به گزارش فارس، یکی از شاخصهای سنجش نابرابری درامد جامعه، ضریب جینی است. ضریب جینی عددی است بین صفر و یک (یا صفر و صد در صد) که در آن صفر به معنی توزیع کاملاً برابر درامد یا ثروت و یک به معنای نابرابری مطلق در توزیع است.
به گزارش مرکز آمار ایران، سالهاست که شاخصهای نابرابری از طرح آمارگیری هزینه و درامد خانوار مرکز آمار ایران محاسبه و به سیاستگذاران، اقتصاددانان و کاربران اصلی طرح ارایه میشود.
نگاهی به اهم نتایج شاخصهای نابرابری درسال ۱۳۹۴ در مناطق شهری و روستایی و کل کشور نشان میدهد که:
– ضریب جینی در سال ۱۳۹۴ در کل کشور ۰٫۳۹ بوده است که در مقایسه با سال ۱۳۹۳ با عدد ۰٫۳۸ به میزان ۰٫۰۱ افزایش داشته است. در مناطق شهری نیز ضریب جینی با ۰٫۰۱ افزایش از ۰٫۳۶ به ۰٫۳۷ رسیده است و همچنین در مناطق روستایی با عدد ۰٫۳۴ بدون تغییر باقی مانده است.
– در مناطق شهری بیشترین کاهش ضریب جینی در سال ۱۳۹۴ نسبت به سال۱۳۹۳ مربوط به استانهای آذربایجان غربی، ایلام و البرز بوده است. به عبارت دیگر بیشترین کاهش نابرابری در این سه استان رخ داده است.
– در مناطق روستایی بیشترین کاهش ضریب جینی در سال ۱۳۹۴ نسبت به سال ۱۳۹۳ مربوط به استان لرستان بوده است.
– سهم بیست درصد فقیرترین جمعیت در سال ۱۳۹۴ در کل کشور، مناطق شهری و روستایی به ترتیب با اعداد ۰٫۰۶، ۰٫۰۷ و ۰٫۰۷ نسبت به سال ۱۳۹۳ بدون تغییر بوده است .
خاطر نشان می سازد که نشریه طرح ضریب جینی سالهای ۹۴-۱۳۸۹به زودی در درگاه ملی آمار به نشانی www.amar.org.ir قابل دسترسی است.