با اشاره به عبور ۶۰۰ کامیون صادراتی از مرز ماهیرود گفت: بیشتر کالاهای صادراتی به کشور افغانستان شامل سیمان، آهن آلات، شیشه و کود شیمایی بوده است.
سید علی خیریه از فعالان صنعت دام و طیور خراسانجنوبی نیز در این جلسه بیانکرد: در حال حاضر فعالان صنعت طیور در خراسانجنوبی با مشکلاتی چون تأمین مواد اولیه مواجه هستند.
وی با اشاره به اینکه بیشتر واحدهای طیور خراسان جنوبی صادرات محور هستند، گفت: البته در زمینه صادرات محصولات صنعت طیور چون مرغ، تخم مرغ و …نیز همواره مسائل و مشکلاتی بر سر راه ما وجود داشته است.
این فعال صنعت دام و طیور یادآور شد: باید برای تأمین دان مورد نیاز واحدهای طیور در خراسانجنوبی چارهای بیندیشیم چرا که در غیر اینصورت ادامه مسیر سخت خواهد شد.