گردشگری یک نسخه شفابخش برای اقتصاد خراسانجنوبی است. وقتی آبی برای کشاورزی باقی نمانده و واحدهای تولیدی با مشکلات عدیده ای رو به رو هستند. تابستان به واسطه تعطیلات مدارس و دانشگاهها فرصت مناسبی است تا خانوادهها با فاصله گرفتن از دغدغههای روزمره برای یک سفر برنامهریزی کنند و علاوه بر رسیدن به یک آرامش روحی نسبی با جاذبههای دیدنی ایران آشنا شوند. عدهای برای فرار از گرما ترجیح میدهند به قصد غرب و جنوب غرب کشور بار سفر ببندند، برخی تمایل دارند چند روزی را در جوار حرم امام رئوف(ع) دل را شست و شو دهند و برخی که علاقمند به تاریخ و آثار باستانی هستند عزم شهرهایی چون شیراز میکنند. اما عدهای از افراد نیز با نگاهی متفاوت دوست دارند کویر و جاذبههای آن را تماشا کنند، میخواهند در شب های کویری ستارگان آسمان این شگفت انگیزترین مخلوقات خدا را ببینند و روزها نیز از تفریحاتی چون شتر سواری و سایر سرگرمی هایی که مرسوم در کویر است، استفاده کنند. خراسان جنوبی به عنوان یکی از استانهای شرقی کشور مقصد بسیاری از گردشگرانی است که دوست دارند از جاذبههای کویری لذت ببرند، البته آنها علاوه بر بهرهگیری از این نعمت خدادادی میتوانند از جاذبههایی چون باغهای تاریخی بیرجند و اماکنی چون مدرسه شوکتیه دیدن کنند. اما ورود گردشگر به یک منطقه نیازمند زیرساخت هایی است که نبود آن به طور طبیعی به صنعت گردشگری لطمه جدی وارد میکند.کمیته کارشناسی شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی با حضور فعالان صنعت گردشگری، هتلداری و نمایندگان ادارات ذی ربط در سالن جلسات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند برگزارشد. به گزارش امروز خراسان جنوبی، رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بیرجند با اشاره به وضعیت و شرایط اقتصادی کشور یکی از مصادیق أتمم و اکمل اقتصاد مقاومتی توجه ویژه مسئولین و بخش خصوصی به صنعت گردشگری اعلام کرد و گفت: در این کمیسیون تلاش شده مسائل صنعت گردشگری احصا و به عنوان پل ارتباطی بین بخش خصوصی و دولتی از طریق شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی و کمیته کارشناسی این شورا مسائل و مشکلات حوزه گردشگری پیگیری شود.
دکتر مجیدی با اشاره به ثبت جهانی کویر لوت در استان گفت: باید مسائل مرتبط با آن به صورت استاندارد پیگیری شود چرا که در غیر اینصورت آسیب های زیادی خواهد داشت. رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی، صنایع و معادن بیرجند گردشگری را از جمله بخش هایی دانست که در صورت توجه ویژه به آن می تواند در تحقق اقتصادی مقاومتی در شرایط فعلی کمک شایانی کند و تصریح کرد: بسیاری از کسانی که در حوزه گردشگری و هتلداری در خراسان جنوبی سرمایه گذاری کرده اند خدمت شایانی به این منطقه کرده اند. به گفته وی رونق گردشگری نیازمند زیرساخت های متعددی همچون پروازهای دقیق و به موقع است چرا که کنسلی پروازها، لغو تورها و به دنبال آن آسیب به صنعت گردشگری را به دنبال خواهد داشت.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی در این جلسه گفت: صنعت گردشگری یک موضوع فرا بخشی است و با همدلی و همکاری میتوان به رونق این صنعت کمک کرد.
مرتضی عربی بیان کرد: نمیتوان تنها به گفتن مشکلات عدیدهای چون خشکسالی، روستاهای خالی از سکنه و مسائل امنیتی و اقتصادی مرتبط با آن اکتفا کرد بلکه برای توسعه استان باید از ظرفیت مغفول مانده گردشگری استفاده کرد.
وی ادامه داد: ممکن است بسیاری از ما رونق گردشگری در بسیاری از کشورها را مثال بزنیم و بگوییم چرا ما نمیتوانیم چنین جایگاهی داشته باشیم در حالی که سرمایه گذاری در این قبیل کشورها متفاوت است و بسته های سرمایه گذاری آماده و حداقل زمان برای مجوزها را تعریف کردهاند.
عربی افزود: حتی ممکن است از گسترش گردشگری در استانهای دیگری چون یزد نام ببریم در حالی که باید به این نکته اشاره کنیم که تنها جاذبههای گردشگری موجب جذب توریست نمی شود بلکه علاوه بر جاذبه نیازمند زیرساخت نیز هستیم.وی با اشاره به اینکه یکی از زیر ساخت های گردشگری هتل ها و اماکن اقامتی هستند، گفت: وجود مهمان سراهای دولتی گاهی مشکلاتی را برای هتلداران و این صنعت به وجود آورده است.سید محمدآذرکار یکی از فعالان عرصه گردشگری و صنعت هتلداری خراسانجنوبی در این جلسه نیز در زمینه موانع جذب گردشگر گفت: برای رونق گردشگری باید از روزمرگی ها خارج شده و با صبر و حوصله برنامهریزی کنیم.وی با اشاره به برخی از مشکلات سرمایهگذاران حوزه گردشگری در خراسانجنوبی، اظهار کرد: نمیتوان پذیرفت قوانین مالیاتی در استانهایی چون تهران، تبریز و سایر کلان شهرها با خراسان جنوبی مشابه باشد و به نظر میرسد نیازمند اصلاح قوانین در این زمینه هستیم. این فعال صنعت هتلداری در خراسانجنوبی بیان کرد: یکی از مسائلی که برای سرمایهگذاران حوزه گردشگری در استان مشکل به وجود آورده است وجود مهمانسراهای ادارات و نهادها و سازمانهای دولتی است.آذرکار ادامه داد: بر اساس ماده ۲۳ قانون مدیریت خدمات کشوری ایجاد و اداره هرگونه مهمانسرا، زائرسرا، مجتمع مسکونی، رفاهی، واحدهای درمانی و آموزشی، فضاهای ورزشی، تفریحی و نظایر آن توسط دستگاههای اجرائی ممنوع است.وی افزود: مشکل این است که تسهیلات را متناسب با امکانات منطقه به سرمایهگذار میدهند اما زمانی که نوبت به اجرائیات میرسد قانون در تمام کشور به صورت یکسان اجرا میشود.این فعال حوزه گردشگری یادآور شد: تا زمانی که قوانین در این زمینه اصلاح نشود شاهد تفاوت وضعیت نخواهیم بود.
گفتنی است تبعات حضور تورهای غیر مجاز در کویر لوت از جمله آسیب به گونه های جانوری و گیاهی آن محدوده، نحوه تعامل ادارات اوقاف و میراث فرهنگی خراسان جنوبی در زمینه بازدید گردشگران از اماکن تاریخی و مشکلات حوزه صنایع دستی خراسان جنوبی از دیگر موضوعاتی بود که در کمیته کارشناسی شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی مورد بحث قرار گرفت.