اردوهای جهادی در مناطق محروم تحفه ای برای محرومان/ مُسکن کویرنشینان شرق از راه رسید

تحفه ای برای محرومان/ مُسکن کویرنشینان شرق از راه رسید

بیرجند- ۱۴ نفر از جهادگران در قالب تیم دندان پزشکی به روستای محروم « کلاته نظر» اعزام شدند تا با خدمات خود، درد روستانشینان را تسکین دهند.

خبرگزاری مهر، خراسان جنوبی: خشکسالی از دیرباز در خراسان جنوبی تاخت‌وتاز دارد و منابع درآمدی روستاییان را به یغما برده است. نتیجه این بی‌مهری‌های روزگار، خشک شدن منابع درآمد روستاها و شکاف طبقاتی زیاد در بین اقشار جامعه است. از سویی دیگر برگزاری عدالت، بهره‌مندی آحاد جامعه از خدمات رفاهی زندگی و محرومیت‌زدایی همواره مورد تاکید بزرگان تاریخ بوده است.

اجرای طرح‌های مختلف مانند برگزاری اردوهای جهادی می‌تواند بستری مناسب برای رفع محرومیت‌ها و از بین رفتن فاصله طبقاتی شود که خوشبختانه امروزه گروه‌های زیادی در قالب بسیج سازندگی به سطح روستاها می روند تا با اجرای کارهای فرهنگی، هنری و عمرانی به هویت روستاها جان بخشند و دارایی‌های از دست داده مردمانش را از نو بسازند.

برای تماشای نمایش مهربانی‌های جهادگران به روستاهایی قدم می‌گذاریم که محرومیت بیداد می‌کند و مردمان سخت کوشش را با مصائب زیادی رو به رو کرده است.

پرده اول

جاده‌ای خاکی  و طولانی دارد. گرد و خاک به طور مرتب در هوا رقصان است و عرصه را برای تنفس تنگ می‌کند. هر چند مدت هم گردباد در کویر خشک این روستای مرزی هنرنمایی می‌کند و برای گرمای هوا، یک چاشنی پرمحتوا می‌شود.

به هر طرف که می‌نگری با تصویری متفاوت و دردناک تر دیگری مواجه می‌شوی. در یک سو کودکانی که فقر بر پاهای برهنه و چشم‌های به خاک نشسته‌شان سنگینی می‌کند، در دنیای  کودکانه‌شان جست و خیز می‌کند  و با حداقل‌هایی مانند سنگ، خاک و چوب، بازی‌هایی دل نشین را طراحی می‌کنند.

آن سوتر مادری دست در دست فرزند خردسالش، به طرف مخزنی می رود تا ظرف ۱۲ لیتری خود را از آب پر کند. چادری رنگی همراه با گل‌هایی سفید  بر اندام نحیفش پوشانده است. از رنگ صورتش به خوبی می‌توان تابش سوزان خورشید را درک کرد. هر چه نزدیک تر می‌شود، چشمان کم فروغش بیشتر و بیشتر از سختی‌های زندگی سخن می‌گویند.

آن طرف تر هم پیرمردی در سکوتی سرد، قامت شکسته‌اش را به دیوار تکیه داده و با عصای چوبی‌اش ریز سنگ‌ها را جا به جا می‌کند. از نگاهش به خوبی پیداست که در تفکری عمیق است. پارچه‌ای بر سر بسته و لباس‌های یک دست و آبی رنگش، بر اثر تابش خورشید رنگ باخته است.

 پرده دوم

مدرسه با اندکی فاصله با خانه‌ها قرارگرفته و از سمت ورودی‌اش به تپه‌ای از خاک مشرف می‌شود. جمعیت زیادی در اطراف به چشم می‌خورند گویی برای امری مهم گرد هم آمده‌اند و در انتظار به سر می‌برند. یکی دست بر لب گذاشته به دوردست‌ها خیره مانده است. یکی دفترچه بیمه سلامتش را در دست دارد و با قدم‌هایی بزرگ به سمت درب ورودی می رود. نزدیک تر که می‌شوی به خوبی اشتیاق دنباله‌دار نگاهشان را درمی‌یابی.

صدای جمعیت رفته‌رفته بیشتر می‌شود. در لا به لای صحبتش هایشان، کلیدواژه‌هایی مانند نوبت و بیماری و درد دندان را می‌توان هر چند دقیقه یک بار بیرون کشید.

به جلو می روم و با جمعیت همراه می شوم. کودکی گریه می‌کند درحالی‌که مادر جوانش با دست بر موهایش می‌کشد و می‌خندد. پیداست که برای قطره‌قطره از اشک‌هایش، دلیلی محکم دارد.

پرده سوم

جوانی سفیدپوش یکی‌یکی صدا می زند: «رقیه چوپانی ترمیم، بیگم عطایی کشیدن دندان و فاطمه زیبنده». با اشتیاق به داخل می روند.

با دنیایی از سؤال قدم در مدرسه می‌گذارم. مدرسه‌ای کوچک که در شاکله خود حیاط ندارد و با چند کلاس به سان خانه‌ای کوچک، آینده بزرگ کودکان را می‌سازد.

با نگاه اطراف را برانداز می‌کنم. اتاقی برای ترمیم و اتاقی برای کشیدن دندان آماده شده است. چند نفر هم در پشت درب این اتاق‌ها ایستاده‌اند. فرصت انتظار را غنیمت می‌شمارم و با آن‌ها هم صحبت می شوم.

رقیه چوپانی، بانوی ۳۵ ساله روستایی، بچه‌ای را در بغل گرفته و در گوشه‌ای ایستاده است. هنوز چیزی نگفته‌ام که شروع می‌کند: «خدا خیرشان دهد. از فاصله های دور امده اند تا درد این روستاییان را دوا کنند. به لطف آن ها توانسته ام یک دندان را رایگان پر کرده و دندان دیگرم را ترمیم کنم.»

درآمدی برای گرفتن خدمات دندانپزشکی نداریم

رضا رضایی، دومین مخاطب خبرنگار مهر، درحالی‌که دست بر طرف راست دهانش گذاشته، لبخندی می زند و می‌گوید: «دردهای شبانه ام را کشیدم  چراکه دندانم هر شب از درد مرا بی تاب می کرد و نمی گذاشت لحظه ای بخوابم.»

برای یک روستایی که درامدش سالیانه‌اش به ۳۰۰ هزار تومان نمی‌رسد، پرداخت ۴۵۰ هزار تومان برای سلامت دندان مقدور نیست آرام‌آرام و با احتیاط سخن می‌گوید و می‌افزاید: مسیر روستای کلاته نظر از مرکز شهرستان فاصله زیادی دارد و مردمانش به دلیل تنگدستی و مشکلات زندگی، نمی‌توانند برای درمان هر کدام از دردهایشان به مرکز استان بروند.

رضایی بیان کرد: علاوه بر این هزینه‌های درمان دندان سر به فلک می‌کشد و برای یک روستایی که درامدش سالیانه‌اش به ۳۰۰ هزار تومان نمی‌رسد، پرداخت ۴۵۰ هزار تومان برای سلامت دندان مقدور نیست.

وی با تشکر از تلاش جهادگران گروه پزشکی می‌گوید: دعای مردم این روستا و روستاهای هم‌جوار همواره بدرقه راهشان خواهد بود چرا که دردمان را با خدمت خالصانه‌شان آرام کردند.

ماندگاری تیم پزشکی در روستا بیشتر شود

یکی دیگر از افراد منتظر در سالن در گفت و گو با خبرنگار مهر می‌گوید: این تیم پزشکی در قالب گروه‌های جهادی از چهارم مردادماه وارد روستا شده‌اند و تا پنج روز می مانند.

محمد درویشی با بیان اینکه دندان‌پزشکان به طور رایگان به درمان می‌پردازند، می‌افزاید: این امر برای مردم روستا که هیچ ندارند، خدمت بزرگی است.

وی بیان می‌کند: دو دندان پسرم از دو سال گذشته خراب‌شده و درد می‌کند اما توان مالی کافی نداشتم که برای درمان اقدام کنم.

نفسی از روی آرامش می‌کشد و می‌افزاید: امروز توانستم دندان‌های پسرم را به طور رایگان درمان کنم و جز دعای خیر چیزی پرداخت نکنم.

درویشی بیان می‌کند: این خدمات بسیار ارزنده است اما باید گروه جهادی مدت زمان بیشتری در روستا بمانند تا بتوانند افراد بیشتری را درمان کنند.

خدمتی شیرین برای محرومان

یک دندان‌پزشک هم در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان می‌کند: برگزاری اردوهای جهادی از کارهای جدی نظام است.

کمال سرویا با بیان اینکه از مشهد به همراه تیم دندان‌پزشکی به این روستا آمده‌ام، می‌گوید: خدمت کردن به محرومان برایم شیرین و لذت‌بخش است.

وی ادامه می‌دهد: اردوهای جهادی تنها راه و چاره رفع محرومیت‌ها است که باید پر رنگ تر و گسترده‌تر شود.

اردوهای جهادی تنها راه و چاره رفع محرومیت‌ها است که باید پر رنگ تر و گسترده‌تر شود سرویا با بیان اینکه در این اردوها با کم‌ترین هزینه، بیش‌ترین خدمت‌ها می‌شود، می‌افزاید: سال گذشته شش میلیون مواد مصرفی خریداری کردیم اما ۵۰ میلیون خدمت به مردم ارائه کردیم.

وی با بیان اینکه بسیاری از مردم توان مالی ندارند تا برای درمان به مطب پزشک مراجعه کنند، می‌گوید: حضور این تیم باعث شد تا بسیاری از این مردم محروم، از خدمات بزرگی برخوردار شوند.

سرویا با بیان اینکه باید ارتباط مسئولان به محرومان بیشتر شود، می‌افزاید: باید حاکمیت حداقل امکانات را به مردم این‌چنین روستاهایی ارائه دهد.

خدمت ۱۴ دندان‌پزشک در کلاته نظر

مسئول گروه جهادی دندان‌پزشکی هم بیان می‌کند: ۱۴ نفر از دندان‌پزشکان ماهر برای خدمت به این روستاهای محروم آمده‌اند.

مطهره یونسی با بیان اینکه این گروه به مدت پنج روز در کلاته نظر مستقر است، می‌افزاید: این اردوها نقش بسیار مهمی در رفع محرومیت‌ها دارد که باید افزایش یابد.

وی با بیان اینکه اردوهای جهادی باعث خودسازی افراد می‌شود، می‌گوید: همچنین روستاییان علی‌رغم اینکه هیچ ندارند، دلی بزرگ داند که درس‌ها زیادی را به ما می‌آموزند.

اردوهای جهادی پل ارتباطی بین مسئولان و مردم و بستری مناسب برای رفع محرومیت‌های روستانشینان است. پس بیاییم این فرهنگ را غنی تر و گسترده‌تر از قبل نهادینه کنیم.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*