رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه طرح کارت اعتباری مرابحه جایگزین تسهیلات خرد بانکی میشود، گفت: در ۱۰ سال گذشته تراکنشهای شبکه بانکی ۱۱ برابر شده و ۹ درصد آن موفق بوده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، ولیالله سیف امروز در ششمین همایش سالانه بانکداری الکترونیکی و نظامهای پرداخت با اشاره به اینکه نظامهای پرداخت باید بتوانند پول را متناسب با نوع نیاز در تمام بخشهای اقتصادی به گردش درآوردند، تصریح کرد: نظام بانکی از این تحولات بیبهره مانده است. بر اساس آخرین برآوردها سهم ارزش پرداخت الکترونیک شاپرک به تولید ناخالص داخلی در کشور بالغ بر ۹۶ درصد است، همچنین با تقویت زیرساختها در حال حاضر سهم تراکنشهای موفق به بیش از ۹۹ درصد رسیده است.
به گفته رئیس کل بانک مرکزی شاهد روند فزاینده سهم ابزارهای پرداخت الکترونیک در مبادلات کشور هستیم، به نحوی که در مهر ماه سال جاری به ازای هر فرد بالای ۲۰ سال ۱۸٫۶ عدد تراکنش الکترونیکی صورت گرفته که بیشترین سرانه تعداد تراکنش متعلق به کارتخوانهای فروشگاهی است.
وی ادامه داد: تعداد تراکنشهای شبکه بانکی نسبت به ده سال گذشته بیش از ۱۱ برابر شده است.
وی با اشاره به پایشگری نظامهای پرداخت تصریح کرد: بر اساس وظایف محوله سیاستها، دستورالعملها و باز طراحی مقتضی در نظامهای پرداخت تدوین و به بازیگران این صنعت ابلاغ میکند.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: امنیت مبادلات و ابزارهای پرداخت از مهمترین چالشهایی است که نظامهای پرداخت در ابتداییترین شکل خود نیز با آن روبهرو هستند. امروزه با پیشرفتهای فناوری و تغییرات صنعت پرداخت اقدامات پیشگیرانهای همچون طراحی اسکناسها که تا حد ممکن غیرقابل جعل و تأمین امنیت نقل و انتقالات پولی جای خود را به تأمین استانداردها و الزامات خاص در حوزه ابزارهای ارتباطی نرمافزارها و زیرساختها داده است.
وی با بیان اینکه شبکه بانکی در بسیاری از موارد دارای انگیزه برای نظامهای پرداخت است، تصریح کرد: بانکها باید به صورت فعالانه و بر اساس رویکرد مبتنی بر ریسکهای ارتباط با کسب و کارها را شناسایی و از تأمین الزامات لازم در شبکه بانکی اطمینان پیدا کنند، یکی از مهمترین اولویتهای بانک مرکزی تقویت کارآیی نظام بانکی کشور از طریق فناوری نوین است.
طبق گفته سیف، بانک ملی ایران بر اساس آخرین آمارها با ۷۵ درصد سهم از صدور کارتهای اعتباری در رتبه اول جدول صادرکنندگان کارتهای اعتباری در بین بانکهای کشور قرار دارد.
وی ادامه داد: طرح کارت اعتباری مرابحه به تدریج جایگزین تسهیلات خرد بانکها شده و با این ابزار مشکل فاکتورهای صوری تا حدودی مرتفع خواهد شد.
نرخ ارز ۳۶۰۰ تومانی سقفی برای پوشش دامنه ریسک نوسانات است
در بخش دیگری از همایش میزگرد تخصصی فرصتها و چالشهای نظام بانکی با حضور ولیالله سیف رئیس کل بانک مرکزی، محمود واعظی وزیر فناوری و اطلاعات و علی دیوان دری رئیس پژوهشکده پولی و بانکی برگزار شد.
رئیس کل بانک مرکزی در پاسخ به این سوال که منظور شما از نرخ ۳۶۰۰ تومانی ارز که مطلوب عنوان شد، چیست این موضوع ابهام دارد، تصریح کرد: سوء تفاهمی در برخی رسانهها ایجاد شد، طبق بخشنامه بانک مرکزی به بانکها که شفاف است، در لحظه گشایش اعتبار ۱۰ درصد ریالی با نرخ ۳۶۰۰ تومان علیالحساب پیشپرداخت وجود دارد و مابقی تا زمان حمل کالا باقی میماند.
سیف افزود: دو نرخ مقایسه میشود، هر کدام کمتر بود مبنای محاسبه ارز واردات حساب میشود. یعنی نرخ بازار آزاد روز گشایش با نرخ بازار آزاد روز مبادله اسناد مقایسه خواهد شد.
رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: نرخ امروز بازار ارز برای سقف و حاشیه امن برای گشایش دهنده است و دامنه ریسک آن را پوشش میدهیم.
وی افزود: روند آرامش و کاهش نرخ ارز از قله سنتی سالیان گذشته شروع شده است.