دانستنی های علمی

داروهای اسید معده موجب افسردگی می‌شوند

دارو

پزشکان در یک بررسی دریافتند که داروهای اسید معده می‌توانند موجب افسردگی شوند.

به گزارش ایسنا، در بررسی‌ جدید مشاهده شد که بین مصرف نوعی از داروهای اسید معده به نام “مهارکننده‌های پروتون پمپ” و اختلال افسردگی ارتباط وجود دارد. متخصصان معتقدند این قرص‌ها ممکن است از طریق اختلال در باکتری‌های روده موجب بروز افسردگی حاد شوند.

مطالعات قابل توجهی انجام گرفته که به تاثیرات باکتری روده روی سلامت و آرامش روان و احساسات اشاره دارند. به طور مثال محققان دریافتند در موش‌های آزمایشگاهی عاری از میکروب‌ که بدن ‌آنها از باکتری‌های مفید روده محروم است علائم افسردگی، اضطراب و نارسایی شناختی وجود دارد.

از آنجایی که باکتری‌های روده از طریق تولید هورمون‌های خاص یا انتقال‌دهنده‌های عصبی، عملکرد مغز را تغییر می‌دهند جای تعجب ندارد که در برخی از مطالعات ارتباط بین اختلال‌های استرسی پس از ضایعه روانی با انواع خاصی از این باکتری‌ها مشاهده شده باشد.

به گزارش دیلی میل، اکنون محققان تایوانی در مطالعه‌ای مشاهده کردند مهارکننده‌های پروتون پمپ که به طور معمول در درمان بیماری‌های مرتبط با اسید معده تجویز می‌شوند خطر ابتلا به اختلال افسردگی را افزایش می‌دهند. این اختلال عامل اصلی از کار افتادگی در آمریکا و سایر کشورهای جهان است.

محققان می گویند؛

رژیم غذایی پرفیبر به درمان دیابت نوع ۲ کمک می کند

محققان عنوان می کنند مصرف زیاد فیبرهای رژیمی که موجب تقویت نوعی باکتری روده می شود می تواند به مقابله با دیابت نوع ۲ کمک کند.

به گزارش خبرنگار مهر، یافته های تحقیقاتی نشان می دهد رژیم غذایی با فیبر بالا متنوع می تواند موجب تحریک رشد ۱۵ نوع باکتری روده شود که اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه (SCFA) تولید می کنند. این اسیدهای چرب انرژی سلول های روده را تامین کرده، التهاب را کاهش داده و به کنترل گرسنگی کمک می کنند.

لیپینگ ژائو، سرپرست تیم تحقیق از دانشگاه راتگرز آمریکا، در این باره می گوید: «مطالعه ما مبنای این احتمال است که فیبرهای تاثیرگذار بر این گروه از باکتری های روده در نهایت می توانند به بخش اصلی رژیم غذایی و درمان ما تبدیل شوند.»

مصرف فیبرهای مناسب می تواند موجب ایجاد توازن مجدد در میکروبیوم های روده شود؛ میکروبیوم ها، اکوسیستمی از باکتری های دستگاه گوارش هستند که به هضم غذا کمک کرده و برای سلامت انسان مهم هستند.

به گفته محققان، تحریک گروه منتخبی از باکتری های روده از طریق رژیم غذایی حاوی فیبرهای متنوع منجر به کنترل بهتر گلوکز خون، کاهش بیشتر وزن و میزان چربی های بهتر در افراد مبتلا به دیابت نوع۲ شد.

در این مطالعه، تیم تحقیق گروه میکروب های تولیدکننده SCFA را که مسئول تاثیر مثبت رژیم غذایی با فیبر بالا بر بیماران مبتلا به دیابت نوع۲ است را به طورتصادفی به دو گروه تقسیم کردند.

بعد از ۱۲ هفته، بیماران در رژیم غذایی پرفیبر شاهد کاهش بیشتر میانگین میزان گلوکز خون شان در طول سه ماه بودند.

میزان گلوکز خون این افراد در زمان ناشتا هم سریع تر کاهش یافته و آنها وزن بیشتری از دست دادند.

محققان موفق به شناسایی ۱۵ گروه تولیدکننده SCFA شدند که عمدتاً از طریق فیبر رژیمی تحریک شده بودند.

گیاهی برای تقویت حافظه

رزماری و افزایش حافظه در دبستانی‌ها

مطالعه‌ای که اخیراً صورت گرفته است چنین حدس می‌زند که پر کردن فضای کلاس از عطر گیاه رزماری می‌تواند در بالا بردن حافظه‌ی بچه‌ها و ارتقای وضعیت تحصیلی آن‌ها نقش داشته باشد.

رزماری

مطالعه‌ای که اخیراً صورت گرفته است چنین حدس می‌زند که پر کردن فضای کلاس از عطر گیاه رزماری می‌تواند در بالا بردن حافظه بچه‌ها و ارتقای وضعیت تحصیلی آن‌ها نقش داشته باشد.
به گزارش محققان دانشگاه نیوکاسل، بر اساس یک بررسی انجام شده در یک مدرسه‌ی ابتدایی، نتایج انجام کارهای ذهنی مختلف دانش آموزان در کلاسی با فضای آکنده از عطر رزماری قابل توجه است به‌طوری که نتایج آزمون‌ها پیشرفت خوبی را در فضای آکنده از این گیاه نشان می‌دهند.
این پژوهش‌ها و آزمایشات انجام شده در راستای ارزیابی حافظه در حال کار و اطلاعات در مغز بوده است.

رزماری؛ گیاه حافظه

یکی از اعضای تیم تحقیقاتی در این رابطه چنین اشاره می‌کند که یافته‌ها با شهرت گیاه رزماری به‌عنوان گیاهی مفید برای حافظه ارتباط دارد.
همچنان که در نوشته‌های پیشینیان و در گزارش‌های تاریخی ثبت شده نیز آمده است که دانشمندان یونان باستان در هنگام مطالعه برای آزمون‌ها در لابه‌لای موهای خود گیاه رزماری می‌گذاشتند. یا حتی در نمایشنامه شکسپیر هم اوفلیا از رزماری به‌عنوان گیاهی برای حافظه، عشق و دعا یاد می‌کند.

رزماری یا همان اکلیل کوهی گیاهی چندساله بوته‌ای و همیشه سبز، که اکثر مکان‌ها بخصوص در حاشیه باغچه‌ها عطر دل‌انگیز برگ‌هایش شما را مجذوب خود می‌کند این بار مورد آزمایش‌های جالبی با هدف عملکرد مغزی دانش آموزان قرار گرفته است.
در این بررسی که بر روی چهل نفر از دانش آموزان مدارس ابتدایی شمال شرقی انگلیس صورت گرفت نیمی از بچه‌ها تحت تأثیر عطر گیاه رزماری و نیمی دیگر بدون آن قرار گرفتند.

هنگامی که دانش آموز در اتاق یا فضایی قرار می‌گیرد که عطر گیاه رزماری در آن پراکنده شده است با استنشاق آن، ترکیبات منحصر به فردش را وارد بدن و نهایتاً خون خود کرده و سپس به مغز می‌رساند جایی که این ترکیبات تأثیر اصلی خود را می‌گذارند

آزمایش‌ها در اتاقی با دو میز و دو صندلی و تعداد زیادی سرگرمی‌های دیداری دیگر برای بچه‌ها صورت گرفت.
تنها تفاوت نتایج دو گروه در این بود که بچه‌ها در گروهی که اسانس گیاه رزماری در هوای اتاقشان منتشر شده بود پس از ده دقیقه وظایفی که به آن‌ها محول شده بود انجام دادند و پس از بررسی نتایج هم مشخص شد که رتبه‌ی آزمون دانش آموزان در اتاقی که عطر رزماری استنشاق می‌گردید بالاتر از نمرات اتاق دیگر بدون بوی رزماری بوده است.

پژوهشگران می‌افزایند اینکه چطور و چگونه رزماری این کار را انجام می‌دهد خود جای بحث دارد. اما آنچه مشهود است این است که گیاه رزماری حاوی سه یا بلکه بیشتر ترکیبات فعال فارماکولوژیک است که می‌توانند بر روی ترکیب شیمیایی مغز تأثیر بگذارند.
هنگامی که دانش آموز در اتاق یا فضایی قرار می‌گیرد که عطر گیاه رزماری در آن پراکنده شده است با استنشاق آن، ترکیبات منحصر به فردش را وارد بدن و نهایتاً خون خود کرده و سپس به مغز می‌رساند جایی که این ترکیبات تأثیر اصلی خود را می‌گذارند.
نتایج این تحقیق در کنفرانس سالانه انجمن روانشناسان انگلیسی در برایتون اراِئه گردید و عملکرد آن در بزرگسالان در حال بررسی است.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*