امروز خراسان جنوبی – حسین زاده hoseinzade@birjandtoday.ir / افزایش قابل توجه سرقتها و کلاهبرداری های اینترنتی و فضای مجازی در استان خراسان جنوبی که اغلب توسط افراد غیر بومی و ساکن در سایر نقاط کشور برنامهریزی و پیگیری میشود زنگ هشداری برای هم استانی هاست تا با مراقبت بیشتر مورد سوء استفاده سودجویان و فرصت طلبان قرار نگیرند با آنکه بارها و بارها از طریق مراجع ذیربط و به خصوص نیروی انتظامی به اشکال مختلف اطلاع رسانی شده که مردم در دام این شیادان نیافتند اما متأسفانه حتی افراد تحصیلکرده نیز بعضاً در فضای مجازی مورد سوء استفاده قرار گرفته اند و از آنان کلاهبرداری شده است.
افزایش ۱۰۰ درصدی جرایم سایبری
در ۹ ماهه امسال
رئیس پلیس فتای فرماندهی انتظامی استان آمار قابل توجه و تکان دهنده ای را در خصوص سرقت ها و کلاهبرداری های اینترنتی و فضای مجازی در استان خراسان جنوبی ارائه می دهد که قابل تأمل است. سرهنگ علی محمدپور با بیان اینکه میزان وقوع جرایم سایبری استان از ابتدای امسال تا پایان آذرماه یعنی در فاصله زمانی نه ماهه نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۰۰ درصد افزایش داشته است، می گوید: میزان ریالی پرونده های مالی این حوزه شامل کلاهبرداری ها و برداشت های اینترنتی غیرمجاز در نه ماهه امسال نسبت به سال گذشته که ۳۵۲ میلیون تومان بوده افزایش ۱۳ برابری داشته و به رقم ۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان رسیده است.
سرقت اینترنتی در صدر جرایم سایبری استان
وی می افزاید: جرایمی از جمله برداشت اینترنتی غیرمجاز از حسابهای بانکی افراد، کلاهبرداری رایانهای، انتشار فیلم های خصوصی و خانوادگی افراد در فضای مجازی، ممانعت غیرمجاز از دسترسی افراد به سیستم ها و سامانه های خودشان (هک کردن) و مزاحمت های اینترنتی به ترتیب به عنوان ۵ جرم اول فضای مجازی در استان خراسان جنوبی طی ۹ ماهه امسال مطرح هستند که بیش از ۷۷ درصد کل جرایم سایبری استان در این مدت به دو جرم اول یعنی برداشت های اینترنتی غیرمجاز از حساب های بانکی افراد و کلاهبرداری های رایانهای مربوط می شود.
مجرمین سایبری استان عمدتاً
در استانهای دیگر ساکنند
سرهنگ محمدپور تصریح می کند: در استان ما در بحث جرایم سایبری عمدتا مالباخته و قربانی جرم داریم تا مجرم سایبری و مجرمین این حوزه در استان های دیگر ساکن هستند که با همکاری مراجع قضایی نسبت به اخذ نیابت به منظور تعقیب و دستگیری مجرمین در خارج از استان اقدام میشود. وی جرم شایع کلاهبرداری در فضای مجازی در استان را کلاهبرداری از طریق فروش کالا و خدمات در سایت های آگهی ذکر نموده و اضافه میکند: امروزه کلاهبرداران فضای مجازی از هر فرصت و زمانی برای عملی کردن اعمال و اهداف مجرمانه خود استفاده می کنند و همواره به دنبال شگردی هستند تا با استفاده از آن بتوانند از کم دقتی و حسن اعتماد هم وطنان عزیز سوء استفاده کنند و یکی از روش های جدید کلاهبرداری که در فضای مجازی شاهد آن هستیم تماس با افرادی است که آگهی خود را در سایت های مختلف آگهی برای فروش بارگذاری کرده اند.
برخی شگردهای کلاهبرداری از طریق
آگهی های فروش در سایت ها
رئیس پلیس فتای فرماندهی انتظامی استان ادامه میدهد: در این روش کلاهبردار با فرد آگهی دهنده تماس گرفته و مبلغی بالاتر از قیمت پیشنهادی وی اعلام می کند و فروشنده را با حیله و فریب به بهانه واریز وجه به جلوی دستگاه خودپرداز هدایت می نماید و با روشهای مختلف از جمله انتخاب کردن زبان انگلیسی، فعال کردن رمز دوم کارت بانک قربانی و در اختیار گرفتن دیگر اطلاعات از جمله کارت کدcvv2 و… اقدام به انتقال وجه از حساب قربانی به حساب خود کرده و تمام حساب وی را خالی می کند. سرهنگ محمدپور همچنین می گوید: در روشی دیگر خود افراد کلاهبردار با درج آگهی های دروغین و فریبنده در سایت ها و سوءاستفاده از سادگی قربانیان خود با استفاده از ترفندهایی از قبیل استفاده از جملات اعتقادی و بیان اینکه “شما باید بیعانه واریز کنید تا جنس را به کسی دیگر نفروشم”، فرد را مجبور می کنند تا مبلغی بعضاً هنگفت را به حساب کلاهبردار واریز نمایند که در نهایت قربانی بعداً متوجه می شود که این آگهی فروش از اساس دروغ بوده و وی مورد کلاهبرداری قرار گرفته است.
به تماس هایی که قصد کشاندن شما پای
دستگاه خودپرداز را دارند اعتماد نکنید
وی در ادامه در قالب توصیه هایی به مردم می گوید: به هیچ وجه به چنین تماسهایی که قصد دارند به هر دلیلی شما را پای دستگاه خودپرداز بکشانند اعتماد نکنید زیرا قطعاً فرد تماس گیرنده کلاهبردار می باشد. به گفته وی اگر قرار است هرگونه وجهی به حساب عابر بانک شما واریز شود لازم نیست شما به دستگاه خودپرداز مراجعه نمایید و صرفاً با ارائه شماره کارت و یا شماره حساب بدون حضور شما این امر صورت خواهد گرفت ضمن اینکه اطلاعات مربوط به شماره حساب، شماره کارت، کد اعتبار سنجی(cvv2) و رمز اول یا دوم کارت بانکی خود را از طریق تلفن یا پیامک در اختیار هیچ کس قرار ندهید.
هر آگهی سایتی واقعی نیست
وی تصریح می کند: توجه داشته باشید که هرگز صرف صحبت کردن با فرد صاحب آگهی به حساب وی پول واریز نکنید زیرا احتمالا شماره حساب و نام فرد جعلی و غیر واقعی باشد ضمن اینکه هر آگهی که در برخی سایت ها، فروشگاه ها و یا شبکه های اجتماعی درج میشود، واقعی نیست و نباید بیش از حد به آن اعتماد کرد زیرا این دست آگهیها که ادعای فروش ویژه یا ارزان دارند بیشتر کلاهبرداری است.
سرهنگ محمدپور می افزاید: از هر فروشگاه یا سایتی که در فضای مجازی ملاحظه می کنید خرید نکنید و حتما برای خرید از سایت ها یا فروشگاه های آنلاینی که دارای نماد اعتماد الکترونیک هستند اقدام نمایید.
به هویت سایبری افراد ناشناس اعتماد نکنید
وی با اشاره به اینکه هرگونه پرداخت وجه باید بعد از تحویل کالا یا خدمات باشد و کاربران نباید به هویت سایبری افراد ناشناس اعتماد کنند، می گوید: از کاربران تقاضا داریم هشدارهای پلیسی را جدی گرفته و در صورت اطلاع از هرگونه فعالیت مجرمانه در فضای مجازی یا پیام رسان های موبایلی مراتب را از طریق نشانی پلیس فتا به آدرسwww.cyberpolice.ir بخش ارتباطات مردمی گزارش نمایند.