جراح و متخصص زنان:
نکاتی که زنان باردار در ماه رمضان باید رعایت کنند
جراح و متخصص زنان با اشاره به مورد بایدها و نبایدهای روزه داری در زنان باردار گفت: در ۳ ماهه آخر بارداری به دلیل اینکه جنین از جریان خون مادر بیشتر استفاده میکند، روزه گرفتن ضرر دارد.
الهام السادات هاشمیان نایینی در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس در مورد بایدها و نبایدهای روزهداری در زنان باردار اظهار داشت: روزهداری زنان باردار در ۳ ماهه سوم توصیه نمیشود ولی روزهداری در ۳ ماهه دوم تأثیرات سوء بر جنین ندارد؛ در ۳ ماهه سوم ۵ تا ۷۰درصد انرژی جنین از گلوکز مادر تأمین میشود، بنابراین روزهداری سبب افزایش برداشت از ذخایر چربی و به دنبال آن افزایش ترکیبات کتونی در خون مادر می شود، این ترکیبات از طریق جفت وارد گردش خون جنین شده و به سیستم عصبی او آسیب می رساند.
وی اضافه کرد: زنان باردار که حدود ۸ ساعت در حالت ناشتا باقی بمانند، قند خون آنها نسبت به حد طبیعی کمتر شده و با افزایش مدت زمان گرسنگی، احتمال افزایش مواد کتون ناشی از سوخت و ساز چربیها در خون مادر وجود دارد. ورود مواد کتونی از طریق جفت به جنین و از سوی دیگر کاهش قند خون مادر موجب می شود سنتز بازهای آلی در سلولهای مغز جنین دچار اختلال شده و میتواند در ۳ ماهه سوم خطراتی جدی برای جنین داشته باشد.
جراح و متخصص زنان با بیان اینکه زنان باردار روزه دار باید از خانه بیرون نروند و فعالیت کمی داشته باشند، گفت: در ۳ ماهه اول بارداری مادرانی که ویار دارند، میل به غذا نداشته، دچار حالت تهوع شدید، افت فشار و کمبود قند هستند و نباید روزه بگیرند و در ۳ ماهه آخر بارداری نیز به دلیل اینکه جنین از جریان خون مادر بیشتر استفاده میکند، روزه گرفتن ضرر دارد.
وی افزود: زنان بارداری که در ۳ ماهه اول بارداری هستند و حالت تهوع ندارند، می توانند روزه بگیرند.کاهش قند خون در زنان بارداری که روزه می گیرند ممکن است موجب بیهوشی مادران شده و خونرسانی به جنین را مختل کند اما بروز این مشکلات برای تمامی زنان باردار و روزهدار قطعی نیست؛ زنان بارداری که دچارفشار خون مزمن یا حاملگی، دیابت یا بیماریهای زمینهای هستند، نباید روزه بگیرند.
نقش مهم ویتامین ب۱۲ در سلامتی ما
معجزه ویتامین B12 برای بدن
ویتامین B12 همچون معجزهای، برای سراسر بدن منافعی را به دنبال دارد که در ادامه به آنها پرداخته شده است:
۱٫ افزایش انرژی و سرزندگی
یکی از قابل توجهترین مزایای ویتامین B12 افزایش انرژی است. بنابراین اگر احساس کسل بودن میکنید و مطمئن نیستید چرا، ممکن است مشکل از کمبود ویتامین B12 (کوبالامین) باشد. این ویتامین محلول در آب، با تشکیل گلبول قرمز خون، از یک نوع کمخونی که اغلب باعث ایجاد احساس ضعف و خستگی میشود، جلوگیری میکند. این ویتامین به طور طبیعی در انواع مختلفی از غذاهای حیوانی مانند ماهی، گوشت، مرغ، تخم مرغ، شیر و دیگر محصولات لبنی و همچنین غذاهای غنی شده مانند غلات صبحانه، مخمر خوراکی و برخی از شیرهای گیاهی (مانند شیر بادام و شیر سویا) یافت میشود.
۲٫ بهبود سلامت قلب
ممکن است نقش ویتامین B12 در ارتقای سلامت قلب نادیده گرفته شود. ویتامین B12، B6 و اسیدفولیک با هم موجب کاهش هموسیستین میشوند؛ هموسیستین پروتئینی است که میتواند در خون ایجاد شود و به دیوارهی شریانی آسیب رسانده و نقش مهمی را در بیماریهای قلبی ایفا کند. زمانی که B12 کم است، نمیتواند کار خود را به طور مؤثر انجام دهد، به این معنی که قلب شما در معرض خطر قرار خواهد گرفت.
۳٫ سیستم عصبی سالم
اگر احساس کسل بودن میکنید و مطمئن نیستید چرا، ممکن است مشکل از کمبود ویتامین B12 (کوبالامین) باشد. این ویتامین محلول در آب، با تشکیل گلبول قرمز خون، از یک نوع کمخونی که اغلب باعث ایجاد احساس ضعف و خستگی میشود، جلوگیری میکند
ویتامین B12 به طور مستقیم بر روی سیستم عصبی شما تأثیر مثبت میگذارد و آن را در بهترین شرایط نگه میدارد.
۴٫ توانایی حرکت و پیادهروی
خستگی و بیحسی ممکن است از جمله نشانههای اولیه آسیب عصبی مربوط به B12 باشد، اما اگر ادامهدار باشد، میتواند رویه راه رفتن شما را تغییر دهد. این ممکن است گاهی اوقات تعادل را تحت تأثیر قرار دهد و به احتمال زیاد به شما آسیب برساند. این وضعیت یکی از سادهترین حالات برای اصلاح و درمان است و با دریافت میزان کافی از ویتامین B12 میتوانیم از هرگونه کاهش کیفیت زندگی که با مشکلات حرکتی و سقوط همراه است، جلوگیری کنیم.
۵٫ بهداشت دهان و دندان
نشانههای بسیاری وجود دارد که زبان شما میتواند در مورد سلامتیتان آشکار کند و کمبود B12 یکی از آنهاست. کمبود خفیف این ویتامین میتواند باعث التهاب زبان شود. این شرایط دردناک بر روی خوردن و صحبت کردن تأثیر میگذارد. همچنین در این شرایط ممکن است زبان شما قرمز و متورم شده یا صاف به نظر برسد چون برآمدگیهای کوچک در امتداد زبان که شامل جوانههای چشایی هستند، ناپدید میشوند.
۶٫ تأثیر بر بینایی
یکی دیگر از مزایای مهم ویتامین B12، تأثیر بر بینایی است و کمبود ویتامین B12 به طور معمول به آسیب عصبی مربوط میشود که بر عصب بینایی چشم نیز اثر میگذارد
۷٫ اثر بر حافظه
برخی تحقیقات نشان میدهد که کمبود ویتامین B12 با جنون و مشکلات حافظه مرتبط است، اما مشخص نیست که آیا مکملها میتوانند کمک کنند یا خیر؟
۸٫ کاهش درخشندگی پوست
افراد مبتلا به کمبود B12 اغلب دارای پوستی رنگ پریده هستند و یا پوستشان به رنگ زرد کمرنگ است (زردی). اختلال تولید سلولهای قرمز خون میتواند بر اندازه و قدرت این سلولهای خونی تأثیر بگذارد. ممکن است آنها بیش از حد بزرگ شوند تا جایی که نتوانند در سراسر بدن شما به جریان بیفتند و باعث رنگ پریدگی پوست شوند.
۹٫ سلامت روده
همه ما میدانیم که خوردن فیبر و نوشیدن آب به اندازه کافی کلیدی برای حرکات مناسب روده است، اما کمبود ویتامین B12 همچنین میتواند باعث یبوست، اسهال، از دست دادن اشتها و کاهش وزن شود. B12 میتواند عامل سلامت روده باشد. گاهی مشکلات دستگاه گوارش میتواند ناشی از کمبود B12 باشد،
۱۰٫ شخصیت نوزاد شما
آیا ویتامین B12 میتواند باعث تولد نوزادی آرام شود؟ درست است: طبق بررسی محققان هلندی، مادرانی که سطوح B12 خود را در اوایل بارداری افزایش میدهند در حدود ۸ برابر بیشتر شانس داشتن نوزادی را دارند که بیش از حد گریه نمیکنند.
آیا در معرض خطر هستیم؟
بسیاری از ما به اندازه کافی B12 را از مواد غذایی دریافت میکنیم، اما برخی از جمعیتها ممکن است در معرض خطر کمبود این ویتامین باشند. این گروه، شامل افراد مسن که عمل جراحی خروج بخش انتهایی روده، که B12 را جذب میکند، افرادی با یک رژیم گیاهی سختگیرانه؛ و کسانی که از آنتیاسیدها برای رفع سوزش سردل در طولانی مدت استفاده میکنند، میباشد.
اگر دچار کمبود متوسط یا شدید هستید، ممکن است ویتامین B12 در فرم مکمل لازم باشد. با این حال، برای اکثر مردم بهتر است که آن را از طریق غذا دریافت کنند، زیرا این ایمنترین راه (بدون نگرانی بیش از حد) است. اگر از مکمل استفاده میکنید، به دنبال نوع متیلکوبالامین باشید، زیرا نسخه متیله آن در بدن ما بیشتر مؤثر خواهد بود.