صفر؛ سهم بیابان های خراسان جنوبی از اعتبارات ملی

امروز خراسان جنوبی – محمودآبادی / سهم طرح های بیابانزدایی خراسان جنوبی از اعتبارت ملی سال ۹۷ تاکنون صفر بوده است.
دغدغه مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی این روزها برعکس اعتبارات این حوزه چندین برابر شده است چرا که از ابتدای امسال تاکنون چشم انتظاری اعتبارات ملی۹۷ برای بیابانزدایی به پایان نرسیده است.
مهندس علیرضا نصرآبادی گفت: اعتبارات سال ۹۶ بارقه امیدی برای این حوزه روشن کرد، چرا که ۲۱ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان از محل اعتبارت ملی برای استان مصوب شد که ۱۲ میلیارد تومان آن تخصیص پیدا کرد و از ۸۵۰ میلیون تومان اعتبار استانی ۳۰۹ میلیون تومان محقق شد و همه این اعتبارات باعث شد در سال گذشته ۳ هزار و ۷۰۵ هکتار نهال کاری و حدود هزار و ۵۰۰ هکتار هلالی آبگیر اجرا شود اما این تخصیص ها انگار همان سال ۹۶ رنگ و بوی توجه به خود گرفته بود. چون در سال ۹۷ نه تنها از آنچه قبلا برای این استان تصویب شده بود با توجه به تورم هرساله اندکی اضافه تر نشد بلکه اعتبارات با پس رفتی چندین پله ای مواجه شد.
نصرآبادی با تاکید بر این که با این روند رشد بیابان در خراسان جنوبی از بیابانزدایی بسیار بیشتر خواهد بود، گفت: متاسفانه از ابتدای سال جاری تاکنون اعتبارات ملی در بحث بیابان صفر بوده است، علاوه بر این از محل صندوق توسعه ملی فقط یک میلیارد و ۶۰ میلیون تومان و در بخش دیگری ۷۵۰ میلیون تومان تخصیص داشته ایم. اما هنوز موافقت نامه ای برای این تخصیص ها به دستمان نرسیده است که بدانیم چه کارهایی در راستای بیابانزدایی انجام دهیم!
وی درباره اعتبارات استانی نیز اعلام کرد: از این محل نیز ۵۳۶ میلیون تومان تخصیص یافته که ۴۱۰ میلیون تومان آن قطعی شده اما در مقابل آنچه باید انجام شود، این رقم بسیار ناچیز است.
وی در مقایسه ای کوتاه بین اعتبارات سال ۹۶ و ۹۷ افزود: سال ۹۶ مصوب شد تا از محل صندوق توسعه ملی ۱۵۰ میلیون دلار به طرح های بیابانزدایی و مقابله با پدیده گرد و غبار در کشور تعلق گیرد، اما به دلیل شرایط استان خوزستان تمام این اعتبار به سمت آن استان شیفت داده شد و دیگر استان ها از این اعتبار بی نصیب ماندند. در حالی که برای پیشگیری از پدیده گرد و غبار باید علاج واقعه قبل از وقوع کرد و از اعتبارات در نظر گرفته شده به استان هایی که هنوز می توان اقدامات پیشگیرانه در آن انجام داد مبلغی اختصاص داد. هر چند هدف از اجرای این طرح ها مقابله با بیابان زایی ، پدیده های ناخوشایند گرد و غبار، هجوم ماسه های روان و همچنین محافظت از زمین های کشاورزی بوده است اما چون سرعت فرسایش بادی از سرعت تخصیص اعتبارات بسیار بیشتر بوده است، انگار قدم های بیابان در خراسان جنوبی بلندتر شده است.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان در مقایسه شرایط بیابانی خراسان جنوبی با اوضاع کشور گفت: این استان جزو پنج استان درگیر با پدیده گرد و غبار می باشد و در ردیف استان هایی مانند خوزستان و سیستان و بلوچستان قرار می گیرد هرچند شدت شرایط حاکم بر استان ها با یکدیگر متفاوت است. مهندس علیرضا نصرآبادی با اشاره به وسعت عرصه های درگیر با فرسایش، خراسان جنوبی را دومین استان بیابانی کشور و در معرض پدیده فرسایش و بیابان زایی اعلام کرد و افزود: ۲۳ منطقه از استان به مساحت ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار هکتار درگیر فرسایش بادی است.
وی اضافه کرد: در وسعت یاد شده ۲۸ کانون بحرانی فرسایش بادی وجود دارد، یعنی در این کانون ها به لحاظ مهار مشکلات به شرایط سخت و دشوار رسیدیم که مساحت آن به یک میلیون ۴۰۰ هزار هکتار می رسد.
به گفته وی این کانون ها در همه شهر ستان های استان وجود دارند و تاکنون اقداماتی برای مهار بحران های مربوط به آن انجام شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان در این باره توضیح داد: سال ۱۳۶۷ اولین طرح های بیابان زدایی از شهرستان زیرکوه کلید خورد، چرا که وسعت زیادی از تاغزارها و درختان در این منطقه توسط مهاجران افغان تخریب شده بود. بر این اساس نهادهای بین المللی به موضوع ورود پیدا کردند و برای جلوگیری از بحران، طرح هایی را در این منطقه اجرایی کردند که می توان گفت جزو اولین طرح های بیابانزدایی کشور محسوب می شد. مهندس نصرآبادی دو منطقه شاهرخت و آهنگران زیرکوه را جزو مناطق اجرای طرح بیابان زدایی بین المللی عنوان کرد که از آن سال به بعد طی یک بازه زمانی ۲۷ ساله ۲۸ طرح مبارزه با بیابان زایی در استان تهیه و بخشی از آن ها اجرایی شد که مساحتی بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار را پوشش می دهد. وی ماهیت این ۲۸ طرح را متفاوت دانست و گفت: از این ۲۸ طرح ۱۶ طرح مدیریت مناطق بیابانی، ۹ طرح مدیریت جنگل های دست کاشت و ۳ طرح نیز مقابله با کانون بحران فرسایش بادی است.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*