متخصص تغذیه گفت: سلنیوم در عملکرد بسیاری از آنزیمها که برای سلامتی انسان ضروری هستند، نقش دارد و کمبود آن میتواند سبب آلزایمر و ابتلاء به انواع سرطان شود.
به گزارش خبرگزاری فارس، منصور رضایی در ارتباط با مهمترین آنتی اکسیدانی که بدن به آن نیاز دارد، گفت: سلنیوم، یکی از مهمترین آنتی اکسیدانهای موجود در بدن و جزء ریزمغذیهاست که بدن بهمقدار بسیار کم به آن نیاز دارد. همچنین نیاز روزانه هر فرد به این ماده معدنی ۵۰ میکروگرم است.
وی با اشاره به اینکه وجود آنتی اکسیدانهایی مثل ویتامین E ،C و سلینوم خنثی کننده رادیکالهای آزاد هستند، گفت: سلنیوم، سرب، آرسنیک، کادمیوم را که از فلزات سنگین هستند، از بدن دفع میکند.
متخصص تغذیه در شبکه رادیویی سلامت با تأکید بر اینکه نیاز به سلنیوم از دوران جنینی شروع میشود و تا سالمندی ادامه دارد، بیان کرد: این عنصر در تکامل قلب و ریه جنین نقش دارد و مادر باید ذخیره سلنیوم داشته باشیم.
رضایی ادامه داد: از دیگر کارکردهای سلنیوم روی عملکرد طبیعی غدد تیروئید است در کنار ید، کمبود سلنیوم هم باعث کم کاری تیروئید میشود. این عنصر در ایمنی سلولی و ایمنی همورال نیز نقش دارد و کمبود آن با بروز انواع سرطانها، دیابت، آرتریت روماتوئید و ناباروری در مردان همراه است. همچنین از بیماریهای مغز و اعصاب که با کمبود سلنیوم مرتبط است، میتوانیم به اوتیسم و آلزایمر اشاره کنیم.
وی در ادامه تاکید کرد: سلنیوم از طریق خاک جذب گیاه میشود و خاک ما از نظر سلنیوم فقیر است و به همین علت گیاهی که در چنین خاکهایی رشد می کند، سلنیوم را از طریق خاک جذب نمیکند. اگر دام و طیور از گیاهی که سلنیوم دارند تغذیه شوند، سلنیوم گیاه وارد شیر، گوشت و تخم مرغ نیز میشود.
متخصص تغذیه افزود: اگر بخواهیم دسته بندی کنیم منابع سلنیوم به ترتیب شامل ماهی، دانه ها و مغزها، غلات کامل و حبوبات است. البته دور ریختن آب گوشت و مرغ باعث دور ریختن املاح موجود در آن از جمله سلنیوم میشود و این بهشرطی است که مرغ یا گوشت با آب بسیار زیاد طبخ نشده باشند و آبی که برای طبخ مرغ یا گوشت استفاده شده است، نه کم و نه زیاد باشد.
این متخصص تغذیه در پایان اظهار داشت: در علم تغذیه، اگر کسی به مادهای حساسیت دارد باید آن ماده غذایی را حذف کند و از جانشینهای آن ماده با مشورت پزشک استفاده کند.