اگرچه سموم مختلف از طرق مختلف میتوانند وارد بدن شده و بر اندامهای حیاتی تأثیر بگذارند اما انتخابهای آگاهانه برخی مواد غذایی اثر برعکس و خاصیت سمزدایی شگفتانگیز دارد.
کبد وظیفه زدودن سموم از شر مواد مضر مانند الکل، مواد مخدر و … را دارد ضمن این که قند ذخیره شده در بدن را به قند قابل استفاده تبدیل میکند، سلولهای قرمز خون قدیمی را از بین میبرد، میزان اسیدهای آمینه خون را تنظیم میکند، و منجر به ذخیره آهن و پردازش هموگلوبین خون در بدن میشود.
در این میان برخی مواد غذایی اثر شگفتانگیزی برای سمزدایی از این عضو مهم بدن دارند.
کلمها: کلمها دارای خاصیت سمزدایی قوی برای کبد هستند. این سبزیجات دارای موادی هستند که بعضی سموم را در بدن خنثی میکنند؛ مثل نیتروزامین های موجود در دود سیگار، و آفلاتوکسین موجود در بادام زمینی. همچنین انواع کلم دارای موادی بنام «گلوکوزینولات» هستند که باعث میشوند کبد آنزیمهایی را تولید کند که برای انجام فرآیند سمزدایی لازم هستند.
سیب: حاوی پکتین و دیگر مواد شیمیایی ضروری برای آزادسازی سموم از دستگاه گوارش است. سیب تحمل بار سمی در طول روند پاکسازی را برای کبد آسانتر میکند.
اسفناج خام منبع عمده از گلوتاتیون است و به روند پاکسازی کبد کمک میکند. سبزیجات سبز مانند اسفناج همچنین منبع غنی از کلروفیل، یک رنگدانه طبیعی است که برای حفظ سلامت کلی کبد مفید است
سیر: سیر حاوی آلیسین (یک نوع آنتیاکسیدان) است که یک ترکیب سولفوردار است و برای سمزدایی بهتر و مؤثرتر کبد لازم است. سیر به کبد کمک میکند تا بدن را از آلودگی جیوه، بعضی مواد افزودنی موجود در غذاها و هورمون استروژن پاک کند.
چغندر و هویج: هویج سرشار از گلوتاتیون، یک پروتئین است که به سمزدایی کبد کمک میکند. هر دو گیاه حاوی فلاوونوئیدها و بتاکاروتن بسیار بالا هستند. خوردن هویج و چغندر به تحریک و بهبود کلی عملکرد کبد کمک میکند.
گوجه فرنگی: حاوی مقادیر زیادی گلوتاتیون است و لیکوپن موجود در آن نیز موجب مقاومت در برابر ابتلا به سرطان سینه، پوست و سرطان ریه میشود.
گریپ فروت: یکی دیگر از منابع گلوتاتیون است که موجب پاکسازی کبد میشود. گریپ فروت همچنین سرشار از ویتامین ث و آنتیاکسیدان است که به بالا رفتن تولید آنزیمهای تمیزکننده کبدی و افزایش روند پاکسازی طبیعی کبد منجر میشود.
اسفناج: اسفناج خام منبع عمده از گلوتاتیون است و به روند پاکسازی کبد کمک میکند. سبزیجات سبز مانند اسفناج همچنین منبع غنی از کلروفیل، یک رنگدانه طبیعی است که برای حفظ سلامت کلی کبد مفید است.
مرکبات: لیمو، لیموترش و …حاوی مقادیر زیادی از ویتامین ث است که به تحریک کبد و سنتز مواد سمی به موادی که میتواند به آب جذب شود، کمک میکند.