امروز خراسان جنوبی – صالحی
خطرات زیستمحیطی، استان را بهصورت جدی مورد تهدید قرار داده است؛ از سویی، ملخهای کوهاندار روانه قاین و زیرکوه شدهاند، و از سویی دیگر، شناسایی کانون تب برفکی در استان و خطر آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، در صورت نبود مقابله اصولی، میتواند بحران ایجاد کند.
استاندار دیروز برای مقابله با این مخاطرات، ضربالعجل تعیین کرد و گفت: تهدیدات زیستی در حوزه انسان، دام، طیور و غذا، حائز اهمیت است؛ از همینرو، پیشگیری از شیوع تب برفکی، آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، و مبارزه با ملخهای کوهاندار، باید در اولویت استان قرار گیرد.
سید محمدرضا هاشمی در نشست قرارگاه پدافند زیستی خراسان جنوبی گفت: با توجه به وسعت استان و خشکسالیهای پیاپی، رصد تهدیدات زیستمحیطی و اعلام هشدارهای لازم، از اهمیت زیادی برخوردار است که باید به آن توجه کرد.
ایرنا هم از این جلسه گزارش داد که استاندار، احتمال تأثیر کاهش بارندگی بر حوزهی بیماریها را مطرح کرد و توجه لازم در بحث واکسیناسیون دام را ضروری دانست. بهعلاوه، تأکید کرد که نباید نگاه فقط به اعتبارات استانی باشد.
دستور مقابله با ملخها
استاندار بر برگزاری رزمایشهای دورهای و استمرار آن در حوزهی زیستمحیطی تأکید کرد و گفت: با توجه به بروز نگرانیهایی در شهرستانهای زیرکوه و قاینات از هجوم ملخهای کوهاندار، باید مراقبتها و اقدامات مقابلهای تشدید شود، تا کشاورزان هیچگونه نگرانی از بابت تأثیرات منفی این آفت بر زراعت نداشته باشند.
وی افزود: با استفاده از تمام ظرفیتهای استانی، سمپاشی دستی و پهپادی باید در اولویت قرار گیرد، تا از بروز خسارات سنگین به تاغزارها بتوان جلوگیری کرد.
هاشمی در ادامه، شیوع تب برفکی در استانهای همجوار را تهدید جدی برای خراسان جنوبی دانست و گفت: از آنجایی که شغل اغلب مردم استان دامداری است، مسائل زیستی در این حوزه باید رعایت شود و هشدارهای لازم قبل از شیوع بیماری، جدی است.
یک میلیارد برای دامداری فردوس
وی گفت: همچنین از محل اعتبارات تملک استان، ۱۰ میلیارد ریال برای حصارکشی مجتمع دامداری فردوس، که سال گذشته درگیر شیوع تب برفکی شده بود، اختصاص مییابد؛ اما این مسئله باید طبق برنامه زمانبندی، با استفاده از توان اتحادیهی دامداران برای تمام مجتمعهای استان، پیگیری شود، چون در پیشگیری از گسترش بیماریهای دامی، حائز اهمیت است.
استاندار ضمن تأکید بر جلوگیری از ورود دام غیرمجاز به استان ادامه داد: راهاندازی آزمایشگاه مرجع دامپزشکی در استان هم ضروری است، که باید تکمیل آن، برآورد اعتبار شده و در دستور کار قرار گیرد.
وی همچنین بر نظارت ویژه برای جلوگیری از هدررفت آب تأکید کرد و افزود: در شرایط خشکسالی، این موضوع بسیار حائز اهمیت است و باید هدررفت آب شرب مدیریت شود.
هاشمی افزود: نظارت بر مصرف آب در باغویلاها هم ضروری است و باید برای این موضوع، برنامهریزی بهموقع انجام شود، تا روستاها در تابستان، درگیر تنش آبی نشوند.
وی یادآور شد: همچنین جذب اعتبارات ملی برای اجرای پروژههای آبرسانی، ضروری بوده و برای سال جاری باید تلاشها افزایش یابد.
ضرورت بازدید از مناطق حساس
استاندار خراسان جنوبی، ضمن ضروری دانستن بازدیدهای میدانی از مناطق حساس استان، گفت: پایش و هشداردهی در حوزه پدافند غیرعامل، بسیار مهم است و آموزش، بر هر کاری اولویت دارد؛ لذا حفاظت و پیشگیری را باید جدی گرفت، و حتی از پتانسیل دهیاریها هم میتوان برای دفع خطرات زیستی استفاده کرد.
شناسایی یک کانون تب برفکی
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی هم گفت: تب برفکی در روستای «گورابی» شهرستان قاین، یک رأس دام را درگیر کرده که با شناسایی این کانون، اقدامات مقابلهای برای جلوگیری از شیوع بیشتر آغاز شده است.
سید محمدمهدی احمدی افزود: بیماری تب برفکی، بسیار واگیردار بوده و خسارت زیادی وارد میکند.
وی با اشاره به شیوع این بیماری در پنج ماه گذشته ادامه داد: با تلاش زیاد، توانستیم این مشکل را در مجتمع دامداری فردوس رفع کنیم، اما در هفتههای اخیر مطلع شدیم کانون بیماری در گناباد شناسایی شده است.
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی همچنین به شناسایی هفت کانون هاری در سال گذشته اشاره کرد و گفت: از این تعداد، سه مورد سگ صاحبدار، یک مورد شغال و سه مورد گربه بودهاند، که غذادهی نامناسب باعث تشدید کانونها میشود.
وی بر تکمیل و راهاندازی آزمایشگاه دامپزشکی در استان تأکید کرد و افزود: برخی از تجهیزات این آزمایشگاه خریداری شده، اما تکمیل ساختمان، نیاز به اعتبار ویژه دارد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی، هم با اشاره به درگیری ۴۰ هزار هکتار از تاغزارها به آفت ملخ کوهاندار گفت: بعد از شناسایی کانونهای مورد حمله ملخهای کوهاندار، از پنجم فروردین امسال، عملیات مقابله با این آفت شروع شده و زمان طلایی باقیمانده نیز تا پایان اردیبهشت است.
علیرضا نصرآبادی تأکید کرد: این آفت فقط تاغزارها را درگیر کرده و برای مقابله با آن، نیاز به سم و سمپاش، بهویژه سمپاش خودرویی است.
شیرینسازی ۲۲ درصد منابع آبی
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی هم در این جلسه، با اشاره به وضعیت تأمین آب در استان گفت: ۷/۹۷ درصد از منابع آب استان، از منابع زیرزمینی تأمین میشود و تنها ۲ میلیون مترمکعب از منابع سطحی برداشت داریم.
مهدی دوستی، با بیان اینکه ۲۲ درصد از منابع تأمین آب، شیرینسازی میشود ادامه داد: در خراسان جنوبی، ۸۷۹ تأسیسات برقی و مکانیکی داریم که نیاز به مراقبت روزانه دارند.
وی تأکید کرد: با وجود این، تولید آب در سالهای اخیر روند افزایشی داشته است، و با اقدامات اصلاح شبکه، توانستهایم ۸۶ روستا را یا آبرسانی کنیم، یا آب را برای این نقاط پایدارسازی کنیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی، با اشاره به اینکه شهرهایی مانند بیرجند، قاین، طبس و نهبندان، در آستانه تنش آبی هستند، افزود: همچنین، ۱۷ مجتمع روستایی از مجموع ۱۱۰ مجتمع، تحت تنش آبی قرار دارند و در حال برنامهریزی برای رفع این مشکل هستیم.
وی یادآور شد: اکنون ۳۹۰ روستا بهصورت دائم و پایدار آبرسانی میشود، و در تابستان، این تعداد به ۴۹۸ روستا خواهد رسید. یکی از اقدامات مهم برای مقابله با تنش آبی، افزایش ظرفیت ذخیرهسازی آب است.
دوستی همچنین از تأسیس هفت مخزن جدید به ظرفیت ۱۶ هزار مترمکعب و ۳ هزار و ۳۸۳ کیلومتر توسعه شبکه در راستای پروژههای محرومیتزدایی خبر داد و گفت: در سالهای آینده، نیاز به افزایش ظرفیت تصفیهخانهها و توسعه مخازن برای تأمین آب پایدار وجود دارد.
بازدیدها: ۲۴