یک دکترای داروسازی گفت: آنتی بیوتیکها (یا در اصطلاح عموم چرک خشککنها) امروزه بیشتر از سایر دستههای دارویی مورد مصرف و گاه سوء مصرف قرار میگیرند.
گلبرگ علویان داروساز و دستیار فارماکوتراپی درگفت و گو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با اشاره به این که آنتی بیوتیکها از طریق کشتن میکروبها یا توقف تکثیر آنها با عوامل بیماریزا مقابله میکنند؛ اظهار داشت: تا کنون بالغ بر ١٠٠ نوع آنتی بیوتیک ساخته شده است که هر کدام برای درمان انواعی از بیماریهای عفونی کاربرد دارند.
وی افزود: بزرگترین معضلی که در این رابطه در سراسر جهان و کشور ما وجود دارد، مساله پیدا شدن میکروبهای مقاوم نسبت به آنتی بیوتیکهای موجود است.
به گفته وی روند تحقیقات و تولید داروهای جدید آنتی بیوتیک به خاطر سرعت بالای بروز مقاومت میکروبی (ناشی از تکثیر و تغییرات میکروبها) و حاشیهی سود فروش پایین برای شرکتهای داروسازی بزرگ دنیا بسیار کندتر از سالهای قبل است.
این دستیار فارماکوتراپی با اشاره به مصرف بی رویه و خودسرانه آنتی بیوتیکها و یا کامل نکردن طول دوره درمان با این دسته دارویی گفت: این مهم باعث تولید انواع بسیار مقاوم میکروبها میشود که به بسیاری از آنتی بیوتیکها مقاوم هستند.
علویان در خصوص مقابله با این پدیده خطرناک راهکارهای زیر را ارائه داده است:
۱ -عدم استفاده از آنتی بیوتیکها در مواقع ابتلا به بیماریهای ویروسی مثل سرماخوردگی و آنفولانزا
۲ -کامل کردن طول دورهی درمان حتی در صورت احساس بهبودی اولیه
۳ -از به کار بردن آنتی بیوتیک تجویز شده برای خودتان و افراد دیگر با علایم مشابه بیماری خود جدا خودداری کنید.
۴ -آنتی بیوتیکها را به شیوهی درست و در ساعات منظم طبق راهنمایی پزشک و داروساز مصرف کنید تا بیشترین اثر بخشی را داشته باشند