بیرجند – ایرنا – مدیر جهاد کشاورزی زیرکوه با بیان اینکه آفت زنگ زرشک ۱۵۰هکتار از باغهای شهرستان را آلوده کرده است، گفت: این آفت سالانه ۴۰ میلیارد ریال به این محصول خسارت وارد می کند.
محمد بنی اسدی روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: مهمترین علت شیوع این آفت در باغ های زرشک منطقه تداوم ۱۸سال خشکسالی در استان است که این آفت در ۱۰ سال گذشته در شهرستان شیوع پیدا کرده است.
وی بیان کرد: مبارزه مکانیکی از جمله حذف و هرس شاخه های آلوده، تنظیم دوره آبیاری، استفاده نکردن از کود ازت برای کاهش سطح رشد درخت، استفاده از کود پتاس برای افزایش مقاومت درخت به آفات و آموزش به کشاورزان را از جمله اقدامات کنترلی در برابر این آفت ذکر کرد.
بنی اسدی با بیان اینکه بیش از سه هزار و ۵۰۰ هکتار از باغهای شهرستان زیر کشت محصول زرشک است و شغل اصلی مردم شهرستان کشاورزی است، گفت: گسترش این آفت خسارت زیادی به باغداران شهرستان وارد کرده است.
وی عنوان کرد: اقدامات کنترلی برای جلوگیری از شیوع این آفت در حال انجام است، اما خشکسالی ها اخیر روند شیوع این آفت را تشدید کرده است.
خراسان جنوبی با ۱۴ هزار و ۲۲۸ هکتار باغ زرشک و تولید سالانه ۱۴ هزار و ۹۹۹ تن ، ۹۸درصد زرشک تولیدی کشور را در اختیار دارد. آفت زنگ زرشک برای نخستین بار در سال ۱۳۸۵در روستاهای « خوان» و « نوقند» شهرستان مرزی درمیان گزارش شد. در این مدت ۶۷۰ هکتار باغ های شهرستان های درمیان، بیرجند و زیرکوه دچار این آفت شد و شیوع آفت در باغ های زرشک استان رو به افزایش است.
به گفته کارشناسان یکی از علل شیوع آفت خشکسالی است که رمق درخت زرشک را گرفته و آهسته و آهسته جانشان را می گیرد، درختانی که با شرایط آب و هوایی استان بومی گزینی شده اند.
اکثر درختان آفت زده بیمه هستند، اما امروز بیمه پاسخگو نیست. جواد غنچه، مدیر صندوق بیمه محصولات کشاورزی استان اذعان دارد که درختان زرشک تنها در برابر حوادث طبیعی بیمه است و این صندوق نسبت به پرداخت خسارت آفات متعهد نیست.
شهرستان زیرکوه در سال ۱۳۹۱ تاسیس شد و حاجی آباد مرکز آن در فاصله ۸۵ کیلو متری مرز با افغانستان قرار دارد، مرز مشترک ایران با افغانستان در شهرستان زیرکوه ۱۴۷ کیلومتر است.
مساحت زیرکوه ۹هزار و ۱۸۵کیلومتر مربع و جمعیت آن بیش از ۴۵ هزار نفر است.